23 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GUVERNUL SI-A PUS JUDECATORII IN CAP – Sectia pentru judecatori a CSM se revolta impotriva planurilor Guvernului de taiere a pensiilor magistratilor si modificare a conditiilor de pensionare: “Sectia isi exprima consternarea... Consecinte dezastruoase asupra functionarii justitiei... O eventuala interventie normativa trebuie realizata cu respectarea cerintelor de predictibilitate a legii, sa fie evitata destabilizarea sistemului si afectarea dreptului cetateanului de acces la justitie”

Scris de: George TARATA | pdf | print

28 October 2022 11:29
Vizualizari: 5424

Conflict intre puterea judecatoreasca si puterea executiva, cauzat de planurile Guvernului Ciuca de a taia pensiile de serviciu ale magistratilor si de a schimba conditiile de pensionare. Executivul si-a pus in cap judecatorii, care prin reprezentantii lor trimisi in Consiliul Superior al Magistraturii reactioneaza in cazul draftului de proiect de Ordonanta de Urgenta, devoalat in exclusivitate de Lumea Justitiei, prin care se propune calcularea pensiei de serviciu la 65% din media ultimelor 12 indemnizatii brute, in loc de 80% din ultima indemnizatie bruta cum este in prezent, si cresterea varstei de pensionare la 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei (click aici si aici pentru a citi).


 

Sectia pentru judecatori a CSM condusa de Marian Buda (foto) a dat publicitatii vineri, 28 octombrie 2022, un comunicat de presa in care isi exprima consternarea fata de modul in care Guvernul trateaza problema pensiilor de serviciu ale magistratilor, fara un dialog interinstitutional. Judecatorii din CSM atrag atentia asupra dezastrului pe care adoptarea OUG privind taierea pensiilor magistratilor si modificarea conditiilor de pensionare il va provoca in sistem, urmand sa fie afectata nu doar functionarea Justitiei, cat si dreptul cetateanului de acces la justitie.

Totodata, judecatorii din CSM subliniaza ca eventuale modificari in cazul pensiilor magistratilor trebuie facute cu respectarea cerintelor de predictibilitate a legii.


Iata comunicatul Sectiei pentru judecatori a CSM:


Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii isi exprima consternarea fata de modalitatea in care chestiuni esentiale referitoare la statutul judecatorilor par a fi tratate la nivelul autoritatii executive, fara existenta unui dialog interinstitutional absolut firesc, cu consecinte dezastruoase asupra functionarii serviciului public al justitiei, care se confrunta deja cu serioase dificultati din perspectiva insuficientei resurselor umane.

De altfel, redeschiderea la nivel public a problematicii privind anumite aspecte referitoare la statutul judecatorilor este de neinteles, in contextul recentei adoptari de catre Parlamentul Romaniei a legilor justitiei.

Sectia pentru judecatori reitereaza solicitarea ca orice modificari legislative in ceea ce priveste statutul judecatorilor sa fie in acord cu principiul fundamental al independentei justitiei, inclusiv in componenta independentei financiare a judecatorilor.

In acelasi timp, o eventuala interventie normativa in acest domeniu trebuie sa fie realizata cu echilibru si precautie, cu respectarea cerintelor firesti de predictibilitate a legii, astfel incat sa fie evitata destabilizarea sistemului judiciar in ansamblul sau si afectarea fara precedent a dreptului cetateanului de acces la justitie.

Dat fiind rolul acestui organism in gestionarea aspectelor fundamentale ale sistemului judiciar, Sectia pentru judecatori apreciaza ca este absolut necesara exprimarea unei pozitii clare si fara echivoc a Consiliului de Management Strategic cu privire la problematica reglementarii pensiilor de serviciu ale judecatorilor, astfel incat sa nu se aduca atingere insasi substantei drepturilor acestora”.

Comentarii

# Halucinant date 28 October 2022 11:51 +644

Predictibilitatea trebuie sa fie valabila si pentru celelalte categorii profesionale, nu numai pentru magistrati Drepturi avem si noi ceilalti si culmea este ca sunt incalcate grosolan chiar de magistrat Vor venituri mari sa arate ca le merita ... Fac scapati (dosare clasate sau achitate) o multitudine de infractori care au furat milioane de euro de la stat sau cetateni, furaciunile fiind evidente si pentru cei de la gradinita... Apoi sunt intrigati de ce nu vrem sa le mai platim salariile si pensiile nesimtite Mai degraba mergi la un stabor decat in justitia din romania Rusine sa va fie!

# lege-faradelege date 28 October 2022 12:19 +613

Dl.BUDA nu a avut nicio reactie in momentul in care tot parlamentul a decis ca judecatorul nu mai raspunda daca incalca deciziile CCR si ale ICCJ. Magistratii au devenit o casta situata deasupra legii cu puteri discretionare, contrar oricaror norme inclusiv morale si etice.In vedem pe magistrati foarte activi pe retelele de socializare dar nu la fel de activi a da solutii corecte conform legii. Pensiile exorbitante ale magistratilor nu se justifica atata timp cat un contribuabil corect care a platit la Casa de pensii, 25, 35 de ani primeste o pensie de nici 2000 lei, aceasta casta care a retrocedat bucati din Romania fara scrupule, platita din banii nostri nu trebuie tratata ca fiind constituita din super oamneni, puterile pe care le detin ii determina sa-i trateze dipretuitor pe petenti,pe avocati, prin atitudinea lor si taxele de timbru exorbitante de fapt este obstructionat accesul la justitie.

# Justitiabil date 28 October 2022 12:27 +64

INS tocmai a anuntat ca unt 121,1 de persoane vârstnice la 100 de persoane tinere si po******ţia vârstnică de peste 65 ani depășește cu peste 600 de mii de persoane po******ţia tânără, între 0 și 14 ani Propun ca cei care nu sunt magistrati sa iasa la pensie la 80 de ani ca sa existe bani la buget pentru plata salariilor, sporurilor, pensiilor magistratiilor, care sa fie indexata anual cu 100% astfel incat sa nu duca lipsa de nimic

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.04.2024 – Procurorul care a invins DNA se vrea primar (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva