21 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

SCUTEA A RELUAT VANATOAREA DE JUDECATORI – Procurorul General Gabriela Scutea a fortat redeschiderea dosarului fabricat de DNA impotriva judecatorului Antik Levente Farcas de la Curtea de Apel Oradea si a avocatului Razvan Doseanu. Judecatorul Dan Andrei Enescu de la Inalta Curte a respins solicitarea lui Scutea. Enescu a sesizat CCR privind dispozitiile din Codul de procedura penala care le dau dreptul procurorilor sa redeschida oricand dosarele penale (Minuta si Ordonanta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

16 September 2022 14:48
Vizualizari: 7629

Dupa ce a primit controlul asupra noii structuri care se ocupa cu investigarea dosarelor cu magistrati, Procurorul General Gabriela Scutea (foto 1) a reluat vanatoarea de judecatori. Deocamdata insa, sefa PICCJ, semnatara Protocolului PICCJ-SRI din 2009, a reusit sa obtina doar un flit rusinos la Inalta Curte de Casatie si Justitie.


 

Gabriela Scutea a cerut la instanta suprema confirmarea redeschiderii urmaririi penale in dosarul fabricat de DNA impotriva judecatorului Antik Levente Farcas (foto 2) de la Curtea de Apel Oradea si a avocatului Razvan Doseanu (foto 3) din Baroul Bihor. Solicitarea lui Scutea a fost respinsa joi, 15 septembrie 2022, de judecatorul ICCJ Dan Andrei Enescu (foto 4).


Judecatorul, interceptat la pachet cu sotia. Clientul si avocatul, pusi sub supraveghere


Cazul pe care il prezentam in editia de astazi priveste un dosar inceput de DNA in 2016, cand judecatorul Antik Levente Farcas, sotia acestuia, Cristina Ioana Antik, avocatul Razvan Doseanu si fostul presedinte al Consiliului Judetean Bihor Alexandru Kiss au fost pusi sub supraveghere pentru inchipuite fapte de mita si spalare de bani, Curtea de Apel Bucuresti admitand cererea DNA de interceptare. Foarte important: toate aceste interceptari s-au realizat in conditiile in care judecatorul Antik Levente solutiona un dosar in care Alexandru Kiss fusese trimis in judecata de DNA, Kiss fiind aparat de avocatul Razvan Doseanu. Practic, prin punerea sub supraveghere a acestora, DNA a putut fi la curent in timp real cu strategia de aparare a lui Kiss si Doseanu, avand acces la discutiile dintre client si avocat (click aici si aici pentru a citi). Dosarul a fost preluat la SIIJ, care, in noiembrie 2018, a dispus clasarea cauzei.

Ordonanta de clasare a SIIJ a fost atacata de avocatul Razvan Doseanu tot la SIIJ, acesta invocand nulitatea actului de sesizare din oficiu a DNA (implicit nulitatea ordonantei DNA de incepere a urmaririi penale in rem) si solicitand punerea la dispozitie a interceptarilor efectuate in cauza. Plangerea lui Doseanu nu a fost solutionata pana la desfiintarea SIIJ, astfel ca, dupa crearea noii structuri de anchetare a magistratilor, ea a fost preluata de sefa PICCJ Gabriela Scutea.

Prin Ordonanta 1568/C/2022 din 17 iunie 2022, Procurorul General Gabriela Scutea a respins plangerea avocatului Razvan Doseanu, stabilind ca atat procesul-verbal de sesizare din oficiu al DNA, cat si ordonanta DNA de incepere a urmaririi penale in rem nu sunt afectate de vreo nulitate.


Scutea a respins plangerea lui Doseanu, dar a redeschis dosarul


In schimb, prevalandu-se de prevederile din Legea 49/2022 privind desfiintarea SIIJ, care stabilesc faptul ca Procurorul General are in competenta exercitarea controlului asupra solutiilor de clasare, Gabriela Scutea a reexaminat ordonanta SIIJ de clasare fata de judecatorul Antik Levente de la Curtea de Apel Oradea si fata de avocatul Razvan Doseanu, sefa PICCJ hotarand ca aceasta ar fi nemotivata in fapt. Drept urmare, Scutea a decis infirmarea ordonantei de clasare a SIIJ si sesizarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie in vederea confirmarii solutiei de infirmare a ordonante de clasare a SIIJ, si deci de redeschidere a urmaririi penale.


Enescu i-a dat reject lui Scutea


Solicitarea sefei PICCJ Gabriela Scutea a fost solutionata joi, 15 septembrie 2022, de judecatorul Dan Andrei Enescu de la Inalta Curte. Iar solutia pronuntata a fost una de respingere a cererii de redeschidere a urmaririi penale in dosarul in care vizati erau judecatorul Antik Levente Farcas si avocatul Razvan Doseanu.


Prezentam minuta incheierii ICCJ nr. 331 din 15 septembrie 2022  (dosar 1332/1/2022):

Respinge cererea de confirmare a redeschiderii urmaririi penale in dosarul nr. 75/P/2018 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, dispusa prin ordonanta din 17 iunie 2022 emisa de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul nr.1568/C/2022. Cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Definitiva. Pronuntata în camera de consiliu, astazi, 15 septembrie 2022”.


Mai mult, judecatorul Dan Andrei Enescu, admitand solicitarea facuta de Antik Levente Farcas si Razvan Doseanu, a sesizat CCR in legatura cu prevederile din Codul de procedura penala care dau dreptul procurorilor sa redeschida oricand vor dosarele. Este vorba despre art. 335 alin. (1) din Codul de procedura penala:


“Art. 335 - Reluarea in caz de redeschidere a urmaririib penale

(1) Daca procurorul ierarhic superior celui care a dispus solutia constata, ulterior, ca nu a existat imprejurarea pe care se intemeia clasarea, infirma ordonanta si dispune redeschiderea urmaririi penale. Dispozitiile art. 317 se aplica in mod corespunzator”.


Prezentam minuta incheierii ICCJ privind sesizarea CCR (dosar 1332/1/2022/a1):

Admite cererea de sesizare a Curtii Constitutionale formulata de petentii Doseanu Razvan Viorel si Antik Levente Farcas. Sesizeaza Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 335 alin. (l) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala. Defintiva. Pronuntata în sedinta publica, astazi, 15 septembrie 2022”.


Iata ordonanta prin care Procurorul General Gabriela Scutea a infirmat clasarea SIIJ in dosarul care vizati erau judecatorul Antik Levente Farcas si Razvan Doseanu, si a cerut redeschiderea urmaririi penale:

 


Comentarii

# Maria date 16 September 2022 15:18 +657

Sunt atatia procurori normali in tara asta, unde ati gasit-o? Mai oameni buni pune-ti oameni capabili lasati jocurile... ca nu mai ajungem nicaieri cu asa o justitie....au avut noroc de asa un judecator dar sansele sa nimereasca la altul stiti voi de care erau mari si atunci?????

# Eu date 16 September 2022 15:44 0

Domnul Doseanu a cam stricat planurile .... cu prescriptia... nu cred ca-l iarta ... sunt la sertar dosare rosii ,galbene, dosare imbracate in ia traditionala ...

# drgos barna date 16 September 2022 21:42 +3

oare de ce nu se.termina dosrele in lucru inainte de a se relua altele? ca sunt atatia judectori care ar trebui audiati!

# DODI date 16 September 2022 23:42 +65

PORCuroarea comunistă nu vrea să ne SCUTEAscă de inepțiile ei grobiene. Sau, mai știi, o fi primit un ordin prin plic albastru sau pe firul scurt. Asortate ambele la caracterul scurt și infect al năpârcii.

# santinela date 17 September 2022 07:41 +415

Este greu sa gasesti in tara pe cineva mai obedient,mai slab pregatit profesional,decit aceasta individa Ete ca von Snitel a gasit-o,ca dealtfel si pe Predoiu, iar acum toti trei isi bat joc de justitia din Romania. Dar roata se intoarce incet dar sigur !

# D.Botomei Vasile,doctor in drept date 17 September 2022 08:24 0

Sa ne spună dacă vrea dna Gzbriela: Care varianta a traducerii art 7.1 din CEDO, o aplica : Cea din 1994, sau cea din 2005?

# dulapul pelticiunii, scutelnitei si pierzaniei nationale date 17 September 2022 18:00 +317

JOS TORTIONARIi NEOSeCURISTI, REZISTI, SOROSISTI! JoS mediocritatile! JoS SCLAVIi s TRADATORIi! JoS pupincuristii ieuropei! AfARA cu securitatea din JUSTITIE! TRAIASCA MAGISTRATII LIBERI! TRAIASCA SUVERANITATEA JUSTITIEI LIBERE si a CONSTITUTIEI! AFaRA cu slugile tradatoaree! aista-o opinie!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.05.2024 – Minune mare: Bosoc a dat pronuntare!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva