2 October 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

STATUL TREBUIE SA PLATEASCA MASTILE SI TESTELE – Judecatoarea CAB Adina Ghita a anulat prevederile din HG 34/2022 si HG 171/2022 privind prelungirea starii de alerta care se refera la obligativitatea testarii si a purtarii mastii in spatii publice daca statul nu asigura gratis mastile si testele sau daca mastile sunt contraindicate medical. Ghita a anulat si conditionarea participarii la evenimente de prezentarea dovezii privind vaccinarea sau trecerea prin COVID-19 (Minuta)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

22 February 2022 19:23
Vizualizari: 5918

Daca statul roman obliga oamenii la purtarea mastii de protectie in spatii publice – inclusiv in institutii de stat –, atunci trebuie ca tot statul roman sa suporte costurile acelor masti; nicidecum cetateanul caruia ii este impusa aceasta masura. De asemenea, trebuie ca statul, si nu cetateanul, sa suporte costurile testelor COVID-19. Asa a hotarat judecatoarea Adina Ghita (foto) de la Curtea de Apel Bucuresti marti, 22 februarie 2022, intr-o sentinta prin care a anulat partial hotararile de Guvern nr. 34/2022 si 171/2022 privind prelungirea starii de alerta din ianuarie pana in martie 2022.De asemenea, magistrata a anulat pasajele din cele doua HG-uri care le interzic accesul la diverse evenimente persoanelor fara dovada vaccinarii, a testarii sau a trecerii prin boala.


Iata minuta sentintei nr. 313/2022 din dosarul nr. 477/2/2022:


Ia act de renuntarea reclamantului la capatul de cerere avand ca obiect anularea HCNSU 1/2022 si anularea HCNSU 7/2022.

Respinge exceptia lipsei calitatii procesuale a CNSU invocata fata de capatul de cerere avand ca obiect anularea HG 34/2022 si anularea HG 171/2022.

Admite in parte actiunea formulata si precizata. Admite in parte cererea de interventie principala. Anuleaza in parte HG 34/2022 si HG 171/2022 in ce priveste conditionarea accesului si a participarii destinatarilor acestor acte administrativ normative la serviciile si activitatile mentionate in cadrul celor doua hotarari contestate si al anexelor la acestea de prezentarea dovezii trecerii prin boala sau de prezentarea dovezii realizarii schemei complete de vaccinare.

Anuleaza in parte 34/2022 si HG 171/2022 in ce priveste conditionarea accesului si a participarii destinatarilor acestor acte administrativ normative la serviciile si activitatile mentionate in cadrul celor doua hotarari contestate si al anexelor la acestea de prezentarea dovezii testarii in conditiile in care costurile activitatii de testare nu sunt suportate de catre stat, de unitatile administrativ teritoriale sau de institutii sau autoritati publice, dupa caz.

Anuleaza in parte HG 34/2022 si HG 171/2022 in ce priveste instituirea obligatiei purtarii mastii de protectie in conditiile in care costurile de achizitionare ale acestor masti nu sunt suportate de catre stat, de unitatile administrativ teritoriale sau de institutii sau autoritati publice, dupa caz si in conditiile in care acestea sunt contraindicate medical.

Anuleaza art. 1 din Anexa 2 la HG 34/2022 si art. 1 din Anexa 2 la HG 171/2022.

Mentine celelalte dispozitii ale celor doua acte administrativ normative criticate.

Obliga Guvernul Romaniei la plata catre reclamant a sumei de 120 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare reprezentand taxa de timbru. Respinge in rest actiunea. Admite cererea de interventie accesorie in masura respingerii actiunii. Prezenta hotarare se va publica in Monitorul Oficial in eventualitatea ramanerii sale definitive, fata de prevederile art. 23 din Legea 554/2004. Cu recurs in 15 zile de la comunicare, recursul urmand a se depune la CURTEA DE APEL Bucuresti-Sectia a VIII-a CAF. Pronuntata prin intermediul grefei, azi, 22.02.2022”.


Prezentam textul art. 1 din Anexa 2 ale celor doua HG-uri (textul este identic in ambele cazuri):


In conditiile art. 5 alin. (2) lit. d) si ale art. 13 lit. a) din Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificarile si completarile ulterioare, in toate spatiile publice inchise si deschise, se poate institui obligativitatea purtarii mastii de protectie de tip medical sau FFP2, astfel incat sa acopere nasul si gura, in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sanatatii si al ministrului afacerilor interne, emis in temeiul art. 13 si al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificarile si completarile ulterioare”.


Reclamantul, nemultumit ca i-a fost conditionat accesul la un curs de formare


Joi, 17 februarie 2022, tot judecatoarea Adina Elvira Ghita a dispus suspendarea asa-numitului „certificat verde” (obligativitatea prezentarii unor teste negative de coronavirus, a trecerii prin boala sau a dovezii de vaccinare). Totusi, spre deosebire de sentinta de anulare, hotararea de suspendare nu este erga omnes, ci a fost pronuntata doar in cazul reclamantului (Marian Oprea). In aceasta minuta, gasim motivul nemultumirii reclamantului: accesul la un curs de formare i-a fost conditionat de prezentarea certificatului verde.


Redam minuta hotararii de suspendare pronuntate in aceeasi cauza:


Respinge cererea de suspendare formulata de intervenientul principal ca neintemeiata. Admite in parte cererea de suspendare formulata de reclamant.

Suspenda, pana la solutionarea definitiva a prezentei cauze, aplicarea fata de reclamant a prevederilor art. 1 pct. 11 si 12 din Anexa 3, a prevederilor art. 4 al.1 lit. a, c si al. 2 din Anexa 2 la HG 171/2022.

Suspenda, de asemenea, pana la solutionarea definitiva a prezentei cauze, aplicarea fata de reclamant a prevederilor HG 171/2022 si anexelor la aceasta in ce priveste conditionarea accesului si a participarii reclamantului la serviciile si activitatile mentionate in cadrul hotararii contestate si a anexelor la aceasta de prezentarea dovezii trecerii prin boala, de prezentarea dovezii realizarii schemei complete de vaccinare sau de prezentarea certificatului verde.

Respinge in rest cererea de suspendare. Cu recurs in 5 zile de la comunicare, recursul urmand a se depune la CURTEA DE APEL Bucuresti – Sectia a VIII-a CAF. Pronuntata prin intermediul grefei, azi, 17.02.2022”.


Redam pasajele din HG 171/2022 mentionate mai sus:


- art. 4 al.1 lit. a, c si al. 2 din Anexa 2:


(1) In conditiile art. 5 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 55/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, este permisa participarea la una dintre activitatile prevazute in anexa nr. 3 art. 1 pct. 4, 5, 7-12, 15 si 18, art. 5 pct. 1-5, 8, 9, 11 si 13, art. 8 pct. 1-4 si 6-10, art. 10 alin. (2) si (3), precum si art. 11 alin. (4) numai persoanelor care se afla in una dintre urmatoarele situatii:

a) sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare; (...)

c) se afla intre sfarsitul perioadei de izolare si pana la a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARSCoV2.

(2) Persoanele fizice sunt obligate sa faca dovada situatiilor prevazute la alin. (1) prin intermediul certificatelor digitale ale Uniunii Europene privind COVID, in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 68/2021 privind adoptarea unor masuri pentru punerea in aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea si acceptarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID pentru a facilita libera circulatie pe durata pandemiei de COVID-19, cu modificarile si completarile ulterioare”;


- art. 1 pct. 11 si 12 din Anexa 3:


In conditiile art. 5 alin. (3) lit. a) din Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabilesc urmatoarele masuri: (...)

11. se permite organizarea de cursuri de instruire, inclusiv cele de formare profesionala care necesita activitati practice, workshopuri, conferinte, precum si cele organizate pentru implementarea proiectelor finantate din fonduri europene, cu participarea persoanelor pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului, in interior sau in exterior, dar nu mai mult de 150 de persoane, in intervalul orar 5.00-22.00, cu asigurarea unei distante de 2 metri intre persoane si a unei suprafete de minimum 4 mp pentru fiecare persoana, cu purtarea mastii de protectie si cu respectarea normelor de protectie sanitara, in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori. Participarea este permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se afla intre sfarsitul perioadei de izolare si pana la a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2;

12. se permite organizarea de cursuri de instruire, inclusiv cele de formare profesionala care necesita activitati practice, workshopuri, conferinte, precum si cele organizate pentru implementarea proiectelor finantate din fonduri europene, cu participarea persoanelor pana la 30% din capacitatea maxima a spatiului, in interior sau in exterior, dar nu mai mult de 100 de persoane, in intervalul orar 5.00-22.00, cu asigurarea unei distante de 2 metri intre persoane si a unei suprafete de minimum 4 mp pentru fiecare persoana, cu purtarea mastii de protectie si cu respectarea normelor de protectie sanitara, in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori. Participarea este permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se afla intre sfarsitul perioadei de izolare si pana la a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2”.

Comentarii

# Intrebare date 23 February 2022 09:57 -3

De ce să plătească statul dacă poporul dorește să și le plătească singur?

# Bravo , bravo , bravo ! date 23 February 2022 18:28 0

Toata stima pentru doamna judecatoare Adina Ghita ! NU se mai poate cu securismele aste imputite ale lui Arafat , Citzu-Mitzu si Baciu. Au deci ei , asa de capul lor , cu sau fara probe stiintifice ca lumea trebuie tratata ca la Birkenau. PS. Autoritaristilor , beti de putere ... poate ne intalnim in aceasta viata !

# Felicitari pentru J. Adina Ghita ! date 23 February 2022 18:32 0

Iata ca mai exista si dreptate in tara asta ! Excelent , mai usor cu plandemia. PS. Nu mai vaccinati copii ca nu se stie ... Vaxul nu este nici eficace (nu opreste nimic, nici macar transmisia) si nici sigur ( mori si cu 3 doze daca vine ceasul rau ) ; in plus pe termen lung s-ar putea sa fie afectati ireversibil micutzii ! Treziti-va !!!

# Copaci Nicolae date 1 March 2022 12:28 0

Bună ziua, vă rog să-mi răspundeți la următoarea întrebare : pot chema la judecată persoanele fizice care fac parte dintr-un experiment medical și care în loc să fie carantinate până la sfârșitul perioadei experimentale, umblă libere și există riscul să-i îmbolnăvească pe cei sănătoși și care nu participă la experimentul medical ? Vă mulțumesc, cu stimă !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 30.09.2022 – Premiu pentru procurorul Nita, palma pentru judecatoarele Panioglu si Gulutanu (Galerie foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva