4 iulie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DUBIOASA NOMINALIZARE - UNJR acuza numirea directoarei Freedom House, Cristina Guseth, la conducerea Ministerului Justitiei: “Este pentru prima data in istorie cand este propus ca ministru al justitiei o persoana care nu are studii juridice... Sistemul de justitie se confrunta cu probleme complexe ce depasesc cu mult chestiunile privind procurorii anticoruptie... Chiar daca numirea in aceasta pozitie este una politica, aceasta afecteaza prin deciziile sale administrarea actului de justitie”

Scris de: E.D. | pdf | print

16 noiembrie 2015 13:14
Vizualizari: 7951

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania condusa de judecatoarea Dana Girbovan (foto) este surprinsa de numirea Cristinei Guseth, directoarea Freedom House, la conducerea Ministerului Justitiei si apreciaza ca este de neinteles de ce intr-un guvern, ce se doreste a fi de tehnocrati, este propusa in fruntea Justitiei o persoana fara studii juridice. Corpul judecatorilor din UNJR isi exprima convingerea ca, desi nominalizarea in functia de ministrul al Justitiei este una politica, numirea Cristinei Guseth la conducerea acestui Minister este de natura sa afecteaze, prin deciziile sale, administrarea actului de justitie din Romania.


In acest sens, judecatoarea Dana Girbovan arata intr-un comunicat de presa dat publicitatii in data de 16 noiembrie 2015 ca atributiile ministrului Justitiei nu se limiteaza doar la coordonarea activitatii parchetelor si numirea sefilor acestor parchete, si nici la chestiuni ce privesc procurorii anticoruptie sau chestiunile de comunicare, ci vizeaza in special elaborarea strategiei programului de guvernare in domeniul justitiei, respectarea obligatiilor asumate de Romania prin conventiile internationale si a intelegerilor bilaterale interesand domeniul justitiei, la care Romania este parte, ori asigurarea relatiei cu structura juridica a NATO.

Apreciind ca directoarea Freedom House, Cristina Guseth, nu este cea mai potrivita persoana pentru ocuparea functiei de ministru al Justitiei, UNJR face apel la mass-media pentru a transmite pe toate canelele audierea din Parlament a noului ministru al justitiei.

Prezentam in continuare comunicatul UNJR din data de 16 noiembrie 2015:

"Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania se arata surprinsa fata de propunerea de numire ca ministru al justitiei a doamnei Cristina Guseth care nu are nici un fel de studii in domeniul dreptului si nici experienta in sistemul judiciar.

Este pentru prima data in istoria - cel putin postdecembrista – cand este propus ca ministru al justitiei o persoana care nu are studii juridice.

Apreciem activitatea doamnei Cristina Guseth in sustinerea publica a luptei impotriva coruptiei, dar Ministerul justitiei este o institutie cu un rol fundamental in statul de drept, iar atributiile ministrului justitiei depasesc cu mult problematica legata de anticoruptie si comunicare.

Lista cu o parte din atributiile ministerului justiei se gasesc la adresa urmatoarea:
http://www.just.ro/MinisterulJusti%C8%9Biei/Organizare/Atribu%C5%A3iileprincipalealeMJ/tabid/787/Default.aspx
Atributiile Ministrului Justitiei nu se limiteaza la coordonarea activitatii parchetelor si numirea procurorilor generali, ci vizeaza in special elaborarea strategiei programului de guvernare in domeniul justitiei. Tot ministrul justitiei elaboreaza proiectele de acte normative care au legatura cu domeniul de activitate al Ministerului Justitiei.

Ministrul justitiei analizeaza si avizeaza din punct de vedere al legalitatii actele normative elaborate de celelalte ministere. Tot ministrul justitiei urmareste respectarea obligatiilor asumate de Romania prin conventiile internationale si a intelegerilor bilaterale interesand domeniul justitiei, la care Romania este parte.

De asemenea, ministrul justitiei asigura relatia cu structura juridica a NATO, participand la negocierea documentelor cu caracter normativ ce se elaboreaza sub egida Aliantei Nord-Atlantice; tot el asigura pregatirea exercitarii competentei de reprezentare a statului roman in fata Curtii Europene de Justitie de la Luxemburg.

Consideram ca indeplinirea functiilor ministrului justitiei prin exercitarea tuturor atributiilor prevazute de lege in sarcina sa, din care am enumerat doar o mica parte, presupune ca esential pentru persoana ministrului pregatirea juridica specifica la cel mai inalt nivel.
Pe langa cunoasterea rolului instantelor judecatoresti si al parchetelor intr-un stat democratic, este necesar ca ministrul de justitie sa cunoasca indeaproape si sa aiba o experienta proprie in aplicarea dispozitiilor legale si a tot ceea ce presupune administrarea justitiei.

Sistemul de justitie din Romania se confrunta cu probleme complexe ce depasesc cu mult chestiunile privind procurorii anticoruptie sau procedurile de comunicare, precum lipsa infrastructurii logistice si administrative necesare implementarii dispozitiilor noilor coduri si aplicarii acestora, influente si presiuni exercitate din exterior si nu numai privind actul de justitie, profunde inechitati salariale in conditii egale de munca, discrepante semnificative intre volumul de activitate de la o instanta la alta de acelasi grad, pentru a enumera doar cateva.

Apreciem, de aceea, ca fiind suprinzatoare si de neinteles desemnarea intr-un guvern, ce se doreste a fi de tehnocrati, a unei persoane fara studii juridice in fruntea ministerului justitiei.

In conditiile actuale UNJR pregateste o lista de intrebari comisiilor parlamentare care vor audia noul ministru al justitiei.

Facem pe aceasta cale un apel mass mediei din Romania sa transmita pe toate canelele audierea noului ministru al justitiei. Chiar daca numirea in aceasta pozitie este una politica, aceasta afecteaza prin deciziile sale administrarea actui de justitie din Romania si, prin aceasta, drepturile si libertatile fundamentale ale fiecari cetatean, viziunea ministrului justitiei asupra misiunii sale fiind asadar un evident interes public.

Dana Girbovan

presedinte UNJR"

Comentarii

# nuibai date 16 noiembrie 2015 13:47 -3

Mai rău ca cu ultimul ciuc nu se putea şi nu se va putea vreodată (zic eu, optimist). Dacă tot nu avem încotro, şi nimeni nu s-a gîndit vreodată spună la MJ un judecător, nu ne rămîne decît să sperăm că numita doamnă ştie să asculte de cei care ştiu cu ce se mîncă problema. Eu i-aş transmite aşa: 1. principalele personaje ale justiţiei sînt justiţiabilul şi judecătorul, cu grefier etc la un loc. Ei trebuie trataţi cu atenţie, şi întrebaţi cam ce şi cum e de făcut. 2. cineva trebuie să le spună apăsat judecătorilor că trebuie să fie şi oameni, cu raţiune şi personalitate, nu numai aplicători de texte rupte din context; 3. hăţişul legislativ este o tîmpenie care frizează gramatica lui Trăsnea, inclusiv toate cele patru Coduri; se impune o restructurare sistem Justinian (cine mai are grija ăstuia?); (va urma)

# Ana date 16 noiembrie 2015 13:49 +17

Felicitari pentru atitudine! In vreme ce putem fi reprezentati la justitie de un OM ales dintre o multime de profesionisti inteligenti, onesti cu demnitate din domeniul Juridic, hodoronc tronc ,Ministerul nostru poate fi condus, iata, si de ,,Ilie de la sculerie,,. De aici putem trage concluzia neseriozitatii cu care sunt selectati ministri din aparatul de guvernamant D Ciolos. Este o chestiune, pur formala de moment. Nu trebuie lasat sa treaca acest Guvern, daca m-ar intreba cineva! Voi dragi magistrati puteti sa va opuneti, aveti greutate, daca nu o veti face voi acum , ne este clar ca vom suferi cu totii!

# nicolae date 16 noiembrie 2015 13:52 +17

O AUDE CINEVA PE DANA GÎRBOVAN ? MEMBRII COMISIEI CRE O VOR AUDIA  IN PARLAMENT  PE „TEHNOCRATA ” GUSETH S-AU TREZIT ?

# nuibai date 16 noiembrie 2015 13:54 +1

(Cont.) 4. lupta împotriva corupţiei este o frază de dînşii inventată, deşi corupţia este foarte concretă, reală şi extinsă. Soluţia reală, singura utilă, care ar lovi din rărăcină cauzele şi nu efectele, şi ar preveni nu numai faptele de corupţie, dar şi/mai ales şi mai important, pagubele imense în sacoşe de euro, deci singura soluţie este transparenţa totală în tot ce înseamnă decizie şi ban public. Aste chestii le poate înţelege şi un MJ nejurist, numai să vrea, el şi şefii lui.

# mulder, agentul mulder date 16 noiembrie 2015 14:08 +16

poporul a vrut tehnocrati. Acum i s-a servit tehno. In domeniul juridic exista tehnocrat? ....asa s-o fi intrebat si ciolos. Dupa ce s-a intrebat (ca poate s-o fi intrebat si omu', desi nu il auzea nimeni!!), i s-a impus cea mai justa tehnocrata.....  :eek: acum e simnplu: 1 decembrie ii dam pe toti jos, in amintirea lui 1918... :eek: :P

# nuibai date 17 noiembrie 2015 15:01 +1

Faţă de postările mele de mai sus, versus prestaţia de aseară a cucoanei, vă spun verde: nu există mai mare dobitoc decît mine, nici Postelnicu nu mă ia. Cînd mă prindeţi, să-mi trageţi un stuchit în chelie. Aceşti idioţi impotenţi au distrus orice urmă de respect al poporului pentru marile funcţii în stat. Ce era ministru cîndva! Uite ce a ajuns.

# ana date 16 noiembrie 2015 14:51 +7

Era cit pe ce sa fie "prima data" numit un medic rezident de 28 ani, ministru al sanatatii! Am trecut milimetric pe linga acest pericol. Din pacate, opinia publica s-a "ocupat" doar de el, iar tehnocrata lui Macovei, va trece cu brio. A avut noroc. 

# stefan date 17 noiembrie 2015 17:57 +1

hai ca nu a avut noroc, de unde se vede ca noaptea este un sfetnic bun, la miez de noapte s-a schmbat ministresa , pana la urma sunt bune si noptile, urmatoare poate mai aduce vreo schimbare

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.07.2022 – Stati cu ochii pe Bobita

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva