4 October 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DE CE PERMITE MINISTRUL JUSTITIEI LUSTRUITUL CLANTELOR LA AMBASADE? – Sefa DNA Laura Kovesi a inceput peleriajul la marile ambasade pentru a cere sprijin pentru continuarea "luptei impotriva coruptiei" si apararii "statului de drept". Prima oprire, Ambasada Canadei la Bucuresti. Este vizita la ambasade o activitate publica cu caracter politic, interzisa de lege magistratilor?

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

27 January 2017 16:21
Vizualizari: 13767

Ne intrebam daca nu se impune ca ministrul Justitiei Florin Iordache sa ia masuri fata de magistratii care calca pragul ambasadelor, in conditiile in care aceste institutii sunt reprezentantele diplomatice ale altor state si in conditiile in care legea interzice magistratilor sa desfasoare activitati publice cu caracter politic? Iar in cazul in care au loc aceste vizite ale magistratilor, are voie un judecator sau un procuror sa discute probleme de functionare a sistemului cu reprezentatii politici ai altor state?


In forma sa actuala, legislatia in vigoare interzice categoric magistratilor sa desfasoare astfel de activitati publice, iar consecinta incalcarii acestora interdictii si abateri fiind de sanctionare disciplinara a judecatorului sau procurorului in cauza. Acest lucru este reglementat la art. 99 lit. d) din Capitolul II – Raspunderea disciplinara a judecatorilor si procurorilor din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor unde este prevazut expres ca magistratilor le este interzisa "desfasurarea de activitati publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice in exercitarea atributiilor de serviciu", iar incalcarea acestor prevederi constituie abateri ce atrag raspunderea disciplinara.

In acest context, ne intrebam de ce permite ministrul Justitei Florin Iordache unor magistrati sa participe la evenimentele organizate de ambasadele altor state situate pe teritoriul Romaniei si, mai ales, de ce permite unor magistrati sa aiba "intalniri foarte productive" in care discuta probleme de ordin intern?

Apreciem ca se impun raspunsuri prompte si clare din parte Ministerului Justitiei, caci la astfel de "intalniri productive" a luat parte destul de recent procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie Laura Codruta Kovesi. Asa cum este si denumirea institutiei, Kovesi conduce o Directie din cadrul Ministerului Public, nu intreg Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitiei, iar intalnirea pe care aceasta a avut-o cu un ambasador a vizat, potrivit documentelor publice oficiale, discutii privitoare la activitatea DNA si a procurorilor din aceasta structura.

Potrivit unui comunicat de presa al Ambasadei Canadei in Romania, sefa DNA Laura Codruta Kovesi s-a dus joi, 26 ianuarie 2017, la Ambasada Canadei de pe strada Tuberozelor pentru a discuta cu ambasadorul Canadei Kevin Hamilton despre "rolul esential al DNA in promovarea statului de drept in Romania", despre "circumstantelor dificile cu care se confrunta si a unei rezistente active din partea unora", dar si despre sprijinul pe care Canada il poate acorda activitatii DNA "inclusiv prin furnizarea de expertiza tehnica si juridica".

Tinem sa precizam urmatorul aspect: Concluziile discutiilor purtate de sefa DNA Laura Codruta Kovesi cu ambasadorul Canadei Kevin Hamilton nu ne apartin! Acestea se regasesc intr-un comunicat de presa pe care Ambasada Canadei l-a remis agentiei nationale de presa Agerpres in data de 26 ianuarie 2017 si pe care il publica integram:

"Comunicat de presa - Ambasada Canadei – 26 ianuarie 2017

Kevin Hamilton, Ambasadorul Canadei in Romania, s-a intalnit joi cu doamna Laura Codruta Kovesi, Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), pentru a discuta despre rolul esential al DNA in promovarea statului de drept in Romania.

'In cadrul unei intalniri foarte productive, am analizat modalitatile prin care Canada poate sprijini activitatea DNA, inclusiv prin furnizarea de expertiza tehnica si juridica', a declarat ambasadorul Hamilton.

'In orice societate democratica, cetatenii se bazeaza pe existenta unor institutii de incredere care protejeaza statul de drept si care lucreaza pentru a se asigura ca persoanele publice care se angajeaza in practici corupte sunt trase la raspundere. In acest sens, DNA are un rol esential pentru Romania.'

'Sunt incurajat de progresul inregistrat de DNA, in ciuda circumstantelor dificile cu care se confrunta si a unei rezistente active din partea unora' a continuat Ambasadorul Hamilton.

'Rapoartele emise in ultimele zile de catre Transparency International si Comisia Europeana arata imbunatatiri semnificative inregistrate pe parcursul anului trecut. Canada spera si se asteapta ca aceasta tendinta sa continue'.

Ambasadorul a dat asigurari Procurorului sef al DNA ca, in calitate de prieten, partener si aliat al Romaniei, Canada va continua sa manifeste un interes activ fata de activitatea DNA si fata de lupta impotriva coruptiei in aceasta tara.

'Romanii merita integritate sporita din partea institutiilor, a functionarilor publici si din partea reprezentantilor lor alesi,' a conchis Ambasadorul Hamilton."

Comentarii

# cititor date 27 January 2017 16:34 +37

Poate cerea viza ,poate cersea o medalie ...

# avocat traditional date 27 January 2017 22:19 +4

Masgistratilor le este interzis.Se vede ca procurorilor nu.Dart cum poate sefa unei directii din PG sa o ia razna la colindat pe la ambasade cand institutia este reprezsentata de Lazar Augustin?Sau pe el nu-l intereseaza decat bratarile (asa zis) dacice pe care le stie mai bine decat un antropolog(zicea el)iar eu zic arheolog.

# emilee date 28 January 2017 21:26 0

poate ii deschide dosar penal ambasadorului. Il trimite in judecata

# interesant date 27 January 2017 16:37 +5

De la Marele Canion la cascada Niagara ![geaba mergi ,geaba te tuci ,geaba strici bietii papuci...AntonPann ]

# iohan iohanesco date 27 January 2017 17:02 +9

nu sunt jurist de departe,dar din punct de vedre principial eu cred ca numai tradatorii se duc si cer ajutor de la alta ,,usa,, de la mai nord...cred ca ne numim slugi si noi care acceptam ca in functii publice sa fie oameni de aces :eek: t tip,gen si gena putreda si plina de oroare...

# Ilie de la scularie date 27 January 2017 17:28 +5

Se pare ca avem cam prea multe asteptari de ministrul justitiei, evenimentele se succed rapid si-l cam impresoara. Ca sa folosim o expresie consacrata : "Florinele nici nu stii cat de mic incepi sa fii "!

# Taranu de la Tara date 27 January 2017 18:06 +13

Greatza? Indignare? Revolta? Ura? Sau toate la un loc. Asta-mi trezeste acest Cal ,,Fury" care linge zaharelul strainilor si care crede ca am uitat declaratia lui Ghita conform careia Coldea si LCK, SUNT IN SLUJBA UNOR PUTERI STRAINE, IN CALITATE DE OFITERI. De asta avea nevoie in Romania de gradul de COLONEL, dat de izmanarul cu patru stele, pentru ca sa poata fi incadrata si platita de o forta straina. Supozitia sta in picioare. Suntem tradati si scuipati in fata de acesti TRADATORI, fara sa avem o reactie. Intrebare pentru cei cu mintea intreaga: - de ce l-am impuscat pe Ceausescu? - Pentru Iliescu, Constantinescu, Basescu, Udrea, Roman Newlander, Ponta, Blaga, Klaus Maus, Coldea, Kurvesi, etc? LA PUSCARIE! De la primul la ultimul, LA PUSCARIE! Facut un tzarc pazit in Delta, unde sunt leprosii eventual, bordeie din stuf, seceri in mana si la munca. Care fuge, poc! Ne-am saturat! Ne-am scarbit! Toate au o limita, numai nemernicia lor NU! Toti sunt oshleahta de facatori de facaturi.

# VV date 27 January 2017 21:09 +5

Ministrul Justiției este o eroare. Nu poti să-i ceri ceva normal pentru că este inginer total paralel cu lumea justitiei, iar sfaturile vor veni de la Secretarul de Stat - celebra și inconfundabila doamnă Oana Shmid Haineală(scuze dacă nu am dibuit locul h-asurilor) ori Dumnezeu știe ce sfaturi mai primește în dormitor.

# Pif date 27 January 2017 22:02 -2

Nu fii rau. Este inginer de mobile doar la baza, din Caracal. Absolvent in Drept a ajuns dupa ce s-a bagat in politica. E si doctor. In relatii economice internationale... si nu in astronautica, astfel cum ma asteptam in mod firesc.

# Charlie date 27 January 2017 22:01 +5

Iordache e omul binomului, altfel nu se explica cinismul de a chema procurorii la discutii pe buget, cand noi asteptam sa-i destituie. Acest individ si celalalt care conduce comisia SRI sunt fara indoiala inregimentati. Noua guvernare il lasa pe Teuton sa-si faca mendrele mai ceva ca anul trecut cand alianta avea 70% suport parlamentar. Chestia cu maririle e praf in ochi pentru a se prezerva sistemul.

# lupumov date 28 January 2017 11:59 0

Daca vroiau sa ia Justitia de coada, puneau pe cineva care a vorbit deschis despre "activitatile" DNA si partenera Stanciu, cum ar fi Cataniciu. Si Iordache a cerut-o ca expert la minister pe Haineala???

# sasa date 28 January 2017 00:00 +5

Poate ar fi bine sa vedem ce investitii sau interese economice/financiare are Canada/SUA/ Franta/Germania/etc in Romania, eventual ce litigii juridice au firmele din Canada/SUA/ Franta/Germania/etc rezidente in tara noastra, numai asa putem intelege de ce este invitata d-na Procuror DNA, atat de des pe la aceste amabasade. Chiar la ambasada Federatiei Ruse, A Republicii Populare Chineze de ce nu se duce?

# escu date 28 January 2017 08:07 +1

Serviciile de informații românești, nu au nimic a spune? Nu cumva pelerinajul are loc în vederea divulgării de informații? Sunt respectivii agenți/spioni ai statelor respective? Chestia cu „... a discuta despre rolul esențial al DNA în promovarea statului de drept în Romania.” este cam cusută cu ață albă. Totodată, cât mai acceptăm ca diplomații străini să se amestece în borșul nostru? Suntem sau nu o țară independentă și suverană iar imixtiunile unor state/reprezentanți ai unor state fiind o încălcare gravă a principiilor diplomației?

# livia date 28 January 2017 08:15 +6

Cauta o proptea daca pleca Screm. Multe ar trebui sa faca ministrul de justitie. De ex. sa-l cheme la ordin pe Lazar care a zis ca ordonanta de gratiere este penibila. Ar trebui sa fie mai ferm, dar este prea moale. Dupa mine nu a fost o numire inspirata. Il vedeam mai potrivit pe Serban Nicolae.

# livia date 28 January 2017 08:17 +1

In toate intalnirile, sau convorbirile telefonice ( vezi mamaie Angela cu talambul) nu se vorbeste decat despre continuarea luptei anticoruptie. Nu vad teme ca respect reciproc, schimb de marfuri, construirea in comun a vreunui obiectiv; coruptie si coruptie. Este normal asa ceva?

# SPARTAKUS date 28 January 2017 10:16 +3

Ramasa fara partenerul de binom C.Kovesi a data fuga la postul tv amabil care nu pune intrebari,ci covorase de plus pt.confortul invitatului.IN A TREIELEA INTERVIU AL ZILEI,sefa DNA a atacat intentia Guvernului de a propune prin OU o gratiere,ceea ce ar anula vreo 2000 de dosare pt.abuz in serviciu.O treime din cauzele Parchetului si mai ales confiscarea praduililor,dupa Kovesi asta iera incalzirea.Tot atunci Kovesi relata:Nu am participat la evenimente private cu Ghuita,nu -am dat mailuri,nu am vorbit la telefon etc."Atunci pt.ce sa dimisionez,pt.ca am deranjat niste inculpati?"O minciuna infernala,deoarece fugarul S.Ghita ne pune la dispozite filmulete ce o contrazic total.Faptul ca acestea ar fi trucate reprezinta o imbecilitate imprumutata de la Basescu!Ce va acum madam Kovesi dar mai ales Iohannis?Deoarece aseara presedintele CEDO,a intervenit direct poruncind "in ROMANIA se impune neaparat o GRATIERE!!!!!!!!

# ADEVARUL date 28 January 2017 19:57 0

COVESI A FOST PUPILA LUI BASILĂ,ACUM SE PLIMBĂ PRECUM IOHANIS,LA UN COCTEIL,O GUSTARE...O FOMISTĂ CARE NU ARE DE GAND SA-SI SCHIMBE STILUL DE VIATĂ,O SRI-STĂ(DNA-ISTA SAU SECURISTA,CUM VRETI SA-I ZICETI)CARE STIE UNA SI BUNĂ(PE BUNĂ DREPTATE):PARLAMENTARII SUNT IEPURI FRICOSI,AR ARESTA NISTE AMBASADORI.(ESTE IN FAZA DE DELIRUM TREMENS BASIST)

# Salvamar date 29 January 2017 07:30 +1

Legea permite ca un sef de departament din Parchet sa apeleze la sprijin din partea unei puteri straine? problemele astea nu se rezolva la nivel de guverne si minstri? ce Dumnezeu de tara suntem? Oamni au dreptate domnule Iordache - prea face fiecare ce vrea in aceasta tara. Cum adica stabileste madam kovesi sprijin din partea unei puteri straine? In baza carei delegari?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.10.2023 – Se pregatesc niste actiuni in regres pe judecatori

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva