17 ianuarie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SE LAUDA CU PILE LA DNA, ICCJ SI CSM – DNA a declansat urmarirea penala impotriva avocatilor Neculai Stan, din Baroul Bucuresti, si Constantin Baboi, din Baroul Brasov, pentru complicitate si trafic de influenta. In acelasi dosar, Dorin Lazar Maior, fostul lider al Blocului National al Revolutionarilor, dat in urmarire internationala, este acuzat de cumparare de influenta. George Costin, fost secretar de stat, a fost retinut

Scris de: George TARATA | pdf | print

15 octombrie 2015 17:52
Vizualizari: 7174

Procurorii DNA au anuntat, joi 15 octombrie 2015, inceperea urmaririi penale impotriva avocatilor Neculai Stan, din Baroul Bucuesti, si Constantin Baboi, din Baroul Brasov. Primul este acuzat de complicitate la trafic de influenta, iar cel de-al doilea de trafic de influenta.

Masura a fost dispusa intr-un dosar in care fostul lider al Blocului National al Revolutionarilor, Dorin Lazar Maior (foto), condamnat la 7 ani de inchisoare pentru santaj si dat in urmarire nationala, este suspect de cumparare de influenta si complicitate la cumparare de influenta. De asemenea, in aceeasi cauza au fost dispuse si o serie de retineri. Printre cei care au primit ordonante de retinere se numara ofiterul IGPR Vasile Morasanu, sotia lui Dorin Lazar Maior, Florina Maior, dar si George Costin, fost secretar de stat pentru problemele revolutionarilor.


Cazul este unul extrem de interesant si priveste o operatiune care ar fi avut ca scop obtinerea unei solutii de achitare a unui inculpat condamnat in prima instanta la 7 ani pentru infractiuni cu violenta, dar si a unei solutii de rejudecare si apoi achitare a lui Dorin Lazar Maior. Pionul principal in aceasta afacere ar fi fost, sutin procurorii DNA, un anule Horia Liviu Lascu, retinut la randul sau. Acesta ar fi promis interventii in justitie, laudandu-se ca poate obtine solutiile dorite prin prisma legaturilor pe care le are cu un procuror cu functie de conducere in DNA, cu judecatori ICCJ si cu un membru CSM.

Iata comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Brasov au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand de la data de 14.10.2015, a inculpatilor:

LASCU HORIA LIVIU, pentru comiterea infractiunilor de:

-doua infractiuni de trafic de influenta, dintre care una in forma continuata,

-spalare a banilor

-trafic de influenta,

TANASE TATIANA, pentru comiterea infractiunilor de:

-doua infractiuni de complicitate la trafic de influenta, dintre care una in forma continuata,

MORASANU VASILE, ofiter in cadrul IGPR, pentru comiterea infractiunii de complicitate la trafic de influenta,

SERBAN IULIAN TIBERIU, pentru comiterea infractiunii de cumparare de influenta in forma continuata

MIHALCEA CONSTANTIN, pentru comiterea infractiunii de complicitate la cumparare de influenta in forma continuata

MAIOR FLORINA, pentru comiterea infractiunilor de:

-cumparare de influenta

-complicitate la cumparare de influenta

COSTIN GEORGE, pentru comiterea a doua infractiuni de complicitate la cumparare de influenta

De asemenea, in prezenta cauza, se efectueaza acte de urmarire penala fata de urmatorii:

MAIOR LAZAR DORIN, dat in urmarire internationala, pentru comiterea infractiunilor de:

-cumparare de influenta

-complicitate la cumparare de influenta

STAN NECULAI, avocat in cadrul Baroului Bucuresti, pentru comiterea a doua infractiuni de complicitate la trafic de influenta,

BABOI CONSTANTIN, avocat in baroul Brasov, pentru comiterea infractiunii de trafic de influenta

PETRACHE OLGA, pentru comiterea infractiunii de complicitate la cumparare de influenta

Din ordonantele intocmite de procurori a rezultat ca exista date si probe potrivit carora:

In dosarul nr. 11670/197/2013 al Judecatoriei Brasov, Serban Iulian Tiberiu a fost condamnat la pedeapsa rezultanta de 7 ani inchisoare, pentru infractiuni comise cu violenta, intre care lipsire de libertate in mod ilegal, sentinta fiind pronuntata la data de 05.02.2015.

Pentru a obtine achitarea sa in apelul ce se judeca de Curtea de Apel Brasov, dupa o condamnare de 7 ani inchisoare, pronuntata de Judecatoria Brasov, inculpatul Serban Iulian Tiberiu a cautat diverse persoane, avocati sau persoane neimplicate direct in justitie, pentru 'aranjarea' procesului, in schimb fiind dispus sa plateasca sume importante de bani.

Prin intermediul suspectului Maior Lazar Dorin (fugit din tara pentru a scapa de executarea unei pedepse cu inchisoarea) si al sotiei acestuia, inculpata Maior Florina, Serban Iulian Tiberiu a fost pus in legatura cu inculpatul Costin George, fost asociat cu primul mentionat in asociatii de revolutionari si, prin intermediul acestuia, cu inculpatul Lascu Horia Liviu, persoana care a pretins ca, prin cunostintele pe care le are in justitie la cel mai inalt nivel (procuror cu functie de conducere in DNA, procurori si judecatori de la ICCJ, membru al CSM si, prin intermediul acestuia din urma, chiar unul dintre judecatorii apelului) poate aranja acest proces pentru obtinerea achitarii. In schimb, inculpatul Lascu Horia Liviu a pretins sume de bani de ordinul a 100.000 de euro pe care inculpatul Serban Iulian Tiberiu a fost de acord sa le plateasca. Drept urmare, a fost platita o prima transa de 3.000 de euro (la data de 08.04.2015 suma de 13.500 lei - echivalentul a 3.000 euro, bani virati prin mandat postal pe numele lui Lascu Horia Liviu de catre Mihalcea Constantin), iar apoi succesiv, alte cateva mii de euro.

Pentru a disimula originea ilicita a banilor, Lascu Horia Liviu a depus in ziua de 08.04.2015 cei 13.500 lei (echivalent a 3.000 de euro) primiti ca prima transa din suma ceruta pentru traficarea influentei in contul societatii sale, banii intrand astfel in circuitul economic al societatii, fiind data aparenta unor venituri licite.

Din probele dosarului a rezultat ca, pentru influenta pretins avuta in justitie, Lascu Horia Liviu a primit alti 10.000 euro si a acceptat impreuna cu avocatul Stan Neculai, de asemenea suspect in cauza, promisiunea altor cel putin 3.000 de euro. In plus, dintr-o afacere cu fier vechi, finantata si inlesnita de inculpatul Serban Iulian Tiberiu, i-a fost promis lui Lascu Horia Liviu intregul castig, estimat la 100.000 euro.

Apoi, la data de 26.05.2015, la cererea lui Lascu Horia Liviu, Serban Iulian Tiberiu a fost de asemenea de acord sa ii dea suma de 3.000 lei (de care are acesta avea nevoie pentru a participa la o licitatie de achizitii publice la Penitenciarul Targsor), banii fiind pretinsi pentru acelasi trafic de influenta.

La data de 05.06.2015 Serban Iulian Tiberiu a fost de acord sa dea alti 1.000 de euro, suma ceruta de Lascu Horia Liviu, ca urmare a faptului ca l-a contactat pe inculpatul Morasanu Vasile, ofiter in cadrul IGPR, despre care sustinea ca avea influenta in justitie prin intermediul unui procuror DIICOT – Structura central. Serban Iulian Tiberiu oferea 25.000 euro pentru fiecare an de inchisoare la care a fost deja condamnat, in schimb fiindu-i promisa o solutie de trimitere spre rejudecare a cauzei.

In acelasi timp, la data de10.06.2015, Serban Iulian Tiberiu a fost de acord sa ii dea lui Lascu Horia Liviu o alta suma de 1.000 de euro, acesta pretinzand ca are contact cu cineva din completul de judecata sau apropiat al acestora. Ulterior Horia Liviu i-a dat asigurari lui serban Iulian Tiberiu ca totul e rezolvat, iar la termenul de judecata din data de 23.09.2015 l-a insotit pe acesta la Curtea de Apel Brasov, judecata fiind amanata la cerere, la un alt termen.

In perioada 16 – 22.04.2015, suspectul Baboi Constantin, avocat, a acceptat promisiunea unor sume de bani prin intermediul lui Lascu Horia Liviu si a primit de la Serban Iulian Tiberiu anumite sume, avocatul promitand ca isi va folosi influenta pe care o are la nivelul judecatorilor pentru a obtine o hotarare favorabila acestuia din urma. Din probatoriu reiese ca legatura avocatului cu „clientul” s-a purtat tot timpul prin intermediul lui Lascu Horia Liviu, ceea ce conduce la suspiciunea ca intentia avocatului a fost aceea de folosire frauduloase a influentei in justitie si nu de obtinere a solutiei favorabile urmare a competentei profesionale.

In aceeasi perioada inculpata Maior Florina, a apelat la aceleasi persoane inculpatii Lascu Horia si Costin George pentru a obtine la randul sau rejudecarea dosarului sotului sau, suspectul Maior Dorin Lazar si in final achitarea (dupa modelul suspectului Costin George), aceasta intalnindu-se in mai multe randuri cu suspectii Lascu Horia Liviu si Costin George, acceptand ca in schimbul unor sume de bani sau alte foloase ce vor fi remise, cei doi sa intervina prin persoanele pe care le cunosc in justitie la cel mai inalt nivel pentru obtinerea unor solutii favorabile.

Suspecta Petrache Olga, o apropiata a sotilor Maior, a participat la discutii, si-a oferit disponibilitatea pentru a obtine sprijinul fraudulos al altor persoane pe care le cunoaste si care ar avea influenta in justitie, a participat in locul Florinei Maior la discutiile cu Lascu Horia Liviu si avocatul acestuia, dar si la discutiile cu Serban Iulian Tiberiu.

Inculpatilor LASCU HORIA LIVIU, TANASE TATIANA, MORASANU VASILE, SERBAN IULIAN TIBERIU, MIHALCEA CONSTANTIN, MAIOR FLORINA SI COSTIN GEORGE li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, fiind prezentati, la data de 15 octombrie 2015, la Curtea de Apel Brasov cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI si Jandarmeriei Romane”.

Comentarii

# ,,succesuri'' date 15 octombrie 2015 19:52 +9

Stire bomba!,,Avocata Ioana Gidro Stanca din Consiliul Baroului Cluj a fost aleasă președintele Comisiei Barourilor din Est la congresul intermediar al FBE de la Cracovia''- sursa: clujust. Aceasta ,,avocata'' ar fi bine sa raspunda la cateva intrebari: Cum a ajuns avocat? cum a ajuns in fruntea conducerii Baroului? Unde sunt actele baroului? Bani europeni....etc.Lucruri despre care in Cracovia nu prea stiu colegii. Speram ca DeNeA ul sa-si faca treaba si in legatura cu acest caz patologic. DeNeA hai si prin Cluj, ca este lucru destul.

# oarecare date 15 octombrie 2015 20:22 +4

avi avi sa ne anunti cind urmezi la rind. sri-ul e pe urmele tale, zilele de libertate iti sunt numarate. stim ce infractiuni ai comis si cati oameni ai inselat. 

# Cristescu,,Incident" date 15 octombrie 2015 22:02 +8

A inceput fratilor!Sa va tineti bine traditionalilor ,,unul de altul" ca sa cadeti toti cei corupti.Am spus ca se va da un restart?In curand..... ;-) ;-) ;-) :lol:

# Botic date 16 octombrie 2015 18:22 +2

Trebuie saltati toti care au incalcat si incalca legea indiferent de la ce institutie sau barou sunt.Nimeni nu este mai presus de ....lege.

# Saltic date 18 octombrie 2015 14:21 0

Ar fi binevenite si cateva flagrante la clica ,,madammei'' mahnite, asa pentru siguranta si consistenta dosarului.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.01.2022 – Operatiunea "Buda in Cotet" a intrat in linie dreapta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva