3 December 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Oglinda unei munci operative aruncate la cos. Raportul fulminant al DGIPI din 2006 dovedeste complicitatea institutiilor statului cu Omar Hayssam (Document)

Scris de: Adina A.STANCU - R.SAVALIUC | pdf | print

9 August 2011 15:49
Vizualizari: 6412

In iulie 2006, un raport realizat de DGIPI, care se afla pe atunci sub comanda chestorului sef, gen. Virgil Ardelean, transmis la varful Ministerului Administratiei si Internelor, argumenta modul in care a fost instrumentat operativ cazul Omar Hayssam, precum si faptul ca “la data de 05.05.2006 si 05.06.2006, printr-o activitate specifica, printr-o conexiune si interpretare extensiva a informatiilor obtinute am sesizat potentiala intentie a inculpatului Omar Hayssam de a parasi tara. Informatile au fost transmise la DIICOT, IGPR, IGPF, secretar de stat din MAI, ministru, domnul consilier Sergiu Medar”. Acest raport, care apartine ca documentare Grupului de Investigatii Politice (G.I.P.) dovedeste ca la nivelul Administratiei Prezidentiale s-a stiut, pas cu pas, tot ce face Hayssam, incluisv planul de fuga al sirianului. Cu toate acestea, serviciile secrete, care ar fi trebuit sa-l tina sub supraveghere si monitorizare permanenta din momentul iesirii lui Hayssam de pe poarta penitenciaruui, au inchis ochii, urmand parca o comanda venita de sus.


Afaceri ilegale raportate la Parchet de DGIPI, pe care nimeni nu le-a anchetat!

Acest raport, care cuprinde “Matricea responsabilitatilor in ancheta si situatia lui Omar Hayssam”, dezvaluie faptul ca inca din 2001, sirianul era monitorizat. Beneficiari ai informatiile legate de Hayssam si anturajul acestuia au avut la acea vreme atat Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, cat si premierul, prin consilierul sau, Constantin Silinescu. De altfel, inca din 2001, notele informative cuprindeau primele indicii despre Hayssam legate de “preocupari conexe terorismului”, acesta si inca 12 cetateni straini fiind considerati “sustinatori ai organizatiei islamiste AMAN”. In octombrie 2010, conducerea MAI si Ministerul Agriculturii au fost informate despre privatizarea ilegala a SC STANRIZ S.A. din Braila si despre tentativele de instrainare a activelor si stocurilor de cereale. Cu toate acestea, nimeni nu a demarta la nivelul Parchetuluiu, nici pana astazi, vreo ancheta penala pentru elucidarea aspectelor sesizate in rapoartele informative ale DGIPI, fosta U.M.0962.

In 2002, alte note ale ofiterilor DGIPI dezvaluiau existenta unei filiere frauduloase, de importare a autoturismelor Hyunday cu serii falsificate. Nici aici nu s-a mers mai departe. Alta afacere raportata la IGPR prin aceleasi rapoarte este cea cu erbicide, prin bilete la ordin fara acoperire. Si aceasta ramasa fara urmari....

La nivelul anului 2003, situatia ilegalitatilor lui Omar Hayssam era cunoscuta la Presedintie prin consilierul Ioan Talpes, caruia i se trimiteau astfe de rapoarte. Nota informativa privitoare la plecarea celor trei jurnalisti romani in Irak, care fusesera rapiti a fost data conducerii MAI si Presedintiei de catre DGIPI la data de 30.03.2005, la doua zile dupa ce acestia fusesera rapiti la Bagdad. Presedintia a stiut, apoi, tot pas cu pas, conexiunile lui Omar Hayssam pe cazul rapiri.

In aprilie, in plina criza a ostaticilor din Irak, cand era apogeul scandalului rapirii jurnalistilor, DGIPI continua sa raporteze despre infractiuni de spalare de bani savarsite de Mohammad Munaf, ghidul disparut odata cu jurnalistii in Irak. Rapoartele incep sa fie primite la Presedintie de catre Claudiu Saftoiu, consilier prezindetial la acea vreme, si mai tarziu, sef al S.I.E. Tot in acea perioada, inaintea eliberarii ostaticilor din Irak, DGIPI ofera primele informatii legate de traficul de armament facut de Omar Hayssam prin interpusi. Acest dosar, care a fost instrumentat de procurorul care l-a anchetat si pe Hayssam, Ciprian Nastasiu (azi avocat), nu a fost finalizat niciodata, ci lasa in coada de peste la DIICOT. Despre afacerile Top Consulting SRL, SC FLORIAN HAUS PROD COM SRL si City Center, precum si alte unor cetateni arabi precum Kais Khedhfir sau Badnouk Naoras au inceput sa curga notele catre Parchetul Inaltei Curti de la DGIPI inca din aprilie 2005. Ati auzit ceva vreodata despre ele? Noi nu!

De la data la care jurnalistii au fost eliberati si adusi in tara, iar Omar Hayssam a fost retinut, apar note informative ale DGIPI culese prin intermediul unor informatori colegi de celula ai sirianului pe toata perioada 23.05.2005-07.07.2007.

In 05.05.2006, DGIPI transmitea catre toate autoritarile statului abilitate, inclusiv Presedintia si Parchetul Inaltei Curti, mesajul “potential risc de parasire a teritoriului national” cu privire la sirianul Omar Hayssam. SIE si SRI au primit la acea vreme toate informatile legate de “mediul cetatenilor arabi privind sprijinul acordat pentru plecarea ilegala din tara a sirianului.

Cu toate informatiile la zi, nicio institutie nu a pus piedica sirianului sa paraseasca Romania. Astazi,ca si ieri, ca si acum cinci ani, sansele ca Romania sa-l mai vada la fata pe Hayssam sunt aproape nule. Ca sa nu zicem ZERO!

Concluzia care se desprinde din tot materialul DGIPI este ca toate institutile statului au stiut, dar cele care trebuau sa ia masuri s-au facut ca ploaua. Iar aici putem vorbi de infractiuni precum tainuire si complicitate cu un terorist. INFRACTIUNI CARE NU SE PRESCRIU. Dar cine este procurorul din Romania care ar ancheta asa ceva???

* Cititi aici Raportul DGIPI furnizat de catre Grupul de Investigatii Politice

 

 

Comentarii

# mucles! date 10 August 2011 17:08 +2

credeti ca va face cineva ceva sa iasa la iveala tp secretul? ne papa americanii cu fulgisori cu tot!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.11.2022 – Argentina Campeon!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva