28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

UCRAINA DATOREAZA RESPECT ETNICILOR ROMANI – Senatorul PSD Titus Corlatean a luat atitudine la APCE: „Am interpelat-o pe ministrul german al afacerilor externe, Annalena Baerbock, despre situatia minoritatilor nationale din Ucraina, incepand cu etnicii romani si cu ceea ce ar trebui sa faca autoritatile ucrainene. Raspunsul a fost foarte clar: Ucraina trebuie sa indeplineasca criteriile politice de aderare la UE, inclusiv standardele europene in materia drepturilor minoritatilor nationale”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

27 January 2023 09:45
Vizualizari: 3781

Este bine ca Romania ajuta Ucraina sa reziste in fata invaziei ruse, dar si Ucraina este datoare sa-si arate recunostinta, respectand drepturile minoritatii romane de pe teritoriul ei.



Mesajul a fost transmis joi, 26 ianuarie 2023, de catre senatorul PSD Titus Corlatean (foto) in plenul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), ce are loc la Strasbourg in perioada 23-27 ianuarie. Mai exact, Corlatean a intrebat-o pe ministra de Externe a Germaniei, Annalena Baerbock, ce ar trebui sa faca Ucraina in legatura cu minoritatile etnice de pe teritoriul ei, incepand cu cea romana. In replica, Baerbock a subliniat ca autoritatile de la Kiev sunt obligate sa respecte standardele europene in materie de drepturi ale minoritatilor daca vor ca Ucraina sa fie primita in Uniunea Europeana.


Redam postarile de pe Facebook ale senatorului Titus Corlatean:


Joi, 26 ianuarie 2023, Comisia de monitorizare a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a adoptat, in unanimitate, motiunea pe care am initiat-o, ca membru al Delegatiei Parlamentului Romaniei la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, prin care Comisia de monitorizare a Adunarii solicita oficial Comisiei pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) sa se sesizeze si sa adopte un aviz, care sa formuleze recomandari pe marginea recent adoptatei legi privind minoritatile nationale din Ucraina.

Actul normativ mentionat, care a fost adoptat de Rada Suprema a Ucrainei in decembrie 2022, in lipsa unei consultari prealabile corespunzatoare a reprezentantilor mai multor minoritati nationale, incepand cu etnicii romani, ridica o serie de probleme serioase, care risca sa afecteze suplimentar prezervarea identitatii nationale, culturale, religioase etc. a etnicilor romani si a altor minoritati nationale din Ucraina.

Am salutat adoptarea, in unanimitate, de catre Comisia de monitorizare a APCE, cu avizul favorabil al raportorului privind indeplinirea obligatiilor si angajamentelor Ucrainei fata de Consiliul Europei, Alfred Heer (Elvetia, ALDE) si am multumit colegilor parlamentari europeni pentru intelegerea si aprobarea acestei solicitari importante in sustinerea mentinerii identitatii nationale a etnicilor romani din Ucraina.

E interesant de spus ca doi cunoscuti parlamentari din delegatia Ungariei au dorit sa co-initieze motiunea mea si ca parlamentarii ucraineni prezenti au fost si ei de acord. Deci, se poate...

Voi urmari cu atentie subiectul, prin parghiile europene la care am acces, pentru ca etnicii romani din Ucraina sa se bucure in final de respectul si tratamentul corect, la nivelul standardelor de protectie stabilite de Consiliul Europei in domeniul minoritatilor nationale, asa cum, de altfel, procedeaza si Romania cu minoritatile nationale din tara noastra, inclusiv cea ucraineana”.




Am interpelat-o in plenul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, in cadrul sesiunii in curs de la Strasbourg, pe ministrul german al afacerilor externe, Annalena Baerbock, in legatura cu situatia minoritatilor nationale din Ucraina, incepand cu etnicii romani si cu ceea ce ar trebui sa faca autoritatile ucrainene. Raspunsul ministrului german a fost foarte clar: Ucraina trebuie sa indeplineasca criteriile politice de aderare la UE, inclusiv standardele europene in materia drepturilor minoritatilor nationale, pentru ca perspectiva europeana sa ii fie confirmata.

Va invit sa cititi comunicatul de presa alaturat”.




Prezentam comunicatul lui Corlatean publicat pe site-ul Senatului Romaniei:


Senatorul Titus Corlatean s-a adresat in plenul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei ministrului german al afacerilor externe, Annalena Baerbock

In cadrul primei parti a Sesiunii ordinare a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Strasbourg, 23-27 ianuarie 2023, senatorul Titus Corlatean, membru al Delegatiei Parlamentului Romaniei la APCE, s-a adresat, in plenul Adunarii, ministrului german al afacerilor externe, Annalena Baerbock.

In interventia sa, senatorul Corlatean s-a referit la sprijinul consistent acordat Ucrainei de statele europene, inclusiv Romania, in aceste momente dificile in care autoritatile de la Kiev sunt nevoite sa isi apere suveranitatea si integritatea teritoriala in fata agresiunii militare neprovocate si nejustificate a Federatiei Ruse. Pe acest fundal, din pacate, s-a acumulat in tara noastra, in ultimii ani, inclusiv in 2022, o dezamagire crescanda cu privire la tratamentul discriminatoriu la care sunt supuse minoritatile nationale din aceasta tara, inclusiv minoritatea romana, din cauza legislatiei restrictive din Ucraina in domeniul educatiei in limba materna si in conditiile adoptarii recente a legii minoritatilor nationale. In acest context, senatorul Corlatean a solicitat sefei diplomatiei germane pozitia autoritatilor de la Berlin cu privire la acest subiect, avand in vedere ca respectarea drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale figureaza printre criteriile politice de aderare la Uniunea Europeana si este definita foarte clar prin standardele juridice europene ale Consiliului Europei.

In raspunsul sau, ministrul de externe german a aratat ca respectarea drepturilor minoritatilor nationale in Ucraina este un subiect care a fost ridicat de Romania, Ungaria si alte state membre in cadrul Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene. Totodata, demnitarul german a relevat ca vocatia europeana a Ucrainei, validata anul trecut prin acordarea statutului de tara candidata la UE, presupune bineinteles si asumarea si respectarea acquis-ul european, respectiv a criteriilor politice de aderare.

Comentarii

# DODI date 27 January 2023 16:01 +5

Aici are dreptate și dl. Corlățeanu și... ungurii (nu udemeriștii!) care susțin, cum e și firesc, drepturile minorităților din Ucraina. Conducrea Ucrainei, necunoscându-și puțina lor istorie, vin cu metehnele sovietice de distrugere a caracterului minoritar. Om fi noi alături sufletește de ucrainieni, având în vedere nenoricirile la care îi supun frații lor ruși, dar ucrainienii mai trebuie să lucreze mult la lipsa lor de empatie față de vecini și minorități. Să nu uite ucrainienii mâna de ajutor le-a fost întinsă de vecini nu de ruși.

# Bravo Corlatean ! date 27 January 2023 17:15 +7

Asa da si sa fie oprit orice ajutor pentru Ucraina pana la rezolvarea favorabila a problemei romanilor asupriti acolo !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva