24 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PRAG LA ABUZUL IN SERVICIU – A fost modificat art. 297 alin. 1 din Codul penal, dupa ce Curtea Constitutionala a cerut instituirea unui prag valoric pentru abuz in serviciu: “Fapta functionarului public care, cu stiinta, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act prevazut de lege...cauzand astfel o paguba mai mare sau egala cu 250.000 lei”. Acelasi prag a fost introdus si la neglijenta in serviciu (Document)

Scris de: George TARATA | pdf | print

29 March 2023 13:35
Vizualizari: 5285

In sfarsit cerinta Curtii Constitutionale a Romaniei de introducere a unui prag la infractiunea de abuz in serviciu a fost respectata. Senatul Romaniei a votat miercuri, 29 martie 2023, proiectul de lege initiat de Guvernul Romaniei privind modificarea Codului penal.


 

Cu aceasta ocazie, senatorii au votat inclusiv un amendament propus de coalitia PSD-PNL-UDMR privind instituirea unui prag de 250.000 lei (50.000 euro) la infractiunea de abuz in serviciu (vezi facsimil). O alta modificare extrem de importanta priveste introducerea mentiunii ca abuzul in serviciu poate fi comis doar “cu stiinta”, deci sa existe intentie directa.

 

Astfel, art. 297 din Codul penal va avea urmatoarea forma:

“Art. 297. Abuzul in serviciu

(1) Fapta functionarului public care, cu stiinta, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act prevazut de o lege, o ordonanta a Guvernului, o ordonanta de urgenta a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptarii, avea putere de lege ori il indeplineste cu incalcarea unei dispozitii cuprinse intr-un astfel de act normativ, cauzand astfel o paguba mai mare sau egala cu 250.000 lei ori o vatamare grava a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.

(2) Dispozitiile prevazute la alin. (1) privind conditia ca paguba sa fie mai mare sau egala cu 250.000 lei nu se aplica daca faptuitorul a mai savarsit o infractiune de abuz in serviciu ori de neglijenta in serviciu intr-un interval de 5 ani de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de condamnare.

(3) Cu pedeapsa prevazuta la alin. (1) se sanctioneaza si fapta funtionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, ingradeste exercitarea unui drept al unei persoane ori creeaza pentru acesta o situatie de inferioritate pe temei de rasa, nationalitate, origine etnica, limba, religie, sex, orientare sexuala, apartenenta politia, avere, varsta, dizabilitate, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA”.


De asemenea, un prag de 250.000 lei a fost introdus si pentru infractiunea de neglijenta in serviciu (vezi facsimil).

 

Votul final va fi dat de Camera Deputatilor.

 


Comentarii

# Movius date 29 March 2023 20:33 0

Domnu Profesor Udroiu....START.....editia a 4 a sa apara:))))))))))))

# amuzant date 29 March 2023 22:25 0

amuzant este faptul ca si judecatorii puteau fi acuzati de abuz pe refuzul de aplicare a deciziilor ICCJ, acuma pentru ca teoretic nu ar fi nici acolo o dauna de 50000 euro, pai iar isi scapa predoiu acolitii

# borelioza date 29 March 2023 23:30 +1

Deci acum puteti fura legal bah trantorilor 50 mii de koko... yeeee!! Sa aveti grija bah lighioanelor sa mentionati in lege si posibilitatea de indexare cu inflatia ca la anu' cu banii astia posibil sa va luati doar o legatura de patrunjel si n-o sa mai renteze sa furati.

# Ioana M date 30 March 2023 00:14 0

Fapta e fapta, indiferent de valoare.... Se poate aplica o circumstantiere la valori mai mici... Si daca valoarea e de 49.999 euro, scapa?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.07.2024 – Judecatoarea la care a picat gruparea Coldea

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva