15 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LOVITURA DE TEATRU: TRIBUNALELE EXTIND REVOLTA – Judecatorii de la Tribunalul Galati si Tribunalul Dambovita raman in protest, acuzand modificarile pe care Guvernul intentioneaza sa le faca la salariile din justitie: “Renuntarea la plafonarea sporului privind conditii de munca grele... Renuntarea la prorogarea platii transelor drepturilor salariale restante... Plata drepturilor salariale potrivit ordinelor ICCJ”. UPDATE - Tribunalele Maramures si Suceava raman in protest

Scris de: George TARATA | pdf | print

6 September 2023 12:08
Vizualizari: 6621

Judecatoria Pitesti nu este singura instanta din tara care a decis sa continue protestul declansat in vara din cauza proiectului de lege privind modificarile la pensiile de serviciu si sa extinda actiunea in legatura cu intentia Guvernului de a umbla la salariile judecatorilor si procurorilor (click aici pentru a citi). La fel au facut Tribunalul Galati si Tribunalul Dambovita. Se intampla in conditiile in care numarul mare de instante care au hotarat sa isi suspende protestul a creat aparenta ca aceasta va fi atitudinea tuturor judecatorilor din tara.


 

Astfel, Tribunalul Galati, condus de judecatorul Giulio Costel Nedelcu, a decis prin Hotararea Adunarii Generale nr. 4 din 5 septembrie 2023 sa continue protestul. Mentinerea actiunii de protest, constand in suspendarea partiala a activitatii de judecata (exceptie facand doar dosarele urgente), este cauzata de aparitia unor noi probleme, nu doar din cauza proiectului de lege privind pensiile magistratilor. Si anume de intentia Guvernului, exprimata printr-un draft de Ordonanta de Urgenta deocamdata neasumat oficial, de a amana plata transelor drepturilor salariale aferente anului 2023, de a plafona sporul privind conditii de munca grele, vatamatoare sau periculoase la 1.000 lei (click aici pentru a citi), precum si de neachitarea drepturilor salariale potrivit ordinelor de salarizare emise de ICCJ.

In acest sens, Adunarea Generala a Tribunalului Galati a hotarat, cu 10 voturi “pentru”, 6 voturi “impotriva” si o abtinere, sa continue protestul cu urmatoarele solicitari (vezi facsimil 1):

- renuntarea la plafonarea sporului privind conditiile de munca grele, vatamatoare sau periculoase;

- renuntarea la dispozitiile propuse privind prorogarea pentru anul 2024 a platii transei drepturilor salariale restante planificate in anul 2023 (hotarari judecatoresti definitive si ordine administrative de salarizare);

- plata drepturilor salariale potrivit ordinelor de salarizare emise de Inalta Curte de Casatie si Justitie in anul 2023.

 


Aceleasi probleme (pe langa cea privind pensiile de serviciu) au determinat si Tribunalul Dambovita, instanta condusa de judecatorul Ion Goloiu, sa mentina actiunea de protest, constand in suspendarea partiala a activitatii pe perioada nedereminata (exceptie facand doar dosarele urgente). Decizia a fost luata de aceasta data cu unanimitate de catre cei 23 de judecatori prezenti a Adunarea Generala din 5 septembrie 2023, cand a fost adoptata Hotararea nr. 5 (vezi facsimil 2).

Concret, judecatorii de la Tribunalul Galati si-au exprimat nemultumirea fata de:

- Proiectul de act normativ prin care urmeaza a se diminua drepturile salariale pentru personalul din cadrul autoritatii judecatoresti;

- Proiectul de act normativ prin care se prevede ca transele aferente anului 2023 din sumele prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din institutiile si autoritatile publice, care fac obiectul platii esalonate, reglementate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 114/2018, precum si transa aferenta anului 2023 din sumele reprezentand drepturi de natura salariala restante stabilite in favoarea personalului din sistemul justitiei prin acte administrative ale ordonatorilor de credite, a carei plata este reglementata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 3/2019 privind esalonarea platii drepturilor salariale restante pentru unele categorii de personal din sistemul justitiei, neplatite pana la data intrarii in vigiare a prezentei ordonante de urgenta, se platesc in anul 2024.

  

UPDATETribunalul Maramures a decis la randul sau continuarea protestului, atat din cauza modificarilor la pensiile de serviciu, cat si din cauza modificarilor la salariile magistratilor (vezi facsimil 3):

 

 

UPDATE - Tribunalul Suceava a decis continuarea protestului, dar cu suplimentarea obiectului cauzelor care vor fi solutionate (vezi facsimil 4). Decizia de mentinere a formei de protest a fost luata in sedinta Adunarii Generale de miecuri, 6 septembrie 2023, cu 18 voturi "pentru" si 5 "impotriva".


* Cititi aici Hotararea nr. 4 din 5 septembrie 2023 a Adunarii Generale a Judecatorilor din cadrul Tribunalului Galati

* Cititi aici Hotararea nr. 5 din 5 septembrie 2023 a Adunarii Generale a Judecatorilor din cadrul Tribunalului Dambovita

* Cititi aici comunicatul Tribunalului Suceava privind continuarea protestului si lista cu cauzele ce vor fi solutionate

Comentarii

# Io date 6 September 2023 12:18 +15

Legea si jurisprudenta prevede ca in perioada grevei nu se acorda drepturi salariale. Mai ales ca se aduc mari prejudicii justitiabililor, platitori de taxe.Unele .. mortale( ex.petenti cu cancer).

# Vad enorm si simt monstruos date 6 September 2023 13:19 -102

Amice, esti idiot...nu te intreb, constat!Spre deosebire de tine si de tagma trotinetistilor din care faci parte, magistratii nu sunt angajati in temeiul unui contract individual de munca, ci sunt numiti prin decret prezidential. Asadar,raporturile de serviciu ale magistratilor nu cad sub incidenta Legii 53/2003 (Codul Muncii, pentru lamurirea ta!)ci sunt reglementate de legea speciala, adica fix aia care prevede si pensiile de serviciu la adresa carora mancati "cacao con carne" voi, cei avortati cu fusul pe santurile si rigolele de scurgere a informatiei.

# cetatean de moda veche date 6 September 2023 14:33 +4

Asa cum am mai spus. E lupta pt putere prin impunere a "lucrului bine facut" in spiritul democratiei noastre autentice , in sensul ca :"CIOCUL MIC" mai nesimtitilor "platitori", plebeilor. Cu alte cuvinte sa inteleg ca respectarea legii este facultativa, dar macar CONSTITUTIA. Nu intelegeam pana acum de ce emiterea unei DECIZII se face cf. "propriei constiinte" .Ca "uneori" pe lege NU PREA ( avand in vedere multitudinea proceselor la CEDO) - ca si acolo , despagubirile nu prea mari, corb la corb ..... , petentii romani (tot iobagi) acolo nu au reprezentant mai ales cu "tradusul" realitatii de la noi, ca doar nu e matematica - ca aia e internationala. Misterul a fost dezlegat , e "specificul" nostru national "DUS" pe o treapta superioara a "evolutiei democratice" POST-decembriste. "Stima noastra si mandria" e dreptatea in Romania .

# DODI date 6 September 2023 14:55 +57

Pentru ”Vad enorm și simt monstruos” : unde îți sunt bunul simț și respectul pentru opiniile altora? Nu de alta dar salarul și pensiile voastre sunt achitate și din contribuțiile celor mâncătorilor de ”cacao cu carne”.

# Nae date 6 September 2023 15:36 +8

nu e greva ci protest, menit sa arate determinarea magistraților de a-si apăra drepturile ciuruite de bruxelezi prin politicienii slugarnici

# Lorenzo de Medici date 6 September 2023 17:44 +63

#Monstrul care vede enorm, nu vede, spre exemplu, că magistraților le este interzis prin lege (aia specială) orice grevă sau formă de protest cu efect echivalent, gen suspendarea sau restrângerea activității pe termen lilitat/nelimitat. Nu vede că și raportului de serviciu (de muncă, tot aia)) al magistratului, i se aplică, în completarea legii speciale și în ceea ce ea nu reglementează, fix ceea ce înjură el, adică Legea 53/2003-Codul Muncii, ca drept comun al materiei. Acum, ori legea specială reglementează, neacordând magistraților dreptul la grevă/protest, motiv pentru care să facă bine să pună osul la muncă și să nu mai încalce propria lege specială, ori legea specială nu regelementează și se aplică atunci Codul Muncii, pe principiul nici muncă fără pâine, dar nici pâine fără muncă. Cât despre limbaj, e o vorbă din popor, ficare pasăre pe limba ei piere.

# Trandafiroiu date 6 September 2023 18:11 +13

Și dacă ei,si și rudele lor până la grd. 4 are nevoi de asistență medicala,înțeleg că pe perioada asta,plătește . Nu ? Se baga mana adânc în poznar...și se decartează... Of,of Dâmbovița asta. Ce o sa mai auzim noi de ea în perioada următoare.

# Dobroituca date 6 September 2023 18:25 +51

Mvai ce agresive sunt robele cand raspund unor cetateni preocupati de calitatea indoielnica a sistemului de justitie, unii loviti direct de nedreptati, altii empatici cu sufletul epuizat de numeroasele abuzuri crancene realizate de scelerati, frustrati din cauza intelectului deficitar sau a infatisarii neplacute. Imi este mila de oamenii care sunt judecati / cercetati de asa specimene, care contribuie in continuare la daramarea sistemului de justitie. Multa sanatate!!!

# Io date 6 September 2023 19:04 +8

@Vad un pic si nu simt nimic : In UE dar si in USA daca nu muncesti, nu primesti bani si nu mananci ! Exceptie: interlopii. Numai la noi sunt cetateni care nu sunt egali cu altii in fata legii.

# maxtor date 6 September 2023 22:24 0

par a fi in conflict cu CSM nu cu Statul Român.

# Anda date 7 September 2023 08:37 -26

Salariul unui magistrat cu vechime considerabila a ajuns mai mic decat al unui medic rezident. Medicii pot desfasura si alte activitati si pot avea multiple surse de venit, dar magistratii nu au acest drept. Volumul imens de munca corelat cu intentia Guvernului de diminuare a salariilor si neplata salariilor integrale ale magistratilor din luna aprilie a acestui an (da, stiati?) au trezit revolta unor tineri inteligenti si muncitori, care ne-ar putea fi rude si am fi mandri de ei. Acesti tineri muncesc din greu.

# Anda date 7 September 2023 14:31 -53

Nu va place sa auziti ca magistratii nu au salarii nesimtite, ca sunt supraaglomerati cu dosare, ca nu pot face altceva decat sa munceasca in acel loc, ca nu si-au primit salariile intregi de cateva luni? Dar de ce va deranjeaza? Daca mai intretineti lipsa asta de respect fata de munca lor, o sa devina magistrati cei mai slabi juristi, care nu isi gasesc alt loc de munca.

# Pt. Anda date 7 September 2023 17:44 -14

Lasă-i să comenteze. Ei postează și apoi ïsi dau like-uri sa se creada destepti. Pe ei nu-i poate judeca nimeni, niciun Tribunal, nici o Curte, nici măcar masa din bufet și laița din sat. Ei le știu pe toate și dacă ar fi ei pusi să judece ar fi perfect totul. Am intrebat un exemplar de ăsta, cum ar face el dreptate și mi-a raspuns că ar scoate armata pe străzi. Așa că nu te chinui să-i explici unuia ca Lorenzo de Medici unde e Florența, că te-ar corecta și ar raspunde:"poate vrei să spui, unde e Firenzze".

# Lorenzo de Medici date 7 September 2023 18:07 +31

#Anda, la pachet cu # Pt. Anda. De regulă când cineva te menționează expres, dintr-atâtea comentarii, înseamnă că ai dreptate. Dragă ”Anda” sau cum te-o chema, respectul se câștigă, nu se impune. Deocamdată, cu opinii ca ale tale, justiția va ajunge sub nivelul 0 ca încredere și sprijin din partea societății, ceea ce e de rău augur pentru viitor. Dragă ”Pt. Anda” sau cum te-o chema și pe tine, un lucru îți spun, că e la Florența sau la Firenzze, spune locul și data și promit că voi veni acolo, cu identitatea la purtător, ca să-ți arăt cât de nimeni în drum ești, dar, evident, pe modelul caprei râioase, dai sfaturi, cică inteligente, altora.

# Magnificul date 7 September 2023 20:37 -2

Ce-o fi în Florența de numai tu ai auzit de el. Te dezmeticești dimineața cu o gură de apă din Arno?

# Zorelnzo date 7 September 2023 20:54 -3

Exista ceva in Florența de numa acaparatorul de nick Lorenzo stie. Să ne rugăm pentru el și pentru sănătatea lui.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.07.2024 – Zeci de procurori vor sa devina si sa ramana sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva