30 iunie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

UN ALT ABUZ DNA, O NOUA CONDAMNARE LA CEDO - Romania a fost obligata sa ii plateasca daune morale ofiterului Valerian Dragomir, unul dintre cei 94 de vamesi timisoreni saltati de DNA si dusi cu autobuzele la Bucuresti, in februarie 2011: "Curtea nu neaga complexitatea procedurilor in prezenta speta, care implica un numar semnificativ de persoane. Totusi, cand vorbim de libertate, lupta impotriva coruptiei nu poate justifica recurgerea la abuzuri si abateri de la lege" (Hotararea)

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

18 septembrie 2014 11:18
Vizualizari: 15375

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a obligat Romania sa ii plateasca 5.000 de euro daune morale ofiterului de politie de frontiera Valerian Dragomir, saltat de DNA in februarie 2011 alaturi de 93 de vamesi timisoreni, care au fost adusi cu autobuzele la sediul central al Directiei Nationale Anticoruptie, pentru a fi interogati in legatura cu presupuse fapte de trafic de tigari si aderare la grup infractional organizat. CEDO a catalogat drept abuziva actiunea procurorilor anticoruptie, condusi la acea vreme de actualul judecator CCR Daniel Morar (foto), care au descins impotriva ofiterilor, agentilor de politie de frontiera si vamesilor de la punctele de trecere a frontierei Moravita si Foeni.

Hotararea de condamnare in cauza Valerian Dragomir vs. Romania a fost pronuntata marti, 16 septembrie 2014, in Camera de 7, din care a facut parte si judecatoarea Iulia Antoanella Motoc. Curtea de la Strasbourg a apreciat ca in cazul lui Dragomir s-a incalcat Art. 5 paragraful (1) din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale. Cu alte cuvinte, CEDO a confirmat un nou abuz marca DNA, din perioada in care aceasta institutie era condusa de Daniel Morar. Probabil, si de aceasta data nimeni nu va fi tras la raspundere, in timp ce despagubirile vor fi platite tot din buzunarul contribuabililor.


Concret, judecatorii au stabilit ca ofiterul de politie a fost privat de libertate o perioada de timp cuprinsa intre momentul in care a fost luat de acasa cu mandat pentru a fi dus la sediul central al DNA, si momentul audierii sale de catre procuror: "Faptul ca autoritatile nationale si reprezentantul Guvernului statului parat au considerat ca reclamantul nu a fost arestat si retinut nu inseamna in mod automat ca acesta nu a fost lipsit de libertatea sa. Reclamatul a pretins, iar Guvernul nu a contestat, ca a petrecut aproape 11 ore intr-o sala de asteptare la sediul DNA inainte de a fi interogat de procuror. Potrivit jurisprudentei constante a Curtii, constrangerea este un element crucial in a stabili daca o persoana a fost sau nu privata de libertate in sensul Art. 5 paragraful 1 din Conventie (a se vedea, spre exemplu, cauzele Foka vs. Turcia si M.A. vs. Cipru). Reclamantul in prezenta cauza nu a mers de bunavoie la sediul DNA. Curtea mai retine ca reclamantul a fost pazit constant de ofiterii de politie si ca nu i s-a permis sa plece de bunavoie pe tot parcursul calatoriei sale, de la domiciliu, la Bucuresti. De asemenea, a fost pazit de ofiteri de politie si in timpul cat a asteptat la sediul DNA. Prin urmare, Curtea apreciaza ca reclamantul a fost sub controlul autoritatilor de-a lungul intregii perioade si concluzioneaza ca a fost privat de libertate in sensul Art. 5 paragraful 1 din Conventie".

Iata alte pasaje din motivarea hotararii CEDO:

"Reclamantul a fost luat de acasa la ora 9:15, in ziua de 8 februarie 2011, in baza unui mandat de aducere emis in baza art. 183 si 184 din Codul de procedura penala in vigoare la acea data. Curtea noteaza ca, potrivit art. 183 alin. (1) Cpp, o persoana poate fi adusa cu mandat de aducere in fata organelor de urmarire penala sau a instantei, daca, citata in prealabil fiind, nu s-a prezentat in mod nejustificat, iar audierea sau prezenta sa este necesara. Potrivit art. 183 alin. (2), o persoana poate fi adusa cu mandat de aducere, in mod exceptional, chiar inainte de a fi citata, daca organele de urmarire penala sau instanta considera, motivat, ca aceasta masura este necesara rezolvarii cauzei. (...) Curtea observa in continuare ca, in baza art. 183 alin. (3) si (4) Cpp, persoana adusa cu mandat de aducere trebuie audiata imediat si ramane la dispozitia organelor judiciare numai pe durata necesara audierii. In acest sens, curtea observa ca, desi reclamantul a ajuns la sediul DNA la ora 21:20, el nu a fost audiat de procuror decat dupa aproape 11 ore.

Asa cum rezulta din mandatul de aducere emis de procuror la 7 februarie 2011, reclamantul si cei 93 de colegi ai sai au fost citati pentru a se prezenta la DNA in calitate de invinuiti intr-un dosar deschis pe numele lor la data de 3 februarie 2011. Asadar, Curtea considera ca legalitatea privarii de libertate a reclamantului trebuie examinata in temeiul Art. 5 paragraful (1) din Conventie. (...) Curtea constientizeaza constrangerile unei anchete penale si nu neaga complexitatea procedurilor instituite in prezenta speta, care obliga la o abordare strategica unitara, intr-un caz de amploare, ce implica un numar semnificativ de persoane. Totusi, cand vorbim de libertate, lupta impotriva coruptiei nu poate justifica recurgerea la abuzuri si, pe alocuri, abateri de la lege".

Ce prevede Articolul 5 paragraful (1) din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale

"Art. 5 - Dreptul la libertate si la siguranta

"1. Orice persoana are dreptul la libertate si la siguranta. Nimeni nu poate fi lipsit de libertatea sa, cu exceptia urmatoarelor cazuri si potrivit cailor legale (...)

c) daca a fost arestat sau retinut in vederea aducerii sale in fata autoritatii judiciare competente, atunci cand exista motive verosimile de a se banui ca a savarsit o infractiune sau cand exista motive temeinice ale necesitatii de a-l impiedica sa savarseasca o infractiune sau sa fuga dupa savarsirea acesteia".

Cum l-au tratat procurorii si judiciaristii DNA pe ofiterul Valerian Dragomir

Valerian Dragomir, ofiter de politie la Punctul de Trecere a Frontierei de la Moravita, s-a adresat Curtii Europene a Drepturilor Omului, la 3 august 2011, invocand incalcarea Art. 5 paragraful 1 si Art. 3 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.

Condamnarea Romaniei la CEDO in acest caz este consesinta descinderii efectuate de DNA in judetul Timis, la inceputul lunii februarie 2011, impotriva a 94 de ofiteri, agenti de politie de frontiera si vamesi de la punctele de trecere a frontierei Moravita si Foeni, suspectati de trafic de tigari. In urma actiunii DNA, ofiterul Valerian Dragomir a fost adus la Bucuresti, unde, dupa ore in sir de asteptare sub paza, a fost retinut pentru 24 de ore, fiind acuzat de aderare la grup infractional organizat si luare de mita, in forma continuata. Ulterior, procurorii DNA au cerut arestarea preventiva, solicitare admisa de Curtea de Apel Bucuresti, astfel ca Dragomir a ajuns in arestul Politiei Capitalei, unde a fost detinut timp de 3 luni. Conditiile indurate in arest, in special supraaglomerarea si igiena precara, au reprezentat un alt motiv pentru Valerian Dragomir de a reclama statul roman la CEDO, invocand incalcarea Art. 3 din Conventie.

In dimineata zilei de 8 februarie 2014, la ora 6, ofiterii de politie judiciara ai DNA au efectuat o perchezitie acasa la Valerian Dragomir, care a durat aproximativ 3 ore si s-a desfasurat in prezenta avocatului ales al acestuia. In paralel, DNA a facut perchezitii si la ceilalti ofiteri suspectati de contrabanda cu tigari aduse din Serbia. La ora 9, dupa cum retine CEDO, judiciaristul DNA i-a adus la cunostinta lui Dragomir ca, la 7 februarie 2011, pe numele sau a fost emis un mandat pentru a fi adus la DNA. Un sfert de ora mai tarziu, la 9:15, Dragomir a fost dus la sediul IPJ Timis, pentru ca in dupa-amiaza aceleiasi zile, in jurul orelor 14:00, impreuna cu alti 93 de ofiteri si vamesi, sa fie luat si transportat cu autobuzul la sediul central al DNA, unde a ajuns dupa orele 21:00.

In timpul calatoriei de la Timisoara la Bucuresti, nu i s-a permis sa coboare din autobuz, sa foloseasca telefonul sau sa isi contacteze avocatul. De asemenea, la sediul DNA a fost tinut sub paza permanenta intr-o camera de unde nu i s-a permis sa ia legatura cu avocatul sau sa iasa pentru a-si procura hrana, ci doar pentru a merge la toaleta ori pentru a fuma. La ora 00:27, in dimineata zilei de 9 februarie 2011, avocatul care l-a asistat la perchezitia domiciliara a sosit la sediul central al DNA. La ora 8:15, dupa 11 ore, lui Dragomir i-au fost aduse la cunostinta acuzatiile, context in care, asa cum retine CEDO, ofiterului i s-a dat spre lecturare un document de 11 pagini cu faptele imputate. La 9:33, Dragomir i-a spus procurorului de caz ca refuza sa dea declaratie pe motiv ca este foarte obosit, intrucat a fost privat de somn mai bine de 30 de ore. La 10:55, a fost informat ca procurorul a decis sa il retina pentru 24 de ore.

In seara zilei de 9 februarie 2011, in jurul orelor 20:00, Dragomir a fost dus la Curtea de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva. Audierea a inceput la 22:30 si a durat aproape o ora, instanta a incuviintat arestarea preventiva pentru 29 de zile, masura fiind mentinuta, cinci zile mai tarziu, de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Ulterior, Curtea de Apel Bucuresti a dispus in doua randuri, iar ICCJ a confirmat, prelungirea arestului preventiv.

Ofiterul de politie de frontiera a fost apoi transferat din arestul Politiei Capitalei, la Timisoara, pentru ca la 6 mai 2011, Curtea de Apel Timisoara sa dispuna punerea sa in libertate, decizie confirmata, o zi mai tarziu, de Inalta Curte, care a respins contestatia DNA, astfel ca, la 8 mai 2011, dupa trei luni de arest, Valerian Dragomir a fost eliberat.

*Cititi aici Hotararea CEDO in cauza Valerian Dragomir vs. Romania

Comentarii

# DNA e independentă date 18 septembrie 2014 11:48 +12

Ei, om fi noi în EUROPEAN UTOPIA dar DNA e independentă! Dependentă doar de laudele + manevrele de peste baltă...

# ion date 18 septembrie 2014 14:09 -12

Cata invidie romaneasca .Pentru ca nu puteti ajunge toti judecatori la Curtea Constitutionala si nu puteti avea supersalariul ala si toate drepturile vorbiti despre dl Morar asa . Nu vreti sa vedeti ca nu au trecut nici 2 zile de cand colegii dlui Morar ,judecatori la aceeasi Curte Constituionala,fara sa reclame vreun conflict de interese ,au decis in unanimitate ca dl Morar este foarte bine sa ramana judecator la ...ati ghicit aceeasi Curte Constituionala.Sa fim sanatosi si sa ne bucuram de statul lor de drept !!!

# unul din lumea cea mare date 18 septembrie 2014 17:20 +6

ptr ion// asta/i ,,ca calul lui nero,, ca tot au zis aia de la amr de el.si noi platim pagubele ca berila!!9cuvint de cod rat

# ockiu date 18 septembrie 2014 11:49 +12

ii doare fix la spatele garii pe-aia de DNA de ce zice CEDO

# unul din lumea cea mare date 19 septembrie 2014 10:41 -1

ptr ockiu//ai avut dreptate referndumul din scotia nu a iesit.romaniei i/a trecut glontul pe la ureche.ciudat doar rares bogan a avut emisiune pe tema asta!!!!!pacat ca rares bogdan a trecut de partea imperiului raului!!!!!(bai rarese ca il critici si injuri pe gunoiasul ponta nu ma deranjeaza mai dreptate!!!!dar sa/l pupi pe imperiul raului ASTA/I PREA MULT!!!!!!SA NU UITI CA EL SI CU BOC SINT ARHITECTII CE VA SA VIE CU UNGURII)cuvint de cod apu fire bottle

# Q's date 18 septembrie 2014 12:40 +18

" Stimati" ??!! parlamentari: INITIATI O DATA SI VOTATI CU MAJORITATE LEGEA DE RASPUNDERE MATERIALA SI PENTRU MAGISTRATI ! Bugetul statului abia asteapta niste bani dela imbuibatii astia , tradatori si lingai cu puterea ,dar poate .. cine stie , vom avea parte sa aflam si de ceva condamnari ?!

# visu date 18 septembrie 2014 12:55 -1

,,Datorita" unei mici erori nu se poate ablationa activitatea de cel mult 50% pozitiva a istitutitiei, eficienta managerial in cealalta directie!

# Valeriu Mangu date 18 septembrie 2014 14:00 -17

Articolele: 1) "S-a deschis sezonul de contestații privind candidaturile la functia de Președinte al României" 2) "Sunt alegerile prezidențiale corecte?" 3) “De ce nu voi contesta înregistrarea candidaturii dlui Victor-Viorel Ponta la funcția de Președinte al României”  pe: http://ascunzisuri-constitutionale.eu

# un oarecare date 18 septembrie 2014 14:11 +8

Si...? Acest morar daniel este bine-merci in fotoliul de judecator constitutional, CCR admite o cerere de neconstitutionalitate care privea anularea unui decret de numire a in functia de judecator constitutional a acestui neperformant procuror morar daniel... CSM tace malc in situtii de genul asta si se peroreaza ca traim intr-un stat de drept!

# BTS date 18 septembrie 2014 14:51 +1

Sarmanul ofiter de politie de frontiera...cat a fost de persecutat,ca a stat vezi doamne pe holurile DNA-ului atat timp....pana a fost audiat de procuror...Dar cand lua spaga pe fiecare tura la vama,nu a mai fost persecutat,aia nu o mai spune... Ma minunez ce nesimtire.

# vikkktor date 18 septembrie 2014 15:06 +12

Pana cand DNA-ul nu va avea in componenta profesionisti, care sa administreze probe, nu o gramada de derbedei si complexati ca acuma care scriu compuneri SF, vom asista in continuare la abuzuri si balbaieli, care ne costa la CEDO...Dar, ce-i pasa lui Luluta, ea se da huta, pe banii nostrii...

# ANTIBASESCIAN date 18 septembrie 2014 15:31 +12

O ADUNATURA DE CIOATE, DESEURI TOXICE, FFFFFF SLAB PROFESIONAL, SLUGI UMILE ALE COCOSATULUI DE LA COTROCENI ... :lol:

# mircea alex date 19 septembrie 2014 00:17 +1

NU VA RASPUNDE NIMENI PENTRU ABUZURILE PE CARE DANIEL MORAR A FACUT IN TRECUT, DOAR VIITORUL PRESEDINTE SA ADUNE ABUZURILE ACESTUI SLUGA CARE A CONDUS DNA SI SA FIE INCHIS ASA CUM E INCHIS SI ALTE PERSONALITATII, ABUZURILE DNA SE VA FACE PANA LA CADEREA REGIMULUI COMUNIST BASESCU ,IAR ACEST INFRACTOR CARE CONDUCE ROMANIA SA FACA PUSCARIE PENTRU ABUZURILE PEE CARE LEA FACUT,

# vikkktor date 19 septembrie 2014 00:43 +1

Nu va face nimeni puscarie...sperante desarte...procent covarsitor din politicieni au bube ascunse pe care serviciile le cunosc si implicit le cunoaste si Cotroceniul...drept urmare, cozile de topor de astazi vor fi bagate discret in debara, unde vor fi platite in continuare cu bani buni de la buget si vor aparea altele noi si dornice de actiunea comandata de noua putere...noua putere nu va dori sa deschida debaraua, ca poate sa le cada grebla in cap...Cetatene nu fi trist, Luluta merge inainte prin partidul psd-ist...

# livia date 19 septembrie 2014 07:54 +1

Romania care este condamnata la CEDO, are nume si prenume? Asa, in general, Romania? Tara adica? Cum poate o tara sa condamne pe cineva, sa faca arestari la comanda ? Nu este cazul sa apara o data legea aia a raspunderii magistratilor? Ce trebuie facut pentru ca o astfel de lege sa fie votata?

# lupul alb date 19 septembrie 2014 08:43 -1

morare - ti'a sunat ceasu,suna de mult da'tu nu vrei sa'l auzi,las'ca-l pune el,Cel de Sus,sa te iei da mina cu laurica si cu lipici si cu stancioaica-vaduvioara-sprincenata sa faceti mai baieti o hora mare !!! PONTA nu vezi? n'ai bani da nimic in tara asta ca tre' sa platesti anticonstitutionalitatea OG-Boc !!! Petreasca aia da la finante nu stie de raspunderea materiala? PONTA cit crezi ca vor mai suporta romanii impotentii profesionali vinduti?

# factor lex date 19 septembrie 2014 23:32 +4

Am vazut si CEDO-isti cretini. In univers, prostia este distribuita, repartizata, uniform, aleatoriu.Repartizarea imbecilismului in justitie este uniforma, aleatorie, fara frontiere. De ce acest principiu universal ar fi ocolit CEDO Strasbourg? Prezenta speta este o buna dovada in acest sens.

# t1313 date 20 septembrie 2014 11:26 0

Prostia nu are granițe, oriunde pășește e pământul ei (uitai cine o zise)...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.06.2022 – Scutea ne cearta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva