18 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

FISCALITATEA SI DILEMA MOMENTULUI – Dan Manolescu, presedintele Camerei Consultantilor Fiscali, la conferinta anuala a CFF: „Dezvoltarea serviciilor de certificare a declaratiilor fiscale de catre membrii nostri trebuie sa devina un element important in analiza riscului fiscal realizata de catre ANAF, intrucat ar conduce la o crestere a gradului de conformare fiscala in Romania” (Galerie foto)

Scris de: L.J. | pdf | print

28 April 2023 18:06
Vizualizari: 2746

Agentia Nationala de Administrare Fiscala trebuie sa insiste pentru dezvoltarea serviciilor de certificare a declaratiilor fiscale daca vrea sa creasca gradul de conformare fiscala contribuabililor romani, a afirmat Dan Manolescu (foto 1), presedintele Camerei Consultantilor Fiscali, joi, 27 aprilie 2023, la conferinta anuala a CCF.Problema certificarii de catre consultantii fiscali a declaratiilor fiscale, ca solutie de imbunatatire a nivelului de colectare fiscala in PIB, se discuta de peste 15 ani. Ea este deja reglementata prin Codul de procedura fiscala, ca fiind optionala pentru contribuabili. Totusi, aceasta prevedere referitoare la stabilirea riscului fiscal nu este transpusa inca intr-un ordin procedural de aplicare, au atras atentia membrii CCF.

Participantii la dezbateri au concluzionat ca una din cele mai eficiente solutii de crestere a gradului de conformare fiscala este consolidarea cooperarii intre profesiile liberale reglementate prin lege, administratia fiscala si legislativ. In acest context, a fost stabilit un prim pas ce urmeaza a fi realizat impreuna, prin colaborarea dintre Camera Consultantilor Fiscali si ANAF, respectiv realizarea unui chestionar de evaluare a problemelor economice resimtite la nivel micro, a calitatii serviciilor ANAF, a procedurilor de administrare fiscala si a legislatiei specifice. Chestionarul le va fi adresat membrilor profesiilor liberale din domeniul economic.


Redam comunicatul CCF, insotit de galeria foto a evenimentului:


Dl. Dan Manolescu, presedintele Camerei Consultantilor Fiscali: „Potrivit indicatorilor statistici constatam o crestere sustinuta, de la an la an, a serviciilor de consultanta fiscala acordata contribuabililor. In acest context, dezvoltarea serviciilor de certificare a declaratiilor fiscale de catre membrii nostri trebuie sa devina un element important in analiza riscului fiscal realizata de catre ANAF, intrucat ar conduce la o crestere a gradului de conformare fiscala in Romania”.


In data de 27 Aprilie 2023, in eleganta sala „Nicolae Iorga” din incinta Palatului Parlamentului, a avut loc conferinta anuala a Camerei Consultantilor Fiscali, urmata de un seminar de fiscalitate captivant si axat pe problemele actuale din acest domeniu, avand o tema de actualitate – „Cum rezolva fiscalitatea dilema momentului – prioritatea intre dezvoltarea economica si colectarea la bugetul public”. La acest eveniment au luat parte aproximativ 600 de consultanti fiscali (aprox.150 au fost prezenti in sala si aprox. 450 au fost prezenti in online).

In prima parte a evenimentului, s-au derulat lucrarile Conferintei Nationale statutare, avand pe agenda urmatoarele puncte: prezentarea Raportului anual de activitate al Consiliului superior pentru anul 2022, prezentarea Executiei bugetului de venituri si cheltuieli pentru exercitiul financiar 2022 si a Situatiilor financiare anuale ale Camerei, prezentarea Raportului Comisiei de auditori statutari asupra gestiunii financiare a Camerei pentru anul 2022, prezentarea Programului de activitate al Consiliului superior pentru anul 2023, precum si prezentarea Proiectului bugetului de venituri si cheltuieli pentru anul 2023.


In partea a doua, dedicata Seminarului de fiscalitate, organizatorii au invitat pentru dezbaterea temei alese reprezentanti de prim rang atat ai legislativului, cat si ai executivului, respectiv: dl. George-Cristian Tuta – chestor al Camerei Deputatilor si membru al Comisiei de buget, finante si banci, dl. Alin Chitu – secretar de stat in Ministerul Finantelor si coordonator al departamentului de fiscalitate, dl. Lucian-Ovidiu Heius – presedintele ANAF, iar moderatorii discutiilor si ai seminarului au fost dl. Dan Manolescu - Presedinte si dl. Doru Dudas – Director Executiv.


Cei trei invitati au dezbatut impreuna cu participantii problemele actuale ale mediului de afaceri si mai ales cele legate de relatia consultantului fiscal cu administratia fiscala si directia in care aceasta relatie trebuie sa se indrepte, precum si dificultatile in aplicarea legislatiei fiscale, intampinate de consultantii fiscali in calitatea lor de reprezentanti ai contribuabililor.


La finalul dezbaterilor, s-a concluzionat unanim de catre cei trei invitati si consultantii fiscali, ca una din cele mai eficiente solutii de crestere a gradului de conformare fiscala este aceea a dezvoltarii unei mult mai bune relatii de cooperare intre profesiile liberale reglementate prin lege, administratia fiscala si legislativ. In acest context, a fost stabilit un prim pas ce urmeaza a fi realizat impreuna, prin colaborarea dintre Camera Consultantilor Fiscali si ANAF, respectiv realizarea unui chestionar de evaluare a problemelor economice resimtite la nivel micro, a calitatii serviciilor ANAF, a procedurilor de administrare fiscala si a legislatiei specifice, a carui respondenti vor fi chiar membrii profesiilor liberale din domeniul economic.


De asemenea, s-a reiterat problema certificarii de catre consultantii fiscali a declaratiilor fiscale, ca solutie de imbunatatire a nivelului de colectare fiscala in PIB, de care se discuta de peste 15 ani si care acum este deja reglementata prin lege (Codul de procedura fiscala), ca fiind optionala pentru contribuabili si ca fiind un criteriu important in analiza riscului fiscal calculat de ANAF, doar ca aceasta prevedere referitoare la stabilirea riscului fiscal nu este transpusa inca intr-un ordin procedural de aplicare, asa cum membrii Camerei si-ar dori.


In ultima parte a seminarului, s-au sutinut prezentari si s-au realizat dezbateri pe tema generala a acestuia care au vizat, in principal, ultimele noutati legislative in domeniul TVA, preturilor de transfer, raportarilor fiscale si schimbul de informatii si noutati ale jurisprudentei fiscale”.


Comentarii

# Dumbrava date 29 April 2023 10:48 +3

certificarea = garanti (persoane fizice + cabinete) pentru viitoarele decizii de impunere rezultate din controale . Adica, ne indreptam catre certitudinea incasarii banilor la buget. Poate se baga si avocatii, consilierii, .. banii lor, sunt bineveniti. Curatori avem . Oricum, oriunde de la oricine ! Am scris

# dragos barna date 2 May 2023 07:41 0

sa mai terminam cu ci care pus tot felul de stampile, sa fim mai zvelti si competitivi si cine trebuie sa controleze sa o faca asa cum trebuie ca se poate lesne constata ca nu o fac decat discrtionar

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.07.2024 – Fost judecator, actual secretar de stat in MJ, la sueta cu un inculpat

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva