6 December 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INTARZIERILE SE PLATESC – Judecatorul Ovidiu Iana de la Tribunalul Buzau a fost sanctionat cu diminuarea indemnizatiei lunare brute cu 5% timp de o luna. Sectia pentru judecatori in materie disciplinara din CSM l-a gasit vinovat de neredactarea hotararilor judecatoresti, din motive imputabile, in termenele prevazute de lege. Iana a semnat in 2017 memoriul FJR impotriva noilor legi ale justitiei. In 2018, s-a opus revocarii lui Augustin Lazar din functia de Procuror General (Minuta)

Scris de: V.B. | pdf | print

15 December 2021 15:30
Vizualizari: 6234

Dupa valul de pedepse de marti, 14 decembrie 2021 (cea mai rasunatoare dintre ele fiind cea aplicata judecatorului Vasilica Danilet de la Tribunalul Cluj – click aici pentru a citi), judecatorii din CSM au mai dat doua sanctiuni miercuri, 15 decembrie 2021. Este vorba despre judecatorul Laurentiu Modoran de la Tribunalul Bucuresti (click aici pentru a citi) si judecatorul Ovidiu Iana de la Tribunalul Buzau.Iana a fost gasit vinovat de abaterea disciplinara de la art. 99 lit. r teza I din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor: „neredactarea hotararilor judecatoresti, din motive imputabile, in termenele prevazute de lege”. In consecinta, Sectia pentru judecatori in materie disciplinara l-a pedepsit prin taierea cu 5% a salariului timp de o luna. La fel ca orice alt parat, Iana are posibilitatea sa atace sanctiunea cu recurs la ICCJ.


Iata minuta hotararii din dosarul nr. 26/J/2021 (vezi facsimil):


Admite actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva domnului Iana Ovidiu – judecator in cadrul Tribunalului Buzau.

In baza art.100 lit.b) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica domnului Iana Ovidiu – judecator in cadrul Tribunalului Buzau – sanctiunea disciplinara constand in 'diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 5% pentru o perioada de 1 luna' pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit. r) teza I din acelasi act normativ.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.

 Cine este Ovidiu Iana


Numit judecator definitiv la Judecatoria Buzau de catre presedintele Traian Basescu prin decretul nr. 148 din 26 ianuarie 2009, Ovidiu Iana a obtinut gradul de tribunal in aprilie 2012 (cu 8,625, a doua medie pe tara), dar CSM i-a refuzat atunci promovarea efectiva la Tribunalul Vrancea, acordandu-i in schimb prioritate judecatoarei Elena Sandu, prima clasata la examen (cu media 8,875), care, bineinteles, optase pentru aceeasi instanta. Abia un an mai tarziu, Iana a promovat efectiv la Tribunalul Prahova, de la care s-a transferat la Tribunalul Buzau in ianuarie 2016.

Magistratul s-a facut remarcat atat in 2017, cand a semnat memoriul Forumului Judecatorilor din Romania (FJR) impotriva modificarilor la legile justitiei, cat si in 2018, cand si-a pus semnatura pe manifestul aceleiasi asociatii #rezistente impotriva demersului ministrului Justitiei din acel moment, Tudorel Toader, de revocare a lui Augustin Lazar din functia de Procuror General.

Comentarii

# cetateanul turmentat date 15 December 2021 18:27 +7

Il cunosc personal pe domnul judecataor Ovidiu....este un judecator deosebit, da solutii in acord cu legea dar intarzie motivarile pentru ca le motiveaza exceptional de bine si asta cere mult timp, implicare si daruire.....nu sunt de acord cu sanctiunea primita de juddcator....De ar fi mai multi ca el justitia ar avea alta fata

# CarmenP date 14 January 2022 11:28 +1

Si eu astept sa redacteze o hotarare de aproape un an, dar nu pot sa spun decat ca intarzie din motive de prea mare corectitudine.Intr-adevar, daca asa de profesionist ar motiva toți judecătorii hotararile, Justitia din Romania ar arata altfel. Dumnezeu sa ii dea acestui om putere pentru a-si indeplini la timp obligatiile legale referitoare la timpul de redactare a hotararilor.Cred ca va fi in stare sa-si gestioneze mai bine timpul, chiar daca volumul de munca este foarte mare.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 5.12.2022 – Cine a lucrat-o pe Andrea Chis?

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva