23 mai 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

VINE LUSTRATIA – Senatorul Serban Nicolae ii cere sefei CSM numele magistratilor preparati de SRI. Este foarte probabil ca Parlamentul sa initieze un proiect de lege privind excluderea de drept din magistratura a tuturor procurorilor si judecatorilor care au incalcat art. 7 din Legea 303/2004 colaborand cu serviciile. Vedeti imagini de la intalnirile judecatorilor si procurorilor cu generalul SRI Dumitru Dumbrava (Galerie Foto)

Scris de: George TARATA | pdf | print

21 iunie 2018 17:07
Vizualizari: 9744

Excelent demersul senatorului PSD Serban Nicolae. Dupa aparitia sinistrelor protocoale incheiate de SRI cu Inalta Curte, PICCJ si CSM, senatorul ii solicita presedintei Consiliului Superior al Magistraturii, judecatoarea Simona Marcu, sa faca publice numele tuturor magistratilor preparati de Serviciul Roman de Informatii sau alte structuri similare.


Serban Nicolae i-a trimis, joi 21 iunie 2018, o adresa sefei CSM Simona Marcu, in care ii cere sa dispuna masurile necesare astfel incat opinia publica sa afle cine sunt judecatorii si procurorii care, in perioada 2005-2018, au luat parte la cursuri de pregatire si orice alta forma de instruire si formare organizate de SRI sau de structuri similare. Senatorul PSD considera ca prezentarea listei cu magistratii care au luat parte la asemenea cursuri de instruire facute de serviciile de informatii este benefica pentru inalturarea suspiciunilor privind o eventuala influenta asupra modului de infaptuire a justitiei, dar si pentru sporirea respectului societatii atat fata de componentele Autoritatii judecatoresti, cat si fata de judecatori si procurori.

Iata solicitarea senatorului Serban Nicolae:

Sunt convins ca aveti cunostinta despre interesul deosebit manifestat de opinia publica din Romania in legatura cu existenta unor protocoale incheiate de Serviciul Roman de Informatii cu institutii apartinand Autoritatii judecatoresti – Inalta Curte de Casatie si Justitie, Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii -, protocoale clasificate ca 'secret de stat', nivelul 'strict secret'. Dupa declasificarea unora dintre aceste protocoale s-au generat legitime suspiciuni privind posibile incalcari ale dispozitiilor Constitutiei Romaniei si ale unor legi, cu precadere Codul de procedura penala si Codul de procedura civila. Protocoalele in cauza se presupune a fi fost incheiate in baza unor hotarari ale Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, date incepand cu anul 2005. Nu exista nicio confirmare a faptului ca, in prezent, aceste protocoale si masurile luate pentru punerea lor in aplicare si-au incetat efectele.

In ipoteza confirmarii unora dintre suspiciuni, se pune problema unor acte cu efecte juridice deosebit de grave au afectat statul de drept si democratia, drepturile si libertatile fundamentale, echilibrul si separatia puterilor in stat. De asemenea, exista indiciile unor acte care sa fi afectat independenta judecatorilor si dreptul la un proces echitabil. Declaratii si informatii pentru 'campul tactic' al infaptuirii justitiei si pentru urmarirea unor cauze deduse judecatii pana la solutionarea definitiva a acestora.

Sunt, cu siguranta, inca multe aspecte ce urmeaza a fi clarificate si cercetate potrivit legii si am convingerea ca, in cazul savarsirii unor ilegalitati, persoanele vinovate vor fi trase la raspundere. Deocamdata, va rog sa ma sprijiniti intr-un demers legitim pe care il consider necesar in efortul de a clarifica necunoscutele unora dintre aspectele semnalate.

In calitate de senator, va solicit sa dispuneti masurile necesare pentru a aduce la cunostinta opiniei publice, in cel mai scurt timp, numele si functiile detinute de toti judecatorii si procurorii care, in perioada 2005-2018, au participat la cursuri de pregatire si orice alta forma de instruire si formare organizate de Serviciul Roman de Informatii sau de structuri similare.

Sunt convins ca un asemenea demers este de natura a inlatura orice suspiciuni privind o eventuala influenta asupra modului de infaptuire a justitiei si de a spori respectul societatii atat fata de componentele Autoritatii judecatoresti, cat si fata de judecatori si procurori”.


Inceput de lustratie

Initiativa lui Serban Nicolae reprezinta practic, in opinia noastra, un inceput de lustratie in magistratura, astfel incat din sistem sa fie inlaturati toti cei care au colaborat cu serviciile de informatii si au devenit parteneri ai acestor structuri, afectand astfel grav dreptul la un proces echitabil. De altfel, din informatiile pe care le detinem, este foarte probabil ca in Parlamentul Romaniei sa fie depus un proiect de lege care sa prevada excluderea de drept din magistratura a tuturor procurorilor si judecatorilor care au incalcat art. 7 din Legea 303/2004 colaborand cu serviciile. Caci, asa cum se stie, art. 7 din Legea 303/2004 interzice judecatorilor si procurorilor sa colaboreze cu serviciile de informatii, adica fix ceea ce s-a intamplat prin odioasele protocoale de cooperare: “Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora si personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor nu pot fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii”. Iar conform DEX, “a coopera” este similar cu “a colabora”.

Dovezile ca SRI instruia magistratii

Revenind la solicitarea adresata de senatorul PSD Serban Nicolae privind magistratii instruiti de SRI, dovezi ca acest lucru s-a intamplat exista deja, ele fiind publice. Lumeajustitiei.ro a fost prima publicatie care a prezentat fotografii de la intalnirile dintre judecatori, procurori si reprezentanti SRI. Mai exact, intre judecatori, procurori si fostul sef al Directiei Juridice a SRI, generalul Dumitru Dumbrava, care le tine lectii si ii instruia pe magistrati.

Avand in vedere demersul lui Serban Nicolae, prezentam din nou pozele in care pot fi vazuti judecatori, printre care fosta vicepresedinta ICCJ Rodica Aida Popa si fostul presedinte CSM Horatius Dumbrava, dar si procurori precum Horatiu Baias, seful Serviciului tehnic al DNA, si chiar actuala sefa DNA Laura Kovesi:

Fosta vicepresdinta ICCJ Rodica Aida Popa, generalul SRI Dumitru Dumbrava si seful Serviciului tehnic DNA Horatiu Baias

Fostul vicepresedinte CSM Horatius Dumbrava, in picioare alaturi de generalul SRI Dumitru Dumbrava

Generalul SRI Dumitru Dumbrava si seful Serviciului tehnic DNA Horatiu Baias

Generalul SRI Dumitru Dumbrava si magistratii prezenti la cursul de instruire


Fosta vicepresedinta ICCJ Rodica Aida Popa si sefa DNA Laura Kovesi

Fosta vicepresedinta ICCJ Rodica Aida Popa

Generalul SRI Dumitru Dumbrava

Generalul SRI Dumitru Dumbrava si seful Serviciului tehnic DNA Horatiu Baias

Magistrati prezenti la cursul de instruire

Generalul SRI Dumitru DumbravaComentarii

# un mizantrop date 21 iunie 2018 18:00 +13

Nu e suficient. Se asteapta cineva la un raspuns corect si in limita solicitarii de la slugoaica securitatii vechi si noi?! Un proces in care sa fie solicitate informatiile de la SRI si de la institutiile sale de invatamant, ca sa vedem tematica si programa de studiu, nu sa vina vicleana faptura sa ne explice ea cum SRI se ocupa de instruirea pe documente clasificate...Ca nu suntem toti prosti, tot timpul, mai luam si pauze....Inainte, insa, ar trebui sesizata Curtea Constitutionala si pe protocoale, dar, mai ales pe reinterpretarea de catre ICCJ a Deciziilor CC cu rea credinta, adica, in dauna justitiabilului...

# DOREL date 21 iunie 2018 18:40 +2

Nenorocirea e ca SRI&DNA i-au "instruit", cvasioficial, pe judecatorii ICCJ

# DOREL date 21 iunie 2018 20:16 0

(continuare) si pe "expertii" INEC despre ce sunt si cum se trateaza interceptarile si inregistrarile. Asa au aparut zeci de cauze si sute de inculpati condamnati ilegal, dupa cum avea sa stabileasca mai apoi CCR !

# Basescu ... ca tot miroase date 21 iunie 2018 21:15 0

Un fasss enorm ! Deocamdata activeaza o groaza de turnatori ai vechii Securitati, preum si de lectori si absolventi de scoli de partid (PCR), dovediti in Justitie !

# Dorina date 21 iunie 2018 18:12 -1

Ce sa caute serviciile in Justitie? Ce sa caute in casele noastre? Ce sa caute dupa noi prin lume, cand fugim sa scapam de ei? si sa luam o pauza de ei? Ce sa caute prin paturile noastre? In ******-urile noastre? In job-urile noastre! Cu totii au deviat de la normalitate, doar pentru ca sunt niste imbecili si marlani! Imi e atat de scarab de tot ceea ce e aici, incat daca as putea dormi 24 de ore din 24 pana la moarte, m-as simti cel mai confortabil…

# livia date 21 iunie 2018 23:35 -1

Inacceptabil,serviciile sunt peste tot in lume.. :-x >

# Dorina date 21 iunie 2018 18:16 +3

Ii putem privi chipul si e suficient... asa ca toti inrolatii… niste parameci! Privesc la alte tari si admir ceea ce au facut serviciile lor pentru popoarele lor si tara lor… si privesc la Romania si …. vedem cu totii acelasi lucru…. PROSTIA, URA, EGOISMUL, AVARISMUL ne-au invins...

# gica70 date 22 iunie 2018 10:02 0

Daca ar fi numai cele enumerate de tine: prostia, ura, egoismul, avarismul armai fi sanse de indreptare..Dar eu cred ca noi, romanii sau unii dintre ei, sunt "facuti" asa cu sufletul stramb, oameni carora li se potrivesc toate cele de mai sus enumerate precum o manusa. Ma gandesc acum la instaurarea comunismului la noi, adus de la rasarit; tot cu forta a fost implementat si in Polonia, in Cehoslovacia, in Ungaria dar numai la noi s-a "simtit" cel mai bine pentru ca au gasit oamenii potriviti. La "despartire" unde au fost morti? Desigur la noi, la altii a fost "revolutie de catifea"! Din pacate istoria se repeta, la noi. Ce este acum in Polonia? Dar in Ungaria, Cehia..?

# ?????? date 21 iunie 2018 18:57 0

Legea este pusă în aplicare de procurori și judecătorii, deci nu de politicienii cu "specializări" pe la Academia SRI ?

# ?????? date 21 iunie 2018 19:02 +1

Remarcați totuși că articolul nu precizează și cine a aprobat organizarea și finanțarea unor astfel de activități ?

# Maris date 21 iunie 2018 19:07 +2

Acesti judecatori mai profeseaza? Ei sunt in continuare la ICCJ? Dau in continuare decizii? In ce tara traim? Astia si in ziua de azi se sterg la fund cu deciziile CCR? Si, in baza acestor incalcari ale deciziilor CCR, incalcari ale drepturilor omului, in baza protocoalelor cu SRI, cu procuraturile oameni stau in puscarii pentru ca ascesti ticalosi sunt in parteneriate? Iar eu, om simplu sa mai am incredere in deciziile unora ca astia? Sa va fie rusine!!!

# Mimi date 21 iunie 2018 20:31 +2

Excelent demers ! Urgent lege sau ordonanta d eurgenta care sa-i excluda pe ticalosi din magistratura ! :-)

# mihnea date 21 iunie 2018 22:15 +1

Un praf în ochi.... Să facă puşcărie toţi judecătorii securişti. Sunt mulţi. Au contacte frecvente cu securiştii.

# pe vremea PCR se instruiau la Academia Stefan Gheorghiu date 22 iunie 2018 14:20 +1

Azi magistratii se instruiesc tot pe sos. Odai la nr 20 unde SRI detine Academia Nationala de Informatii !? Ce coincidente stranii... programa are componente ideologice ? Ce se mai promoveaza, ce se mai infiereaza ? Judecatorii trebuie instruiti de SRI ???? Romania a devenit un stat securisto-penitenciar ?

# Unicul date 25 iunie 2018 14:08 0

dor al vietii mele este sa-mi vad natiunea mea fericita,pentru care dupa puteri am si lucrat pana acuma?Vorbele Craisorului Muntilor rezoneaza inca ?

# Botomei Vasile, doctor in drept date 24 iunie 2018 12:48 0

Botomei Vasile, doctor in drept, solicita dlui Ministru de Justitie dr.tudorel Toader, sa emita Ordin de ministru, prin care sa constate incetarea de drept a calittii de magistrat a procurorilor si judecatorilor care sunt filmati/fotpografiati in programe de intruire comuna cu SRI plus celor care nu se vad in fotografii dar care sunt dovediti cu acte. Cer sa faca lista publica a magistratilor lustrati! Nu trebuie sa fie o lege noua in acest sens deoarece exista deja art.7 din legea 303/2004, care interzice colaborarea magistratilor cu serviciile de securitate.Se cuvine a se face in Romnania, precum Presedintele Erdogan in Turcia! Sa fie mii de magistrati exclusi din magistratura, apoi trimisi in judecata pentru fals si uz de fals si compromiterea intereselor justitiei.

# BOTOMEI VASILE - infractor date 25 iunie 2018 10:25 0

Rusine magistratilor!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.05.2022 – Candidatul la CSM care sufera de sindromul Livia Stanciu

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva