5 iulie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SORA LUI IONUT MATEI A RATAT DEFINITIV LA TARICEANU – ICCJ a mentinut achitarea, inclusiv pe „fapta nu exista”, a fostului presedinte al Senatului Calin Popescu-Tariceanu. Procuroarea Daniela Matei, sora fostului judecator suprem Ionut Matei, l-a acuzat pe Tariceanu de abuz in serviciu si complicitate la uzurpare de calitati oficiale. La fond, procuroarea de sedinta Irina Kuglay a pus concluzii de achitare. La apel, procuroarea Matei a venit personal sa sustina acuzarea (Minuta)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

20 iunie 2022 13:16
Vizualizari: 3060

Procuroarea PICCJ Daniela Matei – sora fostului judecator suprem Ionut Matei – a ratat la Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul in care a incercat sa-l execute pe fostul presedinte al Senatului Calin Popescu-Tariceanu (foto). Este vorba despre cauza in care procuroarea Matei l-a trimis in judecata pe Tariceanu pentru presupuse fapte de abuz in serviciu si complicitate la uzurpare de calitati oficiale, acuzandu-l ca intre 2017 si 2019 a refuzat sa constate incetarea mandatului de senator al PSD-istului Cristian Marciu, pe care Agentia Nationala de Integritate il gasise incompatibil pe vremea cand activa in calitate de consilier judetean in Giurgiu (2008-2012), constatarea ANI fiind confirmata in 2015 de catre ICCJ prin hotarare judecatoreasca definitiva. La pachet cu Tariceanu, Daniela Matei l-a trimis in judecata pe Marciu pentru uzurpare de calitati oficiale.Luni, 20 iunie 2022, judecatorii ICCJ Daniel Gradinaru, Leontina Serban, Alexandra Iuliana Rus, Dan Andrei Enescu si Alin Sorin Nicolescu au mentinut achitarea pe „fapta nu exista” si „fapta nu este prevazuta de legea penala” (conform art. 16 alin. 1 lit. a, respectiv lit. b teza I din Codul de procedura penala) dispusa la 7 decembrie 2021 de catre judecatoarele supreme Lavinia Valeria Lefterache, Ioana Alina Ilie si Lucia Tatiana Rog (click aici pentru a citi). De asemenea, completul de 5 a mentinut achitarea pe „fapta nu este prevazuta de legea penala” a fostului senator Cristian Marciu.


Iata minuta deciziei nr. 55/2022 din dosarul nr. 3086/1/2021:


Respinge, ca nefondate, apelurile formulate Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si apelantul parte civila Matei Cristian impotriva sentintei penale nr. 633 din 7 decembrie 2021 pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia Penala in dosarul 3297/1/2020.

Obliga apelantul parte civila Matei Cristian sa-i plateasca inculpatului Popescu-Tariceanu Calin-Constantin-Anton suma de 5.950 lei cu titlu de cheltuieli judiciare efectuate in cauza, reprezentand onorariul partial al aparatorului ales.

Cheltuielile judiciare avansate de stat ocazionate de solutionarea apelului formulat de Ministerul Public - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie raman in sarcina acestuia. Onorariul cuvenit aparatorului desemnat din oficiu pentru intimatul inculpat Popescu-Tariceanu Calin-Constantin-Anton, pana la prezentarea aparatorului ales, in suma de 217 lei, ramane in sarcina statului.

Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 20 iunie 2022”.


Procuroarea Daniela Matei a venit personal la ICCJ


Dupa cum vedeti in facsimilul de mai jos, rechizitoriul nr. 402/P/2018 al procuroarei Daniela Matei a fost confirmat de catre procuroarea Adriana-Denisa Cristodor, sefa sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Amintim ca la fond, procuroarea de sedinta Irina Kuglay a pus concluzii de achitare a lui Tariceanu pe „fapta nu exista” (click aici pentru a citi). De data aceasta, in apel, Daniela Matei a venit personal ca sa-si sustina rechizitoriul, punand, bineinteles, concluzii de condamnare a lui Tariceanu si Marciu – concluzii respinse de completul de 5 al Inaltei Curti.

Incheiem, mentionand ca avocatii lui Calin Popescu-Tariceanu au fost maestrii Dan Apostol, Tudorel Toader si Tudor Chiuariu.

 


Comentarii

# DODI date 20 iunie 2022 19:39 +116

Această achitare este o răsplată bine meritată a faptului că MOLICEANU s-a conformat terminându-și partidul său și renunțând a mai afirma despre Noua securitate că este lansatoarea dosarului și linșajului mediatic la care a fost supus! Așa că nimic nu ne miră, ci ne întărește tot mai mult convingerea că justiția română se înfătuiește (la ordinul și cu acordul) SRI.

# banditu coroiu date 20 iunie 2022 22:15 +318

La asta sunt experti subspeciile astea de procurori dna trecuti prin scoala ca gasca prin apa.. dosarele lor aproape invariabil se solutioneaza cu fapta nu exista sau nu e prevazuta de lege. Si ce inseamna asta in afara de faptul ca sunt niste ticalosi fara creier care executa ordine? Inseamna ca au mai tocat cateva zeci de mii de euro pe salarii, deplasari, diurne, combustibil la masini s.a.m.d. ca sa obtina nimic. Niste forme de viata inutile care decat provoaca paguba la bugetul de stat nicidecum nu recupereaza prejudicii. O sectie de procurori inutila populata cu nulitati absolute care toaca fonduri in nestire. Tariceanu doar se intampla sa fie si el pe acolo tinta cinestie carui guster de prin UE care la catalogat indezirabil si a ordonat sa fie eliminat.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 4.07.2022 – Codrut Olaru s-a decis

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva