28 iunie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DEZVOLTAREA MEDIULUI DE AFACERI – CCIR a organizat conferinta de presa “Noul Proiect de lege al Camerelor de Comert din Romania – Catalogul Firmelor – promovare si internationalizare a companiilor romanesti”. Presedintele Camerei, Mihai Daraban: „Romaniei ii lipseste aproape cu desavarsire promovarea externa a mediului de business... Cifrele arata ca exportul este realizat de firmele cu capital strain”

Scris de: L.J. | pdf | print

27 aprilie 2022 15:20
Vizualizari: 1367

Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) a organizat miercuri, 27 aprilie 2022, conferinta de presa "Noul Proiect de lege al Camerelor de Comert din Romania – Catalogul Firmelor – promovare si internationalizare a companiilor romanesti”, avand in vedere necesitatea actualizarii legii 335/2007 si importanta acestora pentru dezvoltarea mediului de afaceri din Romania.


 
Una dintre modificarile din proiectul de lege are in vedere includerea tuturor antreprenorilor din Romania intr-un catalog al firmelor cu scopul de a genera vizibilitate si oportunitati reale de promovare si internationalizare, atat in mediul fizic cat si in cel virtual - mai competitiv si liber de barierele fizice si geografice, gestionat de catre camerele de comert, conform unor modele consacrate, testate si valorificate corespunzator, la nivel european.

 

Promovarea externa

 
"In momentul de fata, Romaniei ii lipseste aproape cu desavarsire promovarea externa a mediului de business. Sunt cifre ale Statului Roman care intaresc aceasta afirmatie si aici ma refer la deficitul balantei comerciale care a avut, in 2021, o crestere abrupta, pana la nivelul de 23,8 miliarde de euro, fata de 18,3 miliarde de euro in 2020. Tot cifrele arata ca exportul este realizat de firmele cu capital strain. Prin realizarea acestui catalog al firmelor ne propunem sa realizam o promovare reala a mediului de afaceri, cu cifre adevarate si, mai ales, cu identificarea exacta a domeniului de activitate de unde se realizeaza profit.
Contributia firmelor nu reprezinta o taxa. Este modul prin care mediul de afaceri se poate autopromova, mai ales daca tinem cont ca, ani de zile, aceasta promovare a fost lasata in seama Statului Roman, iar rezultatele sunt aproape zero. Ambasadele sunt intesate de personal apartinand Ministerului Economiei in state cu care Romania si-a atins de foarte mult timp maximul de potential economic. Trebuie sa realizam promovarea de investitii in Romania, in fiecare judet, acolo unde exista o camera de comert, iar acest lucru costa. Sistemul Cameral din Romania nu se finanteaza din bani de la bugetul de stat, ajungand in 2022 cel mai subfinantat sistem cameral din Europa. Este momentul in care autoritatile trebuie sa aleaga intre disparitia camerelor de comert din Romania sau redefinirea acestora ca institutii puternice care sa atraga companiile intr-un sistem competitiv si performant”,
a declarat presedintele CCIR, Mihai Daraban.

 

Certificat de competenta

 

De asemenea, CCIR sustine certificarea de catre camerele de comert a competentelor administratorilor din cadrul companiilor, echivalentul detineri unui pasaport de incredere, cu valabilitate pe plan global, in mediul fizic si in cel online. Scopul introducerii acestui certificat de competenta  este de a creste calitatea actului comercial, de a responsabiliza agentii economici si de a contribui la imbunatatirea si dinamizarea activitatii economice.

 

Bilantul fiscal

 

"In 2021, la Oficiul National al Registrului Comertului figurau ca fiind active si in functiune un numar de peste 1,1 milioane de companii. Cu toate acestea, la ANAF, pentru aceeasi perioada au depus bilantul anual numai 768.367 de companii. Peste 348 de mii de companii pacalesc autoritatile prin nedepunerea bilantului fiscal si nu patesc absolut nimic. In acelasi timp, mass-media a prezentat foarte multe cazuri in care anumite persoane, cu o educatie precara, s-au trezit peste noapte administratorii unor companii, fara sa stie, si numai pentru faptul ca, la un moment dat, si-au lasat buletinul cuiva. Astfel, devine foarte important sa existe un certificat de competenta exclusiv pentru administratorii companiilor care, in urma unor cursuri simbolice, sa ateste faptul ca respectiva persoana are cunostinte minime de aritmetica si, mai ales, sa stie ce inseamna din punct de vedere legal sa-ti pui semnatura pe un bilant si sa-l depui la fisc”, a declarat secretarul general al CCIR, Ovidiu Silaghi.

Comentarii

# Băran Gheorghe date 28 aprilie 2022 08:40 +4

Modificarea propusa pentru legea 335/2007 este japca pe fata . Un ONG se finanteaza prin activitatea depusa in interesul cuiva iar cel interesat de acea activitate doneaza / finanteaza. Si asa , statul aloca direct de la buget bani pentru ONG-uri , 86000 de ONG-uri in Romania, ceea ce este cel putin ciudat si ca finantare direct de la buget si ca numar de ONG-uri. CCIR sa primeasca bani de la cei interesati sau prin autofinanatare din activitati fara scop lucrativ ca doar asts este un ONG. Dar, cand ONG-urile s-au substituit pe furis clasei politice si Guvenrului , asta deja este o alta problema.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.06.2022 – S-a decis soarta lui Scutea

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva