25 ianuarie 2020

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

„GUVERNUL MEU” BLOCHEAZA INSTANTELE – Curtea de Apel Bucuresti si Tribunalul Arges ameninta ca isi vor suspenda activitatea daca executivul Orban isi va duce la capat planul de a taia veniturile judecatorilor: „Pozitii publice asumate cu usurinta in mediul politic, precum aceea 'daca nu ne convine putem parasi sistemul', sunt de natura a leza demnitatea si onoarea profesiei de magistrat si de a rupe echilibrul care trebuie sa existe intre cele trei puteri” (Documente)

Scris de: Valentin BUSUIOC

20 decembrie 2019 16:59
Vizualizari: 4792

Guvernul condus de catre Ludovic Orban risca sa arunce in aer instantele din Romania, in cazul in care isi va duce pana la capat planul de a diminua veniturile judecatorilor. De altfel, doua instante din tara au anuntat deja vineri, 20 decembrie 2019, ca incepand de luni isi vor suspenda activitatea pe timp nelimitat, ca o forma de protest impotriva manevrelor „Guvernului Meu” cu pensiile de serviciu ale magistratilor.


Este vorba despre Tribunalul Arges – condus de judecatoarea Mariana Varga (foto 1) – si despre Curtea de Apel Bucuresti, a carei presedinta interimara este judecatoarea Luminita Cristiu-Ninu (foto 2). Adunarile generale ale celor doua instante au luat aceste hotarari joi, 19 decembrie 2019, si vineri, 20 decembrie 2019. Totusi, suspendarea activitatii nu vizeaza toate dosarele, exceptie facand anumite cauze – deopotriva penale, civile si vizand litigii de munca – a caror judecare nu suporta amanare.

Daca Tribunalul Arges s-a limitat la a-si anunta masura de protest si a enumera tipurile de cauze care vor continua sa fie judecate, pozitia Curtii de Apel Bucuresti este mult mai radicala, aceasta instanta facand derogare doar pentru dosarele penale cu masuri preventive. Mai mult: CAB a transmis un mesaj devastator la adresa Guvernului si a PNL, acuzandu-l ca, prin tolerarea unor mesaje radicale emise de catre diversi lideri liberali, se face vinovat de „a leza demnitatea si onoarea profesiei de magistrat si de a rupe echilibrul care trebuie sa existe intre cele trei puteri”.

Aluzia este in principal la iesirea virulenta a prim-vicepresedintelui PNL Rares Bogdan, care pur si simplu i-a somat pe magistrati sa plece din sistem daca nu le convin masurile Partidului National Liberal.

Mai precis, joi, 19 decembrie 2019, intr-o interventie la Romania TV, europarlamentarul a declarat: „Daca nu respectam legea pensiilor asa cum a fost votata, ne vom duce acasa! Lucrurile sunt simple: sunt masuri pe care le putem lua pentru a gasi componente economice, financiare care sa acopere aceste nereguli. Trebuie sa incepem sa vorbim despre investitii, despre investitori, despre atragerea de companii straine, despre facilitati pentru companiile romanesti si sa incercam sa iesim din bula asta in care am intrat cu subiectele legate strict de pensii. In Romania nu exista oameni mai egali decat altii. Cui nu-i convine sa plece din sistem! Sa dam OUG ca sa scapam odata de pensiile nesimtite! Nu stiu ce au votat colegii mei in Parlament”.

 

In replica, instanta Curtii de Apel Bucuresti a transmis urmatorul punct de vedere (vezi facsimil 1):

 

Anuntatele intentii ale Guvernului Romaniei de a diminua sporul pentru desfasurarea activitatii in conditii grele si vatamatoare, prin modificarea OUG nr. 114/2018, precum si de a elimina pensiile de serviciu ale magistratilor, reprezinta o incalcare grava a independentei puterii judecatoresti, calificata ca atare si de catre Curtea Constitutionala a Romaniei in jurisprudenta sa constanta.

Statul constitutional al magistratilor, care cuprinde o multitudine de incompatibilitati si interdictii precum si responsabilitatile si riscurile pe care le implica exercitarea acestei profesii impun acordarea unor drepturi banesti adecvate ca o compensatie a privatiunilor si ca o garantie a independentei puterii judecatoresti.

Pozitii publice asumate cu usurinta in mediul politic, precum aceea 'daca nu ne convine putem parasi sistemul', sunt de natura a leza demnitatea si onoarea profesiei de magistrat si de a rupe echilibrul care trebuie sa existe intre cele trei puteri.

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti solicita reprezentantilor celorlalte puteri ale statului, ca indiferent de climatul social si politic, sa dea dovada in discursul public si in activitatea desfasurata de echilibru si prudenta, nicio imprejurare neputand justifica incalcarea garantiei constitutionale a independentei justitiei.

Drept urmare, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au decis in Adunarea Generala ca in masura in care, puterea judecatoreasca nu va fi recunoscuta ca fiind una dintre cele trei puteri ale statului iar Guvernul isi va mentine intentia de a afecta drepturile salariale ale judecatorilor dar si ale intregului personal din justitie, incepand cu data de 23 decembrie 2019, activitatea instantei va fi suspendata, pe timp nelimitat, cu exceptia cauzelor cu masuri preventive in materie penala. 

Redam si luarea de pozitie a Tribunalului Arges (vezi facsimil 2):

 

La data de 19.12.2019 a fost convocata Adunarea Generala a Judecatorilor din cadrul Tribunalului Arges, potrivit dispozitiilor art. 17 alin. (1) coroborat cu art. 16 alin. c) din Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti aprobat prin HCSM nr. 1375/2015, avand ca ordine zi:

I. Exprimarea unui punct de vedere de catre magistratii Tribunalului Arges, in cadrul Adunarii Generale, cu privire la adoptarea unei forme de protest pentru apararea statutului judecatorului, in raport de proiectul de act normativ ce vizeaza abrogarea pensiilor de serviciu;

II. Asigurarea stabilitatii financiare a magistratilor, prin mentinerea in plata a cuantumului tuturor sporurilor acordate;

Prin Hotararea nr. 4/19.12.2019, Adunarea Generala a Judecatorilor din cadrul Tribunalului Arges a hotarat urmatoarele:

Incepand cu data de 23 decembrie 2019 pana la data 17 ianuarie 2020, inclusiv, se adopta urmatoare forma de protest:

Toate sectiile Tribunalului Arges vor judeca numai cauzele cu caracter urgent, dupa cum urmeaza:

Sectia penala: cauze cu parti in stare de detentie, cauze cu minori, cauze in care inculpatii sunt sub imperiul unei masuri preventive sau masuri de siguranta, cauzele de competenta judecatorului de drepturi si libertati, cauzele in care exista riscul implinirii termenului de prescriptie a raspunderii penale in urmatoarele 6 luni, sesizarile in vederea confirmarii redeschiderii urmaririi penale.

Sectia civila: ordin de protectie, suspendare executare silita, sechestru asigurator, ordonanta presedintiala, cauzele care se judeca de completele specializate de minori fond, masuri de protectie, plasamente si adoptii.

Sectia pentru conflicte de munca si asigurari sociale: ordonanta presedintiala, suspendare executare, suspendare provizorie, cerere de ajutor public judiciar”.
Grefierii au aprins flacara revoltei


Amintim ca grefierii au fost prima categorie profesionala care s-a ridicat impotriva planului guvernarii PNL de a taia pensiile de serviciu (demagogic denumite „pensii speciale”). Acestia au declansat proteste inca de miercuri, 18 decembrie 2019 (click aici pentru a citi), cauza fiindu-le sustinuta de catre principalele ONG-uri ale judecatorilor si procurorilor din Romania (detalii aici).

Revolta grefierilor continua vineri, 20 decembrie 2019, breasla amenintand ca isi va intrerupe activitatea pe termen nelimitat atat in instante, cat si in parchete daca Executivul va ramane surd la revendicari.


Iata comunicatul emis joi, 19 decembrie 2019, de catre cinci sindicate, impreuna cu Asociatia Grefierilor din Romania:


Sindicatul National al Grefei Judiciare Dicasterial

Sindicatul Dreptatea Vrancea

Sindicatul SinJust Bihor

Sindicatul Liber al Lucratorilor din Justitie ”Grefierul” Alba

Sindicatul Dreptatea Bacau,

afiliate la Federatia PUBLISIND

in colaborare cu

Asociatia Grefierilor din Romania

La solicitarea si in reprezentarea a peste 6000 de membri de sindicat – personal auxiliar de specialitate din instante si parchete, alcatuit din: grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri documentaristi, grefieri statisticieni si specialisti IT – care reprezinta cea mai numeroasa categorie profesionala din sistemul de justitie,

Luand act de aprobarea in sedinta Guvernului Romaniei din data de 18 decembrie 2019 a proiectului de lege pentru modificarea OUG nr. 114/2018 privind unele masuri fiscale si bugetare, emitem prezentul

COMUNICAT DE PRESA

Constatam, din nou, lipsa de interes a Guvernului pentru dialog social atunci cand se pun in discutie drepturile salariatilor din sistemul de Justitie, masurile nefiind discutate cu organizatiile sindicale si profesionale din sistem. Cu atat mai mult, nu detinem nicio informatie referitoare la draftul proiectului de act normativ.

Vazand declaratiile reprezentantilor Guvernului privind intentia de a reduce sporul pentru conditii periculoase si vatamatoare, ne opunem vehement unei astfel de intentii in cazul in care va fi aplicabila si salariatilor din sistemul de Justitie, aceasta conducand la reducerea valorii nete a acestui spor si, implicit, diminuarii salariale cu sume cuprinse intre 250 si 1000 lei, la salariul net.

Precizam faptul ca, in prezent, desi sporurile de care beneficiaza categoria noastra profesionala sunt calculate prin raportare la salariul de baza/indemnizatia de incadrare, prin OUG nr. 114/2018 au fost deja plafonate la nivelul lunii decembrie 2018.

Mai mult, Guvernul nu face vorbire daca sporul pentru conditii de munca grele, vatamatoare sau periculoase va fi exceptat de la aplicarea art. 25 din Legea nr. 153/2017 care limiteaza suma sporurilor, compensatiilor, adaosurilor, primelor, premiilor si indemnizatiilor, inclusiv cele pentru hrana si vacanta, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite la 30%.

In aceasta situatie, pierderea nu ar fi doar prin plafonarea acestui spor la 25% din salariul minim brut garantat in plata, ci si prin acordarea celorlalte doua sporuri ale personalului din justitie, in procent de doar 5% – spor suprasolicitare neuropsihica si spor confidentialitate (in prezent fiind platite in procent de 15%, desi prin lege sunt recunoscute in procent de 30%), deci o dubla scadere a salariului net cu alte sume cuprinse intre 250 si 1000 lei.

Totodata, celelalte masuri fiscal bugetare mentin starea de discriminare intre categoriile profesionale din sistemul bugetar, fiind prevazuta acordarea anumitor drepturi discretionar si nu unitar (cum este cazul platii orelor suplimentare efectuate, de exemplu), fata de alte inechitati salariale nesolutionate pana la momentul de fata – acordarea neunitara a cuantumului total al sporurilor si calculul gresit al coeficientilor de ierarhizare prevazuti in grila anexa la Legea nr. 153/2017 pentru personalul auxiliar.

Prin urmare,

Avand in vedere intentia Executivului de a-si asuma raspunderea pe acest proiect de lege, luni, 23 decembrie 2019, acordarea acestui „cadou de Craciun” salariatilor din sistemul de Justitie va conduce la blocarea efectiva a activitatii in instante si parchete, nu doar la proteste spontane sau pe perioada determinata.

Luand act de protestul spontan al colegilor personal auxiliar de specialitate din instantele si parchetele din Bucuresti de azi, 19 decembrie 2019,

In virtutea dreptului constitutional la libera exprimare si in urma deciziei luate de organele de conducere ale organizatiilor noastre sindicale si profesionale,

Fata de locul si rolul categoriei noastre profesionale in infaptuirea actului de justitie,

INFORMAM PUBLIC

ca daca Guvernul Romaniei isi va asuma raspunderea pe proiectul legii bugetului de stat si a proiectului de modificare si completare a OUG nr. 114/2018 fara o dezbatere reala cu partenerii de dialog social, sistemul judiciar va fi blocat definitiv.

Corpul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa intelege sa declanseze alta forma de

PROTEST

Vineri, 20 decembrie 2019, incepand cu ora 11:30 – iesire in fata instantelor si a parchetelor in timpul intalnirii cu Ministrul Justitiei, inchiderea arhivelor si a registraturilor si suspendarea sedintelor de judecata.

Aceasta reprezinta a doua forma de protest, urmand ca dupa reluarea activitatii instantelor si parchetelor in ianuarie 2020 sa fie intrerupta activitatea pe perioada nedeterminata.

Comentarii

# Carcotas date 20 decembrie 2019 18:25 +6

Romanii ziceau ca sa piară lumea dar sa fie Justitie. Desigur, ei credeau in principii, in reguli, in Onoare si semnalau cat de importante sunt acestea toate. Românii, nu toti, spun acum: sa piara restul si sa ramanem noi, smecherii, capatuitii, privilegiatii. Cat de mult seamana rosturile lumii de azi cu asezarea lucrurilor din comunism! Doamnelor judecatoare, ca barbati nu mai sunt in sistem, va trebui sa strangeti cureaua, pentru ca va hrăniți de la cazanul comun si nu prea ati pus mare lucru înăuntru. Intr o societate liberala, bugetarii traiesc decent, nu fac avere.

# Valter Cojman date 20 decembrie 2019 18:31 +11

Au vrut IohaniSS si PNL... Acum au... Asa ca sa taca si sa treaca la munca.

# L date 20 decembrie 2019 19:07 +3

Cred ca magistratii trebuie respectati, iar cei care gresesc cu grava neglijenta sau cu rea-credinta sa fie sanctionati.Este bine ca magistratii au pensie de serviciu. In opinia mea, cuantumul pensiei nu trebuie sa depaseasca nivelul salariului. La fel de indrepatati sa primeasca pensie de serviciu sunt si grefierii, care muncesc foarte, foarte mult si in conditii dificile. Si ei merita sa fie protejati si respectati pentru munca lor. Pacat ca nu este in fruntea ministerului de resort o persoana care sa actioneze profesionist/tehnic, iar nu ca "un politruc". Sunt atat de multe probleme in sistemul de justitie (sedinte incarcate, munca peste program, sali improprii, modul de organizare a arhivelor drepasit, conditii impropprii de studiere a dosarelor s.a.m.d.), incat nu pot fi enumerate aici, dar cei care ar trebui sa le rezolve au alte prioritati, straine de calitatea actului de justitie si de conditiile in care se realizeaza. Magistratii se simt dispretuiti. De aici revolta lor.

# Golan date 20 decembrie 2019 19:16 +4

Am si eu o curiozitate. Chiulangii de la forumul procurorilor au fost prezenți la adunarea judecătorilor?sau serveau sorici la guvernul care vrea sa apere independența justiției prin trimiterea acasă a judecătorilor?

# Maria date 20 decembrie 2019 19:18 +1

Cârcotaș, n-ai înțeles nimic! Vezi in limitele tale....și nu te mai oftica,da?

# NU VOR SA MUNCEASACA ? PE BANII NOSTRI ? date 20 decembrie 2019 19:25 0

Dati afara si angajati altii . Adusi de la CAp Iasi, Scuceava, Galati, .. ca dreptu' e acelasi peste tot. Vor bani? Injumatatirea personalului cu marire de salar, sau injumatatirea banilor, cu personal mai mare. Punkt! Cum scriati in 2012, pe Contributors. Controlul asupra modului de manageriere

# Intrebati poporul suveran daca vor sa dea bani ! date 20 decembrie 2019 19:31 +2

Ca pana acu' ceva vreme, doamnele justitiei de la Tg Ms, Cj, ... cerea referendum . Sa il ceara si acu'. E unele masuri, ce nu pot fi adoptate prin reprezentativitate; si atuncea, trebuie consultat poporu' suveran ! Musai Sunt sigura ca va intelege situatia grea a magistratilor, va solidariza cu ei, isi vor vinde casele, maisinile, concediile arvunite, isi vor retrage copiii de la scoli, ca sa o duca magistratii si grefierii mai bine . P.S. Pe cand o greva a notarilor . PPS Luati si voi de cei cu care ati incheiat protocoalele, ... SRI, SIE, SIA, SUA...

# Fărăcatuse date 20 decembrie 2019 19:52 +3

Ciuma roșie v a mirosit urat. Credeați ca vin fomiștii de la pdl și va fi bine. Ei uite ca e bine. Tot ce va iau vouă e pt buzunarul lor golit de prea multă opoziție... Și insolventa tv ați ținut o in viața, de dragul lui raresica. N a ca pe cine nu lași sa moara, nu te lasa sa trăiești. Va urez pensie mică, sau deloc!

# vasile date 20 decembrie 2019 20:00 +5

Şi militarilor când Băsescu şi Boc le-au tăiat pensiile şi salariile, ce trebuia să facă, să închidă unităţile militare? Dar cei de la penintenciare, să le închidă şi să dea drumul la deţinuţi? Dar cei de la vamă? Dar grenicerii? Dar pompierii? Dar doctorii? Magistraţii, o castă privilegiată şi răsfăţată, cu pensii de 300 de milioane pe lună. Să le fie ruşine!

# ȚULUS MARIN , Olt date 20 decembrie 2019 21:18 +1

Este fără tăgadă absurd si imoral, ca si ilegal să ignori toate crimele pe care le comite justitia prin unii dintre functionarii săi si, in acest sens, luăm ca probe edificatoare toate acele cereri/plangeri adresate CSM/ului si CEDO. Interpretarea că au venit PNL/istii si au distrus independenta Justitiei este tot atat de falsă si criminală la fel cum a fost interpretarea de pana acum că PSD./ul a facut reforma.De fapt,a ignorat reformele adevărate și nu au dispus distrugerea castei SRL-iste din magistratură, avocatură si notariate, profesii juridice supuse tot mai mult procesului de reforma capitalistă cu consecinta existentei unor adevărate caste private ale unor cetateni speciali, fără controlul si verificarea statului de drept(adevărat !!) si poporului roman.De ce se dau hotarari nelegale fără ratiunea logico -juridică fără să ai nicio cale (extra)ordinara si de raspundere a judecatorului?De ce profesiile de avocat si notar sunt dependente de casta unor SRL-uri ?!

# DODI date 21 decembrie 2019 00:10 +5

Ar fi cazul ca adevărații magistrați să se trezească și să nu mai aplaude ca iresponsabilii din PNL și USR măsurile impuse de SRI prin dobitocul patentat ciolanis. Aceasta este adevărata plagă asupra României: ciolanis cu guvernele sale iresponsabile și nu adormiții din PSD.

# ?????? date 21 decembrie 2019 10:34 0

@ Probabil niște instanțe ce încurajeză schimbările în magistratură motivate de încălcări ale legii, ? Ăștia amintesc oarecm și de minerii lui Miron Cozma,? Considerați că Inspecția judiciară și SIIJ ar trebui să verifice și legalitatea unor proteste precum cele despre care articolul relatează, ?

# Protocol Secureanu Cârnău date 21 decembrie 2019 12:33 +1

Curat neconstituțional dar umflati-l!!! Mare frăsuială prin instituțiile în care doamna Legată la ochii ( nu cea cu coasa) își duce veacu.Cum glăsuiește constituțiunea toți sunt egali în fața legii dar doamne ferește să te atingi de pensioara mea( babană) Din întâmplare port și eu echipament negru dar sunt de cealaltă parte a baricadei. Despre munca judecătorilor sunt multe de spus au răspundere urișă dar mulți nu au habarde lucru ăsta. Sunt unii care nu citesc dosarele nu respectă procedura dar leafa merge. Dacă încerci să-l trezești (uneori chiar la propriu) ești admonestat și uneori amendat. Alteori în disprețul legii se dispun măsuri aberante foarte relaxat deoarece plătim noi. Nu cred că un membru al acestei caste de elită (așa ar trebui să fie) muncește de 6-7-10 ori mai mult ca un profesor. De ce adică să nu vrea si profesorul sau medicul pensie mare ca să-și respecte statutul său social. Judecătorii trebuie să aibă salarii mari cît sunt activi deoareceau multe interdictii dar

# eu date 21 decembrie 2019 18:54 0

Au dat in branci cu salariul 20.000lei si 3 sedinte pe luna .Sa le fie rusine.

# santinela date 22 decembrie 2019 07:41 +1

Mai doua iesiri din astea lui Rares Bogdan si PNL-ul poate sa se duca sa se culce impreuna cu von Snitel. Exceptional !

# cleo date 22 decembrie 2019 08:04 0

Ii invit pe politicienii care se trezesc vorbind,focusati pe pensiile speciale ale mai multor categorii socio-profesionale, sa citeasca Recomandarea nr.R(97)20/1997 a Comitetului de Ministri al Consililui Europei care este dedicata discursurilor de tip HATE SPEECH! Unii dintre ei au depasit cu mult libertatea de exprimare cu privire la acest subiect!

# Tik date 22 decembrie 2019 11:32 0

Mai lasati-o cu compensatiile!!! Compensatiile sunt pe parcursul desfasurarii activitatii!! Cu varf si indesat. La pensie...fiecare, in functie de cat a contribuit, ca nu sunteti zei!!! Sau...toatea lumea sa aiba pensie speciala!!! Nu va e rusine?? Pensie mai mare ca salariul, medicamente decontate, chirie decontata!! Si va puteti intiarce in avocatura sau alte profesii, fara examene!! Rusineee!! Pensie in functie de contributie! Nu mai este nimic de conpensat!! Si asa...

# arta date 22 decembrie 2019 19:07 0

E democrație, poporul a votat un asemenea Presedinte, aceste masuri sunt agreate de el si puse in practica de ,,guvernul lui". Ma bucur nespus ca le-a stricat Craciunul milioanelor de romani. Poate va treziti la realitate!

# cozia date 23 decembrie 2019 08:39 0

fara pensii speciale la nimeni, parazitii dracului!nu traim in anii 50! nimeni deasupra celuilalt prin privilegii si conturi umflate cu banii celor care produc PRODUC, boii dracului, nu palavragesc la fraierii de pomanagii si pretind ca sunt destepti... justitia omoara romanii de rand prin nedrepetati, favorizeaza criminalii comunisti, iliescu calaul dragnea,imputzita dancila etc. ,iar voi luju.ro primiti premii de la bolsevici??? fir ati ai dracului de imputzitzi, macaniti doar sa nu va pierdeti scaunul de sub cur! nu i asa savaliucule?cum ai trait tu decembrie 89 si ce ai vazut tu baa? sunt sigura ca ti place occidentul iti pute in tara si lauzi sobolaneste bosevicii ca naa de acolo iti curg comisioanele sa tradezi romanii, dar faci propaganda comunista, arde v ar focul sa va arda! MAGISTRATII NU PENSII SPECIALE, NIMENI pensii speciale.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Cum catalogati propunerile privind numirea Gabrielei Scutea ca Procuror General, a Giorgianei Hosu ca sefa DIICOT si a lui Crin Nicu Bologa in fruntea DNA?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.01.2020 – Orban l-a facut pe Werner (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva