22 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SCHIMBATI-L PE MARGINEAN DE LA BIROUL DE PRESA! – Scandalos: judecatorul Ioan-Alexandru Marginean, purtatorul de cuvant al Tribunalului Alba, a refuzat sa comunice numele magistratului care a admis actiunea unui fost lucrator SRI in legatura cu impozitarea progresiva a pensiilor de serviciu. Marginean a pretextat ca o asemenea informatie nu e de interes public, ignorand ca toate instantele din Romania afiseaza numele judecatorilor la avizier (Document)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

4 July 2024 16:35
Vizualizari: 3177

Lumea Justitiei ii cere public presedintelui Tribunalului Alba, Florin Sirbu, sa-l schimbe pe judecatorul Ioan-Alexandru Marginean din functia de purtator de cuvant si sef al biroului de presa al instantei, avand in vedere prestatia scandaloasa a lui Marginean de joi, 4 iulie 2024.Oricat de aberant pare, Ioan Marginean a refuzat sa ne comunice numele unui judecator care a solutionat un dosar al instantei. Este vorba despre cauza nr. 139/107/2024, in care instanta i-a dat dreptate fostului lucrator al SRI Florin Antonie, stabilind ca impozitarea progresiva a pensiilor de serviciu trebuie aplicata doar partii care depaseste plafonul neimpozabil de 2.000 de lei. Mentionam ca desi a fost pronuntata intr-un dosar vizand un fost lucrator al SRI, sentinta este aplicabila tuturor pensiilor de serviciu – deci inclusiv celor pentru judecatori si procurori (click aici pentru a citi).

Revenind: miercuri, 4 iulie 2024, Luju i-a solicitat telefonic expertei Ileana-Sorina Cristorian (de la Biroul de informare si relatii publice al Tribunalului Alba) numele magistratului care a pronuntat sentinta din dosarul de mai sus. Joi, Sorina Cristorian a revenit prin e-mail cu raspunsul semnat de catre conducatorul BIRP, judecatorul Alexandru Marginean (vezi facsimil 1):

„Apreciem ca informatia privind numele judecatorului care a pronuntat hotararea excede notiunii de informatie de interes public, conform art. 2 lit. b din Legea nr. 544/2001, fiind parte a sferei informatiilor cu privire la datele personale ale unei persoane, asa incat nu va putem comunica datele solicitate”.

 Daca numele judecatorilor sunt secrete, de ce mai apar la avizier?


Dupa cum vedeti, raspunsul este de noaptea mintii, in contextul in care orice instanta afiseaza la avizier numele judecatorilor care au dosare pe rol in ziua respectiva. Acest lucru l-am pus in vedere presedintelui Tribunalului Alba joi, 4 iulie 2024, cand am formulat reclamatie in baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public (vezi facsimil 2):

„Evident, un asemenea argument (n.r. privind faptul ca numele unui judecator nu este informatie de interes public) nu sta in picioare. In caz contrar, daca numele judecatorului nu ar fi de interes public, Tribunalul Alba nu l-ar fi afisat la avizier in ziua in care dosarul a fost pe rolul instantei (in cazul de fata, 19 iunie 2024). In general, daca numele judecatorului care solutioneaza un anumit dosar nu ar fi de interes public, nicio instanta din Romania nu l-ar afisa la avizier.

Incheiem, exprimandu-ne speranta ca judecatorul Ioan-Alexandru Marginean va fi inlocuit din postul de purtator de cuvant al instantei si ca prestatia lui va fi analizata de catre Inspectia Judiciara si Consiliul Superior al Magistraturii. In caz contrar, mentinerea sa in aceasta functie nu face altceva, credem noi, decat sa aduca grave deservicii si prejudicii de imagine Tribunalului Alba.


Comentarii

# Visu date 4 July 2024 16:52 -7

Publicitatea și alte principii procesuale sunt mai presus de orice norme speciale de confidentialitate! I.J. e mangleală.

# Care e interesul? date 4 July 2024 17:30 +33

Nu e niciun secret, dar nu înțeleg ce interes prezintă în condițiile în care sunt sute de astfel de soluții pronunțate anterior.

# maxtor date 5 July 2024 02:01 -3

pt. ca putoarea trebuia sa lucreze ceva.

# santinela date 5 July 2024 07:20 0

Papagalul "purtator de vorbe" se crede pe mosia lui tat-su si face ce vrea muschii lui. Ete de ciumpalaci din astia este plina justitia din Romania !

# csoso date 5 July 2024 12:43 0

Nu conteaza ce interes prezinta, omul de rand nu stie ca sunt si alte procese, informarea pe care a facut-o jurnalistul e binevenita oricand atata timp cat e impartiala, cum a fost in acest caz (primul articol scris). Principiul ca se pot solicita informatii institutiilor publice este garantat de legi si jurisprudenta. Iar institutiile publice au legi si multa practica judiciara care sa le ajute in analiza cererilor si formularea raspunsurilor, trebuie doar citite.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.07.2024 – Procurorul care vrea sa infunde AUR nu se lasa

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva