20 septembrie 2020

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Daca eram activ...

Scris de: Gheorghe MOROSANU, fost judecator | pdf | print

18 mai 2020 12:34
Vizualizari: 4210

Daca eram judecator activ in aceasta perioada de pandalie, spargeam toate normele si rasturnam toate statisticile care privesc eficienta activitatii de judecata.Sa ma explic:

In dosarele penale ma pronunt mai putin, ori mai putin ferm, dar si acolo sint destule termene procedurale, care nu presupun prezenta partilor; deci, se poate da solutia numai din studiul dosarului, iar relatia cu procurorul si cu avocatul se poate face on line sau on tel/Email etc., fara probleme.

Dar sa vedeti in dosarele civile: in majoritatea lor se cere si judecarea in lipsa, partile depun cererile si actele prin posta, judecatorul poate cere relatii si completari prin posta, tel./Email, cum am mai zis... Daca e nevoie de expertiza, si asta se rezolva prin corespondenta.

Desigur, Presedintele nu stie toate astea, desi are ceva juristi la Palat. El a dispus ce a dispus, iar judecatorii s-au repezit sa suspende tot ce misca prin arhiva, girati de CSM, care nici acesta nu a gindit prea mult si prea independent.

Daca gindeau cum trebuie, si Presedintele, si CSM-ul si judecatorii independenti ar fi inteles ca ideea chestiunii era nu sa stopam tot ce functiona, ci doar sa ne suflam cit mai putin virusii in fata unii altora.

Asadar, judecatorii puteau lucra bine mersi intr-un fund de birou sau acasa, la computer, tinind legatura cu instanta si cu grefiera prin mijloacele IT aratate.

Astfel, in loc sa-si complice activitatea prin atitea suspendari, puteau „scoate” o multime de dosare. Dar toti cei vizati au uitat ca publicitatea procedurilor judiciare este un principiu instituit in favoarea cauzasilor, deci, daca nu i se incalca nici un drept, omul este mult mai bucuros de celeritate decit de publicitate.

Numai ca la noi, mai ales dupa ultimul cod de procedura civila, toate principiile sint infrinte de sfintul formalism, judecatorul nefiind lasat sa dispuna cu ideea lui nici in cea mai simpla chestiune.

Poate la urmatorul virus...

Comentarii

# Cârcotaș date 18 mai 2020 12:50 +1

E discutabil. Oamenii vor să depună acte, să discute probe, să pună concluzii. Avocații trebuie să depună dovezile onorariilor, taxele de timbru în original etc. Martorii trebuie și ei audiați... De pe fotoliul din sufragerie și cu tastatura în față totul e ușor și simplu. În viața reală e un pic altfel.

# Maris Vlad date 18 mai 2020 14:38 +4

Daca erati activ si nu suspendati de drept cauzele cum a zis Iohannis va trezeati cercetat de inspectia judiciara...Din pacate asa functioneaza pe la noi independenta justitiei.

# nuibai date 18 mai 2020 19:00 0

Crezi că eu am judecat din fotoliu jumătate de viaţă, sau prin somn?

# nuibai date 18 mai 2020 20:55 0

Am fost. Altfel cum să mergi înainte?

# nuibai date 18 mai 2020 21:23 +2

Hai să vedem cine e în viaţa reală şi cine pe de lături. Sînt acţiuni în constatare în care s-au depus doc. cad. şi adev. de la primărie, acţiuni complet formale şi inutile, în care judele nu trebuie decît să confirme că acele imobile există. Sînt plîngeri contravenţionale în care nu e decît cererea şi procesul verbal, iar judele vede de la distanţă că se menţine, se anulează, sau e bun un avertisment.Tt se transmite prin poştă, orice mai cere judecătorul o face prin corespondenţă, ceea ce oricum era/este obligat. Acestea şi alte cîteva categorii sînt 3/4 din listele de la Judecătorii. E?

# visu date 19 mai 2020 13:15 0

Dacă poate curge salariul fără muncă, o mai pun ei de-o grevă sau altă asiatică si vacanta-i mai ceava ca la Creanga-langa...

# ?????? date 24 mai 2020 21:20 0

https://www.youtube.com/watch?v=e6WJ_Ot7W1I , ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home3/luju/public_html/_template/article.php on line 152
    • VERDICTUL ZILEI - Va fi pus Nicusor Dan sub urmarire penala pentru trafic de influenta?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.09.2020 – Balanel ii ia fata lui Bobita

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva