9 decembrie 2019

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DUMINICA URII II COSTA PE ROMANI (II) – Cu pensiile si salariile in pericol, cu deficit in crestere la 4,3%, cu taieri de bani de la Educatie si Transporturi, dar mariri de bugete la servicii si cu o devalorizare continua a leului, Guvernul Iohannis-Orban cheltuie sute de milioane euro pe avioane F16. Abia instalat la Palatul Victoria, Executivul PNL a platit in avans alte 400 milioane euro pentru rachetele Patriot. Citu a pus ochii pe CEC

Scris de: George TARATA

28 noiembrie 2019 13:53
Vizualizari: 5361

Cu “Guvernul meu” deja instalat la Palatul Victoria de aproape o luna, cu un nou mandat de presedinte primit duminica, 24 noiembrie 2019, in urma unei campanii in care a diseminat ura impotriva PSD, Klaus Iohannis anunta noi cheltuieli de sute de milioane de euro pentru inzestrarea Armatei. Iar totul se intampla in timp ce sub guvernarea Iohannis-Orban plata majorata a pensiilor si salariilor proiectata de PSD este in pericol, deficitul bugetar a ajuns la 4,3% (peste nivelul de 3% impus de Comisia Europeana), bugetele de la Educatie si Transporturi au fost taiate, fiind insa majorate bugetele SRI, SIE si SPP (click aici pentru a citi), iar euro continua sa creasca alarmant in raport cu leul, apropiindu-se de o valoare de 5 lei.


 

Astfel, presedintele Klaus Iohannis a anuntat miercuri seara, 27 noiembrie 2019, dupa o sedinta CSAT care a durat – conform informatiilor aparute in presa – nici macar o ora, ca a fost aprobata cumpararea a inca cinci avioane F-16. Mai exact, CSAT a aprobat un proiect de lege al Guvernului, care va trebui sa fie trecut insa prin Parlament, in conditiile in care achizitia depaseste 100 milioane euro. “O chestiune importanta am discutat astazi in ce priveste achizitiile pentru Armata – este vorba de a achizitiona inca cinci avioane F-16. In CSAT a venit Guvernul cu un proiect de lege care a fost avizat favorabil. Va reamintesc: pentru achizitii mai mari de 100 de milioane de euro este nevoie de acordul Parlamentului, de aceea procedura prevede un aviz pe proiectul de lege in CSAT si legea care va fi discutata in Parlament”, a explicat Klaus Iohannis.

Desigur, departe de noi gandul de a contesta necesitatea inzestrarii Armatei, dar ne intrebam daca nu cumva aceste cheltuieli puteau fi amanate, iar banii, deloc putini, sa fie folositi in alte domenii, mai ales ca Guvernul condus oficial de Ludovic Orban, dar de facto de Klaus Iohannis, acuza cu obsesie “gaurile” ce ar fi fost lasate de guvernarea PSD. De asemenea, ne intrebam: oare ce cred romanii, indiferent daca sunt sau nu simpatizanti ai regimului Iohannis, despre asemenea cheltuieli? In conditiile in care, repetam, situatia economica arata in felul urmator:

-euro creste alarmant in raport cu leul, fiind cotat in prezent la casele de schimb valutar la 4,8 lei (foto 2 si 3), dar estimandu-se ca in viitorul apropiat va ajunge sa fie vandut chiar si cu 5 lei, efectele fiind o explozie a preturilor si a facturilor;

-majorarea pensiilor si salariilor la valoarea propusa de PSD este in pericol, vorbindu-se din ce in ce mai mult despre o inghetare a acestor venituri;

-deficitul bugetar a ajuns sub Guvernarea PNL Iohannis-Orban la 4,3%, ceea ce va insemna pe viitor noi masuri de austeritate si probabil imprumuturi de la FMI conditionate de concedieri masive, dar si infringement impotriva Romaniei din partea UE;

-bugetele de la domenii vitale pentru o societate, precum Educatia si Transporturile, au fost taiate, fiind insa acordati mai multi bani pentru serviciile secrete.

 

Guvernul PNL Iohannis-Orban acuza “gauri” in buget, dar da in avans 400 milioane euro pe rachete


Achizitia avioanelor F-16 vine dupa alte cheltuieli de sute de milioane de euro facute de Guvernul PNL Iohannis-Orban tot pentru inzestrarea Armatei. Este vorba despre plata a 2 miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 400 milioane euro, pentru plata unei transe din contractul de achizitie a rachetelor Patriot. Semnele de intrebare legate de acest caz au privit faptul ca cele 2 miliarde de lei au fost date in avans, fix in perioada in care Guvernul PNL Iohannis-Orban se plangea ca trebuie sa majoreze deficitul peste limita de 3% impusa de Uniunea Europeana. Iar plata facuta in avans a fost confirmata atat de premierul Ludovic Orban, cat si de ministrul Apararii Nicolae Ciuca.

Iata declaratia premierului Ludovic Orban:


“In primul rand trebuie sa va informez despre deblocarea sumei de doua miliarde pentru efectuarea platilor aferente contractului pe rachetele Patriot, decisa impreuna cu ministrul Finantelor”.

Iata declaratia ministrului Apararii Nicolae Ciuca:

 

“I-am raportat domnului prim-ministru ca banii acestia pe care i-a deblocat Ministerul Finantelor, cele doua miliarde, se duc in plata in avans a rachetelor Patriot pentru a nu pierde banii pe care i-am avut destinati pentru corvete si rachetele de coasta, in felul acesta slabind, reducand presiunea pe bugetul de anul viitor”.


Din nou: nu punem la indoiala nevoia Romaniei de a avea asemenea rachete, dar intrebam: in conditiile in care statul era la zi cu plata transelor, dovada fiind plata facuta in avans confirmata de Orban si Ciuca, oare cele 2 miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 400 milioane euro, nu puteau fi realocate altor domenii sau folosite pentru diminuarea deficitului bugetar?


Listarea CEC si Hidroelectrica


Pe de alta parte, ministrul Finantelor Florin Citu a facut miercuri seara, 27 noiembrie 2019, o declaratie care deja a starnit controverse, existand voci care afirma ca Guvernul PNL Iohannis-Orban pregateste planul pentru vanzarea a doua companii nationale. Este vorba despre CEC si Hidroelectrica. In acest sens, invitat la B1 TV, Florin Citu a anuntat ca va propune listarea CEC la bursa, cu un pachet de minimum 20% dintre actiuni, listare ce se va intampla si in cazul Hidroelectrica: “Am mai vorbit de listarea Hidroelectrica. Este in programul de guvernare al PNL. Eu am plusat cu listarea CEC. Si ma tin de ea. Vrem sa avem o banca adevarata de stat, sa fie majoritara a statului, dar sa se bata cu adevarat cu celelalte banci, nu sa fie tot timpul la mana statului”.

Imediat dupa declaratiile lui Florin Citu, fostul ministrul al Muncii si lider al PSD Lia Olguta Vasilescu a acuzat ca Guvernul PNL pregateste de fapt vanzarea CEC-ului pe bucati:Guvernul PSD doar ce a capitalizat CEC-ul, pentru a putea deveni o banca romaneasca puternica si apta sa fie un jucator in piata. Ce face PNL? Il vinde pe bucati! Pentru cine e pregatita afacerea asta? De ce? Au ramas deja fara bani? Ieri au anuntat ca vor cumpara rachete, azi avioane! Pentru asta au marit deficitul? Pentru asta vand CEC-ul? Pentru asta s-au imprumutat azi cu 230555 euro/minut?

Trebuie spus ca, potrivit ziarului Ziarului Financiar, CEC s-a plasat in 2018 pe locul 7 in topul celor mai mari banci din Romania, avand un profit de 433 milioane de lei – cea mai buna performanta financiara a bancii din ultimii 11 ani. De asemenea, CEC are cea mai extinsa retea teritoriala din sistemul bancar, cu peste o mie de unitati, si active in valoare de 29,3 miliarde lei.

Comentarii

# escu date 28 noiembrie 2019 14:35 +10

Ne costăm foarte scump șepcuța cumpărată de Johannis de la Trump. Acum vedem o parte a adevăratului preț al acesteia. Ce va mai urma?

# Edelweiss - Ivory Tower Archiver date 28 noiembrie 2019 15:47 +4

Luju, mă bucur că ați apreciat justețea argumentativă a ULTIMEI IDEI VALOROASE lansate de mine acum 2 zile. Însă, păcat că această reflectare a ideii se materializează doar în publicația dvs. În ceea ce privește mocăiala ideilor, cred că în viitor nu-și mai are sensul donquijotesc în această țară bizară, în care chupacabre iraționale urlă, fac schime, agită pumnul și fac apologia cătușelor și a temniței. LA BUNA VEDERE!

# Romanii "e buni", rabda sa fie deposedati de proprietati date 28 noiembrie 2019 22:20 +4

De 30 de ani "PUTEREA" conduce Romania ca pe bicicleta: cresc veniturile cand "pedala stanga" ajunge sa conduca tara iar ulterior, cand "pedala dreapta ajunge la putere"... se mareste PIB-ul brusc -din creion parca, se aloca banii aiurea, creste deficitul si (indatorarea) statul se imprumuta la banci, cresc: cursul, ratele(dobanzile), inflatia si pentru a echilibra bugetul, cresc impozitele si/sau se introduc taxe... si privatizari= Bicicleta Pe(N)DeLista... Dupa ce TOTUL a fost PRIVATIZAT... CE MAI PRODUCE ROMANIA!? POLONIA ARE 50% din SISTEMUL BANCAR DE STAT !!! HEHEHE

# Logic Ro date 28 noiembrie 2019 22:24 +2

Un articol excelent cu numere si citate concrete. Aflam astfel cu date reale ca jaful PNL-Iohannis a inceput... Cheltuieli masive pe repede inainte de sfarsitul anului ca sa dea vina pe PSD pentru deficit. Noi preluam niste avioane harburi pentru ca portughezii sa ia altele noi.

# Pintea date 28 noiembrie 2019 23:26 +1

Dar impotriva cui ne pregatim atat de lupta? Impotriva Germaniei? Armamentul american inutil ne va aduce in stare de faliment! Ăstia au pus laba pe țară! Câțu pare atat de prost, nu pricepe nimic. E incoerent ca un drogat! Vor sa vanda o parte din CEC care este rentabil si a fost capitalizat cu 1 miliard, ca sa incaseze comisioane! Probabil va avea aceeasi soarta ca Bancorex. In schimb vor cumpara o banca in faliment: Banca Romaneasca. Escrocheriile lui Câțu! In fiecare zi anunta o valoare noua a deficitului bugetar. Vai de noi! E din ce in ce mai rau! Sa se intoarca diaspora sa lucreze la nepriceputii astia!

# AndreiV date 29 noiembrie 2019 10:00 +2

In ziua in care listeaza CEC-ul la bursa,suntem multi romani cu economii mici,din munca de o viata,care vom retrage toti banii de pusi in cont si vom inchide conturile.Atat ne-a mai ramas si nu vrem sa fie utilizati de tradatorii de neam si tara pentru a se imbogati. Asteptati si o sa vedeti ce se va intampla in acele momente in tara.Nu am crezut nici in cele mai negre vise ca vom ajunge asa in propria tara si sa fim asa de idioti sa-i lasam pe toti hotii sa fac ce vor in aceasta tara.Sigur,ei o fac cu sprijinul direct al celor pe care ii mituiesc(se vorbeste ca diaspora ar fi primit prime pentru vot,ma intreb daca e adevarat)si cu sprijinul indirect al masei tacute,care prefera sa se tarasca in genunchi in fata lor,pentru o coaja de paine aruncata ca si la caini si nu se organizeaza sa iasa in strada sa isi apere tara,drepturile si libertatile cetatenesti,independenta si suveranitatea nationala,lasand la carma tarii,acesti indivizi limitati intelectual si plini de ura.

# Mein Guvern... Lupta impotriva PSD si a SOCIALIZMEULUI ? date 29 noiembrie 2019 10:13 +1

"PUTEREA_PARALELA va lupta cu PSD-Dancica-Dagniea-si_Orice_Opozitie pentru ca, dupa 30 de ani de retrocedari, privatizari si despagubiri alandala sa finalizeze VANZAREA INTREGII PROPRIETATII fosta odata a NATIUNII ROMANE CATRE CAPITALISTI LU' CATU din GERMANIA!? Odata reinstaurata... PUTEREA_PARALELA va lupta chiar si in COZMOS daca e nevoe! Nu va opuneti fortelor imperialiste ale pietei care va vor face praf cu Statu_de_Drepti care e-n toate ca un adevarat regim militar ajungand sa numere voturilii si sa tremita plicuri galbene la instante privind cine si ce anume tre' sa primeasca drept pedeapsa de la completeuri anume ticluite din vreme".. Platiti Taxili ca_Catzu are nevoe de bani multi pentru despagubiri la ANRP! Nu carecumva sa nu pricepeti ca Statu_de_Drept tre' sa fie dator vandut la creditori... si ca se Finantele se vor imprumuta ca sa le ajute la profitabilitate pe alea cu bani... Intre timp, sa avem grija si de bodyguarda buna care trece primejdiea rea".. Scuzati pamfleanca

# Prof Cojocaru date 29 noiembrie 2019 21:12 +1

Exista o singura solutie care poate reseta totul: CONSTITUTIA CETATENILOR http://www.certitudinea.ro/articole/presa/view/nu-vedeti-ca-e-ilegal-sa-fii-roman-in-romania

# ?????? date 2 decembrie 2019 16:21 0

@Depășirea deficitului bugetar negociat cu Uniunea Europeană ,pe lângă aspectul că este faptă neconstituțională avându-se în vedere includerea reglementărilor din acordul cu Uniunea Europeană în textul constituțional, se poate constitui și în infracțiune de abuz în serviciu, prin favorizarea unor interese, prin depășirea limitelor bugetare stabilite la votarea bugetului, ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Va fi Klaus Iohannis un presedinte dictator in al doilea mandat?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 8.12.2019 – Omul lui Kovesi vrea sa-l faca pe Calin Nistor

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva