24 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MEMBRII GRUPULUI DE REFLECTIE DE LA ICCJ – Zece judecatori, avocati, notari si profesori universitari au lucrat la reconfigurarea competentei Inaltei Curti, reuniti intr-un “Grup de reflectie asupra configurarii competentei ICCJ” condus de fosta vicepresedinta ICCJ Gabriela Bogasiu. Iata componenta grupului constitutit la ordinul sefei ICCJ Corina Corbu (Document)

Scris de: George TARATA | pdf | print

1 April 2024 18:26
Vizualizari: 5691

Zece judecatori, avocati, notari si profesori universitari au lucrat in ultimele luni la gasirea unor solutii pentru reconfigurarea competentei Inaltei Curti de Casatie si Justitie. S-a intamplat in cadrul unui grup de reflectie constituit prin Ordinul nr. 26 din 10 ianuarie 2024, emis de presedinta ICCJ Corina Corbu.


 

Asa cum Lumea Justitiei a scris deja, existenta grupului de reflectie a fost dezvaluita de judecatoarea Elena Diana Tamaga, noua presedinta a Sectiei de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti, care a precizat in interviul sustinut la CSM in vederea numirii in functie ca respectivul grup isi propune “o reasezare a competentelor instantei supreme, adecvate rolului instantei supreme de unificare a practicii si nevoii ca la Inalta Curte sa ajunga acele cauze care intr-adevar au complexitatea care sa necesite un astfel de grad de jurisdictie”.

In editia de astazi, Lumea Justitiei publica in exclusivitate ordinul Corinei Corbu privind constituirea “Grupului de reflectie asupra configurarii competentei ICCJ”, obiectivele acestuia, precum si componenta sa.


Reconfigurarea de competenta va fi decisa de Sectiile unite ale ICCJ


Astfel, grupul isi desfasoara activitatea timp de sase luni (deci pana in luna iunie 2024) si isi propune “identificarea unor solutii actuale, creative si optime de configurare a competentei instantei supreme, intr-o maniera care sa ofere premisele consolidarii functiei constitutionale si legale a acesteia ca instanta de casatie care asigura interpretarea si aplicarea unitara a legii de catre celelalte instante judecatoresti”. Rezultatele lucrarilor Grupului de reflectie vor fi cuprinse intr-un material care va fi inaintat sefei ICCJ Corina Corbu, urmand ca analiza propunerilor de reconfigurare a competentei ICCJ sa fie facuta de Sectiile unite ale instantei supreme.


Grupul de reflectie, coordonat de judecatoarea Gabriela Bogasiu


Grupul de reflectie este format din zece membri, fiind coordonat fosta vicepresedinta a Inaltei Curti, judecatoarea Gabriela Bogasiu (foto). Componenta grupului este urmatoarea:


- judecatoarea Gabriela Bogasiu (coordonator);

- presedinta Camerei Notarilor Publici Bucuresti, dr. Laura Badiu;

- presedintele UNBR, prof. univ. dr. Traian Briciu;

- prof. univ. dr. Gheorghe Buta, avocat si fost presedinte al Sectiei comerciale a ICCJ;

- prof. univ. dr. Stefan Deaconu;

- prof. univ. dr. Mircea Dutu;

- fostul judecator ICCJ Valentin Mitea;

- prof. univ. dr. Marian Nicolae;

- prof. univ. dr. Valeriu Stoica;

- judecatorul ICCJ Mihail Udroiu.

 

 

Prezentam ordinul sefei ICCJ Corina Corbu prin care a fost constituit “Grupul de reflectie asupra configurarii competentei ICCJ”:

 


Comentarii

# modificarea competentei pe Grup de Reflexie ... date 1 April 2024 19:51 0

aLO, Paralmentu'? Se daorme ?

# Cârcotaș date 1 April 2024 20:24 0

Așadar, înalta Curte a priceput ca atunci când pisica nu-i acasă șoarecii din Brașov joacă pe masă.

# Ion date 1 April 2024 21:39 +110

Stoica. Ce. Cauta pe acolo? Sa mai relaționeze ceva cu magistrații?

# Io date 1 April 2024 21:43 +1

Iar se reflecteaza in grup restrans? Asa s-a intamplat si in cazul Codurilor penale. Cred ca ar trebui o "cutiuta" postala in care avocatii, notarii, executorii judecatoresti, juristii , daca au ceva de spus in privinta asta, sa spuna.

# ?????? date 1 April 2024 22:46 0

@ ''A ocupat Ion Iliescu'' ÎCCJ, a făcut o comisie de reflecție ca la parlament, că nu le mai convin ,,competențele ÎCCJ'', ?

# ?????? date 1 April 2024 23:05 0

@ Altceva mai bun aveți de făcut, ?

# ?????? date 1 April 2024 23:33 0

@ ''S-au băgat'' și niște profesori, în treaba asta amestecată , ?

# maxtor date 2 April 2024 03:19 0

"o reasezare a competentelor instantei supreme"???? -nu e nevoie, e prevazut in Constitutie.("grupul" sau gruparea aia organizata pare ca redefineste singtagma "justitia se realizeaza prin")

# santinela date 2 April 2024 07:55 +3

Ce drac cauta Stoica acolo,nu este de ajuns cate nenorociri a facut pana acum in sistemul de justitie ?

# AICI TREBUIA SA FIE : date 2 April 2024 08:46 0

DOMNII : CIOLACU, GLIGA SI MANJINA, DE LA BRASOV ! AM SCRIS NU AVEAU CE SA CAUTE NESTIUTORII DE BRACIU & CO

# Judecător de categorie mics date 2 April 2024 08:48 0

Doamna Presedinta Corbu nu știe ce să mai fa că pentru a împărți judecatori in categorii, acțiune total neconstituțională și împotriva tuturor actelor semnate de Romania pe capitolul Justitie. Ce e rasu' plansu, e că se crede și nemaipomenit de inteligenta! Ce a făcut această originala președintă a Instanței Supreme?! Pornind de la rezolvarea legală a unei situații de fapt,.cum a fost declararea neconstituționalitatii Legii pensiilor de serviciu, după trimiterea reanalizării unor aspecte la Parlament, doamna cu pricină, de la sine putere, nu mai sesizează CCR pentru că s au depășit limitele trimiterii , deși mii de magistrați ceruseră a acest lucru și ,astfel ICCJ intră în vigoare dispoziții contrare Constituției ! Credem într un un blat cu puterea politică, Apoi, in același stil , trece la decimarea drepturilo r salariile, însă și aici, fadănd adevărate inovații juridice de natura să servească scopului enunțat și așa avem judecători ICCJ cu vrs din 2018 ,...

# Nae date 2 April 2024 11:03 +21

Valentin Mitea,cine e individul și ce îl recomanda???!!!

# Cetateanul date 2 April 2024 11:33 +2

Cea mai faină țară îi aia une totul îi luat pe persoană fizică. :lol:

# Dobrogeanul date 3 April 2024 08:15 +11

Mitea e un mare pupător de c————i, la Iași a luat-o razna.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.04.2024 – „Baronul Lamborghini” risca sa fie arestat 30 de zile. Propunere pentru reorganizarea parchetelor (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva