26 November 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PLICUL GALBEN SE INTOARCE IN INSTANTE – Scandalos: DNA forteaza judecarea presedintelui Consiliului Judetean Neamt Ionel Arsene cu documente secrete. Sefa structurii de securitate a Tribunalului Bacau, judecatoarea Camelia Ionescu: “A fost inregistrat un document clasficat 'Strict secret'... Este pastrat in incaperea special destinata”. Instanta are obligatia de a pune de urgenta inscrisul “Strict secret” la dispozitia apararii pentru a se asigura dreptul la un proces echitabil (Adresa)

Scris de: George TARATA | pdf | print

5 December 2021 17:39
Vizualizari: 6803

Va amintiti celebrele “plicuri galbene” cu informatii provenite de la SRI si DNA destinate doar judecatorilor, nu si apararii? Ei bine, acele vremuri s-au intors, iar plicurile, galbene sau nu, dar cu documente secrete la care sa aiba acces doar judecatorii au reinceput sa circule prin instante. Un asemenea caz se petrece la Tribunalul Bacau, in dosarul in care este judecat presedintele Consiliului Judetean Neamt Ionel Arsene (foto), acuzat de DNA de un pretins trafic de influenta.


 

Concret, in 19 noiembrie 2021, inaintea unui termen din dosar, la Tribunalul Bacau a fost trimis un plic ce continea un document clasificat “strict secret”. Inscrisul a ajuns la sefa structurii de securitate a Tribunalului Bacau, vicepresedinta instantei, judecatoarea Camelia Ionescu. La randul ei, aceasta a informat-o pe judecatoarea dosarului lui Ionel Aresne, Daniela Rusu Donighevici, careia i-a transmis ca poate consulta documentul in biroul sefei structurii de securitate sau in incaperea special destinata pastrarii documentelor ce contin informatii clasificate (vezi facsimil).

 

Iata adresa trimisa judecatoarei Daniela Rusu Donighevici de sefa structurii de securitate a Tribunalului Bacau, judecatoarea Camelia Ionescu:

 

“Prin prezenta va aducem la cunostinta ca la Tribunalul Bacau a fost inregistrat, in data de 19.11.2021, un document clasificat 'Strict secret', privind dosarul nr. 431/110/2018 (n.r. - nr. dosarul este de fapt 431/103/2018) aflat pe rolul Tribunalul Bacau – Sectia Penala, cu termen de judecata la data de 25.11.2021.

Acest document este pastrat in prezent in incaperea special destinata arhivarii documentelor ce contin informatii clasificate, situata in sediul principal al Tribunalului Bacau din Bacau, str. Cuza Voda nr. 1.

Pentru studierea documentului va rugam sa luati legatura cu doamna grefier sef Sectie penala Olteanu Tatiana, ce are atributii in cadrul Structurii de securitate a Tribunalului Bacau, urmand ca studiul efectiv al inscrisului sa aiba loc in incaperea mentionata anterior sau in biroul sefului structurii de securitate – doamna vicepresedinte Ionescu Camelia”.

 


Judecatoarea trebuie sa dea acces apararii la inscrisul “strict secret”


Documentul “strict secret” provine de la DNA Structura Centrala si a fost trimis dupa ce aparatorul lui Ionel Arsene, avocatul Vladimir Ciolacu, a solicitat informatii despre colaborarea dintre parchetul anticoruptie si SRI in dosarul sefului Consiliului Judetean Neamt. Se pune insa intrebarea de ce DNA a ales sa clasifice inscrisul ca fiind “strict secret” si sa incerce sa ascunda astfel informatii apararii.

De altfel, fix colaborarea dintre SRI si DNA ar putea fi cauza secretizarii documentului. Asta intrucat o asemenea colaborare trebuie sa duca automat la achitarea lui Ionel Arsene si anularea intregului dosar, avand in vedere ca imixtiunea SRI in anchetele penale a fost declarata nelegala de CCR.

Grav mai este insa ceva. Si anume ca pana in momentul de fata avocatul Vladimir Ciolacu si Ionel Arsene nu au avut acces la documentul secretizat. Or, o judecata nu se poate realiza in niciun caz pe baza unor documente secrete, la care sa aiba acces doar judecatorul, nu si apararea si inculpatul. Tocmai de aceea, pentru a asigura si respecta dreptul la aparare si dreptul la un proces echitabil garantat de art. 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, judecatoarea Daniela Rusu Donighevici de la Tribunalul Bacau nu are la dispozitie decat o singura optiune legala, in opinia noastra: aceea de a pune la dispozitia lui Ionel Arsene si a avocatului Vladimir Ciolacu documentul clasificat “strict secret”.


Alti judecatori au refuzat plicurile galbene


In niciun caz judecatoarea Daniela Rusu Donighevici de la Tribunalul Bacau nu poate judeca pe baza unor documente secrete, ascunse apararii si inculpatului. Poate sa ia exemplul fostului judecator ICCJ Marius Foitos, care a refuzat sa primeasca fix un asemenea plic galben. S-a intamplat in februarie 2018, in dosarul in care DNA solicita redeschiderea urmaririi penale fata de liderul PSD Paul Stanescu. Asa cum Lumea Justitiei a dezvaluit in exclusivitate la acea data, procuroarea de sedinta a DNA Gabriela Popa s-a ridicat de la pupitru si s-a dus catre judecatorul Marius Foitos cu un plic mare, de culoare galbena. Procuroarea DNA i-a transmis judecatorului Foitos ca in plic sunt documente destinate doar informarii instantei si ca apararea lui Paul Stanescu nu are dreptul sa vada respectivele documente. Vizibil pus in incurcatura de situatie, judecatorul Marius Foitos a realizat despre ce este vorba si a refuzat sa primeasca plicul galben (click aici pentru a citi).

Tot la Inalta Curte, in 2019, judecatorii Dan Andrei Enescu, Marius Foitos si Rodica Cosma au refuzat sa judece dosarul ANRP in care a fost achitata avocata Ingrid fara sa vada si fara sa puna la dispozitia apararii un “plic lipt (secret)”, care fusese atasat dosarului la Curtea de Apel Bucuresti si ascuns inculpatilor si apararii (click aici pentru a citi).

De asemenea, judecatoarea Daniela Rusu Donighevici de la Tribunalul Bacau trebuie sa tina cont si de precedentele din alte instante, care au anulat hotarari de condamnare fix pe motiv ca inculpatii au fost judecati pe baza unor doscumente secrete la care nu au avut acces. Asa au stat lucrurile, spre exemplu, la Curtea de Apel Cluj, unde, in 2018, judecatoarele Delia Purice si Ioana Cristina Morar au trimis la rejudecare cauza in care fostul suprefect de Salaj Claudiu Baican primise 3 ani de inchisore cu suspendare pe motiv ca judecatoarea fondului, Claudia Tomsa de la Tribunalul Zalau, a refuzat sa descretizeze o nota informativa a unui serviciu secret (click aici pentru a citi).

 

Comentarii

# MN date 5 December 2021 18:33 +105

deja ma doare capu, sa vedeti ce dusmani platim noi regeste sa nu mai spun de deputatii care au votat ca sri sa faca dosare, sa vina prin localitati sa faca campanie sa ii mai votam. referitor la biletel eu cred ca trebue facut cunoscut aceasta persoana care a trimis asa ceva plus magistratul care ,,la secretizat" iar ulterior cercetati si chiar pedepsiti pentru faptele lor criminale

# Cetateanul date 5 December 2021 23:29 +3

Asta e justițea! Cam aia în care un primare de la sectorul 2 în a cărui sentință de condamnare cu suspendare scrie că ”Înalta Curte constată că probatoriul administrat a dovedit, dincolo de orice îndoială rezonabilă, vinovăţia inculpaţilor la comiterea infracţiunii de LUARE DE MITĂ în forma autoratului” pentru un teren de 1.4 milioane de euro. La conducere fără permis și cu alcoolemie se dă muuult mai mult și chiar cu executare! După care se oripilează neica nimeni că juzi din Grecia, Serbia, Ungaria, Italia etc etc tipăresc sentințele astea pe hârtie moale căreia îi dau întrebuințarea necesară. Și vă mirați de plicuri !? Râde lumea ...

# Chiar şi şmecherii cu ochelarii cei MARI vor fi DOAR SLUGI! date 6 December 2021 00:10 +117

"Cei"care"iubeşte" populimea de se rupe(Nkur)la început a venit cu grija avorturilor cică să lăsăm oamenii să aleagă, după aia a zis că individul trebuie să aibă LIBERTATEA să aleagă sexul BA CHIAR ĂLA CARE nici NU EXISTĂ :D apoi cică lumea Trebuie să-şi aleagă singură credințele apoi [cică TREBUIE să fie emocrație] iar poporul ALEGE destinul. După aia cică CONSTITUȚIA,DREPTURILE şi LIBERTĂȚILE OMULUI TREBUIE RESPECTATE 100% dar acum vine CULMEA PĂCĂLELII ce contrazice şi anulează TOT doar de DRAGUL DICTATUTRII DIGITALE (dictatura medică e doar un mijloc) în care toți proştii şi deştepții devin DOAR UN NUMĂR ID=fără valoare. Evident că ABSURDUL KRIMINAL ARE O EXPLICAȚIE REALĂ =Acest plan de distrugere a umanității prin înlocuire cu MUTANȚI este că noii MODIFICAȚI ARN-ADN VOR FI FĂRĂ DREPTURI Deoarece PROPRIETARUL Patententului noului ADN este STĂPÂNUL"INELELOR INJECTATE" IAR SLUGILE IDIOATE cred că dacă AJUTĂ LA EXECUȚIA PLANULUI vor primi o MARE*ue!chiar dacă încalcă CONSTITUȚIA 8)

# santinela date 6 December 2021 07:58 +70

Au reinceput porcariile DNA si SRI (asta daca ele au incetat vreodata )iar "alesii" nostri (nenorociti) tocmai ce votara reintroducere SRI in cauzele penale ( ca organe de cercetare penala speciale )! Hai ca-i bine si la vara cald .

# DANIEL Florea date 6 December 2021 14:46 +75

Se pune insa intrebarea de ce DNA a ales sa clasifice inscrisul ca fiind “strict secret” si sa incerce sa ascunda astfel informatii apararii - George Tărâță. Frate George, nu se pune întrebarea asta. Conform Legii 182/2002, cât și HG 585/2002, DNA nu se află printre instituțiile producătoare/emitente de informații clasificate. Plecând de la această elementară rațiune, nici nu mai contează ce scrie în documentul „asumat” de DNA. În plus, DNA ar trebui să aibă o HG prin care se arată care sunt listele cu informații clasificate pe care le-ar produce insituția, dar așa ceva nu există. Este simplu să ridice aceste probleme de legalitate.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 25.11.2022 – Judecatoare cu poze XXX (Galerie foto si video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva