22 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

PRIMA EXCLUDERE DIN MAGISTRATURA PE 2024 – Judecatoarea Daniela Stoica de la Judecatoria Galati a primit cea mai grava sanctiune. Stoica a fost data afara din sistem pentru presupusa comitere a trei abateri disciplinare. Acuzatia de exercitare a functie cu rea-credinta a fost respinsa. A existat opinia separata pentru aplicarea unei pedepse mai blande (Minuta)

Scris de: G.T. | pdf | print

14 February 2024 16:25
Vizualizari: 7646

Sectia pentru judecatori a CSM in materie disciplinara a dispus prima excludere din magistratura pe anul 2024. S-a intamplat miercuri, 14 februarie 2024.


 

Masura a fost aplicata fata de judecatoarea Daniela Stoica (foto) de la Judecatoria Galati. Aceasta a primit cea mai dura sanctiune pentru pretinsa comitere a trei abateri disciplinare. Este vorba despre:

- atitudinile nedemne in timpul serviciului fata de colegi, celalalt personal al instantei sau al parchetului in care functioneaza, inspectori judiciari, avocati, experti, martori, justitiabili ori reprezentantii altor institutii (art. 271 lit. b din Legea 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor);

- nerespectarea in mod repetat si din motive imputabile a dispozitiilor legale privitoare la solutionarea cu celeritate a cauzelor (art. 271 lit. g teza I din Legea 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor);

- neredactarea hotararilor judecatoresti, din motive imputabile, in termenele prevazute de lege (art. 271 lit. q teza I din Legea 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor).

In schimb, Sectia pentru judecatori a CSM a respins actiunea Inspectiei Judiciare pentru acuzatia de exercitare a functiei cu rea-credinta (art. 271 lit. s teza I din Legea 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor).

Hotararea de excludere din magistratura a judecatoarei Stoica nu a fost luata in unanimitate. A existat opinia separata in sensul aplicarii unei pedepse mai usoare, constand in diminuarea salariului cu 25% pe o perioada de trei luni.

Decizia Sectiei pentru judecatori a CSM in materie disciplinara poate fi atacata cu recurs la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti.


Iata minuta hotararii Sectiei pentru judecatori a CSM in materie disciplinara:


Cu majoritate,

Admite in parte actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva paratei Stoica Daniela Marilena – judecator in cadrul Judecatoriei Galati. In baza art.273 alin.(1) lit.f) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor aplica doamnei Stoica Daniela Marilena - judecator in cadrul Judecatoriei Galati, sanctiunea disciplinara constand in 'excluderea din magistratura' pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art.271 lit.b), lit.g) teza I si lit. q) teza I din acelasi act normativ.

Respinge actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva paratei Stoica Daniela Marilena – judecator in cadrul Judecatoriei Galati pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 271 lit. s) teza I din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, ca neintemeiata.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Cu opinie separata doar in ceea ce priveste individualizarea sanctiunii, respectiv in sensul aplicarii doamnei Stoica Daniela Marinela – judecator in cadrul Judecatoriei Galati a sanctiunii disciplinare constand in 'diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 25% pentru o perioada de 3 luni' pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art.271 lit. b), lit.g) teza I si lit.q) teza I din Legea nr.303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor”.

 

Iata acuzatiile Inspectiei Judiciare:


„Inspectorii judiciari au constatat ca faptele doamnei judecator STOICA DANIELA MARILENA, de la Judecatoria Galati, concretizate in atitudinile nedemne in timpul exercitarii atributiilor de serviciu fata de avocati, martori si justitiabilii; amanarea succesiva a pronuntarii, intr-un numar de 311 cauze penale, pe perioade indelungate de timp, cuprinse intre 34 si 305 zile; neredactarea in termenul legal a unui numar de 239 dosare, cu o intarziere cuprinsa intre 7 si 223 zile, de natura sa afecteze grav drepturile persoanelor implicate in procedurile judiciare referitoare la solutionarea cauzelor intr-un termen rezonabil; exercitarea functiei cu rea-credinta prin incalcarea, in mod repetat, a dispozitiilor referitoare la prezumtia de nevinovatie si respectarea demnitatii umane, fapte comise cu ocazia solutionarii unor dosare penale”.

Comentarii

# Marta date 14 February 2024 16:44 +4

din articol nu rezulta faptele în concret ci doar încadrarea acestora - "magistrații" Portocala și Onea se prăpădesc de râs

# maxtor date 14 February 2024 20:46 0

sf. valentin face minuni!

# santinela date 15 February 2024 07:48 +53

Lasa ca vin cei 5 papagali de la ICCJ si o fac pe doamna alba ca laptele,o si reincadreaza in activitate cu plata restanta a salariilor (de la noi evident nu de la nemernici).Daca i-au albit ei pe Portocala si Onea, cu doamna este floare la ureche !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.05.2024 – Minune mare: Bosoc a dat pronuntare!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva