12 August 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SE MARESTE FRONTUL – Asociatia pentru Dialog si Solidaritate a Avocatilor din Romania se solidarizeaza cu demersul AMR si AJADO de a solicita CSM sa ia masuri ca sa nu se repete abuzurile DNA impotriva judecatorilor. Cel mai recent caz: dosarul Ferma Baneasa, unde doi judecatori au fost constransi sa-si renege propriile hotarari definitive: „Expunerea reala a puterii judecatoresti riscului de a fi subminata de DNA, parte in dosarele aflate pe rol, aspect ce poate influenta actul de justitie”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

23 December 2020 20:37
Vizualizari: 8164

Consiliul Superior al Magistraturii este dator sa ia masuri concrete pentru apararea puterii judecatoresti, astfel incat sa nu se repete atentatele Directiei Nationale Anticoruptie la adresa independentei magistratilor din Romania.Apelul a fost lansat miercuri, 23 decembrie 2020, de catre Asociatia pentru Dialog si Solidaritate a Avocatilor din Romania (ADSA), prin avocata Silvana Racoviceanu (foto), vicepresedinta ONG-ului.

Raliindu-se pozitiei exprimate in acest sens de catre Asociatia Magistratilor din Romania si Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (ONG-urile conduse de judecatoarele Andreea Ciuca, respectiv Florica Roman – click aici pentru a citi), ADSA denunta abuzurile din procesul „Ferma Baneasa”, unde pe de o parte avocatul Robert Rosu a fost executat de catre ICCJ in felul acela oribil despre care ati citit deja, iar pe de alta parte doi judecatori au fost constransi de catre DNA Brasov sa-si renege propriile hotarari definitive. Ne referim la magistratii Adrian Cojocaru (fost vicepresedinte al Judecatoriei Buftea, intre timp pensionat) si Marius Cristian Ispas (actualmente la Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a VIII-a de contencios administrativ si fiscal). Detalii despre apostazia celor doi in fata DNA gasiti facand click aici.


Redam comunicatul ADSA:


Motto: 'Libertatea inseamna sa fim responsabili pentru noi insine' (Friedrich Nietzsche)

Asociatia pentru Dialog si Solidaritate a Avocatilor din Romania saluta pozitia ferma, a Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR) si a Asociatiei Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO),

Se alatura si sprijina orice demersuri pe care asociatiile magistratilor din Romania le vor intreprinde pentru stoparea abuzurilor din justitie, indiferent de calitatea celor care fac obiectul abuzurilor (judecatori, procurori, avocati sau orice cetatean al Romaniei), precum si pentru inlaturarea oricaror forme de presiune asupra judecatorilor, procurorilor sau avocatilor, care au consecinte directe in ceea ce priveste infaptuirea actului de justitie si respectarea dreptului partilor la un proces echitabil.

Avand in vedere:

Raportul Inspectiei Judiciare privind “Respectarea principiilor generale care guverneaza activitatea Autoritatii Judecatoresti, in cauzele de competenta Directiei Nationale Anticoruptie vizand magistrati sau in legatura cu acestea”, aprobat prin Hotararea Plenului CSM nr. 225 din 19.10.2019, in considerentele careia s-au retinut:

Practicile procurorilor DNA care au instrumentat cauze cu judecatori in modalitatile mai jos mentionate au reprezentat forme de presiune asupra acestora, cu consecinte directe in ceea ce priveste infaptuirea actului de justitie.

Astfel, tehnica sesizarilor din oficiu impotriva judecatorilor si cercetarea lor pentru solutiile dispuse in cauze este un fapt inacceptabil, de o gravitate fara precedent, care, fara indoiala, reprezinta un factor de presiune nu doar asupra celor vizati, ci asupra intregului corp profesional al judecatorilor, cu consecinte directe asupra credibilitatii actului de justitie si a stabilitatii statului de drept.

Suspiciunile asupra modului de lucru al procurorilor din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie sunt amplificate si de imprejurarea ca dosare care au fost lasate in nelucrare o perioada mare de timp, dupa ce anterior se dispusesera in acestea masuri de supraveghere tehnica pe durate semnificative, au fost solutionate in bloc, prin netrimitere in judecata, chiar inainte de operationalizarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie.

O astfel de practica ridica serioase semne de intrebare cu privire la ratiunile care au justificat mentinerea pe rol a unor cauze pe durate de timp de ordinul anilor si determina suspiciuni legitime in privinta constituirii si, in acest mod, a unui factor de presiune asupra activitatii magistratilor si, finalmente, asupra dreptului partilor la un proces echitabil.

In aceleasi coordonate se inscrie practica solicitarii de dosare aflate in curs de judecata pe rolul diferitelor instante judecatoresti in vederea evaluarii masurilor/solutiilor pronuntate de judecatori dintr-o posibila perspectiva penala. In fapt, aceasta maniera de ancheta a reprezentat o veritabila intruziune in libertatea de apreciere a judecatorului.

Totodata, se constata ca obiectivul general al controlului, stabilit prin ordin al inspectorului-sef al Inspectiei Judiciare, a fost respectarea principiilor generale care guverneaza activitatea de urmarire penala, respectiv activitatea de judecata in cauzele de competenta Directiei Nationale Anticoruptie in care au fost cercetate/urmarite/judecate persoane avand calitatea de magistrat si in cauzele de pe rolul instantelor in care trimiterea in judecata s-a realizat prin rechizitorii emise de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie care au legatura cu dosarele in care au fost urmariti magistrati.”

Practica Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Brasov din dosarul ”Ferma Baneasa” (in care au fost condamnati doi avocati) prin care doi judecatori care au pronuntat hotarari judecatoresti civile, ramase definitive, au fost audiati ca martori in acest dosar, punandu-se astfel presiune asupra acestora pentru a ii determina sa isi ”retracteze” propriile hotarari, fara a fi pusi sub acuzare si fara a face macar obiectul vreunei plangeri disciplinare, ci doar pentru ca procurorii DNA sa isi preconstituie probe in acuzare in dosarul ”Ferma Baneasa”;

Comunicatul Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR) si Asociatiei Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO) nr. 210 din data de 21.12.2020, prin care ”solicita public Consiliului Superior al Magistraturii sa clarifice, odata pentru totdeauna, care sunt garantiile efective ale secretului deliberarii si ale verificarii legalitatii hotararilor judecatoresti numai prin caile de atac prevazute de lege – temelii ale independentei judecatorilor si justitiei intr-un stat de drept” si prezinta totodata si alte cazuri concrete de abuzuri asupra judecatorilor,

Luand in considerare decizia politica luata pentru desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, ceea ce ar presupune revenirea competentei de cercetare a judecatorilor la Directia Nationala Anticoruptie, fara a se oferi vreo garantie ca practicile DNA mentionate in Raportul IJ nu vor fi reinstituite,

Expunerea reala a puterii judecatoresti sub riscul de a fi subminata de Parchetul de langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie, care este parte in dosarele aflate pe rolul instantelor din Romania, aspect ce poate influenta actul de justitie,

Asociatia pentru Dialog si Solidaritate a Avocatilor din Romania solicita public Consiliului Superior al Magistraturii implicarea efectiva pentru a nu mai exista vreo situatie in care un organ de cercetare penala are atat pozitia de acuzator intr-o cauza, cat si pe aceea de investigator al judecatorului care se pronunta in cauza respectiva, respectiv pentru a inlatura orice parghie de presiune asupra judecatorilor in pronuntarea solutiilor in cauzele care le sunt repartizate astfel incat dreptul partilor la un proces echitabil sa fie respectat.

Comentarii

# Cetateanul date 24 December 2020 03:37 +39

Care cesezmeu ... ăla cu s(in)ecuriști? Ăla de o spală de târâitoarea de copii pe asfalt, de refuză ascunderea la beci a lui portocală ori care ocrotește pe paraditoareatranca cea degrabă iubitoare de plăcuțe suedeze? De la ăla așteptați voi ceva? Râde lumea! Poate chiar e timpul de cerut modificarea csm pe model francez: unde societatea civilă este MAJORITARĂ.

# nae din dealul feleacului date 24 December 2020 09:30 +8

Inca un O-NE-GHE (dupa Ioha),mai sinteti cit frunza si iarba ca degeaba!Fara actiuni concrete e doar frectie la picior de lemn;credinta fara fapte e moarta!Incepeti naibi cu defrisarea stufarisului de legi in alte legi,coduri bezmetice si cite alte norme/normative aiurite sint,nu va da nimic de gindit?Voi nu va respectati profesia aleasa ,decum sa mai respectati omul/justitiabilul,ca sa va citez din deontologia voastra de doi bani rai.Redactati Sentinte/Decizii cu betie de cuvinte mestecind piulite si ne spuneti noua populimii cit de mari profesori sinte-ti voi.RUSINE SA VA FIE!O lege,norma,act ,etc.trebuie sa fie clar exprimat la nivel mediu de perceptie nicidecum sa fim nevoiti sa purtam DEX-ul dupa noi sa putem(daca putem)intelege spusele voastre.

# Gica contra sistemului date 24 December 2020 13:55 +7

Când romanii mureau pentru libertate d-na din foto mai avea, probabil, parul prins cu fundițe. Acum ne arata de fapt ca nu a înțeles mai nimic din istoria ultimilor 30 de ani, părerea mea. Să facem un pustiu de bine și să-i desenam. Mai doamna, Justiția este compromisă total și iremediabil, fiindcă după Revoluție, a penetrat-o, a călărit-o și acum a priponit-o definitiv un curvoi bătrân numit Secu. Nu ai înțeles nimic din refuzul secției de procurori, a CSM-ului lui peste, de a verifica acoperiții din justiție? Dar de eliminarea acoperitilor din avocatura, ce s-a ales? Mai vreți argumene? Și încă ceva, d-na justiție a fost complice sau chiar a favorizat infractorii care au distrus industria, au devalizat băncile și bugetul, atâția ani. Dovada, cele peste 2000 de dosare făcute judecătorilor de DNA, multe păstrate pentru șantaj, probabil. Alta proba, cazul av.Rosu, un infractor. Păcat ca intelectualii acestei tari, din cauza copacilor, nu mai vad pădurea... furata de austrieci!

# Se mareste frontul ROTITZELOR date 25 December 2020 13:18 +1

De indata ce intelegi ca "sistemul", "ei", "etc" nu sunt altceva decat tot cetateni care vin la lucru, au sarcini, le executa si primesc salariu/ onorariul, poate ca stai si te uiti cu stupoare cum unele dintre rotite se declara brusc independente si, mai interesant, se dezic de angrenajul din care au facut parte si unde au slujit cu credinta pana cand s-a rupt un dinte - un avocat. In rest a fost bine, hotararile judecatoresti erau si sunt toate bune, mai putin asta cu dintele. De tot rasul. Atentie ofuscatilor/intepatilor/paraditorilor din sufletul opiniilor de sorginte sanatoasa - ce mestecati voi acum poate nu e caviar, dar la ce gura plina aveti...savuros, nu?

# curios date 25 December 2020 13:37 -1

CE a facut atunci Baroul ? ?? "PARTENERIAT DNA-BAROUL BUCURESTI – Avocata Laura Vicol acuza: „Am avut lacrimi in ochi in momentul in care, cu ocazia dezbaterilor la ICCJ, colegul meu si prieten de multi ani, avocat Mihail Ciobanu, cu o patima de nedescris in cuvinte, a formulat concluzii 'de admitere a apelului parchetului', apel care solicita aplicarea unei pedepse privative de libertate, adica inchisoare... S-a ajuns ca membri ai conducerii Baroului Bucuresti sa ignore prezumtia de nevinovatie” SCRIS DE: VALENTIN BUSUIOC | pdf | print 22 octombrie 2018 12:27

# Am aflat detalii, date 26 December 2020 10:07 +1

Consilier juridic persecutat la comanda sfinților avocați canonoizați din Rădăuți-Suceava. În data de 22.12.2020 Judecătoria Suceava-Secția penală,în dosarul penal nr.5515/314/2020/a1, la trimis în judecată pe Consilierul juridic Halip Traian Ioan pentru că ”și-a exercitat profesia cu bună credință” fiind acuzat de ”exercitarea fără drept a unei profesii” și ”înșelăciune”. Consilierul juridic,își desfășoară activitatea în cadrul Fundației”Ștefan cel Mare”Voivodeasa care are ca obiect de activitate ”Apărarea Drepturilor Omului”. Plîngerea penală a fost promovată de Baroul Suceava la sesizarea av.Crețu Cristian sub protecția Președintelui Judecătoriei Rădăuți care au anihilat societatea civilă în Rădăuți care apăra drepturile omului și le sta în gît mafioților corupți. Pînă la această oră nici un fel de reactie din partea Ordinului Consilierilor Juridici din România,nici Colegiul Consilierilor Juridic Suceava,nici colegii din justiție. Rușine!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 11.08.2022 – Buda si-a dorit purtatoare de cuvant

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva