24 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MESAJ CU MANTA PENTRU TORTIONARII CONTEMPORANI – Reprezentantii societatii civile in CSM Victor Alistar si Romeu Chelariu: “9 martie este ziua in care celebram jertfa celor pe care regimul comunist i-a reprimat pentru a crea omul nou... In vremurile actuale, cei care infaptuiesc justitie si cei care tind sa subordoneze dreptul ratiunilor de putere trebuie sa reflecteze la exemplul acestor martiri il dau pentru datoria ce o avem fata de societate, bazata pe justete, echitate, morala si Adevar”

Scris de: George TARATA | pdf | print

9 March 2021 13:46
Vizualizari: 5344

Excelent mesajul reprezentantilor societatii civile in CSM Victor Alistar (foto dreapta) si Romeu Chelariu (foto dreapta) adresat marti, 9 martie 2021, cu ocazia Zilei martirilor marturistori din inchisorile comuniste. Mesajul este cu atat mai bun cu cat el se adreseaza inclusiv actualilor magistrati, inclusiv tortionarilor contemporani.


 

Victor Alistar si Romeu Chelariu le transmit celor “care infaptuiesc justitie”, precum si celor care “tind sa subordoneze dreptul ratiunilor de putere” ca ar face bine sa reflecteze la mesajul pe care istoria si exemplul martirilor ucisi in inchisorile comuniste il dau pentru datoria ce o avem fata de societate, bazata pe justete, echitate, morala si Adevar. De asemenea, reprezentantii societatii civile in CSM subliniaza ca dreptul nu trebuie si nu are voie sa fie instrument al puterii ci sa subordoneze puterea fata de societate. “Poate pentru a da expresie celor invatate din pilda de constiinta a martirilor marturisitori este bine sa ne amintim ruga celor care au responsabilitatea puterii 'Ma rog sa fiu judecat cu masura cu care am judecat'”, incheie Victor Alistar si Romeu Chelariu.


Iata mesajul reprezentantilor societatii civile in CSM Victor Alistar si Romeu Chelariu:


Data de 9 martie este ziua in care celebram jertfa celor pe care regimul comunist i-a reprimat sistematic pentru a infrange libertatea de constiinta si pentru a crea omul de tip nou. Toate acestea cu nedreapta contributie a justitiei Republicii populare in care dreptul a fost subordonat ideologiilor vremelnice.

In vremurile actuale, mai mult ca oricand, cei care infaptuiesc justitie, dar si cei care tind sa subordoneze dreptul ratiunilor de putere, trebuie sa reflecteze la mesajul pe care istoria si exemplul acestor martiri il dau pentru datoria ce o avem fata de societate, bazata pe justete, echitate, morala si Adevar.

Exemplul martirilor marturisitorii din inchisorile comuniste a reflectat constiinta noastra identitara dar a servit si valorile universale ale umanitatii in societatea moderna. Martin Luther King spunea 'Sustin ca o persoana care incalca o lege pe care constiinta ii spune ca este nedreapta si care accepta de buna voie pedeapsa cu inchisoarea pentru a trezi constiinta comunitatii asupra nedreptatii acesteia, exprima in realitate cel mai inalt respect pentru lege'.

Dreptul nu trebuie si nu are voie sa fie instrument al puterii ci sa subordoneze puterea fata de societate. Anthony Kennedy spunea ca 'legea este superioara si, prin urmare, obliga guvernul si pe toti oficialii sai', ea trebuie sa 'respecte si sa pastreze demnitatea, egalitatea si drepturile tuturor persoanelor' pentru ca 'trebuie sa dezvolte si sa mentina sisteme pentru a indruma toate persoanele cu privire la drepturile lor si trebuie sa le imputerniceasca sa indeplineasca corect asteptarile si sa solicite remedierea plangerilor fara teama de pedeapsa sau represalii' ori de injustete (n.n.).

In aceasta realitate obiectiva, subiectivismul fiecaruia se cere a se subordona constiintei. Sfantul Augustin a vorbit despre cele trei ipostaze ale constiintei. Constiinta care este intai un sfatuitor, apoi este un martor al faptelor noastre si in cele din urma este un judecator aspru si mustrator pentru fiecare. Profesorul Ioan Alexandru a pus in contextul dreptului aceasta paradigma, in lucrarea sa 'Despre sacralitatea dreptului'.

Poate pentru a da expresie celor invatate din pilda de constiinta a martirilor marturisitori este bine sa ne amintim ruga celor care au responsabilitatea puterii 'Ma rog sa fiu judecat cu masura cu care am judecat'”.

Comentarii

# maxtor date 9 March 2021 15:29 -301

pai tortzionarii in civil au intrat pe geam in Comisii....

# Ioana M. date 9 March 2021 17:00 +32

Dupa mai bine de 30 de ani, privind in urma, am constatat cu stupoare ca "revolutia" anticomunista nu a reabilitat judecatoresc niciun condamnat politic, macar simbolic, acestia au ramas in uitare.Ba chiar li s a inchis gura mostenitorilor iar cei care aveau ceva de retrocedat si au vandut drepturile litigioase tot comunistilor noi. In schimb, la conducerea actuala a statului au fost/ sunt fosti comunisti, colaboratori, copiii lor, nepoteii lor, fara scoala, calitati sau expertize . Sper sa i bantuie martirii !

# VIKY date 10 March 2021 08:56 +270

@Ioana M...Voi ar trebui sa ii "bantuiti" zvanturandu-i din posturile de dictatori, si punand oameni intelectuali si patrioti in fruntea tarii. Conditia primordiala este sa va uniti, sa va pese si de cei de langa voi. Pe 20 martie s-a anuntat proteste in foarte multe tarii, inclusiv la voi, tema fiind: "Libertatea nu se negociaza". Daca si de data asta veti sta in casa, si doar veti posta, sigur copiii vostrii vor suferi mai mult decat suferiti voi azi. Daca nici la ei nu va ganditi, atunci sigur, sigur, situatia va ajunge la finalul dorit de nazistii care conduc azi lumea. Finalul pentru Romania este deja pe la sfarsit, ce a mai ramas, este vanzarea ultimelor companii romanesti, vaccinarea obligatorie, izolarea celor nevaccinati, si declararea tarii Colonie cu sclavi de vanzare pentru tarile bogate. Cei care se uita in "gura" Nazistului de la Cotroceni, ori este cumparat, ori este cretin. Ura care o emana aceasta creatura o simti la mii de Km.

# Lorenzo de Medici date 10 March 2021 12:17 +102

Dragă #VIKY este admirabilă cugetarea/îndemnul tău, dar lipsește ”andrisantul”, vorba lui nenea Iancu Cragiale. Ca să se întâmple ce vrei tu, trebuie să existe în societate ceea ce se cheamă o ”masă critică” de cetățeni, nemulțumiți de actuala stare de lucruri, care să ia atitudine în mod deschis împotriva celor care-i nedreptățesc, siluesc și batjocoresc în fel și chip. Și mai trebuie și lideri, care să canalizeze și să-i dea formă și mesaj unui asemenea demers, politic până la urmă. Avem așa ceva acum sau vom avea în viitorul apropriat ? Te las pe tine să răspunzi. Și, ca să te ajut, îți reamintesc că în 1989 a fost nevoie de intervenția neconvențională a URSS ca să se miște lucrurile și îți spun că am încercat de multe ori, pe persoană fizică, să fiu motorul unei schimbări, dar, deși plecam mulți la luptă, constatam cu amărăciune că rămâneam invariabil SINGUR. ”Camarazii” se pierdeau pe parcurs în lipsa de curaj și în comoditatea siguranței capului plecat pe care sabia nu-l taie.

# Ioana M. date 10 March 2021 21:50 0

@Viki: ce sustii e o utopie.Trezeste te ! Citeste ! Priveste in jur ! Nu mai visa !

# VIKY date 11 March 2021 10:57 +55

@ioana M...Ce sustin eu este o viata normala, fara ca un grup mafiot de crima organizata sa imi interzica mie libera circulatie, sa imi impuna purtarea mastii, si cel mai grav, sa imi introduca in corp o substanta care este in faza de experiment pana in 2023. Acestea sunt problemele pentru care eu militez in tara unde locuiesc, dar la voi situatia este mult mai grava. Chiar daca m-am nascut si am crescut in Romania, sa stii ca nu va inteleg. Citesc foarte mult presa de la voi, (pentru ca imi pasa de tara si popor, si nu vreau sa uit limba romana), dar constat ca toata lumea scrie, dar nimeni nu se implica si nu ia atitudine. Am vazut protestele organizate, si am constatat ca Romania nu are cetateni, are o masa de oameni mani******ti, limitati, fricosi, spalati pe creier, dezbinati, care nu realizeaza pericolul unui stat nazist. A gandi nu doare, dar indolenta de acum va va durea si pe voi, si generatiile viitoare.

# VIKY date 11 March 2021 12:18 +69

@Lorenzo..."Și mai trebuie și lideri, care să canalizeze și să-i dea formă și mesaj unui asemenea demers, politic până la urmă. Avem așa ceva acum sau vom avea în viitorul apropriat?"...Parerea mea personala este ca aveti cativa lideri, care vorbesc pe limba multimii, insa vorbesc...la pereti. Ma refer la Chiti care a organizat cateva proteste, la Diana, om politic, care militeaza pentru drepturile si libertatile lor, dar se pare ca romanii sunt surzi, orbi si muti. Aseara la protest au fost o mana de oameni, se pare ca romanilor nu le pasa de viata lor, dar ar trebui sa le pese de copiii carora le-au dat viata, ei nu poarta vina ca viitorul lor va fi hotarat de niste minti criminale, pe care parintii lor i-au girat, in loc sa ii opreasca. Sunt curioasa la protestul anuntat pe 20 martie, daca se vor trezi, daca nu, promit ca nu voi mai comenta nimic legat de Romania.

# VIKY date 11 March 2021 12:45 +7

erata...Chitic

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.04.2024 – „Baronul Lamborghini” risca sa fie arestat 30 de zile. Propunere pentru reorganizarea parchetelor (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva