3 December 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DNA A NENOROCIT ROMANIA – Senior editorul Lumeajustitiei.ro Razvan Savaliuc a dezvaluit in Parlamentul European efectele tragice ale pretinsei lupte impotriva coruptiei: "A fost distrusa clasa politica autentica... Oamenii de afaceri romani au fost decimati... Patronii trusturilor de presa importante au fost inculpati si condamnati... Un numar urias de judecatori si procurori au devenit tinta dosarelor DNA, ajungandu-se la o teama generala in a mai judeca dupa probe"

Scris de: E.D. | pdf | print

17 October 2017 18:56
Vizualizari: 30314

Tindem sa credem ca sefa DNA Laura Kovesi regreta momentul in care s-a decis sa vina in Parlamentul European pentru a se lauda cu experienta detinuta in lupta anticoruptie din Romania. Ceea ce se dorea a fi un exemplu de buna practica pentru Ucraina in lupta impotriva coruptiei s-a transformat, probabil, in exemplul de "asa nu" pe care ucraineni il vor aplica in tara lor. Asta dupa ce senior-editorul Lumeajustitiei.ro, jurnalistul Razvan Savaliuc, a demascat-o pe Laura Kovesi si practicile Directiei Nationale Anticoruptieinstitutie pe care o conduce de aproape patru ani si jumatate, dupa alti sase ani petrecuti in fruntea Parchetului Generalprezentand ucrainenilor si parlamentarilor europeni realitatea cutremuratoare a efectelor "luptei anticoruptie" dusa de "mama catuselor" in ultimii ani.


In timpul Conferintei sustinute la Camera A5G1 din Parlamentul European despre "Lectii de invatat din Romania: schimb de bune practici intre autoritatile anticoruptie din Romania si Ucraina", organizate de Rebecca Harms, un europarlamentar ALDE din Germania, si Petras Austrevicius, membru al PE din Lituania, la care au participat, alaturi de Razvan Savaliuc, ziaristul Mirel Curea si deputatul PSD Liviu Plesoianu, Laura Kovesi a fost nevoita sa asculte statistica sumbra prezentata de senior editorul Lumeajustitiei.ro, care vine sa demonstreze ca lupta anticoruptie din Romania a condus la distrugerea mediului de afaceri romanesc, a presei independente, a clasei politice autentice, dar si a timorarii magistratilor, care au ajuns sa se teama sa mai judece in functie de probe, de teama de a nu fi luat de DNA.

Iar mai presus de toate, a aratat Razvan Savaliuc in discursul sustinut in fata Laurei Kovesi si a europarlamentarilor prezenti in sala, lupta anticoruptie a distrus destinele a nu mai putin de 46 de oameni care au fost trimisi in judecata si plimbati ani de zile prin instante intr-un dosar semnat chiar de sefa DNA si finalizat, in cele din urma, cu 46 de achitari rusinoase.

Fata de aceasta situatie, Razvan Savaliuc i-a adresat Laurei Kovesi o intrebare absolut legitima: "De ce nu va dati demisia dupa ce ati trimis 46 de oameni nevinovati in judecata?"

Raspunsul, asa cum era de asteptat, a intarziat sa apara (click aici pentru a citi), Laura Kovesi preferand sa dea replica statisticii prezentate de senior-editorul Lumeajustitiei, replica pe care o prezentam la finalul articolului. 

Prezentam in continuare discursul sustinut de senior-editorul Lumeajustitiei.ro Razvan Savaliuc in Parlamentul European:

"Anticoruptia in Romania - Un experiment ratat

Doamnelor si domnilor,

Sunt jurnalist de investigatii de 25 ani si conduc cea mai importanta publicatie pe zona justitiei din Romania – Lumea Justitiei.

Am sa fac o scurta expunere a situatiei din Romania pentru ca reprezentantul Ucrainei sa poata sa inteleaga care sunt pericolele de evitat in ceea ce priveste lupta anticoruptie, iar apoi o sa am un set de intrebari pentru doamna Kovesi.

Dupa 12 ani de lupta anticoruptie, cu defilari in catuse, procese televizate, care au rezultat din protocolul ilegal dintre marile parchete si Serviciul Roman de Informatii, va invit sa analizati daca modelul romanesc anticoruptie mai poate fi tolerat, nu in Ucraina, ci in Uniunea Europeana.

Efectele luptei anticoruptie duse de DNA in Romania sunt urmatoarele:

- a fost distrusa clasa politica autentica, liderii politici cu priza la mase au fost siliti sa se retraga masiv din viata publica dupa ce DNA le-a facut dosare penale. Rezultatul: avem o clasa politica lipsita de lideri autentici, care se remarca prin lipsa de patriotism si curaj de a lua decizii importante pentru societate;

- in administratia publica si locala nimeni nu mai are curaj sa semneze pentru investitii, achizitii publice, sa ia decizii in beneficiul comunitatii, intrucat oricand un procuror DNA ii poate trimite in judecata pe motive de oportunitate. Rezultatul: nimic nu se mai construieste in Romania pe bani publici;

- oamenii de afaceri romani au fost decimati, sute de firme inchise si zeci de mii de oameni trimisi in somaj ca urmare a anchetelor marilor parchete pe coruptie si evaziune fiscala. Rezultatul: zonele de activitate a firmelor romanesti vanate selectiv au fost preluate de companii multinationale si banci straine, care isi permit azi sa nu plateasca taxe si impozite, externalizand profiturile, fara a fi anchetate niciodata de DNA;

- patronii trusturilor de presa importante au fost inculpati si condamnati, cu rezultatul inchiderii a zeci de institutii de presa de traditie (televiziuni si cotidiene nationale) Rezultatul: presa veritabila a fost inlocuita de o propaganda favorabile institutiilor de forta, adica serviciilor si DNA;

- un numar urias de judecatori si procurori au devenit tinta dosarelor DNA, ajungandu-se la o teama generala in a mai judeca dupa probe.

Si acum intrebarea pentru doamna Kovesi, pentru cine nu vrea sa creada... (n.red. - moment in care Savaliuc este intrerupt din sala). Va rog sa ma lasati sa vorbesc, eu cred ca domnul din Ucraina este foarte interesat sa afle, daca vreti sa aflati ce se intampla in anticoruptia din Romania! Daca am venit doar sa facem o ridicare in slavi a DNA-ului romanesc, eu zic ca nu ajuta pe nimeni.

Doamna Kovesi, cum va explicati ca rata achitarilor in Romania este intre 10% si 37%, iar spre comparatie, media de achitari in Romania pentru celelalte cateva sute de parchete este de doar 1%, faptul ca majoritatea achitarilor in Romania se dau pe lipsa de probe si ca dumneavoastra personal, intr-un singur dosar pe care l-ati semnat, ati incasat 46 de achitari pe lipsa de probe? Cum va explicati acest lucru? Si de ce nu va dati demisia dupa ce ati trimis 46 de oameni nevinovati in judecata?"

Laura Kovesi: "Daca am avea condamnari in toate dosarele, nu cred ca am putea vorbi de o democratie reala sau de un control judecatoresc real"

Iata raspunsul oferit de Laura Codruta Kovesi la afirmatiile facute de Razvan Savaliuc in Parlamentul European:

“In ceea ce priveste acea sustinere total neadevarata ca am distrus clasa politica. DNA nu investigheaza politiceni, DNA investigheaza persoane care detin functii in institutii publice si care comit fapte de coruptie. Imprejurarea ca o persoana care este secretar de stat, sau ministru, sau primar, detine in acelasi timp si o functie intr-un partid, nu este o chestiune care sa ne fie imputabila noua. Noi investigam acea persoana datorita calitatii de angajat al unei institutii a statului. Am fost acuzati de foarte multe ori ca facem dosare politice. Acele dosare au fost judecate de judecatori, de cele mai multe ori de la instanta suprema in stat, si am obtinut hotarari definitive de condamnare, care nu au fost pronuntate de un judecator, care au fost pronuntate de complete de la instante diferite si in componenta diferite, asupra carora s-au pronuntat judecartori de la mai multe instante de la nivel diferit. Cat priveste functionarii publici speriati sa semneze, pot sa va spun ca zilnic se semneaza mii de documente in Romania, se deruleaza mii de proceduri de achizitii publice spre exemplu si sunt foarte multi functionari publici care vin la DNA si denunta fapte de coruptie. Cred ca acest lucru denota incredere in activitatea pe care noi o avem si nicidecum o teama de o institutie. Un om cinstit nu are de ce sa se teama. Iar faptul ca peste 85% din investigatiile noastre sunt deschise ca urmare a unor sesizari pe care le primim de la persoane fizice sau institutii dovedeste acest lucru.

In ceea ce priveste firmele romanesti, cred ca este important de subliniat competenta pe care noi o avem si care se poate raporta doar la calitatea de cetatean roman sau la fapte de coruptie care se comit in Romania. De aceea majoritatea persoanelor pe care le investigam, ca sunt persoane fizice sau juridice, sunt romanesti si exista in activitatea noastra si situatii in care au fost anchetate firme straine sau reprezentanti ai unor firme straine care au comis fapte de coruptie pe teritoriul Romaniei.

In ceea ce priveste solutiile de achitari, as preciza ca media europeana este in jur de 20-25%, iar procentul de achitari pe care noi il mentinem constant in ultimii ani este de 10%. Cred ca acest lucru dovedeste o sanatate a sistemului de justitie din Romania. Daca am avea condamnari in toate dosarele, nu cred ca am putea vorbi de o democratie reala sau de un control judecatoresc real. Iar acest procent de 10% este sub limita prevazuta...sau sub limita mediei europene. Va multumesc”.

Comentarii

# Capota I. date 17 October 2017 23:51 +19

Deosebit de bine punctat de jurnalist privind modul cum intelege justitia romana sa .imparta dreptate si ororile gestapoviste ale procurorilor anticoruptie. In fapt mafia, asa cum e ea receptata de majoritatea electoratului romanesc, se afla in DNA. Rusinos din partea unui procuror sef sa emita astfel de replici vagi si fara acoperire, caracteristic manierei de lucru fara probe indubitabile, mintand o natiune si punandu-se in slujba celor avuti si cu putere de manipulare. Solicit urgent demisia sau demiterea unei astfel de procur sef. Cuvantul "nu, niciodata" in gura unui procuror (fie el si magistrat) intervievat este de sorginte securisto-comunista.

# robert date 18 October 2017 02:40 +2

Superb discurs domnule Savaliuc! Oricum, nu a inteles nimic. Neguri ca si procurorul Elogia,fostul procuror dna si consilier ,in prezent judecător stalinist Salar,etc .sunt RUSINEA Romaniei

# nae girimea date 18 October 2017 06:51 +2

Oare ce o fi avut in minte cel/cea care a hotarit sa o expuna pe Kovesi : - sa le arate prin dezbateri de ce e in stare individa sa faca la comanda , deci ca e un bun executant , sau - sa o compromita developindu-i " capacitatile " si sa o elimine din prezumtiva cursa pt Procurorul European in beneficiul unei alte persoane ?

# Liberation date 18 October 2017 06:52 +4

Dle Savaliuc, Nu numai functionarii publici se tem sa semneze vreo investitie, ci si salariatii din prestari servicii in AVIATIE. SE fac anchete cu falsuri de catre directorii regiilor mana in mana cu AUTORITATEA AERONAUTICA cu PROCURORII si JUDECATORII , ca se schimba 5-6 judecatori pt 1 caz, si se ascund si promoveaza adev.vinovati. Maestriie ceremonii sunt Tocu Vasile , Donciu Bogdan, Aleodor Franci& oamenii lor numiti pe posturi de decizie. Dna Kovesi monte si face falsuri la fel ca ultimul ei procuror

# quitmonty21 date 18 October 2017 07:48 +3

Trebuia ca pe Matroana Bordelului de la DNA si a Catuselor trebuia sa o scuturati mai tare. In alta ordine de idei v-ati asigurat ca in castile strainilor sa fie facuta o traducere exacta a ceea ce s-a discutat acolo. Organizatorii acele marionete feminine ,Rebbeca si Macovei , puteau pune un translator de al lor care sa traduca numai ceea ce doreste sau sa schimbe sensul cuvintelor. Adica , cand Matroana erea criticata , translatorul de fapt sa o laude. Ar fi fost groaznic sa se intample asa.

# quitmonty21 date 18 October 2017 08:18 +3

Sa nu uite cei din Statul Paralel : CINE VA RIDICA SABIA DE SABIE VA MURII !!! Ceausescu, nici in visele sale cele mai urate, nu a vazut cum va SFARSII !!!

# Marin TULUS Olt date 18 October 2017 08:34 -1

Dle director, va cunosc de cand şi eu lucram în presă.Insa nu sunt de aocrd  in totalitate  cu articolul dvs.Nu mai nefericiti judecătorii si procurorii care le este frică de DNA!Stiţi ce este în teritoriu? Dezastru!Ştiţi că poporul român trăieşte o dramă ce nu se poate imagina cu privire la hotărârile ilegale ce îi vizează şi care le distrug destinele?!Niciunul  dintre actorii  politici  nu au soluţii pt. acest carnagiu  din instanţele de judecată pt. că nu au interes în primul rând! Lupta anticorupţie o văd  doar prin prisma luptei cu adversaruzl politic şi doar atât! Din păcate şi DNA-ul are o aceeaşi problemă constatată de mine pe viu!hai să luăm cel mai cunoscut exemplu:militieniide la Deva si superiorii lor de la CA ALba l-au condamnat pe P. Bota pt. că este avocat în alt UNBR,fără să existe nicio vinovăţie,fără să identifice persoana juridică denumit UNBR aşa cum spune legea, iar pe fondul cauzei avocaţii nu pot fi făcuţi la barul din colţ al lui Ghe  Florea,aşa cum magistraţii 

# Mihai L. date 18 October 2017 08:43 +6

Bravo Domnule Savaliuc. Ati combatut foarte bine si precis. O singura mica observatie, daca imi este permis. V-am vazut la Antena 3 in transmisie de la Brusel si ati zis ca DNA ul ar trebui sa verifice si multinationalele care fac evaziune de miliarde de coco si ca DNA-ul e singura din Ro. abilitata sa verifice evaziuni de peste 1 milion de euro. Eu cred ca ar trebui pe acest subiect sa puneti putina presiune pe DIICOT pentru ca din anul 2013 onor domnul Ponta din vie a luat competentele DNA pe evaziune si de atunci numai DIICOT e singura abilitata pe evaziune fiscala peste milionu de coco. Puneti tunurile si pe DIICOT ca sa combata evaziunea asta mare. Faptul ca DIICOT nu deranjeaza asa tare nu inseamna ca tace si face. Poate sa insemne la fel de bine ca freaca tziparul si nu deranjeaza omul politic. Tineti-o tot asa si in o zi speram sa vedem lumina de la capatul tunelului.

# Marin ŢULUŞ.Olt date 18 October 2017 08:46 0

aşa cum magistratii nu pot  fi făcuti de un INM patronat  de acest  sistem, respectiv,. de procurori  si Judecători în funcţie, excluzându-se sistemul de invăţământ,ca şi în cazul avocaţilor!Prin legea accelerării proceselor Băsescu a dat  mână liberă clanurilor teritoriale ale magistraţilor  care fac ce vor  pt. că nicio legea nu-i poate sancţiona. Atunci de ce  să nu intervină DNA_ul?! Evident  că nu oricine are parte de acest serviciu. Eu unul m/am confruntat cu ei la structura centrală insa nu ştiam de rivalitatea  cu vărul meu Doru ŢULUŞ!Evident că DNA nu inseamnă doar lupta impotriva PSD-ului /Dragnea.Dar nu putem că fim aşa descoperiţi, să nu avem o structură capabilă să învingă această corupţie şi să-i dea sentimentul cetăţeanului că este protejat!Ce protectie am avut eu ca avocat înstructura Bota?! Nicuna,M/au chinuit ca  ]n anii comunistilor şi am trăit ca un detinut:procesele sunt în mare parte niste fanfaronade tipic comuniste.De aceea vor ca avocatii să fie de partea lor

# Michelle date 18 October 2017 09:50 +3

A fost un discurs perfect ca preludiu la intrebarile puse, insa doar pt. cei familiarizati cu realitatile din Romania, nu si pt. necunoscatori. Poate putin cam lung si atingand prea multe aspecte, ceea ce i-a permis Lulultei sa-si aleaga la ce sa raspunda in tiparul deja consacrat. Macar unul dintre cei 3 ar fi trebuit sa se inspire ca intrebari de pus din sedinta cu procurorii inregistrata si facuta public, legate de decaparea premierului, asumarea dosarului cu OUG 13,etc ...dupa un preludiu scurt si foarte atent coneceput ,in care sa se aminteasca eventual si de testul poligraf la care au fost supusi procurorii pt. a-l identifica pe acela care a dat din casa.

# florin date 18 October 2017 10:29 -2

teapa, a-ti luat teapa, nimeni nu va ia in serios la Bruxelles, aia stiu cine sunteti.

# stanciulescu daniel date 18 October 2017 10:52 0

am mare incredere in Savaliuc nu m-a dezamagit niciodata! din pacate in Romania nu se schiena nemici :(

# Ciolanis date 18 October 2017 12:55 +1

Superba lovitura data lui kovesi. Lovitura asta nu va ramane fara urmari. Macovisti puteti sa dati drumul la plans. Nu mai este mult si pica castelul de carti numit dna

# MIRA date 18 October 2017 18:29 +1

Feicitari jurnalistilor si deputatilor romani si europeni care au incoltit-o pe Luluta.Asa trebuie procedat .Mai ramane sa o incoltiti si pe sinsitra de Macovei.

# Mihai date 18 October 2017 19:36 0

Te felicit domnule Savaliuc, la fel şi pe Pleşoianu şi Grapini pentru că v-aţi deplasat la Bruxel ca să-i încurcaţi polile lui madam Koveşi. Mare lucru dacă aceasta nu va pune artileria DNA pe voi că a-ţi îndrăznit să o contraziceţi. Ar fi culmea ! 8) 8) <img src=ops:' />

# SWEDEN date 19 October 2017 16:59 0

FELICITARI DLE SAVALIUC&TOTI DIN GRUPA DVS CARE ATI LUAT CUVINTUL!

# Petre date 9 May 2018 11:41 0

Citi europarlamentari erau in sala cind s-a pronuntat discursul? Intreb pentru ca problemele Romaniei deja nu mai prezinta interes. Intreb, de asemenea, pentru ca se cunostea despre sosirea lui Savaliuc acolo si ce anume va spune el.Securitatea ceausista are birou permanent (chiar daca e un apartament) la Bruxelles si supravegheaza permanent europarlamentarii romani.De fapt îi pastoresc.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.11.2022 – Argentina Campeon!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva