15 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SUPREMATIA CONSTITUTIEI, INTRODUSA IN LEGE – In amendamentele la noile Legi ale Justitiei trimise la Parlament, Coalitia pentru Natiune propune o reglementare mai clara pentru respectarea de catre magistrati a Constitutiei Romaniei: “Jur sa respect Constitutia, suprematia ei si legile tarii”. CpN solicita pastrarea sanctiunii disciplinare pentru nerespectarea deciziilor CCR. Coalitia pentru Natiune cere modificari pentru a se evita concentrarea puterii in mainile sefilor (Amendamentele)

Scris de: George TARATA | pdf | print

13 September 2022 15:07
Vizualizari: 4442

Juramantul pe care magistratii trebuie sa il depuna la inceperea activitatii ar putea fi modificat pentru a se intari garantia privind respectarea Constitutiei Romaniei de catre judecatori si procurori. Coalitia pentru Natiune (CpN), partid condus de avocatul Dan Chitic (foto stanga), cere introducerea in lege a obligativitatii ca magistratii sa jure pentru respectarea suprematiei Constitutiei Romaniei.


 

Concret in amendamentele lucrate de vicepresedintele CpN, avocatul Adrian Toni Neacsu (foto dreapta), care au fost trimise comisiei parlamentare care va discuta noile Legi ale Justitiei adoptate de Guvernul Ciuca si elaborate de ministrul Justitiei Catalin Predoiu, amendamente care vor fi sustinute de deputatul Dumitru Coarna, Coalitia pentru Natiune cere modificarea textului juramantului pe care magistratii trebuie sa il depuna. Conform actualei Legi 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, precum si noii Legi privind statutul judecatorilor si procurorilor adoptata de Guvernul Ciuca, juramantul are urmatoarea forma:

Jur sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei, sa-mi indeplinesc atributiile cu onoare, constiinta si fara partinire. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!”.


In amendamentele trimise la Parlament, CpN propune completarea juramantului pentru a se intari garantia privind respectarea Constitutiei Romaniei, in sensul ca magistratii sa jure pentru respectarea inclusiv a suprematiei Constitutiei.


Iata amendamentul Coalitiei pentru Natiune:


Art. 81 - (1) Inainte de a incepe sa-si exercite functia, judecatorii si procurorii depun urmatorul juramant: 'Jur sa respect Constitutia, suprematia ei si legile tarii, sa apar drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei, sa-mi indeplinesc atributiile cu onoare, constiinta si fara partinire. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!'”.


Iata motivarea CpN pentru acest amendament:


Potrivit art. 1 alin. 5 din Constitutia Romaniei: 'In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie.'

Respectarea Constitutiei, respectarea legilor respectiv respectarea suprematiei Constitutiei constituie valori si obligatii constitutionale distincte, care trebuie sa se reflecte in juramantul pe care judecatorii si procurorii il depun la investirea in functie. In timp ce Curtea Constitutionala este grantul suprematiei Constitutiei (art. 142 alin. 1), judecatorii si procurorii, ca de altfel toate autoritatile publice, au obligatia ca in activitatea lor sa respecte aceasta suprematie”.


Evident, propunerea Coalitiei pentru Natiune, una cat se poate de corecta si sanatoasa din punctul nostru de vedere, vine in contextul in care ministrul Justitiei Catalin Predoiu a eliminat din Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor sanctiunea pentru magistratii care nu respecta deciziile CCR, sustinand primatul dreptului european. O masura care constituie un grav atentat la suveranitatea nationala si prin care se da practic liber la nerespectarea deciziilor CCR, implicit la nesocotirea Constitutiei Romaniei.

De altfel, CpN solicita pastrarea in lege a sanctiunii disciplinare pentru nerespectarea deciziilor obligatorii ale Curtii Constitutionale.


Dictatura sefilor trebuie evitata


Pe de alta parte, o alta problema extrem de grava sesizata de Coalitia pentru Natiune este cea privind prevederile din noile Legi ale Justitiei care concentreaza puterea in mainile sefilor de instante si parchete. Este vorba despre dispozitiile introduse de Catalin Predoiu in viitoarea Lege privind statutul judecatorilor si procurorilor potrivit carora vicepresedintii de instante si adjunctii parchetelor vor fi numiti la propunerea sefilor de instante si parchete. In acest context, CpN propune prin amanedamentele trimise la Parlament ca inclusiv aceste functii sa fie ocupate prin concurs.


Prezentam forma noii Legi privind statutul judecatorilor si procurorilor referitoare la numirea in functii de conducere la instante si parchete:


Art. 151 - (1) Numirea in functiile de presedinte la judecatorii, tribunale, tribunale specializate si curti de apel, precum si numirea in functiile de procuror general al parchetului de pe langa curtea de apel si prim-procuror al parchetului de pe langa tribunal, tribunal specializat sau judecatorie se face numai prin concurs sau examen organizat, ori de cate ori este necesar, de Consiliul Superior al Magistraturii, cu sprijinul Institutului National al Magistraturii.

(2) Numirea in alte functii de conducere decat cele prevazute la alin. (1) din cadrul judecatoriilor, tribunalelor, tribunalelor specializate si curtilor de apel si al parchetelor de pe langa acestea se face fara concurs sau examen, la propunerea presedintelui instantei sau a conducatorului parchetului, potrivit procedurii prevazute de prezenta lege”.


Prezentam amendamentul CpN referitor la numirea in functii de conducere la instante si parchete:


Art. 151 - (1) Numirea in functiile de presedinte si vicepresedinte la judecatorii, tribunale, tribunale specializate si curti de apel precum si numirea in functiile de procuror general al parchetului de pe langa curtea de apel si prim-procuror al parchetului de pe langa tribunal, tribunal specializat sau judecatorie se face numai prin concurs sau examen organizat, ori de cate ori este necesar, de Consiliul Superior al Magistraturii, cu sprijinul Institutului National al Magistraturii”.


* Cititi aici amendamentele CpN la Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor

* Cititi aici amendamentele CpN la Legea privind organizarea judiciara

* Cititi aici amendamentele CpN la Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii

Comentarii

# maxtor date 13 September 2022 22:57 0

cica doar la KGB juramantu se plateste in balot de sarma ghimpata in incinerator....

# Corect dar date 14 September 2022 18:24 +26

trebuie prevazut si executarea in piata a celui care nu respecta ! Adica , cum face acum Ficusul de la Cotroceni de exemplu, sa fie foarte clar ca vei fi belit ca mielul de Pasti daca nu respecti Constitutia.

# Respect max. pt. av. Dan Chitic si Toni Neacsu! date 14 September 2022 23:56 0

Bravo domnilor , asa ! In ce hal de tara ne vom creste copii si nepotii , caci nu toit suntem dispusi la emigrare si spalat vasele in McDonalds !?

# constantin mincu date 15 September 2022 07:39 0

Daca trec proiectele lui Predoiu,este primul pas spre o tinta mai mukt sau mai putin indepartata-desfiintarea Cuetii Constitutionale.Asta este de fapt telul acestor actiuni prin care este stirbita suveranitatea nationala-sa dispara institutia care o apara si garanteaza.Romani juristi de buna credinta,treziti-va.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.07.2024 – Zeci de procurori vor sa devina si sa ramana sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva