21 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DOUA CEASURI RELE – Ex-presedinta Judecatoriei Dragasani Ioana Hermina Liciu, sanctionata disciplinar cu taierea a 25% din salariu timp de 6 luni pentru nesolutionarea cu celeritate a cauzelor. Pedeapsa a venit la numai 2 zile dupa ce i-a ramas definitiva la ICCJ sanctiunea disciplinara din 2020, constand tot in diminuarea indemnizatiei. La pachet cu Liciu, CSM i-a dat avertisment disciplinar judecatorului George Solovastru de la Judecatoria Brasov pentru exercitarea functiei cu grava neglijenta

Scris de: L.J. | pdf | print

21 January 2021 13:28
Vizualizari: 5557

Ziua de miercuri, 20 ianuarie 2021, a adus doua vesti proaste pentru doi judecatori, acestia primind sanctiuni din partea Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara din Consiliul Superior al Magistraturii.Ne referim la judecatoarea Ioana Hermina Liciu, fosta Rostogol, de la Judecatoria Dragasani (fosta presedinta, apoi vicepresedinta a instantei), si la judecatorul George Solovastru (foto), de la Judecatoria Brasov.

Ioana Liciu a fost sanctionata cu taierea a 25% din salariul brut timp de 6 luni pentru nerespectarea in mod repetat si din motive imputabile a dispozitiilor legale privitoare la solutionarea cu celeritate a cauzelor (abaterea prevazuta de art. 99 lit. h) teza I din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor).

In partea cealalta, George Solovastru a scapat doar cu un avertisment pentru exercitarea functiei cu grava neglijenta (art. 99 lit. t) teza a II-a din Legea 303/2004). In schimb, CSM a respins actiunea disciplinara a Inspectiei Judiciare fata de acelasi magistrat prin prisma abaterii disciplinare de la art. 99 lit. s) din Legea 303/2004: „motivarea in mod vadit contrara rationamentului juridic, de natura sa afecteze prestigiul justitiei sau demnitatea functiei de magistrat”.


Iata cele doua minute:


- Liciu (dosar nr. 7/J/2020):


Admite actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva doamnei Liciu Ioana Hermina - judecator in cadrul Judecatoriei Dragasani.

In baza art.100 lit.b) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica doamnei Liciu Ioana Hermina - judecator in cadrul Judecatoriei Dragasani sanctiunea disciplinara constand in „diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 25% pentru o perioada de 6 luni” pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit. h) teza I din acelasi act normativ.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.


- Solovastru (cauza nr. 6/J/2020):


Admite in parte actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva domnului Solovastru George – judecator in cadrul Judecatoriei Brasov.

In baza art.100 lit.a) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica domnului Solovastru George – judecator in cadrul Judecatoriei Brasov, sanctiunea disciplinara constand in „avertisment” pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit. t) teza a II-a, raportat la art.99/1 alin.(2) din acelasi act normativ.

Respinge actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva domnului Solovastru George – judecator in cadrul Judecatoriei Brasov pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit. s) teza a II-a din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ca neintemeiata.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.

Art. 99/1 alin. 2 din Legea 303/2004 (citat in minuta de mai sus) prevede ca „exista grava neglijenta atunci cand judecatorul sau procurorul nesocoteste din culpa, in mod grav, neindoielnic si nescuzabil, normele de drept material ori procesual”.


Liciu abia a avut timp sa rasufle


Ghinionul a facut ca sanctiunea de miercuri, 20 ianuarie 2021, pe numele judecatoarei Ioana Liciu sa vina la numai doua zile dupa ramanerea definitiva a altei pedepse disciplinare impotriva ei.

Astfel, luni, 18 ianuarie 2021, un complet de 5 judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a respins judecatoarei recursul impotriva sanctiunii disciplinare primite in data de 1 iulie 2020 pentru abaterea de la art. 99 lit. r) din Legea 303/2004: neredactarea sau nesemnarea hotararilor judecatoresti, din motive imputabile, in termenele prevazute de lege. Si cu acea ocazie, CSM a ars-o la buzunar pe judecatoare, tot timp de 6 luni, dar mai bland: i-a diminuat salariul cu 20% (nu cu 25%, ca acum – click aici pentru a citi).


Redam intai minuta hotararii din 1 iulie 2020 (cauza nr. 2/J/2020):


Admite actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva doamnelor Liciu Ioana Hermina - judecator in cadrul Judecatoriei Dragasani si Predescu Daniela – judecator in cadrul Judecatoriei Dragasani. In baza art.100 lit.b) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica doamnei Liciu Ioana Hermina - judecator in cadrul Judecatoriei Dragasani sanctiunea disciplinara constand in 'diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 20% pentru o perioada de 6 luni' pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit. r) din acelasi act normativ.

In baza art.100 lit.b) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica doamnei Predescu Daniela – judecator in cadrul Judecatoriei Dragasani sanctiunea disciplinara constand in 'diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 20% pentru o perioada de 6 luni' pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit. r) din acelasi act normativ.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.


Prezentam si minuta deciziei ICCJ nr. 1/2021 din dosarul nr. 2407/1/2020:


Respinge, ca nefondate, recursurile declarate de recurentele Predescu Daniela si Liciu Ioana Hermina impotriva Hotararii nr.8J din 1 iulie 2020, pronuntata de Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii in dosarul nr. 2/J/2020. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 18 ianuarie 2021.

Completul care a pronuntat hotararea de mai sus a fost alcatuit din judecatorii Corina Alina Corbu, Marian Buda, Veronica Nastasie, Minodora Condoiu si Mihaela Paraschiv.


Solovastru ar fi putut-o pati mult mai grav


In ceea ce-l priveste pe George Solovastru, norocul lui a fost dublu: pe de o parte, fiindca Inspectia Judiciara l-a trimis in judecata disciplinara pentru abaterea cuprinsa in teza a II-a a literei t) (exercitarea functiei cu grava neglijenta). In continuare, soarta a fost blanda cu magistratul pentru ca Sectia pentru judecatori in materie disciplinara nu a schimbat incadrarea abaterii, astfel incat sa il sanctioneze pentru teza I a literei t): exercitarea functiei cu rea-credinta. Caci in acest caz, noua forma a Legii nr. 303/2004 (in vigoare inca din 2018, odata cu modificarea tuturor celor trei legi ale justitiei) prevede doar doua sanctiuni pentru exercitarea functiei cu rea-credinta: retrogradarea profesionala sau chiar excluderea din magistratura (vezi articolul 100).

Incheiem tot cu judecatorul George Solovastru, mentionand ca sanctiunea disciplinara a venit cu doua saptamani inaintea unui moment important din cariera: sarbatorirea primului deceniu de activitate ca judecator definitiv. Caci la 4 februarie 2011, presedintele Traian Basescu i-a semnat Decretul nr. 90/2011, numindu-l la Judecatoria Intorsura Buzaului.

In fine – n-avem nimic cu cei doi, asa ca nu putem decat sa le uram succes la recurs, la Inalta Curte.


sursa foto: LSABrasov.wordpress.com

Comentarii

# Intrebare date 22 January 2021 09:13 +1

La judecatoria Cluj termenele se dau din 3 in 3 luni. Mai este undeva in tara asemenea bataie de joc?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.07.2024 – Procurorul care vrea sa infunde AUR nu se lasa

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva