22 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

PUSCARIA JILAVA S-A INFECTAT – Pericol in Penitenciarul Jilava dupa ce un gardian cu coronavirus a intrat in contact cu 497 de detinuti. Alti 33 de angajati au fost pusi in izolare la domiciliu. ANP anunta ca toti detinutii care nu au intrat in contact cu gardianul infectat ar putea fi mutati in alta inchisoare, fara sa spuna despre ce penitenciar este vorba si nici cat este de aglomerat acesta. ONU a cerut deja eliberarea detinutilor vulnerabili

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

22 April 2020 16:57
Vizualizari: 17120

Puscaria Jilava risca sa devina un focar nu doar de coronavirus, ci chiar de greva a detinutilor, in cazul in care situatia va scapa de sub control.Marti, 21 aprilie 2020, Administratia Nationala a Penitenciarelor – condusa de comisarul-sef Tiberiu Firinel Ungureanu (foto 1) – a anuntat ca un gardian al inchisorii a fost confirmat pozitiv cu COVID-19. Miercuri, ANP a revenit, precizand ca a identificat 33 de angajati ai penitenciarului, precum si 497 de detinuti care luasera legatura cu gardianul.

Tot in comunicatul de miercuri, institutia mentioneaza ca, in eventualitatea in care va mai aparea un caz confirmat de infectie cu coronavirus, toti detinutii care nu au interactionat cu vreuna dintre persoanele infectate ori cu contactii acestora vor fi mutati preventiv in alta inchisoare.

Iar problema acum apare: ANP nu dezvaluie nici numele acestei inchisori de rezerva, nici gradul ei de ocupare. Or, este arhicunoscuta problema supraaglomerarii puscariilor din Romania, tara noastra fiind condamnata pe banda rulanta de catre CEDO din aceasta cauza.

Lumea Justitiei a contactat-o pe purtatoarea de cuvant a Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Mihaela Cristina Enache (foto 2), aceasta explicandu-ne doar ca un asemenea scenariu a fost gandit inca din luna februarie. Tot atunci, au fost stabilite mai multe penitenciare care sa fie gata a prelua detinutii dintr-un focar de coronavirus, fiind eliberate locuri in acest sens. Totusi, in ciuda insistentelor noastre, purtatoarea de cuvant a refuzat sa ne precizeze numele acestor inchisori de rezerva si gradul lor de ocupare, pretextand ca este vorba despre o metodologie interna, nedestinata publicului. Mihaela Enache nu ne-a putut comunica nici macar numarul penitenciarelor de rezerva.

Subliniem ca problema este atat de grava, incat a ajuns chiar si in atentia Organizatiei Natiunilor Unite. Inca din martie, Inaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, le-a solicitat tarilor lumii eliberarea urgenta a tuturor detinutilor vulnerabili, care pot fi oricand rapusi de noua gripa. Asta cu atat mai mult cu cat coplesitoarea majoritate a penitenciarelor este supraaglomerata, iar conditiile de igiena si mai ales de asistenta medicala lasa grav de dorit, a atras atentia oficiala ONU (click aici pentru a citi):

In multe tari, spatiile de detentie sunt supraaglomerate, in unele cazuri periculoase, ceea ce face ca distantarea fizica si autoizolarea sa fie practic imposibile. Oamenii sunt adesea tinuti in conditii neigienice. Serviciile de sanatate sunt inadecvate sau inexistente, iar virusul risca sa faca ravagii printre aceste populatii vulnerabile”.


Pana cand ANP va catadicsi sa devina mai transparenta, va prezentam cele doua comunicate emise pana acum despre situatia de la Jilava:


Va informam ca, marti, 21.04.2020, un angajat al Penitenciarului Bucuresti-Jilava a fost confirmat pozitiv la testul efectuat pentru SARS-CoV-2.

Politistul de penitenciare a purtat, in executarea serviciului, echipament de protectie (masca, manusi), si nu a intrat in contact cu persoane confirmate sau suspecte. Testarea specifica a survenit ca urmare a prezentarii unei stari febrile, simptomatologia indicata nemanifestandu-se in timpul exercitarii atributiilor de serviciu.

In conformitate cu metodologia de interventie la nivel intern, s-a procedat la informarea Directiei de Sanatate Publica Ilfov si, in prezent, se identifica posibilii contacti ai angajatului.

Politistul de penitenciare se afla la domiciliu, conform planificarii, din data de 13.04.2020.

Precizam ca, pana la acest moment, nu se inregistreaza nicio alta confirmare de infectare cu virusul SARS-CoV-2 la Penitenciarul Bucuresti-Jilava”.


In completarea informatiilor furnizate marti, 21.04.2020, cu privire la confirmarea unui caz de imbolnavire cu virusul SARS-CoV-2 la Penitenciarul Bucuresti-Jilava, precizam:

Verificarile derulate la nivelul unitatii, pe linia identificarii posibililor contacti ai politistului de penitenciare confirmat pozitiv COVID-19, au relevat un numar de 33 de angajati si 497 de persoane private de libertate care, in perioada anterioara ultimei prezentari in serviciu, ar fi intrat in contact cu acesta.

Astfel, preventiv, cei 33 de angajati identificati contacti au fost scosi din serviciu si izolati medical la domiciliu, urmand a fi testati pentru SARS-CoV-2, in cursul acestei zile. De asemenea, detinutii contacti vor fi monitorizati din punct de vedere medical, fiind asigurata, totodata, separatia acestora de restul detinutilor care nu au interactionat cu angajatul in cauza.

In eventualitatea in care, in urma testarii angajatilor contacti, se va mai confirma un alt caz pozitiv, persoanele private de libertate care nu au interactionat cu niciuna dintre persoanele confirmate/contacti ai persoanelor confirmate vor fi relocate intr-o alta unitate penitenciara, in scop preventiv, prin respectarea metodologiei de interventie.

Precizam ca, in acest moment, starea de spirit este corespunzatoare, fiind luate toate masurile de prevenire a aparitiei unor noi cazuri, urmare separarii celor 497 de detinuti de restul efectivului si a intensificarii actiunilor de dezinfectie.

De asemenea, in ceea ce priveste personalul, acesta a fost informat cu privire la situatia existenta, misiunile operative desfasurandu-se conform planificarilor.

Va asiguram, pe aceasta cale, ca Administratia Nationala a Penitenciarelor implementeaza masurile necesare pentru protejarea vietii, integritatii corporale si sanatatii persoanelor custodiate si personalului, actionand proactiv pentru eliminarea oricaror potentiale noi riscuri asociate acestui context epidemiologic extrem de dinamic.

Administratia Nationala a Penitenciarelor va comunica, cu celeritate, noi informatii de interes, de indata ce acestea vor fi disponibile. Pe aceeasi cale, reiteram importanta documentarii din surse oficiale”.

Comentarii

# Andrei date 22 April 2020 19:41 +7

Eliberati deținuții care au savarsit infractiuni fara violenta si care mai au cel mult 5 ani de efectuat din pedeapsa.Altfel va fi măcel in Puscarii!!!

# Cetateanul date 22 April 2020 20:14 0

Ce bine că s-au pregătit oamenii din februarie! Înseamnă că mai au și hârtiile prin care pot arăta că au făcut la timp achizițiile de măști, mănuși, dezinfectanți, servicii de dezinfectare, combinezoane etc. Că știți cum sunt oamenii cei răi ... tot zic că nu ar fi de nici unele ... nici făcute nici luate! Sau ... sunt făcute coperțile .... și nu sunt luate măsurile ... nu știu ... ups ... PS Dar totuși ... pe ce criterii sunt testați ”contacții” cadre și de ce nu și ppl sau coletele ... mai pe limba dpct :)?

# un mizantrop date 23 April 2020 14:16 +2

Hai sa admitem ca virusul asta e mortal si ca ai nostri au aflat de el cand s-a declarat pandemie...asta ca sa nu ne mai indignam ca proaspat-mascatul a stiut din noiembrie, ca a pus securistii sa testeze in ianuarie si pe Strainu_Cercel sa-i faca plan de carantinare in februarie..Zic sa-i credem, ca de-aia Ministerul Adevarului, grup de informare strategica (?!) sta cu urechea pe noi...atunci, sa identificam, zic, adevaratele focare de infectare, pe langa disporezii votanti cu mai multe maini (la propriu) ai presului actual...Pai, eu vad o categorie de indivizi nesupusi niciunei restrictii,aia care"gestioneaza", stapanii amenzilor, gardienii de puscarii, detinatorii de arma, repede descarcabila...plus politicienii si neamurile lor...astia umbla pe unde vor, se reunesc in petreceri uriase, nu-i intreaba nimeni nimic...de drumuri si "contacte"...fara protectie, ca "au voie",dar aduc neamurilor, sa nu vina cu mana goala, ca "au acces", doar nu dau bani...

# Adriana P date 23 April 2020 22:29 0

Soțul meu este închis, nu va spun pentru ce,ca e de-a rasu' plansu' ,in fine nu asta conteaza,isi execută pedeapsa pentru greseala care a facut-o! Va spun doar ca nu s_au vazut masti,manusi sau dezinfectanti....isi curata toaleta si dusul cu detergent de geamuri....si asta il cumpara el!

# Delia date 26 April 2020 11:21 +1

Ar fi bine sa se facă un control și la Penitenciarul Valul Traian unde nu li sa dat nici mănuși ,nici măști,nici dezinfectant absolut nimic din ce sa zis

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.05.2024 – Minune mare: Bosoc a dat pronuntare!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva