22 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

CATACLISMUL MAGISTOCRATIEI – Reprezentantul societatii civile in CSM Victor Alistar ia pozitie dupa scandaloasa condamnare a avocatului Robert Rosu: „Ce drept la aparare mai au oamenii, daca doua instante au dat continut juridic diametral opus?... Gravitate fara egal! Fara drept la aparare conturat neechivoc nu exista proces echitabil, nici stat de drept! Respectarea garantiilor judecatorilor fara respectarea garantiilor avocatilor este magistocratie, nu democratie constitutionala”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

20 December 2020 12:38
Vizualizari: 7039

Romanii pot sa-si ia adio de la garantiile constitutionale ale unui proces echitabil, cata vreme insusi dreptul la aparare le este amenintat.


 

Puternicul semnal de alarma a fost tras sambata, 19 decembrie 2020, de catre membrul CSM Victor Alistar (foto) – reprezentant al societatii civile – la doua zile de la scandaloasa condamnare a avocatului Robert Rosu in procesul Ferma Baneasa, plutonul de executie de la ICCJ fiind alcatuit din judecatorii Florentina Dragomir, Ionut Matei si Ioana Alina Ilie. O condamnare pronuntata pentru simplul motiv ca Rosu indraznise sa-si exercite profesia de avocat – fapta care, dupa cum era firesc, ii adusese o achitare in prima instanta (click aici pentru a citi).

Mai exact, Alistar avertizeaza ca daca numai judecatorii au garantii de independenta profesionala, dar nu si avocatii, atunci Romania risca sa degenereze din democratie in magistocratie.

De asemenea, Victor Alistar ii indeamna pe magistrati sa nu sara-n sus de indignare cand vad valul de revolta al avocatilor in fata nedreptatii suferite de catre colegul de breasla, ci sa se aplece cu onestitate asupra problemei, care risca sa dinamiteze din temelii organizarea juridica din Romania. Chiar daca membrul CSM nu a nominalizat pe cineva, un exemplu de judecator care s-a otarat la toti cei care au indraznit sa critice masacrul de la ICCJ este chiar viitorul presedinte al CSM, fiul de securist Bogdan Mateescu (click aici pentru a citi).


Redam postarea de pe Facebook a lui Victor Alistar:


Achitarea domnului avocat Robert Rosu si condamnarea domnului avocat Robert Rosu pentru aceleasi activitati in baza legii 51/1995

Ce drept la aparare mai au oamenii, daca doua Instante au dat continut juridic diametral opus: de la recunoasterea caracterului legal al activitatii de reprezentare si asistenta realizata de avocat - la represiunea penala pentru aceasta activitate.

Justitia din Romania nu are o masura fara echivoc in privinta continutului juridic al garantiei fundamentale privind dreptul la aparare. Asta in sine este de o gravitate fara egal!

Fara drept la aparare conturat neechivoc nu exista proces echitabil si ca atare nici stat de drept!

Respectarea garantiilor judecatorilor fara respectarea garantiilor avocatilor este magistocratie, nu democratie constitutionala.

In loc sa se simta sifonati unii magistrati pentru reactia avocatilor, mai bine s-ar apleca cu o onestitate pe aceasta problema care este de o gravitate cataclismica pentru organizarea juridica din Romania.

In orice sistem de drept civilizat (in care rigoarea si onestitatea profesionala primeaza in fata autosuficientei date de legitimatiile la purtator) erorile se recunosc, se dezbat, se corecteaza si sunt prezentate in formarea profesionala continua ca mijloc de imbogatire a practicii profesionale responsabile.

Domnul avocat Rosu este victima a justitiei care umbla cu duble masuri/interpretari ale aceleiasi situatii de fapt pe aceleasi texte de drept.

Avocatura este victima justitiei fiind afectata in esenta ei: caracterul licit al activitatii este dubitativ (si tine de hazardul privind cine este cel chemat sa o aprecieze).

Sa vedem si motivarile si apoi sa vedem ce mai ramane din profesia de avocat (exercitata in siguranta inviolabilitatii prin represiunea penala) apoi sa evaluam ramasitele raportat la dreptul pozitiv (legea) si la standardele internationale in materie.

Si iata ca nu am comentat hotarari judecatoresti ci o realitate de necontestat (creata de acele hotarari)!

PS: aceasta pozitie preliminara nu priveste independenta justitiei ci responsabilitatea ei”.

Comentarii

# Neamul lui Bicilis date 20 December 2020 13:24 +3

Ma intrebam mereu de ce, domnul Victor Alistar avea o privire reticenta, atunci cand era invitat la televiziuni in compania urora ca Toader, Cazanciuc, Serban, Nicolicea etc., in timp ce acestia videau iluzia unui sistem judiciar corect. Cred ca, fiind un om de bun simt, a recunoscut in acesti indivizi impostura, minciuna, demagogia politica si, nu s-a lasat inselat. Cred ca nici macar nu a sperat ca acesti pamblicari vor face vreodata un bine Romaniei si Romanilor. Ramane de admirat faptul ca domnul Victor Alistar a ramas constant, ferm in pozitia de a apara drepturile cetatenilor in fata atrocitatilor infaptuite de magistrati. Posibil ca minoritatea celor din CSM, ce are curajul de a clama despotismul magistratilor, sa inlature majoritatea securicilor ce intretin dictatura "statului paralel" tortionar.

# Florin Cuțitoi date 20 December 2020 20:12 +7

Justiție română este un coșmar din care n-o să ne trezim niciodată! Oameni ca Alistar sunt,din pacate,foarte puțini iar vocile lor sunt acoperite de nemernici precum Matei sau Mateescu(și mulți alții) care au în mână pârghiile deciziei în justiție. Tristă țară,pe cale de disoluție...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.05.2024 – Minune mare: Bosoc a dat pronuntare!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva