17 ianuarie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Vorbe de fumoar – 9.01.2022 – Bobi da semne de nesiguranta

Scris de: L.J. | pdf | print

9 ianuarie 2022 18:11
Vizualizari: 3742

* Inalta Curte de Casatie si Justitie a pronuntat o hotarare de referinta in ceea ce priveste calculul indemnizatiei pentru o anumita categorie de bugetari. De data aceasta, ICCJ nu a avut prea mult de munca, din moment ce pronuntase deja o decizie asemanatoare in urma cu peste un deceniu. Nu va spunem mai multe, ci va lasam sa dati click aici ca sa cititi singuri.


* Chiar daca Plenul CSM l-a instalat prin votul majoritatii care conduce Consiliul pe Bogdan Mateescu, aka "Bobita", "Slugarete" etc, in functia de presedinte interimar si dupa expirarea mandatului de presedinte ales, o mutare facuta de acesta tradeaza existenta unei posibile nesigurante in ceea ce priveste strategia aleasa. Bogdan Mateescu se pune la adapost pentru o eventuala declarare drept nelegala a mandatului sau de presedinte interimar, pentru a nu vulnerabiliza hotararile adoptate in perioada interimatului sau. O mutare inteligenta, ca sa nu spunem smecherie, dar care nu acopera intreaga problema. Asta intrucat ramane discutia cu privire la ce se va intampla cu hotararile adoptate in sedinte de Plen sau de Sectie de judecatori prezidate de Bogdan Mateescu, in cazul in care o instanta va stabili ca acesta nu putea fi numit presedinte interimar al CSM.

Fix in ultima zi a mandatului sau de presedinte interimar, 6 ianuarie 2022, Bogdan Mateescu a convocat nu mai putin de trei sedinte. Si nu este vorba despre sedinte care urmau sa se desfasoare peste o zi, doua sau trei, ci despre sedinte programate la aproape o saptamana sau chiar doua de la momentul incetarii mandatului.

Concret, in 6 ianuarie 2022, Mateescu a convocat:

-sedinta Plenului CSM pentru data de 11 ianuarie 2022;

-sedinta Sectiei pentru judecatori a CSM pentru data de 11 ianuarie 2022;

-sedinta Sectiei pentru judecatori a CSM pentru data de 18 ianuarie 2022.

Acestora li se adauga alte trei sedinte ale Sectiei pentru judecatori a CSM – in 11, 12 si 13 ianuarie 2022 –, in care candidatii pentru Inalta Curte isi vor sustine interviurile, sedinte convocate insa inca din luna decembrie 2021, deci in timpul mandatului de presedinte ales al lui Mateescu.

Sa nu fim intelesi gresit: modul in care Bogdan Mateescu a actionat prin convocarea celor trei sedinte (Plenul si Sectia pentru judecatori din 11 ianuarie 2022 si Sectia pentru judecatori din 18 ianuarie 2022) in ultima sa zi de mandat nu este absolut deloc nelegal, seful Consiliului avand tot dreptul de a face acest lucru. Ce surprinde este optiunea de a convoca sedinte cu aproape o saptamana sau chiar doua inainte, in conditiile in care in ultimii ani, chiar si sub mandatul lui Mateescu, practica a fost de a programa sedintele cu cateva zile, uneori chiar si cu o zi, inainte ca ele sa aiba loc. Cel mai probabil insa, mutarea lui Mateescu vrea sa impiedice vulnerabilizarea hotararilor adoptate in timpul interimatului sau. Cu alte cuvinte, in cazul in care interimatul sau va fi anulat sau suspendat de o instanta, sa se invoce faptul ca sedintele au fost convocate in perioada in care Bogdan Mateescu era presedinte in mandatul legal, automat si hotararile adoptate sunt legale. Totusi, exista o problema: ce se va intampla in cazul in care Mateescu va prezida sedintele din 11 si 18 ianuarie in calitate de presedinte interimar, iar interimatul va fi anulat de instanta?

Cat despre interimat, noi am mai spus deja: din punctul nostru de vedere e nelegal si neconstitutional. De altfel, chiar si CSM a recunoscut ca Mateescu a fost uns interimar pe langa lege.


Nota: Informatiile din aceasta rubrica trebuie luate sub beneficiu de inventar, ele facand parte din categoria zvonurilor sau a pamfletului. Luati-le ca atare!

Comentarii

# Intrebare date 9 ianuarie 2022 19:31 +140

Luju, cand spuneti “nelegal” va referiti la puscarie, adica la incalcarea legii intentionat, cu buna stiinta?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.01.2022 – Operatiunea "Buda in Cotet" a intrat in linie dreapta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva