29 January 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PREDOIU, ADUS CU ARCANUL LA CAMERA – Presedintele CSM, judecatorul Marian Buda, a vrut sa tina sedinta de Plen, desi nu exista dovada cvorumului. Buda a pretins ca ministrul Justitiei "este conectat, apare acolo", desi nimeni nu-l vedea pe Catalin Predoiu. La solicitarea judecatoarei Gabriela Baltag sedinta de Plen a fost suspendata pana cand ministrul Catalin Predoiu a aparut live. Fara Predoiu sedinta CSM nu putea sa se desfasoare din cauza lipsei de cvorum

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

8 September 2022 14:58
Vizualizari: 3842

Consiliul Superior al Magistraturii – garant al independentei justitiei si un monument de transparenta a deschis sesiunea de toamna cum nu se poate mai bine. Respectiv cu un cvorum care nu prea era cvorum, de vreme ce prezenta efectiva a unuia dintre membri nu putea fi probata decat printr-un ecran gri. Absentul de serviciu, din cauza ecranului gri, era ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, care ar fi intampinat dificultati sa se logheze in sistem. Aceasta chestiunea a fost indelung discutata si criticata, motivat de faptul ca intamplator, cei care erau logati de-a lungul timpului in sedinte, fara sa li se vada fata, culmea, nici nu vorbeau, singura dovada pentru asigurarea cvorumului cu prezenta acestora fiind ecranul gri.


 

Lipsa lui Predoiu de la Camera punea la indoiala indeplinirea cvorumului


Nu a tinut insa si la prima sedinta de Plen a Consiliului din 8 septembrie 2022, caci judecatoarea Gabriela Baltag, membru CSM ca reprezentant al judecatorilor de la tribunale a sesizat "absenta" lui Predoiu de la camera, solicitandu-i presedintelui Consiliului Marian Buda sa dispuna masuri pentru ca acesta sa poata fi vazut efectiv.

Teoretic, sedinta era programata sa inceapa la ora 13:30, insa a inceput abia la orele 13:55, cu lipsa de la camera a ministrului Predoiu. Dat fiind ca prezenta acestuia era absolut necesara, de vreme ce membrii CSM Andrea Chis, Mihai Balan, Florin Deac si Tatiana Toader lipseau de la sedinta, cvorumul nu putea fi indeplinit decat cu prezenta lui Predoiu.

De aceea, judecatoarea Gabriela Baltag, pentru a nu lasa loc interpretarilor, a solicitat prezenta la camera a lui Predoiu: "Vrem sa il vedem pe domnul ministru".

Imediat, presedintele CSM, Marian Buda a exclamat: "Este conectat, apare acolo", judecatoarea Baltag raspunzandu-i scurt: "Este conectat, dar vrem sa ii vedem fata".

In acel moment, Buda a dispus conectarea cu acesta, insa un reprezentant de la serviciul tehnic al CSM a sustinut ca sunt probleme cu aplicatia.


Presedintele CSM Marian Buda: "Pai, atunci sa suspendam, sa nu se vada, sa nu fie publica asta"


S-au asteptat astfel mai bine de cinci minute pentru ca Predoiu sa se conecteze, iar cvorumul sa fie asigurat in transparenta, timp in care presedintele Marian Buda si membri CSM Bogdan Mateescu si Nicolae Solomon pareau extrem de agitati si ingrijorati. Vazand ca dureaza prea mult conectara cu Predoiu, la un moment dat, presedintele CSM, judecatorul Marian Buda, sa dispuna taierea transmisiei: "Pai, atunci sa suspendam, sa nu se vada, sa nu fie publica asta".


Sedinta de joi, 8 septembrie 2022, este una de o importanta deosebita, intrucat pe ordinea de zi figura la primul punct "desemnarea comisiilor de examinare din cadrul concursurilor de admitere la Institutul National al Magistraturii si admitere in magistratura, organizate in perioada iulie 2022 -martie 2023". Comisii despre care amintim ca au facut obiectul unor ample meciuri in CSM, acuzandu-se existenta repetata a unor membri, de ani de zile, in toate comisiile, precum si lipsa de transparenta in desemnarea componentei acestora.


De altfel, trebuie precizat ca nici solicitarea judecatoarei Gabriela Baltag nu a fost neintemeiata, existand situatii cand sedintele Plenului CSM s-au tinut fara confirmarea efectiva a prezentei unor membri, existand inca de la acel moment suspiciuni cu privire la asigurarea efectiva a cvorumului pentru adoptarea solutiilor de catre Plenul CSM in majoritatea prevazuta de lege.


In fine, dupa alte circa 10 minute, transmisiunea video a fost reluata, de data aceasta cu prezenta ministrului Catalin Predoiu la camera, acesta parand, opinam noi, destul de agitat si obosit (vezi foto).Comentarii

# maxtor date 8 September 2022 20:11 0

-in ultima poza nu mai vapeaza da' si-a pus mana pe fatza, gestul este clar si reciproc -isi ascunde fata, evita o comparatie (cu celalalt membru csm): s-ar prea putea ca corbu si predoiu sa fie rude-rude. https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/3411946.jpg https://www.luju.ro/static/images/2020/mai/15/corina_corbu_catalin_predoiu.jpg

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.01.2023 – Judecatorul Goagal

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva