2 October 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PARADITORUL ONEA ASTEAPTA DEZLEGAREA – Inalta Curte a suspendat judecarea recursului Inspectiei Judiciare impotriva hotararii prin care “Brigada Nufarul” din CSM l-a albit pe procedura pe fostul sef al DNA Ploiesti Lucian Onea. ICCJ asteapta solutionarea sesizarii privind Ordonanta de Urgenta 77/2018 prin care Lucian Netejoru a fost numit interimar la sefia Inspectiei Judiciare (Minuta si Incheierea)

Scris de: George TARATA | pdf | print

31 January 2022 15:01
Vizualizari: 2930

Inalta Curte a pus pe hold dosarul disciplinar al fostului sef al DNA Ploiesti, procurorul Lucian Onea (foto), in prezent procuror la Parchetul Judecatoriei Campina. Mai exact, instanta suprema a decis suspendarea recursului pe care Inspectia Judiciara il formulase impotriva hotararii Sectiei pentru procurori a CSM in materie disciplinara, denumita “Brigada Nufarul”, prin care Onea fusese albit pe procedura.


 

Decizia a fost luata luni, 31 ianuarie 2022, de un Complet de 5 judecatori al Inaltei Curti in materie civila, in dosarul in care Lucian Onea a fost trimis in judecata disciplinara pentru abaterea de la art. 99 lit. b) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor - incalcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii”, in legatura cu modul in care fostul sef al „unitatii de elita” DNA Ploiesti a instrumentat unul dintre dosarele familiei Cosma. Completul de 5 judecatori al ICCJ a dispus suspendarea judecarii recursului Inspectiei Judiciare pana cand Completul ICCJ privind dezlegarea unor chestiuni de drept se va pronunta asupra unei sesizari ridicate intr-o alta cauza. Este vorba despre o sesizare referitoare la Ordonanta 77/2018 prin care a fost prelungit mandatul de inspector sef al Inspectiei Judiciare a lui Lucian Netejoru, in calitate de interimar.


Iata minuta ICCJ din 31 ianuarie 2022 (dosar 2782/1/2021):

Suspenda judecata recursului declarat de Inspectia Judiciara impotriva hotararii nr. 3P din 19 mai 2021 pronuntate de Consiliul Superior al Magistraturii - Sectia pentru procurori in materie disciplinara, in dosarul nr. 4/P/2019, in temeiul art. 520 alin. (4) Cod procedura civila, pana la solutionarea sesizarii ce face obiectul dosarului nr.2990/1/2021 al Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 31 ianuarie 2022”.


Iata sesizarea care urmeaza sa fie solutionata de Completul ICCJ pentru dezlegarea unor chestiuni de drept (incheierea de sesizare poate fi citita la finalul articolului):

In interpretarea art. II din Ordonanta de urgenta nr.77/05.09.2018, pentru completarea art.67 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.767/05.09.2018, se poate aprecia ca aceasta procedura este de natura sa confere Guvernului o competenta directa de numire in aceste functii si sa dea nastere unor indoieli legitime cu privire la utilizarea prerogativelor si a functiilor Inspectiei Judiciare ca instrument de presiune asupra activitatii judecatorilor si a procurorilor sau de control politic al acestei activitati? In situatia in care raspunsul la prima intrebare este afirmativ, aceasta reglementare este de natura sa afecteze legalitatea actelor emise in perioada interimatului?”


"Brigada Nufarul" si-a facut treaba

 

Amintim ca in 19 mai 2021 procurorii din CSM reuniti in “Brigada Nufarul” l-au albit pe procedura pe Lucian Onea, in baza unei decizii a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), pronuntate in ziua precedenta, in care se critica modalitatea de prelungire prin OUG a mandatului de inspector-sef al Inspectiei Judiciare, judecatorul Lucian Netejoru. In acest sens, Sectia pentru procurori a CSM a constatat nulitatea actiunii disciplinare formulate de Inspectia Judiciara impotriva sefului paraditorilor de la DNA Ploiesti, Lucian Onea (click aici pentru a citi).


Iata minuta Sectiei pentru procurori in materie disciplinara din 19 mai 2021:

Admite exceptia nulitatii absolute a rezolutiei de exercitare a actiunii disciplinare nr. 5609/IJ/1391/DIP/2018 din data de 28 februarie 2019.

Constata nulitatea actiunii disciplinare formulate de Inspectia Judiciara impotriva paratului Onea Lucian Gabriel, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Campina pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. b) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modlflcarile si completarile ulterioare.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 Judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Pronuntata in sedinta publica azi, 19 mai 2021”.


* Cititi aici sesizarea pe OUG 77/2018 care urmeaza sa fie solutionata de Completul ICCJ privind dezlegarea unor chestiuni de drept

Comentarii

# Ion date 31 January 2022 18:55 +143

Afara

# santinela date 1 February 2022 07:29 +100

Justitia lui peste prajit.Pai bai nemernicilor de la ICCJ individul asta trebuia ,alaturi de Portocala,sa fie demuult dupa gratii.Nici acum mizeriile astea nu sint judecate si mai vorbiti despre onoarea si obrazul vostru?? Nu va meritati "purcoiul " de bani pe care-i haliti lunar ca salariu ,adica nu meritati nimic de la romani,nici macar dispret !

# Viermele asta mai e in justitie ? date 1 February 2022 23:20 0

Ba , dati cu el de pamant , urgent ! Voi nu stiti cat rau va face la imagine ... Portocala , la fel.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 30.09.2022 – Premiu pentru procurorul Nita, palma pentru judecatoarele Panioglu si Gulutanu (Galerie foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva