22 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

OPOZITIA MAGISTRATILOR LA POLITIC E PE MOARTE – Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta privind drepturile salariale care obliga instantele sa suspende procesele in cazul sesizarii ICCJ cu o dezlegare de drept. In afara de ROJUST, asociatiile magistratilor au fost fara reactie. Individual, singurele luari de pozitie contra OUG au venit din partea judecatoarelor Viorica Costiniu, presedinta de onoare AMR, si Madalina Afrasinie de la Tribunalul Bucuresti

Scris de: George TARATA | pdf | print

14 June 2024 12:43
Vizualizari: 5679

S-au dus vremurile in care asociatiile profesionale ale magistratilor erau puternice si sanctionau orice actiune a politicului considerata ca fiind nociva sau un derapaj care pune in pericol drepturile judecatorilor si procurorilor. Dovada este ceea ce s-a intamplat in cazul “Ordonantei de Urgenta privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor privind prestatii de asigurari sociale”, care obliga instantele sa suspende procesele in cazul sesizarii ICCJ cu o dezlegare de drept.


 

Ordonanta de Urgenta a fost adoptata de Guvernul Romaniei in sedinta de joi, 13 iunie 2024 (vezi facsimil). Executivul a precizat pe site-ul institutiei ca: “Prin Ordonanta aprobata de Guvern se asigura o practica judiciara uniforma si unitara care sa elimine diferentierile in materia stabilirii si platii drepturilor salariale ale personalului platit din fonduri publice, inclusiv cele privind obligarea la emiterea actelor administrative sau privind anularea actelor administrative emise pentru acest personal. De asemenea, se asigura o practica unitara referitoare la stabilirea si plata drepturilor la pensie, inclusiv cele rezultate din actualizarea, recalcularea, revizuirea drepturilor la pensie sau/si cele privind alte prestatii de asigurari sociale pentru aceste categorii de persoane”.


Doar doi magistrati au luat pozitie impotriva OUG


Extrem de important, din punctul nostru de vedere, mai este un aspect. Si anume, modul in care a fost adoptata aceasta Ordonanta de Urgenta. Nu ne referim la faptul ca Guvernul ar fi procedat nelegal, ci la faptul ca derularea evenimentelor in acest caz a confirmat ca opozitia magistratilor la politic este pe cale sa dispara. Cand afirmam acest lucru avem in vedere faptul ca, desi in discutiile personale numerosi judecatori si procurori si-au exprimat nemultumirea fata de OUG pe drepturile salariale, o singura asociatie a magistratilor a reactionat. Este vorba despre Asociatia personalului din Justitie - ROJUST (click aici pentru a citi). In rest, din partea celorlalte asociatii a fost tacere deplina.

In ceea ce priveste reactiile individuale, singurele semnale de alarma in legatura cu aceasta Ordonanta de Urgenta au venit doar din partea presedintei de onoare a Asociatiei Magistratilor din Romania, judecatoarea Viorica Costiniu (click aici, aici si aici pentru a citi), si din partea judecatoarei Madalina Afrasinie de la Tribunalul Bucuresti (click aici pentru a citi).

Cat despre abordarea CSM fata de Ordonanta de Urgenta, Consiliul a discutat actul normativ chiar in ziua in care a fost adoptat de Guvern, precizand ca a transmis un raspuns catre Ministerul Justitiei cu observatii, fara sa spuna care sunt acestia (click aici pentru a citi).

 

 

* Cititi aici Ordonanta de Urgenta privind drepturile salariale

Comentarii

# Indignat date 14 June 2024 13:28 -121

Nu cu mult timp in urma, dupa izbucnirea scandalului generalilor, am spus ca acum este momentul sa se taie si pensiile si salariile nesimtite intrucat nimeni nu va mai face gat, pe toti tremura chilotii sa nu apara listele cu aceia care au protocoalele in sange si, mai rau, motivele santajarii fiecaruia. Asadar, nu numai ca nu vor mai face opozitie, vor servi cu fruntea plecata politicul, orice semnificatie ar avea acest cuvant aici, in colonie.

# maxtor date 14 June 2024 14:23 +12

oug vadit neconstitutionala.

# maxtor date 14 June 2024 14:26 +1

o veste proasta:Romania e o tzara locuita de babuini;e si o veste oarecum buna,comparativ:Planeta e locuita de babuini,o fi Planeta Maimutzelor?!

# @maxtor date 14 June 2024 15:21 +1

@maxtor Explică-le lui Licu, Stanciu, Tănăsoiu și Scânteie de la CCR. sigur o să fie de partea ta, nu a doamnei juristă ministră Alina.

# practicaunitara date 14 June 2024 15:47 +7

Ma macina aceasta intrebare, dar n-am gasit raspunsul in niciun tratat juridic: de ce o practica neunitara proasta (iese cum dai cu banul: cind asa - cand asa) e considerata de onoratii specialisti in ale dreptatii mai rea decat o practica unitara proasta (iese nedrept tot timpul, pentru ca asa a zis cineva, sa zicem Livia Stanciu, de la ce mai inalta curte). Daca o prostie e previzibila, asta o face mai putin prostie? Nu mai bine lasati practica asta neunitara asa cum e? Macar are și dreptatea o sansa, cat de mica. Credeti ca daca ar fi absolut unitara nu ar fi unii care sa se plinga de rezultatele proceselor? La ce bun atita munca, cand sucul de portocale e deja pregatit?

# O abroga dupa cateva luni date 14 June 2024 15:57 -9

NU AU BANI.

# Opozitia e eminamente o activitate politica date 14 June 2024 16:07 -27

Care magistrat se regaseste in situatii in care face opozitie acel magistrat este inregimentat politic 100%. Iar cine e inregimentat politic NU mai e magistrat lipsind una din calitatile esentiale. Poate fi cel mult procuror sau geambas de vieti.

# DODI date 14 June 2024 16:18 -8

”În afară de ROJUST, asociațiile magistraților au fost fără reacție”. CONCLUZIA: abia acum realizăm gradul enorm de infiltrare al justiției cu acoperiții Noii securități care exercită această profesie pentru care nu au chemare ci doar ordin la zi pe unitate.

# INSTANȚE EXTRAORDINARE date 14 June 2024 17:19 +20

Constituția României este suspendată! Cauzele sunt judecate administrativ, cu persoane din afara magistraturii. Scopul este tergiversarea. Vor fi zeci de mii de procese (inclusiv recursuri la suspendare). La ICCJ, nu vor fi respectate termenele prevăzute de lege. Vor fi date alte legi, de retrimitere a dosarelor de la ICCJ la alte instanțe. A mai rulat acest film.

# Lex date 14 June 2024 18:34 +19

Și judecătorii de la tribunal și de la Curți ce o să mai facă? O să mănânce floricele până le vine lumină de la Îccj? Sau o să fie scoși în șomaj tehnic? Și cine o să facă întrebările? Cum ar trebui să sune? Să cerem Iccj minuta?

# Cineva date 14 June 2024 19:28 +137

Este incredibil ce poate face acest guvern! Ce Constituție, ce lege??? Ele nu există pentru ei. Justiția se înfăptuiește prin instanțele judecătorești, nu exclusiv prin ICCJ! Intrebarea este de ce CSM și ICCJ tac? Sunt complicii guvernanților care disprețuiesc justiția, tratând-o ce pe o cenușăreasă ? Cum își imaginează “mințile luminate” care au gândit acest act normativ neconstituțional ca va face față ICCJ avalanșei de cauze în care se vor cere dezlegări? Problema nu este existența litigiilor, ci faptul ca au fost adoptate legi interpretabile de salarizare în sistemul public. Rămâne totuși întrebarea autorului, oare mai există asociații profesionale? Din nou! Ce face CSM ? Ce face doamna președinte a ICCJ? Întrebări fără răspuns

# Indignat date 14 June 2024 22:33 -323

Pt toti editat care au mancat editat ce incepe cu c si au supt ceva ce incepe cu p legat de neconstitutional, sariiiti, muiicaaa, are macar unul curaj sa spuna daca marea comasare a fost constitutionala? Bai, specialilor, asa cumparate cum sunt-ca si voi- teveurile nu pot ascunde mereu adevarul, banii veniti de la stapani-ca si in cazul vostru- sunt putini pe langa libertatea de a functiona! Si uite-asa mai aflam si noi cum o mai duceti, ce lefuri si pensii nesimtite aveti, crescute de voi insiva. Acum mucles? Sperante desarte, mai sunt cateva luni pana cand peste 80% dintre voi ne vor parasi!

# Desființați si specializările judecatorilor? date 14 June 2024 22:59 +20

Sa înțelegem ca toți judecătorii specializați în materia contenciosului administrativ și in materia litigiilor de munca și asigurărilor sociale vor primi dosare din celelalte materii ? Ca Guvernul tocmai a hotărât ca mare parte din activitatea lor este externalizata la ICCJ. Sau cum procedați cu judecătorii care își vor suspenda aproape toata activitatea dacă au foarte multe cauze cu astfel de probleme de drept? Activitatea de judecata este principala activitate a judecătorului, cu asta se ocupa judecatorul, dupa cum ii spune si denumirea funcției.

# maxtor date 15 June 2024 08:10 +8

-e o Decizie a CCR,nu conteaza care,au dat-o cu respingere DAR Curtea nu s-a putut abtine(!) sa nu faca trimitere catre art. din Constitutie care priveste "ordonanta de urgenta"....cu cate 200 de ordonante DE URGENTA pe an banuim ca abuzul e plenar.(trebuia sa fie un mecanism DE EXCEPTIE)

# Limbaj suburban date 15 June 2024 19:11 +7

Așa se vorbește, indignatule? Înțeleg ca ai niște frustrări de care nu te poți vindeca, dar să folosești un astfel de limbaj, fie el și editat, este de nepermis. Exprimarea trebuie să rămână în limite civilizate, altfel nu există dialog. Oricât ai urî magistrații, căci asta rezultă din tot ceea ce spui, exprimarea trebuie să rămână decentă și în limitele bunului simț.

# ha,ha,ha etc date 16 June 2024 08:46 -2

...mai rasfirati baeti , mai rasfirati

# (at)Desființați si specializările judecatorilor? date 16 June 2024 09:06 0

@Desființați si specializările judecatorilor? Specializările sunt deja desființate. Procurorii ocupă funcții de judecător și vicevercea, cine s-a specializat în penal e pus la civil și vicevercea. Bună dimineața! :roll:

# Indignat date 16 June 2024 19:12 -3

Bai nea limbaj suburban, ti se pare ca nu sunt dispus la dialog? Dar cu voi nu se poate discuta altfel, sunteti precum subiectul experimentului lui Pavlov, nu reactionati decat la sunetul clopotelului! Vrei dialog? Asa sa fie, desi de fiecare data, daca nu ai fi spalat pe creier, ai pricepe faptul ca toate postarile mele au invitat la discutii. In afara de voturi negative, nada! Sa revenim la tema: guvernul condus de analfabetul covrigar a emis o ordonanta neconstitutionala? Cu certitudine, da! A stiut acest lucru? Cu certitudine, da! Daca a stiut acest lucru, de ce a mai emis aceasta ordonanta? Unii comentatori incearca sa o dea pe lipsa banilor. Fals! Se numeste vrajeala, tiganul buzoian este mester in asa ceva. Revenind, suntem, cred, de acord asupra faptului ca v-ati indignat din cauza unei incalcari flagranta a legii, care v-a atins la venituri. Si faceti gat, mai pe muteste, asa, din cauza generalilor.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.07.2024 – Procurorul care vrea sa infunde AUR nu se lasa

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva