12 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Premiera in Romania: programul de master care te certifica ca specialist pentru utilizarea ChatGPT in Data Science

Scris de: Cecilia CIOCIRLAN | pdf | print

7 June 2024 12:12
Vizualizari: 1984

Astazi, datele sunt unul dintre cele mai valoroase active ale societatii si companiilor. Ce sunt datele? Orice: tipuri de masini, numar de calorii sau greutate corporala, sunete, variatii intonationale ale vocii, batai ale inimii, intarzieri la plata facturilor, durata angajarii si a venitului stabil, pretul competitorilor, rata de retentie a clientilor, timpul ciclului de aprovizionare.De la aparitia ChatGPT, auzim in jurul nostru aproape zilnic acum termeni precum Inteligenta Artificiala, Data Science, Big Data, Business Analytics. In Romania, abia acum descoperim ce inseamna cu adevarat acesti termeni. Cercetarea in aceste domenii dominata de marile companii precum Google (inveteste preponderent in deep learning si in retele neuronale, aducand contributii semnificative in recunoasterea vocala), Linkedin (sisteme de recomandare pentru potrivirea carierei) sau SAP (solutii optime pentru planificarea resurselor din intreprindere) ajunge cu intraziere in zona noastra geografica si este normal sa fie asa.

Pentru Romania exista o serie de resurse disponibilie pentru a invata tot ce implica acesti noi termeni. Facultatea de Administrare a Afacerilor in Limbi Straine (FABIZ) din cadrul ASE organizeaza un program de master in Business Analytics. Ideea programului a aparut ca urmare a interesului pe care tinerii il manifesta pentru aceste subiecte. Asa cum spun chiar ei: ChatGPT nu va produce disparitia locurilor de munca, ci noi vom fi nevoiti sa stim doar sa-l utilizam. Intr-adevar, odata cu avansul tehnologic, este posibil sa avem saptamani de lucru de 4 zile, in loc de 5, si sa ne bucuram de weekend-uri mai relaxate. Pana atunci, chiar daca companiile din Romania fac eforturi pentru integrarea Data Science, progresele raman limitate. Conform World Economic Forum, 80% dintre companiile din Romania intentioneaza sa integreze mai profund Data Science in operatiunile lor pana in 2027. Vesti bune.

Masterul de Business Analytics de la FABIZ a fost creat pentru a raspunde la aceastor nevoie. Acum 5 ani, era organizata pentru prima oara in ASE Data Science International Summer School. Un real succes, ajunsa astazi la a editia cu numarul 5, scoala de vara a demonstrat importanta si necesitatea unei educatii specializate in domeniul Business Analytics si Data Science. Prin intermediul acestui program de master, FABIZ ofera studentilor instrumentele si cunostintele necesare pentru a intelege si utiliza eficient datele in procesele decizionale de business. Programul de master nu isi doreste sa formeze progamatori pentru ca ultimele cifre din SUA arata un nou val de disponibilizari in IT: doar de la inceputul anului, au fost eliminate peste 50.000 de joburi din peste 200 de companii de tehnologie, conform site-ului de monitorizare Layoffs.fyi.. Masterul isi propune sa formeze acei specialisti care pot lua decizii corecte in baza proceselor de Data Science. Masterul dispune de mai multe burse care pot fi accesate pe baza performantelor, iar majoritatea activitatilor extra-curriculare (intalniri cu manageri si profesori, study trips, evenimente de comunitate) sunt finantate.

Este un program de 2 ani, cu predare exclusiv in limba engleza, axat pe aplicarea in business a instrumentelor moderne de data science si inteligenta artificiala. Echipa profesorala este indedita, de asemenea: fiecare curs este predat de catre un profesor din ASE si un profesor de la o universitate prestigioasa din strainatate (University of Glasgow, Humboldt-University of Berlin, University of Twente).

Multe dintre sarcinile de la locurile noastre de munca implica astazi utilizarea constanta a Microsoft Excel sau Word. Sa nu mai mentionam procesele de colectare a datelor, acele sarcini repetitive pe care din cand in cand toti suntem nevoiti sa le facem pentru ca asa sunt construite structurile noastre organizationale. Cert este ca exista solutii mai rapide, mai eficiente si mai precise. Utilizarea acestor solutii poate transforma complet modul in care ne desfasuram activitatile zilnice. De exemplu, in loc sa petrecem ore in sir in Excel pentru a analiza si a trage concluzii dintr-un set mare de date, algoritmii de Machine Learning pot face acest lucru mult mai rapid si pot oferi perspective mai profunde. Business Analytics si Data Science sunt cheia pentru a extrage valoare din datele pe care le avem la dispozitie.


Cecilia Ciocirlan

Deputy Director, Business Analytics

Faculty of Business Administration in Foreign Languages

Bucharest University of Economic Studies

analytics@fabiz.ase.ro

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 11.06.2024 – Paraditorul Andreei Cosma si procurorul „Talpa Iute”, reciclati de DIICOT

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva