25 ianuarie 2020

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

REVOLTA JUDECATORILOR IMPOTRIVA GUVERNULUI ORBAN IA AMPLOARE – Curtea de Apel Cluj si-a suspendat activitatea pana in 13 ianuarie 2020: “Analizand proiectele referitoare la diminuarea sporului pentru desfasurarea activitatii in conditii grele si vatamatoare, precum si cele referitoare la eliminarea pensiilor de serviciu, Adunarea generala a apreciat ca sunt susceptibile a afecta in mod grav independenta judecatorului” (Comunicatul)

Scris de: George TARATA

23 decembrie 2019 18:32
Vizualizari: 3283

Ia amploare rascoala judecatorilor cauzata de intentiile PNL si USR de a elimina pensiile de serviciu ale magistratilor si grefierilor, precum si de masura Guvernului condus de Ludovic Orban (foto) privind diminuarea sporului pentru desfasurarea activitatii in conditii de munca grele si vatamatoare care ar duce la o scadere a salariilor judecatorilor si procurorilor. Curtea de Apel Cluj a decis sa isi suspende activitatea pana in 13 ianuarie 2020, in semn de protest fata de actiunile declansate la adresa magistratilor.


 

Hotararea a fost luata luni, 23 decembrie 2019, in cadrul Adunarii generale extraordinare a judecatorilor Curtii de Apel Cluj. Cele doua proiecte care vizeaza eliminarea pensiilor de serviciu si diminuarea salariilor sunt considerate de magistratii de la Curtea de Apel Cluj ca fiind unele care pot afecta in mod grav independenta judecatorilor si implicit independenta sistemului judiciar. De asemenea, judecatorii de la Curtea de Apel Cluj condamna si afirmatiile liderului PNL Rares Bogdan, care le-a transmis magistratilor ca daca nu le convine masura privind eliminarea pensiilor de serviciu pot sa paraseasca sistemul, pe care le considera ca aduc atingere demnitatii si onoarei profesiei de magistrat.

Prin acest demers, Curtea de Apel Cluj se alatura altor instante care au decis sa isi suspende activitatea in semn de protest fata de masurile pe care regimul Iohannis intentioneaza sa le adopte (click aici pentru a vedea lista instantelor care si-au suspendat activitatea).

 

Iata comunicatul Curtii de Apel Cluj:

 

“Astazi, 23.12.2019, a fost convocata Adunarea generala extraordinara a judecatorilor Curtii de Apel Cluj, in conformitate cu dispozitiile art. 7 alin. 1 lit. p si art. 16 alin. 1 din Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti, in scopul analizarii efectelor preconizatelor modificari legislative cu privire la diminuarea sporului pentru desfasurarea activitatii in conditii grele si vatamatoare, precum si pentru eliminarea pensiilor de serviciu ale magistratilor.

Adunarea generala a judecatorilor Curtii de Apel Cluj a sustinut in integralitate hotararea adoptata de catre Adunarea generala a judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti in sedinta din data de 20 decembrie 2019, atat in privinta formei de protest, cat si a argumentelor care o justifica.

Adunarea generala a judecatorilor constata cu ingrijorare faptul ca, in ultimul timp, s-au acumulat luari de pozitie ale unor exponenti ai autoritatilor publice legislative si executive, denigratoare la adresa sistemului judiciar si a componentelor fundamanetale ale statutului judecatorilor.

Analizand proiectele legislative referitoare la diminuarea sporului pentru desfasurarea activitatii in conditii grele si vatamatoare (Plx nr. 669/2019), precum si cele referitoare la eliminarea pensiilor de serviciu ale magistratilor si grefierilor (Plx nr. 166/2018, Plx nr. 292/2019), Adunarea generala a judecatorilor Curtii de Apel Cluj a apreciat ca ele, prin solutiile propuse, sunt susceptibile a afecta in mod grav independenta judecatorului, ca si componenta fundamentala a statutului acestuia, implicit a independentei sistemului judiciar.

In raport cu cele stauate in jurisprudenta pertinenta si obligatorie a Curtii Constitutionale, pensiile de serviciu ale judecatorilor se bucura de un regim juridic diferit de pensiile din sistemul public de pensii. Ele sunt compuse din doua elemente, si anume: pensia contributiva si un supliment din partea statului, apreciat a fi o compensatie partiala a inconvenientelor specifice acestei profesii. Pe cale de consecinta, eliminarea pensiilor speciale ale judecatorilor contravine principiului independentei justitiei, fiind o masura neconstitutionala.

In consens cu judecatorii Curtii de Apel Bucuresti, s-a apreciat ca sunt contraproductive pozitiile publice asumate in mediul politic, justificate de maniera 'daca nu va convine puteti parasi sistemul' si de natura sa afecteze in mod grav demnitatea si onoarea profesiei de magistrat.

In consecinta, Adunarea generala a Judecatorilor Curtii de Apel Cluj a decis sa solicite Consiliului Superior al Magistraturii convocarea de urgenta a adunarilor generale ale judecatorilor la nivel national pentru a dezbate propunerile de modificare legislativa care afecteaza in substanta statutul judecatorilor.

Totodata, Adunarea generala a Judecatorilor Curtii de Apel Cluj a decis suspendarea activitatii instantei, pana in data de 13 ianuarie 2020, inclusiv, cu exceptia cauzelor cu masuri preventive in materie penala”.

 

Comentarii

# eu date 23 decembrie 2019 18:47 +6

Felicitari!Greva ilegala intitulata protest,pe banii nostri!

# Edelweiss - Ivory Tower Observer date 23 decembrie 2019 19:18 +12

Și-au devoalat arama pe fâțău acești Harpagoni judiciari? Și-au asumat calitatea de INFRACTORI, conform art. 218, alin. (4 ) din Legea dialogului social nr. 62/2011? „Art. 218 (4) Declararea grevei de către organizatori cu încălcarea condițiilor prevăzute la art. 191 alin. (1) ori la art. 202-205 constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracțiune mai gravă.” „Art. 202 Nu pot declara grevă: procurorii, judecătorii, personalul militar și personalul cu statut special din cadrul Ministerului Apărării Naționale, al Ministerului Administrației și Internelor, al Ministerului Justiției și din instituțiile și structurile din subordinea sau coordonarea acestora, inclusiv al Administrației Naționale a Penitenciarelor, al Serviciului Român de Informații, al Serviciului de Informații Externe, al Serviciului de Telecomunicații Speciale, personalul angajat de forțele armate străine staționate pe teritoriul României,...”

# TULUS Marin . Olt date 23 decembrie 2019 19:27 +6

• De mult timp strig ca acesti indivizi au confiscat justitia, au devenit un SRL mai presus de lege si de Dumnezeu.Am primit amenzi judiciare de catre judecatoria Slatina, mentinute nelegal de Curtea de Apel Craiova-chiar recent in anul 2019 in luna martie m-au amendat cu 2000 lei de 2 ori in doua dosare pt atitudinea de a le scrie ca nu s/a făcut o reforma a justitiei si anumiti magistrati nu trebuiau să fie nici maturatori la Instantele respective,pt că i/am cunoscut ca justitiabil,ca redactor de presă in trecut si ca avocat in UNBR condus de Bota. pt. modul criminal in care au tratat oamenii.Se impune acum ca cetățenii să iasă în stradă pt a contracara actiunea acestor indivizi care se cred mai presus de lege.SRL denumit Justitie au reprimat gruparea de avocati condus de Bota,condamnandu/i pe multi iar impreună cu CCR sunt puterea discretionară,ce aplică discretionar aplicarea Legii nr. 51 /1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat,neconstitutională

# ȚULUȘ Marin, Olt date 23 decembrie 2019 21:31 +6

Se impune acum ca cetățenii să iasă în stradă pt a contracara actiunea acestor indivizi care se cred mai presus de lege.SRL-ul denumit Justitie a reprimat gruparea de avocati condus de Bota,condamnandu-i pe multi iar impreună cu CCR sunt puterea discreționară,ce aplică discretionar Legea nr. 51 /1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat,neconstitutională.Am invocat prin plangeri că magistratii judecatoriei Slatina, Tribunalului Olt si Parchetelor din zona au încalcat legea si au făcut grevă,fapta constituind infractiune, iar CSM/ul si Inspectia Judiciara nu au dispus masurile legale,acoperind faptele acestor indivizi certati cu legea, care isi aroga dreptul de a face ce vor cu destinele oamenilor.Lor nu li se intamplă nimic, nu au răspundere, fac ce vor!!!Ceata de Inspectori judiciari care-veti vedea declaratiile de avere- nu au ce mai face cu sacii de bani pe care ii ridică nejustificat lună de lună!Care a fost si cum se justifică activitatea lor?!

# Edelweiss - Ivory Tower Observer date 23 decembrie 2019 21:37 +6

Legea 62/2011 „Art. 181. Prin grevă se înțelege orice formă de încetare colectivă și voluntară a lucrului într-o unitate.” QED

# luke skypewalker date 23 decembrie 2019 22:26 +4

Vai de mine, rares bolovan aduce atingere onoarei si demnitatii profesionale? Dar nu pot sa cred asaa cevaa.. Poi vuvuzelu' asta constipat era cu magistratii in gura din culcare-n sculare si acum ce se intampla? Nu era asta baiatu' bun si luju primea comunicate pline de indignare de la csm cum ca afecteaza independenta justitiei? A innebunit lupu'.. Cat despre greva ilegala a judecatorilor nu stiu de ce se mai mira lumea de ce se intampla la tarisoara.. Poi malacu' de la Cotroceni si-a facut cornete de seminte din Constitutie, a respectat deciziile ccr doar cand a vrut si nu a patit nimic, asa ca nu se va intampla nimic nici cu greva asta ilegala pentru ca nu are cine s-o ancheteze si s-o declare ilegala, nu de alta dar presupun ca si anchetatorii vor fi tot in greva.

# Faracatuse date 23 decembrie 2019 22:55 +2

Când ne părăseau și pozau in jastagSS era bine, acum ne cer sprijinul... MARS la matura, va pune Johannis votatul, Orbán, nevotatul, Hellvig, nevotatul, Kovesi, nevotata, Siegfried, nevotatul, Hildegard, nevotata,.. Au rupt România, cu toți alogenii, Auguri...!!!

# Cetateanul date 23 decembrie 2019 23:03 +3

Bai desteptilor, puteti face cat zgomot doriti. Tot se va intampla! Vorba lui Batistutza, Maus nu uita si nu iarta! Iar VOI l-ati ars la case si la orgoliu. Asa ca... ghinion. PS Va gasi si spargatori de greva gen Vasilica Tantaletz... iar papagalul ala de Spalatoru e inca pe functie... asta nu ca Sectia de Jucatori ar fi mai breaza. Dar deh... cand iei peste 10.000 euroi lunar ca membru de cSindicatm iti permiti sa te pisi pe capul poulimii.

# TIPA date 23 decembrie 2019 23:11 +4

ART. 109 ALIN 2 din Constitutie nu se aplica daca membrii guvernului savarsesc acte ce nu intra in atributiile lor .Altfel zis atat ministrul Predoiu cat si orice membru al guvernului sau toti membrii guvernului spre exemplu in cazul asumarii raspunderii pe legea bugetului , sau in orice ipoteza in care savarsesc infraCtiunea de uzurpare a functiei, raspund potrivit dreptului comun.Adica orice persoana poate cere urmarirea penala nu doar Camera deputatilor Senatul sau presedintele Romaniei. Spre exemplu, asumarea raspunderii pe legea bugetului conform legii 500,deciziilor CCR si Constitutiei este nelegala si neconstitionala legea 500 si decizia ccr 1657/2010 prevazand in mod imperativ": "Guvernul are numai atribuția de a elabora și de a prezenta Parlamentului proiectul legii bugetului de stat, iar acesta, ca unică autoritate legiuitoare a țării, îl dezbate și îl aprobă prin vot". depasindu-si competentele faptele ies din sfera atributiilor si din sfera de aplicare a art. 109 alin. 2.

# TIPA date 23 decembrie 2019 23:17 +2

DE ASEMENEA urmarirea penala trebuie sa vizeze si art. 51 din Legea nr. 304/2004 IN CAZUL PREDOIU FARA A SE LIMITA LA ACEST EXEMPLU: Adunările generale ale judecătorilor, prevăzute la art. 50 alin. (1), au următoarele atribuții: d) analizează proiecte de acte normative, la solicitarea ministrului justiției sau a Consiliului Superior al Magistraturii; Aceasta este competenta ministrului de a solicita analiza proiectelor de acte normative adunarilor generale si nu puncte de vedere. In speta ministrul a si-a depasit competentele, subrogandu-se in atributiile CSM.Altfel zis, ministrul justitiei nu are competenta de a solicita adunarilor generale ale magistratilor puncte de vedere cu privire la desfiintarea SIIJ savarsind infractiunea de uzurpare a functiei in scopul declarat si precizat mai jos: " Ministerul Justiției va promova desfiinţarea SIIJ, pentru motive pe care le-a arătat public în numeroase ocazii, inclusiv pentru cele care ţin de opţiunile magistraţilor consultaţi "

# ?????? date 23 decembrie 2019 23:20 0

Remarcați deci și că ,cesionarea activității instanțelor și parchetelor către unități de management și aplicare a legii ar putea impune o formă de independență a magistraților care ar face de nediscutat problematica independenței justiției și a puterii judecătorești, și probabil factorul de eficientizare a administrării activităților ce țin de punerea în aplicare a legii ar fi și mai bine evidențiat aducând beneficii și bugetului public, ?

# Pintea date 23 decembrie 2019 23:30 +2

Dar magistratii sant o categorie sociala pauperă? Cumva activitatea lor se desfasoara in mine? Ori în ocnă? Ce este sporul pentru conditii grele sau vatamatoare? Ceva in plus. Care, ce sa vezi, nu se mai acordă! Si le mai ramane destul si fără spor. Asa ca este corect sa pui presiune pe un guvern ca sa iti dea salarii mai mari decat altor categorii sociale? Sa le calculeze si productivitatea muncii si atunci sa țipe iar.

# Ultimul Charlot date 24 decembrie 2019 01:16 +2

Daca un salar mare se mai justifica desi la ce salarii mri aveti nu ne da nici o garantie ca nu mai luati spagi, sau nu va lasati influentati, ( si vedem asta zilnic prin instante, voua nici 15.000 euro lunar nu v-ar ajunge ) ia explicati-ne logic de ce pensia speciala ( la fel de mare ca si salariul ) afecteaza indepenenta justitiei cata vreme odata cu iesirea la pensie nu mai sunteti in sistem. De ce ne luati de prosti? Daca ati avea si voi un salar ca noi astiallti de 2.500, dar cu restrictii, mai intelegeam. De ce nu vreti voi sa luati pensie dupa cat ati contribuit? Ca noi, prostimea. Si argumentul asta este valabil pentru toti cei cu pensii speciale.

# Mars la munca trantorilor! date 24 decembrie 2019 07:23 +1

Vrem referendum, ca sa se stabileasca o data daca prin crize si recesiuni trece toti la fel, sau diferit

# cleo date 24 decembrie 2019 08:32 0

Cetatenii sa iasa in strada pentru drepturile lor,daca socotesc ca asa trebuie ,nu impotriva drepturilor altora dobandite constitutional si legal!

# Edelweiss - Ivory Tower Archiver date 24 decembrie 2019 09:38 +2

@ Ultimul CHarlot / la prima parte a întrebării pot să-ți răspund eu, ca arhivar al tuturor cazurilor de corupție din magistratura anilor 2012-2015: NU! Salariile mai mari nu diminuează fenomenul corupției ci, în mod paradoxal, îl accentuează. raportat la numărul de cazuri de corupție din anii 2006-2011, în perioada 2012-2015, DUPĂ CREȘTEREA oripilant de nesimțită a salariilor magistraților, nivelul corupției a explodat exponențial: DE 6 ORI. Adică într-un interval de timp egal cu jumătate din perioada reper, numărul cazurilor de corupție a fost de 3 ori mai mare. 3 X 2 = 6, spune un calcul simplist. Deci, satisfacerea apetitului de bani al acestor Harpagoni judiciari declanșează o și mai mare pohtă de înavuțire prin mijloacele infracționale ale mitei și traficului de influență. Howgh!

# ?????? date 24 decembrie 2019 10:29 0

@ Deci ce opinii aveți despre oranizarea magistraților judecători și procurori în unități de management și aplicare a legii independente, care să liciteze pentru preluarea prin cesionare a activităților parchetelor și instanțelor până la nivelul instanțelor și parchetelor județene, ?

# nae din dealul feleacului date 24 decembrie 2019 12:37 +3

Mai poporule naiv,credul si...reglementeaza o data pt.absolventii de invatamint superior care in termen de 1 an de zile de la absolvire nu-si gasesc de lucru in domeniul pt.care au fost scoliti sa plateasca studiile;gaseste si pt.invatamintul privat o reglementare asemanatoare.Si atunci vei vedea ca numai cei ce au vocatie se vor pregati la nivel superior ,iar restul se vor duce unde au chemare.Tara asta a fost construita de ingineri,muncitori,maistri si a fost darimata de judecatori,procurori si economisti.Cit dracului mai trebuie sa treaca sa vezi,poporule,ca "din ciine nu faci slanina si nici din curva gospodina".Ai dat salarii si bonusuri la IT-sti si ai o tara profund dezinformatizata;ai dat salarii si facilitati la judecatori/procurori/politisti,etc si ai o tara profund corupta;ai dat salarii la medici/asistenti si ai o tara bolnava;in invatamint ai obtinut o tara de analfabeti...TREZESTE-TE!!!

# ?????? date 24 decembrie 2019 13:25 0

@Remarcați și că prin licitarea activităților instanțelor și parchetelor ar putea fi cesionate activitățile instanțelor și parchetelor și către magistrați formați în alte state, probabil mai obișnuiți și cu independența justiției, așa cum s-a procedat și cu resursele publice, spețe în care au câștigat probabil firmele mai performante, ceea ce probabil ar fi firesc pentru guverne care afirmă doctrina social-economică liberală și chiar și prin faptul că deciziile instanțelor internaționale au caracter obligatoriu chiar și pentru instanțele românești, ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Cum catalogati propunerile privind numirea Gabrielei Scutea ca Procuror General, a Giorgianei Hosu ca sefa DIICOT si a lui Crin Nicu Bologa in fruntea DNA?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.01.2020 – Orban l-a facut pe Werner (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva