25 ianuarie 2020

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

REGIMUL IOHANNIS, IN RAZBOI CU MAGISTRATII – Guvernul PNL provoaca haos in Justitie. Curtea de Apel Ploiesti si-a suspendat activitatea in semn de protest fata de eliminarea pensiilor de serviciu ale magistratilor si grefierilor: “O incalcare grava a independentei puterii judecatoresti”. Masuri similare au fost luate deja la Curtea de Apel Bucuresti, Tribunalul Bucuresti, Tribunalul Prahova, Tribunalul Arges si Tribunalul Galati

Scris de: George TARATA

23 decembrie 2019 16:16
Vizualizari: 4637

De doar doua luni a avut nevoie Guvernul PNL Iohannis-Orban pentru a arunca in aer Justitia si pentru a starni revolta in randul judecatorilor. Caci la ce se intampla in prezent este clar ca regimul Iohannis a declansat un razboi impotriva magistratilor, pe care vrea sa ii lase fara pensiile de serviciu, la fel si pe grefieri.


 

 

Rascoala judecatorilor a inceput saptamana trecuta la nivelul Tribunalului Bucuresti, condus de judecatoarea Laura Radu, prima instanta care a anuntat ca isi inceteaza activitatea si ca nu va mai judeca decat cauzele urgente. Masuri similare au fost luate apoi de Curtea de Apel Bucuresti, Tribunalul Prahova, Tribunalul Arges si Tribunalul Galati.

Iata insa ca luni, 23 decembrie 2019, o alta curte a anuntat ca isi suspenda activitatea in semn de protest fata de intentia Guvernului PNL de a elimina pensiile de serviciu. Ne referim la Curtea de Apel Ploiesti, care a catalogat actiunile regimului Iohannis-Orban ca fiind o incalcare grava a independentei puterii judecatoresti.

 

Iata comunicatul Curtii de Apel Ploiesti:


“Adunarea Generala a judecatorilor Curtii de Apel Ploiesti intrunita in sedinta extraordinara la data de 23 decembrie 2019, avand in vedere initiativa puterii executive, de modificare a unor prevederi legale privind pensiile de serviciu si salarizarea judecatorilor in mod intempestiv, fara o dezbatere publica adecvata si fara consultarea intr-o maniera efectiva a Consiliului Superior al Magistraturii, in calitate de garant al independentei justitie si a asociatiilor profesionale ale magistratilor reprezinta o incalcare grava a independentei puterii judecatoresti si al principiului constitutional al separarii puterilor statului;

Tinand seama ca modificarea drepturilor salariale ale personalului auxiliar de specialitate din cadrul instantelor este de natura a afecta insasi activitatea instantelor si independenta puterii judecatoresti, magistratii curtii isi declara solidaritatea cu demersurile initiate de acestia pentru respectarea statutului profesional.

Adunarea Generala a judecatorilor Curtii de Apel Ploiesti adopta punctul de vedere in care isi manifesta totala nemultumire fata de aceste initiative inadecvate si solicita puterii legislative si executive sa se abtina de orice masuri care afecteaza independenta justitiei sub aspectul conditiilor financiare.

In cazul in care se vor adopta masurile preconizate, cu majoritate de voturi s-a decis suspendarea activitatii instantei, incepand cu 24 decembrie 2019 si pana pe data de 13 ianuarie 2020, cu exceptia cauzelor urgente”.

 

Iata comunicatul Curtii de Apel Bucuresti:


“Anuntatele intentii ale Guvernului Romaniei de a diminua sporul pentru desfasurarea activitatii in conditii grele si vatamatoare, prin modificarea OUG nr. 114/2018, precum si de a elimina pensiile de serviciu ale magistratilor, reprezinta o incalcare grava a independentei puterii judecatoresti, calificata ca atare si de catre Curtea Constitutionala a Romaniei in jurisprudenta sa constanta.

Statul constitutional al magistratilor, care cuprinde o multitudine de incompatibilitati si interdictii precum si responsabilitatile si riscurile pe care le implica exercitarea acestei profesii impun acordarea unor drepturi banesti adecvate ca o compensatie a privatiunilor si ca o garantie a independentei puterii judecatoresti.

Pozitii publice asumate cu usurinta in mediul politic, precum aceea 'daca nu ne convine putem parasi sistemul', sunt de natura a leza demnitatea si onoarea profesiei de magistrat si de a rupe echilibrul care trebuie sa existe intre cele trei puteri.

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti solicita reprezentantilor celorlalte puteri ale statului, ca indiferent de climatul social si politic, sa dea dovada in discursul public si in activitatea desfasurata de echilibru si prudenta, nicio imprejurare neputand justifica incalcarea garantiei constitutionale a independentei justitiei.

Drept urmare, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au decis in Adunarea Generala ca in masura in care, puterea judecatoreasca nu va fi recunoscuta ca fiind una dintre cele trei puteri ale statului iar Guvernul isi va mentine intentia de a afecta drepturile salariale ale judecatorilor dar si ale intregului personal din justitie, incepand cu data de 23 decembrie 2019, activitatea instantei va fi suspendata, pe timp nelimitat, cu exceptia cauzelor cu masuri preventive in materie penala”.

 

Iata comunicatul Tribunalului Bucuresti:


“Astazi, 23.12.2019, judecatorii Tribunalul Bucuresti in continuarea celor statuate prin Hotararea Adunarii Generale din data de 18.12.2019 si-au exprimat dezacordul fata de modul in care celelalte puteri ale statului, legislativa si executiva, se raporteaza la puterea judecatoreasca, prin intentiile de interventie asupra drepturilor existente si consacrate de actele normative in vigoare.

Siguranta si stabilitatea financiara reprezinta o garantie a statutului judecatorilor, caracterizat prin incompatibilitati si interdictii, astfel incat acesta nu trebuie sa fie afectat prin limitari de tipul celor comunicate in spatiul public de reprezentantii Guvernului si Parlamentului.

S-a hotarat astfel, mentinerea suspendarii activitatii pe durata nedeterminata, urmand a fi judecate doar cauzele cu impact direct asupra intereselor legitime ale cetatenilor, respectiv masuri preventive in materie penala si dosare urgente in materie civila (ordonante presedintiale vizand minorii, masura plasamentului de urgenta, ordine de protectie)”.

 

Iata comunicatul Tribunalul Arges:


„La data de 19.12.2019 a fost convocata Adunarea Generala a Judecatorilor din cadrul Tribunalului Arges, potrivit dispozitiilor art. 17 alin. (1) coroborat cu art. 16 alin. c) din Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti aprobat prin HCSM nr. 1375/2015, avand ca ordine zi:

I. Exprimarea unui punct de vedere de catre magistratii Tribunalului Arges, in cadrul Adunarii Generale, cu privire la adoptarea unei forme de protest pentru apararea statutului judecatorului, in raport de proiectul de act normativ ce vizeaza abrogarea pensiilor de serviciu;

II. Asigurarea stabilitatii financiare a magistratilor, prin mentinerea in plata a cuantumului tuturor sporurilor acordate;

Prin Hotararea nr. 4/19.12.2019, Adunarea Generala a Judecatorilor din cadrul Tribunalului Arges a hotarat urmatoarele:

Incepand cu data de 23 decembrie 2019 pana la data 17 ianuarie 2020, inclusiv, se adopta urmatoare forma de protest:

Toate sectiile Tribunalului Arges vor judeca numai cauzele cu caracter urgent, dupa cum urmeaza:

Sectia penala: cauze cu parti in stare de detentie, cauze cu minori, cauze in care inculpatii sunt sub imperiul unei masuri preventive sau masuri de siguranta, cauzele de competenta judecatorului de drepturi si libertati, cauzele in care exista riscul implinirii termenului de prescriptie a raspunderii penale in urmatoarele 6 luni, sesizarile in vederea confirmarii redeschiderii urmaririi penale.

Sectia civila: ordin de protectie, suspendare executare silita, sechestru asigurator, ordonanta presedintiala, cauzele care se judeca de completele specializate de minori fond, masuri de protectie, plasamente si adoptii.

Sectia pentru conflicte de munca si asigurari sociale: ordonanta presedintiala, suspendare executare, suspendare provizorie, cerere de ajutor public judiciar”.

 

Iata comunicatul Tribunalului Prahova:


“Prin Hotararea Adunarii Generale a Judecatorilor din cadrul Tribunalului Prahova din data de 19.12.2019, urmare a propunerilor legislative de natura sa afecteze independenta sistemului de justitie si pentru eliminarea imixtiunilor politice, s-a stabilit ca, incepand cu data de 20.12.2019, activitatea de judecata, cu exceptia cauzelor urgente, sa fie suspendata.

Durata suspendarii, decisa prin Hotararea Adunarii Generale a Judecatorilor din cadrul Tribunalului Prahova, va fi reevaluata la inceputul lunii ianuarie 2020 in functie de respectarea climatului de independenta necesar infapturirii actului de justitie in conditii optime si in beneficiul cetatenilor”.

 

Iata comunicatul Tribunalului Galati:


Adunarea Generala a Judecatorilor Tribunalului Galati, convocata la data de 20.12.2019, cu majoritate de voturi, a hotarat suspendarea activitatii instantei, in sensul solutionarii doar a cauzelor urgente, respectiv cele stabilite de aplicatia Ecris si de Hotararile nr. 15/2019, nr. 18/2019 si nr. 19/2019 ale Colegiului de conducere si a pronuntarii solutiilor in cauzele ramase sau amanate in pronuntare in aceasta perioada, incepand cu data de 20.12.2019 si pana la renuntarea publica de catre Guvern a modalitatii de aplciare si calculare a sporului pentru conditii periculoase sau vatamatoare, precum si cu privire la eliminarea pensiilor de serviciu, atat pentru judecatori cat si pentru personalul auxiliar de specialitate.

Adunarea Generala a Judecatorilor de la Tribunalul Galati este de acord ca pensia in plata a personalului din justitie nu ar trebui sa fie mai mare decat salariu avut anterior pensionarii.

Totodata, Adunarea Generala a Judecatorilor de la Tribunalul Galati solicita Consiliului Superior al Magistraturii sa adopte o pozitie cu privire la masurile fiscale propuse in ultima perioada, urmand sa se dispuna convocarea tuturor Adunarilor Generale ale Judecatorilor ale instantelor din tara in vederea adoptarii unei forme unitare de protest”.

Comentarii

# Jude date 23 decembrie 2019 17:45 +3

Si Curtea de apel Cluj a luat o masura identica.

# DODI date 23 decembrie 2019 18:16 +12

Pentru rezistenții cu creierul trepanat trebuie să amintim că groful de la Cotroceni este răzbunător și acțiunile slugii executante PNL trebuie privite în această notă. Războiul cu justiția se datorează faptului că semidoctul de Sibiu nu a reușit prin năvala lui la CSM să-și impună pupincuriștii și nici ”programul” său de înrobire totală a justiției române. Restul zgomotelor reprezintă doar ecoul luptei duse de pupincuriști peneliști pentru a ocupa un loc mai ”plăcut” între fesele... nemțești.

# nae din dealul feleacului date 23 decembrie 2019 18:42 +5

Concluzia mea cu privire la Judecatori si Procurori:"precupeti(vinzatori)ai dreptatii in robe si costume cu comportament de calai".Drept inseamna Etic si in numele echitatii trbuie sa se realzeze Justitia!Voi sinte-ti cei ce ati distrus elitele romanesti(implicit si poporul roman)in perioada 1944-1989 si tot voi distrugeti in continuare.Ce ati inteles in 4 ani de facultate "mestecatorilor de piulite"?

# NM date 23 decembrie 2019 21:34 +8

Mă ce bine îmi pare! Dacă sunteți corectii/ cinstiti/profesionisti scoateți dreacu odată dosarele la chilerul ăsta și cereți ridicarea imunități imediat. altfel sunteți în aceasi oala cu el

# SRI arhiva date 23 decembrie 2019 21:43 +2

VEDETI la D.C NEWS (video) : Decembrie '89 Povestea parintilor nostri eroi din Bucuresti. (postat 23 decembrie ora 19,07). Material sustras din arhiva SRI. ESTE INCREDIBIL sa aflati cine erau TORTIONARII lui Ceausescu asupra poporului. SLAVA copiilor de 14-18 ani din 1989 .adevaratii EROI.

# romanul date 24 decembrie 2019 08:34 +3

Astept sa se redeschida dosarul/ele lui joianis si Carmencita sa vina ziua in amiaza mare, nu noaptea ca hotii cu naframa-n cap, sa dea cu subsemnatul! Astept sa i se ridice imunitate cum a promis in primul mandat(in cel de-al doilea, arogantul nu a mai promis) si sa fie plimbat la DNA si Parchet si viceversa!

# obiectiva din IRan date 24 decembrie 2019 14:54 0

NU AU DREPT DE GREVA....greva fiind ilegala, NU LE PLATITI DELOC SALARIUL, si sa vedem cine este mai tare...noi, justitiabilii,. stam frumos si ne uitam, avem rabdare sa asteptam sa vedem cat poate sa reziste, mai, al naibii, acum realizezi care curti si tribunale au fost PRO PSD.....astea care au declarat primele greva...HAI, PNL ul, pune batul pe PSD isti....

# Cristian date 24 decembrie 2019 20:42 +3

Judecatorii nu vor accepta niciodata ingenuncherea de catre politicieni cu manifestari populiste si nu vor tolera sa fie folositi pentru strangerea capitalului politic avand in vedere iminentele alegeri locale.Vorbim de judecatori seriosi si dedicati profesiei nu de cei care fac breasla de rusine.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Cum catalogati propunerile privind numirea Gabrielei Scutea ca Procuror General, a Giorgianei Hosu ca sefa DIICOT si a lui Crin Nicu Bologa in fruntea DNA?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.01.2020 – Orban l-a facut pe Werner (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva