26 noiembrie 2020

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

POLITRUCA – Sefa ICCJ Livia Stanciu face politica in fata sediului CSM: “Nu mi se pare o normalitate sa fie votati astfel de oameni, chiar daca opereaza prezumtia de nevinovatie in ceea ce ii priveste”. “Partenera de nadejde a DNA” indeamna la pedepse cu executare pentru primarii realesi! CSM si Inspectia Judiciara au obligatia sa sanctioneze comentariile politice si opiniile cu privire la dosarele penale in curs de solutionare

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

7 iunie 2016 16:59
Vizualizari: 11757

Ultimele luni au fost linistite pentru Livia Stanciu si tocmai cand credeam ca isi vede de functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie si de dosarele pe care le are de solutionat la Completul de 5 judecatori pe care il conduce la instanta suprema, judecatoarea care a acuzat de santaj o pensionara pentru ca si-a cerut banii inapoi, recidiveaza. Prezenta la sedinta Plenului CSM de marti, 7 iunie 2016, judecatoarea Livia Doina Stanciu (foto) si-a exprimat nemultumirea fata de decizia cetatenilor de a vota la alegerile locale primari care au dosare penale la parchete sau pe rolul instantelor, ori care au fost deja condamnati definitiv. Oprita de reporteri in fata sediului CSM si intrebata cum comenteaza alegerile locale de duminica, 5 iunie 2016, Livia Stanciu a afirmat ca nu i se pare normal sa fie votati “astfel de oameni” care au probleme cu legea, sustinand in continuare ca acest lucru nu releva neaparat o lipsa de incredere in activitatea Justitiei, dar “poate sa demonstreze altceva”. Oare ce?


Judecatoarea Livia Stanciu trece prezumtia de nevinovatie la “si altele”

Si nu doar atat! In completarea sustinerilor sale, judecatoarea Livia Doina Stanciu, care si-a exprimat de-a lungul timpului sustinerea fata de demersurile procurorilor, afirmand chiar ca va fi “partener de nadejde al DNA”, a mai declarat, potrivit Agerpres, ca isi mentine punctul de vedere cu privire la solutiile pe care judecatorii trebuie sa le dea in dosarele penale, recomandand pedepse cu executare, nu cu suspendare.

Iata declaratia judecatoarei Stanciu facuta marti, 7 iunie 2016, in fata sediului CSM:

"Mie nu mi se pare o normalitate sa fie votati astfel de oameni, chiar daca opereaza prezumtia de nevinovatie in ceea ce ii priveste, pana la momentul pronuntarii unei hotarari de condamnare. (…) Stiti foarte bine care a fost punctul meu de vedere in ceea ce ii priveste si pe cei condamnati la pedeapsa cu suspendare conditionata, cum era inainte, sau suspendare sub supraveghere. Imi mentin acelasi punct de vedere".

Ne amintim ca Livia Stanciu a promovat in ultimii ani mentiunile cuprinse intr-un Ghid de individualizare judiciara a pedepselor al Inaltei Curti in care se recomanda judecatorilor, sub pretextul unei practici unitare si pentru eradicarea fenomenului coruptiei, sa aplice pedepse cu executare. Aceste recomandari veneau ca o nemultumire fata de cuantumul pedepselor pronuntate in dosarele penale, despre care s-a apreciat ca fiind cu mult mai mici decat ar trebui.

Ghidul ICCJ isi propunea sa ii ajute pe judecatori sa constientizeze gradul social ridicat al infractiunilor de coruptie si sa determine, prin pedepsele cu executare, atingerea scopului pedepselor si inregistrarea de “rezultate notabile impotriva coruptiei”.

Iata un scurt pasaj din Ghidul ICCJ, care poate reprezenta chiar o ingradire a libertatii judecatorului de a aprecia asupra pedespsei ce se impune intr-un dosar de coruptie:

Se impune precizarea ca, in vederea unificarii practicii judiciare in materie, la fel de important ca si procesul de identificare a unor criterii suplimentare de individualizare a pedepselor este si fenomenul de responsabilizare a magistratilor romani care trebuie sa accepte ideea ca, urmand o serie de recomandari elaborate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, nu le este, in mod subtil, incalcata independenta, ci se realizeaza premisele unui act de justitie previzibil si eficient, in acord cu angajamentele asumate de Romania prin Planul de actiune. (…) Pentru ca politica penala, privita sub aspectul actiunii de lupta impotriva coruptiei, sa-si atinga scopul - reducerea treptata a fenomenului infractional - este necesar ca fiecare pedeapsa aplicata sa-si indeplineasca functiile sale, intrucat doar in acest mod scopul pedepsei va putea fi atins; in acest sens, o pedeapsa este apta sa-si indeplineasca functiile si sa-si realizeze scopul numai daca, atat in faza judecatii, cat si in faza executarii, este perfect individualizata, ca instrument adecvat de realizare practica a politicii penale”.

CSM trebuie sa sesizeze Inspectia Judiciara fata de declaratiile Liviei Stanciu

Pozitiile presedintei instantei supreme fata de evenimentele politice, dar si fata de dosarele aflate in curs de judecare care vizeaza oameni politici sunt, in opinia noastra, extrem de grave si pot imbraca forma unor incalcari ale Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, sub imperiul careia sefa ICCJ isi desfasoara activitatea.

Este nepermis pentru un judecator sa comenteze intentiile de vot ale cetatenilor si sa afirme ca realegerea unor “astfel de oameni” in functia de primar, desi au dosare penale in curs de judecata si desi opereaza prezumtia de nevinovatie, reprezinta ceva anormal. Practic, sefa Inaltei Curti de Casatie si Justitie lasa sa se inteleaga ca o persoana care face obiectul unui dosar penal, fara a fi condamnat definitiv, nu trebuie sa beneficieze de toate drepturile sale. Ceea ce este anormal si absurd!

Asteptam cu interes reactiile pe care Consiliul Superior al Magistraturii va intelege sa le aiba fata de declaratiile Liviei Stanciu.

In acest sens, recomandam CSM sa se aplece asupra articolelor 9 si 10 din Legea 303/2004 unde este prevazut clar ca judecatorii nu au dreptul de a emite opinii cu privire la activitatea politica si nici sa isi exprime parerea fata de un proces aflat in curs de solutionare. Or, apreciem ca ambele articole sunt aplicabile Liviei Stanciu prin declaratiile pe care acestea le-a facut marti in fata sediului CSM.

Iata ce prevad art. 9 si art. 10 din Legea 303/2004:

"Art. 9 - (1) Judecatorii si procurorii nu pot sa faca parte din partide sau formatiuni politice si nici sa desfasoare sau sa participe la activitati cu caracter politic.

(2) Judecatorii si procurorii sunt obligati ca in exercitarea atributiilor sa se abtina de la exprimarea sau manifestarea, in orice mod, a convingerilor lor politice.

Art. 10 - (1) Judecatorii si procurorii nu isi pot exprima public opinia cu privire la procese aflate in curs de desfasurare sau asupra unor cauze cu care a fost sesizat parchetul."

Tototdata, Lumeajustitiei.ro solicita public Consiliului Superior al Magistraturii sa sesizeze de indata Inspectia Judiciara pentru a efecuta verificari fata de declaratiile sefei Inaltei Curti de Casatie si Justitiei Livia Stanciu.

Asta daca nu cumva si aceasta beneficiaza din partea CSM de aceeasi indulgenta pe care i-o acorda DNA lui Traian Basescu.

In acest demers pe care Plenul CSM se impune sa il faca, speram sa nu conteze nici faptul ca judecatoarea Livia Doina Stanciu, in calitate de presedinte al Inaltei Curti, detine si calitatea de membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii.

*Cititi aici Ghidul ICCJ

Comentarii

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 7 iunie 2016 17:23 +35

s/ar mira cineva sa o vada pe calusei la bilci cu ochelari de celuloid?doamne cine a ajuns ,,partenera justitiei,,SI DACA SE VOR CONTRUI MIINE 10 PUSCARII CU 20.000 DE LOCURI ASTA LE UMPLE PINA LA SF ANULUI SI IAR AM PLATII MILIOANE LA CEDO PENTRU CONDITII IMPROPRII.O POATE NUMI CINEVA PE ASTA CA/I JUDECATOR?probabil doar daca bea mitilicul lui pruna

# unul din lumea cea mare date 7 iunie 2016 17:43 +26

ce ma bucur!!!!!!!!!!!!!AM LUAT UN ROSU!!!!!!ASTA/I SIGUR DE LA SPRINCENATA!!!!!!are cineva dubii ca nu/i asa 

# Vladi Mârrr... date 7 iunie 2016 18:18 +28

Unule, când prostiei ii plac spatiile mici din capetele de lemn ..., nu mai e nimic de făcut ... !!! O seara buna !

# Mulder, agentul mulder date 7 iunie 2016 18:46 +29

Prieteni,  doamna din imagine își dorește sa fie trecuta la panou ca și cap de afiș la rubrica."Asa nu!"..... Dacă asta, kovesi și Codlea gândesc asa, plus geniali din cum care, pe pariu ca nu se vor sesiza, ce sa ne mai miram de subordonații lor?!

# steluta date 7 iunie 2016 17:41 +38

Se pare ca Johannis continua "reforma statului" represiv basist securist in loc sa faca o altfel de politica precum promitea

# unul din lumea cea mare date 7 iunie 2016 18:48 +19

ptr steluta//uiti ca asta ,,A STAT,, LA PODUL MINCIUNILOR????

# Camp tactic date 7 iunie 2016 17:43 +23

Art. 10 - (1) Judecatorii si procurorii nu isi pot exprima public opinia cu privire la procese aflate in curs de desfasurare sau asupra unor cauze cu care a fost sesizat parchetul." In practica sunt destui procurori care vor sa avanseze la DNA si care considera ca urmarirea/cercetarea este echivalenta cu o condamnare definitiva si o spui si pe facebook.

# Capac date 7 iunie 2016 17:45 +37

Să-i bage la pârnaie și pe alegători. Cei care nu sunt membri ai mafiei securiste sunt corupți, evident!!!  :-*

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 7 iunie 2016 18:01 +25

PTR CAPAC// te/ar mira sa vezi procuratorii baschetbalistei prin baia mare,craiova  si pe unde au mai fost alegeri in ciuda dna, sa mearga sa aresteze votantii,uiti ca precedentul a fost facut la referendum???te/ar mira sa vezi listele de voturi ,,arestate,,???parca s/a mai intimplat!!crezi ca nu urmeaza dosare deschise la dna pentru primarii bucurestiului?????(toti)ai putintica rabdare!

# Capac date 7 iunie 2016 18:21 +15

Atunci i-au luat selectiv. Pe toți trebuie să-i ducă la canal, să aibă mafia securistă yachtorute. :-*

# Vladi Mârrr... date 7 iunie 2016 18:00 +31

Madama asta își cam forțează norocul ... ! Dar ce sa-i facem, ca nesimțirea-i e maree ... , dar cum orice ce nas își are nasul..., s-o găsi și pentru capul ei de lemn un spatiu mic si de maximă siguranță, unde sa cugete la nefacutele făcute de când se reîncarna din nimic, o mama leone a  justitei dambovitene. Si cu cat mai repede, cu atât mai bine ... !!!

# Dura Lex date 7 iunie 2016 20:01 +18

ptr. @Vladi Mârr...... "s-o găsi și pentru capul ei de lemn "......esti optimist, mult prea optimist la fel ca @ unul din lumea...  Prin anii 50-60, Justitia a fost full de astfel de specimene poreclite magistrati care au condamnat si trimis in puscarie politica pentru multi ani  ; cunosti macar un singur caz astazi ca vreunul dintre acesti porecliti sa fi fost identificat si expus oprobiului public ?  

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 7 iunie 2016 20:55 +15

PTR DURA LEX//adin nefericire iti dau dreptate!!!!!!!IN PARTEA CU JUSTITIA STALINISTA.in partea cu optimismul meu,NU/I OPTIMISM.M/AM INVATAT CU JUSTITIA NU CU NEDREPTATEA, (asta/i partea proasta cu mine)CARE TE SCUIPA IN OCHI PRETINZIND CA/I JUSTITE SI MAI ALES FACUTA DE UNII CALARE PE CALUSEI DE BILCI,CU OCHELARI DE CELULOID LA OCHI SI VATA PE BAT IN MINA.din nefericire la asta s/a ajuns in mermelica.LA O JUSTITIE IN CARE NIMENI NU MAI CREDE(si se mai intreaba ala de se uita la poarta noua de la cotroceni si cu caricatura asta de bilci)CUM AU FOST VOTATI PENALII!!!!TOCMAI DE ASTA AU FOST VOTATI PENALII CACI NIMENI NU MAI CREDE IN DOSARELE DE TIP RARINCA  FACUTE TOCMAI DE,, PARTENERA JUSTITIEI,,.in rest, din toata inima imi doresc sa/i vad pe SALTIMBANCIIi justitiei la pandaimos

# Ilie date 7 iunie 2016 19:04 +27

STALINA asta a fost educata sa vada un infractor in orice om, probabil si in mamica ei. Asta e mentalitate de procuror, de aia e regretabil ca procurorii s-au infiltrat intre judecatori. Judecatorii au cu totul alta mentalitate, echilibrata, si fata de STALINA au onoare. Si ca tot am ajuns la onoare... o fi platit datoria doamnei Rarinca, sau i-a dat tzeapa?

# petru date 7 iunie 2016 19:47 +26

dati-o afara, sa aiba timp de politica.

# pelin date 7 iunie 2016 20:04 +21

PREZUMTIA DE NEVINOVATIE REPREZINTA O CUTUMA LEGALA UTILIZATA IN MAJORITATEA STATELOR CIVILIZATE,CARE IMPLICA O PRESUPUNERE CA O PERSOANA CONSIDERATA CA FIIND INOCENTA PANA LA PROBA CONTRARIE.SCOPUL FIIND ACELA DE A PROTEJA INDIVIDUL IMPOTRIVA MASURILOR ABUZIVE,PRIN GARANTAREA LIBERTATII INDIVIDUALE PRIN STIMULAREA CAUTARII ADEVARULUI DE CATRE AUTORITATILE ABILITATE.IN MULTE CAZURI,JUST.INDEP.DIN ROAMANIA,ARUNCA DIN START LA "COS"PREZ.DE NEV.CAM ACELAS LUCRU SE DESPRINDE SI DIN RELATARILE LUI MADAM L.STANCIU,CARE LASA SA INTELEAGA CA PREZ.DE NEV.NU TREBUIE SA PREZINTE O REGULA PT.JUSTITIE,COMENTAND DUR NOILE ALEGERI,CU REFERIRE LA CEI ALESI,DESI AVEAU PROBLEME PENALE.LUCRU CE NU POATE FI ACEPTAT DIN PARTEA UNUI JUDECTOR,CARE CULMEA ISI ASTEAPTA NUMIREA LA CCR.!!!!!

# Viitor Puscãrias. date 7 iunie 2016 20:04 +18

Ce mai stã ?Cine o tine sã asmutã toti procurori mai ales al DNAuli si sã-i bage direct la pãrnaie pe toti care au fost la vot.Iar pe noi toti care nu credem in justitia putred de coruptã,care spalã pe bandã rulantã penali care ne-au jefuit sã ne excute.

# normalitate si in justitie date 7 iunie 2016 21:41 +12

La fel de corect ar trebui ca si in justitie, si mai ales in justitie sa nu mai existe oameni care o fac de ras, sa nu mai existe slugi politice, si sa nu mai existe sefi numiti politic ci daca nu prin concurs atunci sa fie numiti de niste oameni integri, asta chiar este normalitate!

# Maria date 8 iunie 2016 01:33 +3

Niciun procuror care a activat in epoca comunista, si cu precadere in cea a ceausismului, nu putea fi altceva decat instrumentul prin care securitatea scapa de incomozii sistemului.. vedeti altfel de apucaturi la Stanciu, Macovei, Pruna et company ori la Kovesi cea cu tatucul procuror comunist? Pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti! Iar taicutul lor, ala pentru care platim noi SPP-isti sa le care umbrelele, asta se lauda ca uraste comunismul doar pentru a se folosi cu brio de metodele si practicile acestuia in cruciada sa de a pune laba pe tara lui, guvernul lui, partidul lui, serviciile lui, justitia lui, Parlamentul lui, tipatorii lui de net.

# santinela date 8 iunie 2016 08:13 +4

Deci "nu este normal sa fie votati astfel de oameni chiar daca opereaza prezumtia de nevinovatie in ceea ce-i priveste,pina la condamnarea finala" asa a glasuit cea mai inalta "judecatoare" din tara. Adica dupa mintea ei de bibilica orice om este apriori VINOVAT fiindca va fi condamnat in mod obligatoriu. Si daca omul este achitat si tu l-ai impiedicat sa candideze ?? Este normal asta nu ? Dragi romani cum sa o vedem pe ---- la CCR ?? "Cuvintarea " ei de ieri trebuie prezentata ambasadorului american sa vedem ce spune.

# AdevarulsiJustitia date 8 iunie 2016 16:40 +4

Ii pasa cuiva ca lasa calai care decid care e soarta oamenilor? Mai poate fi considerata doamna judecator impartiala? Pai ea din start stie ca oamenilor acestora trebuie sa li se taie din drepturile cetatenesti CALAI in sala de judecata si nu-i pasa nimanui! PENTRU ASTA trebuie sa se iasa in strada. Nu-mi doresc decat ca acele persoane care merg pe incpiul "LASA CA STIM NOI" sa ajunga in pozitia de a fi judecati de niste calai care oricum stiu care e sentinta dinainte de a vedea probele. ii pasa cuiva catusi de putin?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home3/luju/public_html/_template/article.php on line 158
    • VERDICTUL ZILEI - Va reusi regimul Iohannis sa desfiinteze SIIJ?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 25.11.2020 – Lui Man si lui Ardelean le va tihni sarmaua. Asa arata declaratiile lui Iohannis din campanie (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva