15 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SORA LUI IONUT MATEI A COMIS-O GRAV – Inalta Curte a dispus achitarea fostului presedinte al Senatului, Calin Popescu Tariceanu. Acesta a fost declarat nevinovat pe motiv ca “fapta nu exista” si “fapta nu este prevazuta de legea penala”, in dosarul in care procuroarea Daniela Matei l-a trimis in judecata pentru abuz in serviciu si complicitate la uzurpare de calitati oficiale (Minuta)

Scris de: Bogdan GALCA | pdf | print

7 December 2021 09:52
Vizualizari: 6062

Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a achitat marti, 7 decembrie 2021, pe fostul presedinte al Senatului, Calin Popescu Tariceanu (foto), in dosarul in care procuroarea PICCJ Daniela Matei, sora celebrului ex-judecator ICCJ Ionut Matei, l-a acuzat de inchipuite fapte de abuz in serviciu si complicitate la uzurpare de calitati oficiale.


Achitarea a fost pronuntata in dosarul 3297/1/2020 de judecatoarele ICCJ Lavinia Valeria Lefterache, Ioana Alina Ilie si Lucia Tatiana Rog pe motiv ca “fapta nu exista” (art. 16 alin. 1 lit. a din Codul de procedura penala) si “fapta nu este prevazuta de legea penala” (art. 16 alin. 1 lit. b teza I din Codul de procedura penala).

In acelasi dosar, a mai fost achitat si un alt inculpat, fostul senator Cristian Marcu, acuzat de procuroarea Daniela Matei de uzurpare de calitati oficiale pe motiv ca “fapta nu este prevazuta de legea penala”.

Tariceanu a fost aparat de avocatii Dan Apostol si Tudorel Toader. Contactat de Lumea Justitiei, avocatul Dan Apostol a declarat, cu privire la solutia de achitare, ca: "A fost o solutie temeinica si legala, pronuntata in urma unei judecati obiective”.

 

Iata minuta Inaltei Curti (sentinta nr. 633/2021):

 

"Conform art.396 alin. (5) Cod de procedura penala:
In baza art.16 alin.(1) litera a) Cod procedura penala, achita inc. Popescu – Tariceanu Calin – Constantin – Anton - pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, prevazuta de art. 297 alin. (1) Cod penal.
In baza art.16 alin.(1) litera b) teza I Cod procedura penala, achita inc. Popescu – Tariceanu Calin – Constantin – Anton pentru complicitate la infractiunea de uzurpare de calitati oficiale, prevazuta de art. 48 alin. (1) Cod penal raportat la art. 258 alin. (1) Cod penal.
In baza art.16 alin.1 litera b) teza I. Cod procedura penala, achita inc. Marciu Ovidiu – Cristian – Dan - pentru savarsirea infractiunii de uzurpare de calitati oficiale, prevazuta de art. 258 alin. (1) Cod penal.
In baza art.397 alin.(1) Cod procedura penala raportat la art.19 Cod procedura penala respinge actiunea civila privind pretentiile formulate prin constituirea de parte civila de catre Matei Cristian. Conform art.275 alin.(3) Cod procedura penala, cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia. Cu apel termen de 10 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica, azi, 07 decembrie 2021”.


Procuroarea de sedinta a pus concluzii de achitare


Amintim ca procuroarea Daniela Matei de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a trimis in judecata pe Tariceanu pentru presupuse fapte de abuz in serviciu si complicitate la uzurpare de calitati oficiale (vezi facsimil), acuzandu-l ca intre 2017 si 2019 a refuzat sa constate incetarea mandatului de senator al PSD-istului Cristian Marciu, pe care Agentia Nationala de Integritate il gasise incompatibil pe vremea cand activa in calitate de consilier judetean in Giurgiu (2008-2012). La pachet cu Tariceanu, Daniela Matei l-a trimis in judecata si pe Marciu pentru uzurpare de calitati oficiale.

Numai ca procuroarea PICCJ Irina-Ioana Kuglay, in calitate de procuroare de sedinta, a pus concluzii de achitare pentru Tariceanu. Si nu orice fel de achitare, ci pe motiv ca "fapta nu exista”, in baza art. 16 alin. 1 lit. a Cod procedura penala (click aici pentru a citi).

 


Comentarii

# MN date 7 December 2021 10:41 +93

nu trebuia sa il achite pentru faptul ca avea posibilitatea inpreuna cu Dragnea sa bage raspunderea magistratului. nu merita ca nu a facut nimic sa ii puna la punct pe acesti ticalosi de magistrati corupti si securisti ordinari. acum o putea da in judecata sa ceara despagubiri, oricum pentru aceasta clasare cred ca s-a umblat la butoane ca nu clasau ei dupa atata timp asa intamplator

# Malagamba date 7 December 2021 11:49 +185

Felicitari domnului Tudorel Toader, avocatul domnului Tariceanu in acest proces fabricat. Asta pe de o parte. Pe de alta parte trebuie modificata Constitutia si Codul Penal astfel incit cei care comit abuzuri in numele Justitiei sa plateasca crunt. Desoroshizarea , demacoveizarea, dekoveshizarea Justitiei e o prioritate pentru curatarea Doamnei cu Balanta. SI INCA CEVA ! IN CODUL PENAL E NEVOIE DE INTRODUCEREA DE NOI INFRACTIUNI.CUM AR FI PEDEPSIREA CELOR CARE CENZUREAZA LIBERA EXPRIMARE SI A CELOR CARE FORTEAZA PROCEDURI MEDICALE SAU LE FAC OBLIGATORII . AVIZ COLABORATIONISTILOR VAXXXINARII !!!!

# oftopic to secretar_general@csm1909.ro date 7 December 2021 13:01 +109

Vă somez să procedați DE ÎNDATĂ la aplicarea prevederilor IMPERATIVE ale prevederilor art. 19. pct. (10) din Regulamentul privind organizarea și desfășurarea concursului de promovare în funcția de judecător la ÎCCJ! „(10) Raportul comisiei de evaluare SE PUBLICĂ PE SITE-UL Consiliului Superior al Magistraturii și al Institutului Național al Magistraturii, cu codurile candidaților” Dacă în cursul zilei de azi - 7 dec. 2021 (conform calendarului modificat), nu apar pe site rezultatele comisiilor de evaluare, cu codurile candidaților, mâine voi fi nevoit să formule plângere la IJ împotriva tuturor celor responsabili de comiterea acestei neglijențe.

# Ultimul Charlot date 7 December 2021 14:38 +244

Să ceară de urgență parchetul general și cotețul superior al magistraturii apararea reputației sau naiba i de spune, împotriva noastră, deoarece, noi, opinia publică, credem ca nu putem avea încredere în procurorii abuzivi, slab pregătiți și servili iar în coteț nu putem avea încredere pentru că efectiv nu se dorește ca sistemul sa fie curățat de portocale, bujoreni si alte loaze și trompete.

# Pe Tradiceanu au vrut doar sa-l retraga date 7 December 2021 17:33 +33

din calea lui Wuhannis , episodul 2.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.06.2024 – Guvernul inflameaza grefierii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva