22 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

ROMANIA MERITA RESPECT DIN PARTEA UCRAINEI – Liderul PSD Marcel Ciolacu il someaza pe presedintele Ucrainei Volodimir Zelenski: „Ii solicit sa intervina pentru revizuirea Legii minoritatilor nationale, adoptata recent, ce afecteaza dreptul copiilor romani din Ucraina de a invata in limba materna... Romania a sprijinit Ucraina pe mai multe planuri dupa declansarea invaziei Rusiei... Romania a demonstrat ca poate fi un partener de nadejde in situatii critice si sustine aderarea Ucrainei la UE”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

23 December 2022 14:50
Vizualizari: 6985

Ucraina datoreaza respect Romaniei – nu doar pentru ajutorul pe mai multe planuri primit de cand a inceput razboiul, ci si pentru sustinerea din partea Romaniei a aderarii Ucrainei la Uniunea Europeana, atrage atentia liderul PSD Marcel Ciolacu (foto) vineri, 23 decembrie 2022.De aceea, Ciolacu il someaza pe presedintele Ucrainei Volodimir Zelenski sa intervina pentru reviziuirea Legii minoritatilor nationale – un act normativ recent adoptat de catre Parlamentul de la Kiev si care incalca grav dreptul copiilor romani din tara vecina de a studia in limba materna.


Redam mesajul postat de Marcel Ciolacu pe Facebook impreuna cu fotografia de mai jos:


Ii solicit presedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, sa intervina pentru revizuirea Legii minoritatilor nationale, care a fost adoptata recent de Rada Suprema a Ucrainei si care afecteaza dreptul copiilor romani din aceasta tara de a invata in limba materna.

In discursul sustinut, in aprilie, in Parlamentul Romaniei, presedintele Zelenski ne-a promis ca va proteja minoritatea romaneasca din Ucraina si ca va promova dialogul cu tara noastra in chestiunile privind minoritatea romaneasca. Ulterior, presedintele ucrainean m-a asigurat chiar in timpul vizitei pe care am facut-o la Kiev ca minoritatea romana din Ucraina va avea parte de aceleasi drepturi, protectie si tratament ca si minoritatea ucraineana din Romania.

Romania a sprijinit Ucraina pe mai multe planuri dupa declansarea invaziei Federatiei Ruse, incepand de la gestionarea fluxurilor de refugiati si pana la facilitarea exporturilor de grane.

Pe langa aceste actiuni care au demonstrat ca Romania poate fi un partener de nadejde in situatii critice, tara noastra sustine fara rezerve aderarea Ucrainei la Uniunea Europeana.

Unul dintre motivele pentru care ma pronunt in favoarea integrarii Ucrainei in comunitatea europeana este ca astfel se asigura cele mai solide garantii pentru respectarea drepturilor minoritatii romanesti din aceasta tara.

In noua Lege a minoritatilor nationale din Ucraina au fost introduse unele reglementari pozitive, care trebuie salutate. Insa aceeasi lege contine mai multe prevederi neclare si chiar contrare in raport cu standardele europene privind drepturilor minoritatilor.

Romania este un exemplu in protejarea minoritatilor si ne asteptam ca partenerii si vecinii nostri sa acorde aceleasi drepturi, atentie si protectie minoritatii romane, asa cum o facem noi de cateva decenii!”


Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.05.2024 – Minune mare: Bosoc a dat pronuntare!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva