4 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BRIGADA NUFARUL A SPALAT PARADITORUL – Sectia pentru procurori a CSM l-a scos basma curata pe Lucian Onea, fost sef al DNA Ploiesti. Lucica a fost albit in cauza disciplinara in care a fost trimis in judecata pentru incalcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilitati si interdictii, in legatura cu instrumentarea dosarelor penale vizand familia Cosma. Procurorii CSM au schimbat incadrarea, albindu-l pe Onea pentru acuzatia constand in nerespectarea indatoririi de a se abtine (Minuta)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

14 June 2023 16:56
Vizualizari: 3586

Nu exista vreo speranta ca actuala Sectie pentru procurori a CSM – reunita ca si vechea sectie in „Brigada Nufarul” – va trage la raspundere vreun paraditor din DNA-ul condus de Laura Kovesi. Teoria ni s-a confirmat miercuri, 14 iunie 2023, cand procurorii din CSM au inchis, din nou, dosarul unuia dintre procurorii cu grave abuzuri in palmares. Ne referim la procurorul suspendat Lucian Onea (foto), de la Parchetul Judecatoriei Campina, fost sef al DNA Ploiesti.Lucica a fost scos basma curata de Sectia pentru procurori a CSM in materie disciplinara, condusa de vicepresedintele Consiliului Daniel Horodniceanu. S-a intamplat in dosarul in care Onea a fost trimis in judecata de Inspectia Judiciara, inca din 2019, pentru comiterea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. b) din Legea 303/2004 privind statul judecatorilor si procurorilor (actuala Lege 303/2022): „incalcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii”. O acuzatie care a privind modul in care fostul conducator al „Unitatii Haules” (in prezent suspendat din functie) a instrumentat mai multe dosare in care tinta era familia lui Mircea Cosma, fost presedinte al Consiliului Judetean Prahova. Totusi, in final, procurorii CSM au schimbat incadrarea juridica a faptei (asa cum reiese din minuta de miercuri, 14 iunie 2023), pronuntand solutia de albire a lui Lucica in baza literei i) din art. 99 al fostei Legi 303/2004: „nerespectarea indatoririi de a se abtine atunci cand procurorul stie ca exista una din cauzele prevazute de lege pentru abtinerea sa”.

Astfel, miercuri, 14 iunie 2023, Sectia pentru procurori a CSM in materie disciplinara a respins actiunea disciplinara exercitata impotriva lui Lucian Onea. De data aceasta, pe fond, nu pe procedura, cum s-a intamplat initial, in 2019.


Iata minuta hotararii Sectiei pentru procurori a CSM in materie disciplinara (dosar 4/P/2019):


Respinge actiunea disciplinara nr. 5609/J/1391/DIP/2018 din 28 februarie 2019 exercitata de Inspectia Judiciara impotriva paratului Onea Lucian Gabriel, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Campina (in prezent suspendat din functie) pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. i) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ca neintemeiata.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Pronuntata in sedinta publica astazi, 14 iunie 2023”.


De doua ori l-au spalat pe procedura


Initial, la 13 noiembrie 2019, Sectia pentru procurori in materie disciplinara din Consiliul Superior al Magistraturii (in precedenta componenta) a trantit dosarul pe procedura, admitand exceptia nulitatii absolute a rezolutiei de exercitare a actiunii disciplinare. 11 luni mai tarziu, in 5 octombrie 2020, Inalta Curte de Casatie si Justitie a intors cauza la CSM, dispunand ca „Brigada Nufarul” sa puna osul la munca. Totusi, in 19 mai 2021, Sectia pentru procurori a CSM l-a albit pe fostul sef al „Unitatii Haules” tot pe procedura (pe motiv de nulitate absoluta a actiunii disciplinare).

Ajungand dosarul a doua oara la instanta suprema, ICCJ a suspendat judecarea spetei, in asteptarea unei hotarari a Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Este vorba despre Hotararea CJUE din 18 mai 2021 privind OUG 77/2018 prin care judecatorul Lucian Netejoru a fost numit interimar la sefia Inspectiei Judiciare – hotarare pe care Inalta Curte a declarat-o inaplicabila, printr-o dezlegare de drept. (Gasiti detalii in linkurile de la final.) Dupa pronuntarea CJUE, Inalta Curte a dispus a doua oara intoarcerea cauzei disciplinare la CSM.


Cititi mai jos toate episoadele serialului „Lucica-CJUE”:


- „Detergent pentru Lucica si Pirlog”;

- „Lui Lucica i se face tot mai mica”;

- „Lui Lucica i s-a blegit procedura”;

- „CJUE l-a salvat pe Lucica”;

- „Paraditorul Onea asteapta dezlegarea”;

- „Magistratii activisti si-au luat dauna totala”;

- „Doliu printre magistratii #rezist”;

- „Dezlegarea ICCJ pe interimatul lui Netejoru”.

 

Comentarii

# Lucica. Un luceafar al dreptatii in justitie. date 14 June 2023 17:51 +11

Va fi medaliat pentru rezistenta in fata atacurilor la independenta justitiei de catre presedintele tarii in maxim 6 luni. La fel si numele de cod portocala. De altfel si merita. Un guantanamo direct in sediul de parchet din cadru ministerului public dintr-un stat de drept membru ue si cu adeziune valida la valorile drepturilor omului??!!??? Bravos baieti! Unde a ratat CIA reusirati voi! La mai mare!!!

# Onea date 14 June 2023 18:01 +16

Ma spala acum si la ICCJ, ca pe fratele meu Portocala si ma intorc la treaba. A durat 6 ani sa ma albeasca sectia din CSM, ca a mai uitat lumea ce am facut la Haules, cati ziaristi,judecatori,procurori si politicieni am bagat nevinovati. Multumesc, si daca se poate ceva in plus la salariu ca vine vacanta

# DODI date 14 June 2023 21:09 +13

Nu este primul exemplu. Noua securitate nu-și poate lăsa de izbeliște acoperiții pentru că li s-ar subția... rezerva viitoare de cadre. Așa că zeama lungă este cea mai bună soluție aleasă de organizația antiromânească a alogenul IADvig pentru reabilitatea acoperiților care din dorința de a-și mulțimi șefii securiști fac exces de zel în încălcarea legilor.

# santinela date 15 June 2023 07:16 +12

La aceasta sectie lucrurile au ramas nemiscate. Sectia Nufarul este cea mai insalubra institutie care a existat vreodata si nici nu se putea altfel fiind condusa numai de papagali ! Daca il albesti pe unul ca Onea inseamna ca astia de acolo au nevoie de recunostiinta noastra,adica drept intre ochi daca se poate .

# nelinistea cetateanului date 15 June 2023 08:23 +1

Ciclul B.P.-Este"FATA MORGANA" ca justificare ,inlocuind "claritatea" cu "ceata".Cand exista "suspiciuni" de acesta natura ,totul se arunca in spatele genericei SECURITATII. Asa sa fie oare? Sau: E asa zisul "sistem",probabil. Deoarece consider ca nu SECURITATEA si nici SRI prin angajatii lor NU AU SPOLIAT CETATENII de VIATA , DREPTURIE SI PROPRIETATILE LOR iar STATUL de PROPRIETATILE si INVESTITIILE PUBLICE - din practica!. LA VEDERE SUNT AFISATE PROPRIETAILE ANGAJATIOLOR CELOR CE DETIN PUTEREA DISCRETIONARA, CA EI CONSTATA SAU NU "INFRACTIUNEA"- "corb la corb nu-si scoate ochii". Din practica, afirmatia anterioara se justifica pe deplin si exemplele ar inegrii cativa zeci de ani ziarele se stie!. Dosarele sunt "omorate" din fasa de "colegi'. Protectia le este asigurata de cei ce sunt "investiti" - NU "ALESI" PT A "face" DREPTATE. La un asa SISTEM si asa DREPTATE, oamenii cinstiti RENUNTA. Pleaca unde ii duc OCHII. Si ma intreb daca MAI TREBUIE SA FI MANDRU ROMAN ?

# Ion date 17 June 2023 21:20 0

Felicitări D-le Onea ! Încă o dată v-ați demonstrat nevinovăția .

# Konstantin date 21 June 2023 13:28 0

Promovarea judecatorului Teisanu de la Curtea de Apel Ploiesti la Inspectia Judiciara si a atins scopul. Sa ne reamintim de relatia de prietenie dintre judecator si Portocala si Onea. Sotia judecatorului apare in poze cu Portocala, dansand la petreceri, sunt pe net.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.03.2024 – Avertismentul DIICOT: copiii au devenit tinte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva