26 ianuarie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

EXCLUSIV – Asociatia Magistratilor cere in instanta anularea Hotararii CSM prin care Daniel Morar a primit dreptul de a-l reprezenta pe Procurorul General in CSM. AMR acuza: “Faptul ca forul suprem al puterii judecatoresti incalca de o maniera flagranta Constitutia si legile prezinta o gravitate deosebita” (Actiunea)

Scris de: George TARATA | pdf | print

10 ianuarie 2013 17:15
Vizualizari: 6312

 

Asociatia Magistratilor din Romania, condusa de judecatorul Dan Spanu de la Curtea de Apel Craiova, solicita desfiintarea in totalitate a Hotararii 918 din 23 octombrie 2012 a Plenului CSM, prin care s-a stabilit ca prim-adjunctul procurorului general al PICCJ, Daniel Morar, poate sa participe la sedintele Sectiei pentru procurori a CSM, in perioada in care functia de procuror general este vacanta. In actiunea inregistrata la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti, AMR arata ca Hotararea Plenului CSM este “vadit nelegala”, dar si contrara dispozitiilor si principiilor constitutionale: “Consideram, pentru motivele ce le vom dezvolta in continuare, ca Hotararea nr. 918/23/10.2012 a Plenului CSM este contrara dispozitiilor si principiilor Constitutionale, reglementarilor cu caracter organic cuprinse in legile privind statutul magistratilor si functionarea CSM, la care adauga in mod nepermis”.


AMR despre “grija” CSM de asigurare a cvorumului Sectiei pentru procurori”: “Aceasta ingrijorare nu justifica in niciun mod situatia absurda si inadmisibila care s-a creat, si anume ca printr-o hotarare a CSM sa se adauge la Constitutie, la legea organica de functionare si la propriul regulament”

Potrivit AMR, grija invocata de CSM pentru asigurarea cvorumului necesar desfasurarii sedintelor Sectiei pentru procurori, este de-a dreptul nefondata, in conditiile in care Constitutia si legea nr. 317/2004 prevad ca sectia respectiva este compusa din cinci procurori, plus procurorul general si ministrul Justitiei: “Potrivit prevederilor art. 133 lit. c din Constitutia Romaniei, revizuita in anul 2003, unul din membrii de drept ai Consiliului Superior al Magistraturii este “procurorul general al parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie”.

Textul constitutional este reluat ad literam in art. 28 alin. 1 din Legea nr. 317/2004 modif. si rep. privind Consiliul Superior al Magistraturii, cu referire la participarea procurorului general la lucrarile sectiei pentru procurori.

Prin Hotararea nr. 370/22.10.2012 a acestei din urma sectii se arata expres ca: “functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este singura functie din sistemul judiciar care nu poate fi ocupata prin delegare”.

Atat nota Directiei legislatie, documentare si contencios, cat si Hotararile adoptate pe baza ei (nr. 370/22.10.2012; respectiv nr.918/23.10.2012) justifica solutia criticata prin preocuparea “pentru asigurarea cvorumului necesar desfasurarii sedintelor Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii”. Or, aceasta “grija” este cu totul nefondata, in conditiile in care Constitutia si legea nr. 317/2004 prevad ca sectia respectiva este compusa din 5 (cinci) procurori, la care se adauga si procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si ministrul Justitiei.

Chiar reala daca ar fi, aceasta ingrijorare nu justifica in nici un mod situatia absurda si inadmisibila care s-a creat, si anume ca printr-o hotarare a CSM sa se adauge la Constitutie, la legea organica de functionare si la propriul regulament.

De altfel, chiar daca ar fi modificat regulamentul in sensul acestei hotarari, caracterul neconstitutional si nelegal al demersului ar fi fost acelasi, dar s-ar fi pastrat macar o bruma a unei aparente de legalitate. Plenul CSM n-a considerat necesar nici macar un asemenea minim efort”.

Asociatia Magistratilor: membrii de drept ai CSM nu pot fi substituiti sau inlocuiti

De asemenea, Asociatia Magistratilor din Romania arata si ca Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii nu face nicio referire la posibilitatea substituirii sau delegarii de competente ori de inlocuire a titlurilor celor trei membri de drept ai CSM, adica presedintele Inaltei Curti, procurorul general si ministrul Justitiei: “Va invederam, in acelasi context, ca atat Constitutia cat si Legea nr. 317/2004 se refera expres la cei trei membri de drept ai CSM: ministrul Justitiei, presedintele I.C.C.J. si procurorul general al Parchetului de pe langa I.C.C.J., fara nici o referire la posibilitatea substituirii/delegarii de competente ori inlocuirii titlurilor. In nota, ca si in hotararea nr. 370/22.10.2012, se mentioneaza ca interdictiile trebuie sa fie exprese. Dimpotriva, consideram ca exceptiile (si anume posibilitatea inlocuirii titularilor de drept) trebuie sa fie prevazute ca atare in actele normative, ceea ce nu s-a intamplat, si nu deduse prin interpretari extensive fara nici un temei.

De altfel, in ultimii 8 ani de existenta ai CSM (luand ca reper temporal anul 2004 al adoptarii Legii nr. 317) au existat numeroase situatii cand, din diferite motive, inclusiv prin vacantarea postului, presedintele Inaltei Curti de Casatie si justitie, ministrul Justitiei ori procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au fost in imposibilitate de a participa la lucrarile CSM. Niciodata nu s-a pus macar problema desemnarii unor vicepresedinti/secretari de stat/adjuncti care sa ii inlocuiasca.

Sub acest aspect, referirile la situatia doamnei judecator Barbulescu Livia, vicepresedinta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie la un moment dat, sunt cu totul neavenite.

Prin Hotararea nr.629/10.09/2009 a sectiei pentru judecatori a CSM, domnia sa a fost delegata in functia de PRESEDINTE al Inaltei Curti de Casatie si Justitie si in aceasta din urma calitate a participat la sedintele CSM. Actualul prim adjunct al procurorului general de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie nu a fost delegat (nici nu ar fi fost posibil) ca procuror general, astfel incat cele doua situatii sunt de necomparat.

Foarte semnificativ este si faptul ca pentru a eluda dispozitiile constitutionale si legale, nota interna pe care se intemeiaza hotararile face apel la un alt regulament (!), de data aceasta cel de ordine interioara al parchetelor, aprobat prin Ordinul ministrului Justitiei nr. 529/C/2007, care prevede in art. 7 alin. 3 ca: “in perioada absentei procurorului general sau a imposibilitatii exercitarii functiei, indiferent de cauza acesteia, inclusiv revocarea, prim-adjunctul procurorului general il inlocuieste de drept in exercitarea atributiilor ce ii revin in aceasta calitate, iar in cazul absentei acestuia sau al imposibilitatii exercitarii functiei, indiferent de cauza acesteia, inclusiv revocarea, atributiile sunt exercitate de drept de adjunctul procurorului general”.

In logica, desigur profund criticabila, a hotararii atacate, ar urma probabil ca in cazul absentei primului-adjunct al procurorului general la lucrarile CSM sa participe un adjunct si, de ce nu, un sef de sectie ori un procuror de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Este desigur, un argument ad absurdum care evidentiaza inconstienta tezei privind reprezentarea “in cascada” a unor functii pe care Constitutia si legea nu le prevad ca fiind transmisibile”.

Reintrarea in vigoare a ordinii de drept este absolut necesara”

In final, AMR arata ca forul suprem al puterii judecatoresti incalca grav Constitutia si legile, functioneaza intr-o componenta nelegala si adopta astfel hotarari nelegale, atacabile in justitie: “Faptul ca forul suprem al puterii judecatoresti incalca de o maniera flagranta Constitutia si legile, ca functioneaza intr-o componenta nelegala si va adopta hotarari importante intr-o astfel de compunere, prezinta o gravitate deosebita.

Din aceste imprejurari rezulta si urgenta unei astfel de solicitari, iminenta unor hotarari nelegale, atacabile in justitie, ca si urmarile create de aceasta situatie fiind evidente si de neacceptat.

Va solicitam, in consecinta, sa constatati nelegalitatea Hotararii si sa dispuneti anularea acesteia. Consiliul Superior al Magistraturii si-a arogat cu de la sine putere atributii de a legifera intr-un domeniu care nu ii este, din punct de vedere constitutional si legal, atribuit in competente, astfel incat reintrarea in vigoare a ordinii de drept este absolut necesara”.

Primul termen in dosar a fost stabilit pentru data de 14 ianuarie 2013.

*Cititi aici actiunea AMR de desfiintare a Hotararii CSM prin care s-a stabilit ca Daniel Morar il poate reprezenta pe Procurorul General in CSM

Comentarii

# Iepurila date 10 ianuarie 2013 17:28 -12

Logica aritmetica de clasa a 1-a: daca judecatorul Costiniu tranzactiona decizii pe sute de mii de euro, sotia lui stia, sau judecatorul obisnuia sa bea toti banii la carciuma si madam Costiniu nu avea habar de ce face sotul ei. Asa, intrebare simpla si de bun simt....

# Umbra lui Mircea la Cozia date 10 ianuarie 2013 17:29 -15

Daca se mai indoia cineva ca tevatura din CSM e umbra lui Mona, iata dovezile pas cu pas. Acesti impostori rosii vor sa subjuge justitia, iar Danilet, asa cum e el si cum voi radeti ca idiotii, o salveaza. El nueve Bolivar.

# Viva Bolivar date 10 ianuarie 2013 17:32 -15

Dumbrava si Mona vor sa puna mana pe justitie pentru a o aseza sub fundul dubios a lui Ponta si sub cel spart al lui Antonescu. Spera in revansa niste contracte la apartinatori, posturi caldute pe cine stie unde, un buget de care sa nu dea socoteala prea tare etc. Gunoaie politicianiste, sa se dumireasca toti cu exactitate cine sunt.

# CI date 10 ianuarie 2013 17:41 -18

Bine că ne-aţi arătat fotografia Vioricăi Costiniu, întrucât ea este în spatele acestei agitaţii. E de râs cum se foloseşte ea de veleitare mai tinere, judecătoare dornice să-şi expulzeze colegii din CSM, ca să le ia locul! Propun să schimbe Ponta Constituţia, procurorii să fie aruncaţi din CSM, instituţie peste care să troneze Viorica, să-i pună ea la punct pe nenorociţii ăia care i-au umflat bărbatul pentru şpagă, să poată ea să-i râdă în faţă şui Morar! Dacă asta-i ţara pe care v-o doriţi...atunci succes!

# Un cetățean date 10 ianuarie 2013 17:58 -19

Probabil ca distinsa doamna Costiniu are refulari de pe vremea cind o mangaia pe sub asternuturi un distins domn procuror din Csm , pe numele lui Banciu ... S -ar părea ca subconstientul dinsei refuza aceste amintiri si atunci ne explicam de ce este atât de inversunata împotriva procurorilor . Deh, ale tineretii valuri...

# DOREL date 11 ianuarie 2013 09:25 +4

Mai dragi portocalii de serviciu, cu postarile voastre idioate mai mult stricati ! Sunteti exact ca Zeus cu "ghici ghicitoarea mea !", daca nu spunea prostia aia poate ca ne mai pacalea ceva timp. Asa, n-a facut decat sa umple paharul ! Tot asa si voi acu', puneti gaz pe focul din casa voastra ! Parerea mea: faceti pe mortu'-n papusoi (daca nu stiti cum e aia, cititi-l pe Creanga !) si o sa fie mult mai bine ! Si, b): Mai draga CI, te-am rugat mai fata, sa nu te mai bagi in tarte, ca stii ce se intampla dupa aia ! Plus ca, de la tine trebuie sa ai pretentii mai draga, nu sa torni tot gogosi desumflate ! Pai, sa ne spui ca tot ce e in tara e datorita Vioricai Costiniu inseamna sa ai tot atata inteligenta ca MRU ! Parerea mea ...

# Iepurila date 10 ianuarie 2013 18:02 -19

AMR se comporta ca un club infractional, compus din magistrati spagari, nostalgici dupa vremurile cand toate hotaririle se dadeau contra cost si toate Mariile David spaguiau fara teama justitiabilii...

# Basistii din CSM si CCR s-au desconspirat la Referendum date 10 ianuarie 2013 18:27 +19

Pusi sa actioneze pentru a invelida votul a 7.5 mil de cetateni aceste unelte Basiste s-au desconspirat . Toti romanii au vazut cum se face propaganda life cu oameni ca Zegrean si Haineala . Afara cu ei din justitie .

# Catia date 13 ianuarie 2013 23:12 +1

:Da da, sa vina in locul lor Rodica stanoiu, Fufa aia de la olt si sa fie reabilitat judecatorul Costiniu!

# hihi date 10 ianuarie 2013 19:04 -5

bla bla bla. nu pricepeti, voi colegi judecatori, care nu umblati prin fumoare, ca sunteti urmatorii pe lista? ca veti fi plimbati cu catuse de politisti (ca altceva nu va mai fi), prin fata guvernului si parlamentului, unde va vor scuipa mancatorii de mici electorali si bautorii de bere rosie, iar apoi veti fi tarati in fata comisiei juridice si luati la intrebari de becali?

# Aramis date 10 ianuarie 2013 19:40 +13

S-a spart conducta cu jeguri basiste, au inceput toti ca la comanda sa posteze. Sau poate un singur jeg(nu m-ar mira sa fie vasilica danilet) care a postat mai multe comentarii. Chiar nu intelegeti ca ati pierdut partida, nu cu luju mafiotilor, ci cu poporul roman. Chiar nu puteti accepta votul poporului, cu cat veti fi mai veninosi cu atat poporul va vota si mai mult impotriva reprezentantilor vostri jegosi.

# VIKY date 11 ianuarie 2013 14:04 +5

Corect. Postarile lor ajuta lumea sa nutreasca doar scarba si revolta impotriva lor. Asa a castigat si USL-ul, datorita mesajelor borate de suspendatul pe timpul campaniei electorale. Ei nu isi dau seama, in disperata agonie in care se zbat, ca isi fac rau cu mana lor.

# Simon de Bolivar, el unico date 10 ianuarie 2013 20:09 -13

Cristi Vasilica Danilet a salvat magistratura din fata politica a Monei Pivniceru. E un erou. Lupta impotriva dementei unora ca Pivniceru, Dumbrava, Costiniu, Neacsu, Garbovan, Roman, care vor s-o vanda politicului pentru a-si continua nestingheriti afacerile veroase, betiile, curvasarelile, spagile, interesele, restaurantele. Un lider bolivarian, o revolutie dintr-o singura miscare. Hienele politice au fost demascate. Ne amintim toti ca Dumbrava nu era rau cu PDL, atata doar ca acum nu mai e si trebuie curtati noii stapani.

# hihi date 10 ianuarie 2013 20:09 -5

o sa mori flamanda, si desculta, aramis, nu ai mai crescut de cand ai aparut pe lume in martira asta de tara

# El vieho date 11 ianuarie 2013 07:26 -4

Mai Aramis , puiule, vorbești fără sa o cunoști pe tanti Viorica.Habar nu ai cum urla constiinta in ea. Mă refer la faptul ca îl are pe constiinta pe soțul ei , care este in tip  f destept si care a scos - o din anonimat in tinerete, pe vremea cind doamna mare scula azi se straduia sa se transfere din Buftea in București . Ei, mai baiatule, doamna asta care acum pozeaza in aparatoarea justiției , si- o tragea la greu cu diversi ,fiind foarte sprintara din fire. De aceea se agita acum pt ca știe ce poama a fost si ca soțul ei este o victima a vieții de cacao pe care a dus- o cu ea, el fiind cel care a stilat- o cit de cit, care i- a făcut o infuzie cu neuroni. După un astfel de viața linga o ****** de femeie bagi in tine la greu si mâncare si altele pt a umple golul afectiv... Păcat de el, doamna nu este decit o textolista, care acum se simte f bine in postura se Ioana D 'Arc a justiției . Nu va lăsați pacaliti , este doar o gioarsa . Prietenii știu de ce...Aramis - usurel !

# DOREL date 11 ianuarie 2013 09:37 +4

Mai draga, toti judecatorii de la Buftea au ajuns la ICCJ, J. Buftea a fost o rampa de lansare in cariera ! Plus ca V. Costiniu a trecut si pe la scoala lui Caramihai de la J S 5 ! Asa ca, aici ai dat-o rau in bara ! Ma tem insa ca ai dat cu capul, ma' draga, asa ca mergi repjor la un doctor inainte de a te urca la volan, nu de alta da' in starea in care stei sa nu confunzi drumul cu santul, ca ar fi pacat ! Sfatul meu ! Si, b): cat despre ce-ar fi facut V. Costiniu la tinerete, se vede ca aveti toti aceiasi obsesie cu Zeus, pur si simplu nu putei sa depasiti nivelul slitului de la pantaloni ! Parerea mea ...

# Alerta bolivariana date 11 ianuarie 2013 07:59 -1

Toate comentariile nefavorabile lui Cristi sau celor care apara independenta impotriva lui Dumbrava sunt plusate de redactie, toate comentariile favorabile lui Cristi si celor care apara independenta impotriva lui Dumbrava sunt minusate de redactie instantaneu, de zeci de ori. Razvan, Adina, cineva din redactie manipuleaza continutul site-ului, umbla la aprecierile care trebuie sa vina exclusiv de la cititori!

# VIKY date 11 ianuarie 2013 14:15 +1

Puiuc, gresala capitala. Nu confunda tu evz.ro(a se citi excrementul zilei) cu LUJU. Aici vad ca apar comentarii pro si contra, dar pe fituica de care aminteam, nu vei gasi un comentariu contra holerei suspendate si a clanului, ca alea sunt cenzurate. Asa ca plimba ursul pe "terenul" vostru, daca te deranjaza miile de oameni care acceseaza acest sites, si mai au ceva de spus referitor la dictatura basista.

# Dan date 11 ianuarie 2013 14:20 -3

Tu ai o obsesie cu holera ta. Mai schimba si tu diagnosticul ca devii plictisitoare.

# Cititor date 11 ianuarie 2013 14:33 +3

OK ! Inlocuieste cuvantul cu ce-ti place: pasteureloză, septicemie hemoragică, dracilă, ghimpe, pălămidă, scaiete, spin, etc ,dar tot pasari de prada raman si hoitul este poporul roman -))

# Dan date 11 ianuarie 2013 15:15 0

Holera se face de obicei de la apa infectata. Iar Basescu nu bea apa de felul lui, nici macar apa pura. 

# V.Ruse date 13 ianuarie 2013 09:06 -1

În România singurii care au serviciul asigurat și nu pot fi destituiți, indiferent ce ar face, sunt judecătorii. Adică nu pot fi nici destituiți și nici dați afară. Cu toate acestea, indivizi lipsiți de demnitate ca judecătorii n-am mai văzut. Aceste personaje sinistre au în sânge mentalitatea de slugă. Să fii inamovibil și să accepți să fii sluga unor politruci ca Băsescu, Udrea, Videanu, Boc, Blaga, Berceanu și alții, este josnic. Mai mult, este o crimă să dai o sentință prin care să pedepsești un nevinovat, sau să nu pedepsești un vinovat, pentru că așa ți-a poruncit un politruc, fie el și președintele țării. Cele câteva excepții existente, de judecători cu coloană vertebrală, nu fac altceva decât să întărească regula. Să ai un ministru al justiției fost judecător, care vrea să ajute sistemul pe care îl cunoaște, iar judecătorii să nu sară în ajutorul său, spune totul. Judecătorii acceptă lecții de drept de la un ofițer de punte, un impostor care se recomandă inginer. RUȘINE!!!

# Lili date 13 ianuarie 2013 23:27 +1

"Să ai un ministru al justiției fost judecător, care vrea să ajute sistemul pe care îl cunoaște, iar judecătorii să nu sară în ajutorul său, spune totul." Mona din pivnita vrea sa darame sistemul nu sa-l ajute! Cu accentul ei de transnistria si coafra de pisica beata! Si raporteaza la Voiculescu!

# POPORUL ROMAN date 13 ianuarie 2013 09:42 +3

. Maffia din usl vrea sa puna mana pe justitie: . APEL CATRE MAGISTRATI ! REZISTATI! REZISTATI ! REZISTATI ! SPERANTA acestui neam… ESTE IN VOI ! ULTIMA SPERANTA.. A.. ACESTUI.. POPOR ..ESTE ..JUSTITIA ! Daca mafia va pune mana pe justitie ……suntem pierduti ! PROCURORI, JUDECATORI ..acum SUNTETI …DUMNEZEI ! . Voi intelegeti? ACUM…SUNTETI… DUMNEZEI !!! . SUNTETI… DUMNEZEI !!! . SUNTETI …INDEPENDENTI ! .SUNTETI INAMOVIBILI…! . Nici la Judecata de apoi , nici in fata lui Sfatu Petru nu trebuie sa justificati deciziile voastre ! . SUNTETI… DUMNEZEI !!! . Vreti sa ajungeti iar slugile lui Cattaliin Boicu , ale puuttoarei blonde , ale puuttoarei de onoare si a sotului ei pusscarias ? . Ce veti fi voi atunci ? . Niste jegguri ! . Niste tzucalari …. care asteapta DEZLEGARE DE LA GATALLIN BOICU CE DOSAR SA FACA SAU CE SENTINTA SA DEA …! Alianta contra-naturii USSSL a MAFFIIOTILOR se va destrama….MAI REPEDE DECAT CREDETI ! REZISTATI .pana atunci NU VA VINDETI CONSTIINTA … NU VA VINDET

# POPORUL ROMAN date 13 ianuarie 2013 09:44 +3

Alianta contra-naturii USSSL a MAFFIIOTILOR se va destrama….MAI REPEDE DECAT CREDETI ! REZISTATI .pana atunci NU VA VINDETI CONSTIINTA … NU VA VINDETI VIITORUL, .SI..VETI .. FI ..EROII ..ACESTUI ..NEAM ! . Cu ce e mai prejos LAURA ---CODRUTA ---KOVESI decat celelalte eroine ale neamurilor ANA---IPATESCU ECATERINA ---TEODOROIU JEANNE .. D’ARC , Sau chiar Mihai Viteazul in lupta de la Calugareni ? ----Cu ce este mai prejos Daniel Morar decat Gruia Lui Novac, decat Dan Buzdugan , sau decat FIARA ..PALOSULUI ..BOLDUR ? . FITI SI VOI CA EI !!! . REZISTATI! REZISTATI ! REZISTATI !

# anonim date 13 ianuarie 2013 23:12 +1

DREPTURI SALARIALE RESTANTE ESALONAT 2016, TAXE SI IMPOZITE RESTANTE NEESALONAT LUATE PRIN DECLANSAREA EXECUTARII SILITE.VOM VEDEA LA CEDO -ART6 PROCES NEECHITABIL-CEDO

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 25.01.2022 – Black Hole la BRD: indepartarea prin forta a procurorului DIICOT Adrian Todoran

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva