14 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

TUPEU - Dupa cele 11 porunci ale lui Barosso catre Guvernul Ponta, Comisia Europeana o interogheaza pe Mona Pivniceru cu 21 de intrebari, cu termen de raspuns pana in 7 noiembrie cand vine comisia de evaluare pe MCV la Bucuresti! CE cere detalii despre dosare din instanta: Nastase, Copos, Chiuariu, Voiculescu. De ”Flota„ nu a intrebat!

Scris de: Adina A. STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

18 October 2012 20:46
Vizualizari: 13318

 

Vicepresedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, care detine si portofoliul pentru Justitie, Drepturi Fundamentale si Cetatenie, nu a dorit ca intrevederea pe care a avut-o cu ministrul Justitiei, Mona Pivniceru (foto) sa fie publica. Surse neoficiale arata ca la aceasta intalnire, Mona Pivniceru nu a lasat capul in jos, ci i-a explicat lui Reading ca nu este deloc benefic ca politicle Comisiei Europene sa se faca cu recomandari care pun Guvernul de la Bucuresti in situatia de a aduaga la legi in vigoare. Pe de alta parte, Pivniceru i-a prezentat lui Reading problemele legate de punerea in aplicare a noilor Coduri si solutiile pe care Guvernul Ponta le are in vedere pentru a rezolva situatia existenta. I urma discutiilor a reiesit ca vor fi aduse modificari la Codul de procedura civila pana la intrarea in vigoare a acestora. Viviane Reading i-a adus la cunstinta Monei Pivniceru prioritatile aflate pe agenda Comisiei, in perspectiva urmatorului Consiliu JAI ale carui lucrari vor avea loc saptamâna viitoare", se arata in comunicatul ministerului.


Dupa doua ore de discutii in spatele usilor inchse ale Ministerului Justitiei, Viviane Reading a dat nas in nas cu jurnalistii si tot ce a avut de spus s-a rezumat la urmatoarele cuvinte: "Imi doresc o justitie europeana". Totusi,. Pana la data de 26 octombrie, Comisia Europeana a cerut ministrului roman al Justitei sa raspunda la un chestionar format din 21 de intrebari legate de MCV. Raportul cerut Monei Pivniceru a venit de la Catherine Day, secretarul general al Comisiei Europene. In chestionarul trimis Monei Pivniceru sunt solicitate de catre expertii care vor face evaluarea pentru Raportul pe MCV din decembrie 2012 si informatii legate de dosare aflate pe rolul instantelor de judecata in care sunt implicate nume sonore precum ex-premierul Adrian Nastase, doctorul Serban Bradisteanu, Gigi Becali, George Copos, Dan Voiculescu, Catalin Voicu, Decebal Traian Remes, Zsolt Naghy (fost ministru al Comunicatiilor) si Tudor Chiuariu (fost ministru al Justitiei), dar si detalii despre anchete privitoare la referendumul din 29 iulie 2012 si la parlamentarii care se afla, conform anchetelor ANI, in conflict de interese. Aceste cerinte sunt bizare si incalca prezumtia de nevinovatie a unor persoane care sunt inca in faza judecata, astfel incat judecarea acestor cauze nu poate fi comentata intr-un fel sau altul la Bruxelles, si bâvine in conditile in care este pentru prima data cand se cer astfel de date cu nume si prenume. Niciun expert al Comisiei Europene, care a reliazat evaluari MCV pe Romania de-a lungu ultimilor ani nu a fost interesat de vreun dosar in care erau, cu nume si prenume, trimisi PDL in judecata, si nici dosarul ”Flota„ nu a suscitat vreun interes.

Comisia Europeana vrea sa traga de urechi si Parlamentul Romaniei

In alta ordine de idei, ministrul Mona Pivniceru este pusa intr-o situatie ingrata, daca nu chiar imposibila, in conditiile in care nu poate sa ofere detalii despre modul incare se deruleaza aceste procese, independenta judecatorilor fiind chiar o cerinta a Uniunii Europene si un criteriu absolut necesar de mentinut intr-un stat de drept. O alta intrebare din interogatoriul Comisiei Europene catre Mona Pivniceru tinteste in alt culoar al anchetelor. Comisia cere sa i se trimita o sinteza a discutiilor parlamentare din Comisia Juridica si din Plenul Camerei cu privire la cererile de incuviintare a cercetarii penale in cazurile Laszlo Borbely si Victor Paul Dobre. Intrebarile suna asa: "Pe ce baza juridica/proceduri au fost purtate aceste discutii? Parlamentul a analizat fondul acestor cazuri?” Iata cum Comisia Europeana incearca sa implice in MCV si pozitia Parlamentului in chestiuni de natura juridica.

 

Comentarii

# bebe date 18 October 2012 20:55 +26

O acolada in dreptul intrebarilor si un singur raspuns: Pe baza puctului de vedere exprimat de un jude de la cedo, care, dand exemplu Poloniei spune ca e ok sa batjocoresti proprietarii, a caror case au fost nationalizate, dandu-le 15% din valoarea de piata a imobilului, si pe baza deciziei cedo, ca este perfect ok ca statul sa nu respecte hot jud def si irev, care acorda salariatiilor drepturile salariale, de care au fost privati. Iaca conita Reding pe baza asta si de rest s'o pupi pi moldovianca noastra'n cur!

# Mircea ionescu date 19 October 2012 00:22 +9

In primul rand as fi interesat sa vad efectiv un text original a unei decizii CEDO vizavi de drepturile salariale. Daca ai asa ceva te rog sa ma indrumi. Eu am analizat cazul celor 2 sa u3 salariati de la o Primarie. Dar ce am eu sunt mai mult interpretari, nu am certitudinea ca este textul CEDO. Logica lor, a celor de la CEDO, este ca vezi doamne un contract pe o perioada determinata nu poate fi asimilat ca un drept de proprietate sau drept castigat. In esenta ei au dreptate cand invoca ca un castig in viitor, care nu s-a consumat, adica trebuia sa muncim si pe urma am fi avut dreptul respectiv. DAR, CEEA CE SE PARE CA NU TIN EI CONT, este faptul ca acel contract sau lege a fost anulata unilateral, fara nici un drept de negociere al angajatului (functionar public, profesor, doctor, etc.) Nu stiu ce varsta ai tu, DAR MITUL CEDO DE PE VREMEA COMUNISTA se pare ca a picat. Atunci deciziile erau foarte grijulii cu ce se intampla in fostele tari comuniste. O sa continu pe un nou raspuns

# Mircea Ionescu date 19 October 2012 00:32 +9

Deci continuu. Pe logica CEDO automat ar trebui sa fie anulate TOATE CONTRACTELE FUTURE, care de altfel sunt generatoare nu doar de castiguri speculative dar si a crizei economice care ne afecteaza acuma. Teoretic nu ar trebui sa fie nici a valoare juridica faptul ca tu cumperi,..., ceva ce nu s-a produs, sau extras, sau recoltat peste 1 an !?!?!?. Tot pe aceiasi logica toate contractele facute de banci pe asa zisa garantie a unui contract de munca (mai ales acelea pe perioada nedeterminata, nu uitati ca nu puteam face un imprumut daca nu aveai un asemenea contract) AR TREBUI SA FIE NULE DE DREPT. Acuma adevarul politic este foarte clar, ATATA TIMP CAT CAPITALISMUL NU ARE ARE "SULA IN COASTA" A COMUNISMULUI,...., LUATI-VA ADIO DE LA CEDO, DE LA DREPTURILE OMULUI. Un alt exemplu este si faptul CA NU MAI SUNT GARANTATE CELE 8 ORE DE MUNCA cerute la celebrul 1 mai din 1868, nu mai stiu sigur, cand au murit multi muncitori. Oare de ce nu au cerut ei atunci contracte part-time !?!?!?.

# Laurenţiu date 18 October 2012 22:04 +33

În momente de restrişte este vital, decisiv să alegi corect în cine să ai încredere. Eu cred că România poate avea încredere în actualul ministru al justiţiei. Este o persoană ce a dat calitatea de magistrat pentru a putea ocupa această poziţie în statul român la adăpost de orice incompatibilitate ce i-ar fi ştirbit din legitimitate. Cine face un astfel de sacrificiu nu poate fi intimidat. Şi nici presat.

# siel camataru date 19 October 2012 01:36 +29

Ii recomand doamnei Pivniceru sa nu piarda prea multa energie cu slugile PPE si sa puna justitia pe roate ! Sa se ignore raportul MCV ca si asa nu ne baga in Schengen si Pivniceru sa faca reforme in justitie cum crede de cuviinta ca e mai bine !

# Marius date 21 October 2012 15:17 +4

[quote name="siel camataru"]Ii recomand doamnei Pivniceru sa nu piarda prea multa energie cu slugile PPE si sa puna justitia pe roate ! Sa se ignore raportul MCV ca si asa nu ne baga in Schengen si Pivniceru sa faca reforme in justitie cum crede de cuviinta ca e mai bine ![/quote] Ca multa dreptate ai! Se pare ca C.E a invatat de la tov. Basescu cum e cu agenda de lucru a Guvernului. Adica daca-i tragi pe toti de urechi zilnic, peste 4 ani poti zice ca N-AU FACUT NIMIC! Pai cand sa mai faca daca toata ziua dadeau cu SUBSEMNATU' cand la Base, cand la Reding, cand la Barroso ... si tot asa. Aloooo d-na Pivniceru! SUNTETI MINISTRU AL JUSTITIEI, MCV-ul nu ne va fi oricum favorabil cu PPE la cirma! Ei cu intrebatu' noi cu datu' cu TIFLA. Apropo, poate le amintiti ca Romania poa' sa bata seaua tare si pe varianta INDEPENDENTEI si NEATIRNARII tarii fata de MARILE PUTERI!

# Comisar Reding date 19 October 2012 05:00 +25

In cazul lui Bradisteanu si anchetelor privind referendumul fiind in faza de up, nu prea are acces nimeni la documente ca e putin secreta.Deci Reding ii cere ministrului justitiei si procurorilor de caz sa savarseasca niste infractiuni (adica Pivniceru art.25-196 cp iar procurorii de caz art.196 cp - Divulgarea secretului profesional). In cazurile care se afla pe rolul instantelor orice sfat, orice critica va duce la incalcarea prezumtiei de nevinovatie prevazute de art.48 alin.1 din Carta Drepturilor Fundamentale a UE, prevedere careia dna Reding ca inalt functionar al UE trebuie sa-i se supuna. Despre Borbely si Dobre, solicitarea incalca art.4 din TUE, pe de alta parte CEDO a stabilita ca refuzul ridicarea imunitatii parlamentare nu este o masura disproporţionata faţă de scopul legitim urmărit de autorităţi, DE A PROTEJA instituţia parlamentară (Kart impotriva Turciei, 3.12.2009).

# Comisar Reding date 19 October 2012 05:13 +22

Instituirea unei imunităţi parlamentare vizează un scop legitim, şi anume garantarea exercitării normale a mandatului de parlamentar.(CEDO, Cordova impotriva Italiei, 2003). Aceste fiind spuse ne intoarcem la faptul ca si aceste anchete Borbely si Dobre sunt in faza actelor premergatoare, faza care din nou nu permite accesul nimanui. Paparuda asta de Reding ar trebui sa mai cunoasca ca fiind membru PPE deci om politic nu are ce sa caute sa se implice in niciun proces aflat pe rolul instantelor din Romania sau din alta parte deoarece vorbim de incalcarea independentei judecatorului iar "toate instituţiile şi autorităţile, naţionale sau internaţionale, trebuie să respecte, protejeze şi apere această independenţă" conform art.1 din Carta Universala a Judecatorului. Din pacate doamna Pivniceru va executa inloc sa-i dea peste botul ala impertinent.Iar solicitarile cu nume vin dupa ce Kovesi trimisa de Pivniceru acolo cu suma cum laude, le-a suflat in ureche lui Reding si Day.

# Barosu' date 19 October 2012 05:55 +26

Daca numele celor mentionati apare in Raportul MCV atunci fiecare dintre ei poate da Comisia Europeana in judecata la Curtea de Justitie a Uniunii Europene deoarece orice persoană care a avut de suferit de pe urma unei acţiuni din partea instituţiilor UE sau a funcţionarilor acestora, poate intenta o acţiune la Tribunalul de Primă Instanţă, cu scopul de a obţine despăgubiri.

# pt. barosu' date 19 October 2012 08:39 +16

C O R E C T ! si chiar si dna Pivniceru care a livrat datele (daca o va face) trebuie sa raspunda penal (instigare la divulgarea secretului profesional si complicitatea la abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi referitor la incalcarea prezumtiei de nevinovatie) si pecuniar. Trebuie odata pentru totdeauna sa revenim la normalitate si sa raspundem fiecare pentru faptele noastre.

# Ilarion date 19 October 2012 06:04 +11

V.Reading este la fel ca si multi judecatori din bucla finala a actului de justitie nationala si inteles ca nu legea conduce ci interesul,iar urmarile nu exista asa cum nu exista nici la nivelul juzilor nationali.50 milioane de euro platiti de prostul roman pentru deciziile strambe ale "magistratilor" nationali ce reprezinta nimic ,mai ales in contextul,in care cei ce le dau sunt promovati si recompensati tot cu ce dau prostii romani? cred ca asta este intrebarea.Raspunsul ar fi in reintregirea conceptului de impartialitate cum bine observa cineva pe site.E singurul fapt care ar aduce viitor justitiei romane si statului.iar europa este inca departe si nici mandatele nu sunt vesnice.

# antistalin date 19 October 2012 07:45 +16

cred ca daca si dna piviniceru va proceda ca ponta, sa se supuna la dictatele din ue, care vrea doar sa conduca la prapadul nostru, dna pivniceru va fi o dezamagire. si ar trebui sa nu ne mai inchinam la Poarta, cu toate riscurile. am prefera sa murim decit sa mai fim supusi umilinteleor nebune care vin de acolo, cu o sluga de topor prezidentiala, inconjurata de alte slugi si oportunisti . preferam moartea decit atita nedreptate impusa cu motivatie demagocica, perversa, de ADEVAR. STAMPILAT NOBEL, HA, HA, HA, VORRRBA BASESCULUI

# antibarosso date 19 October 2012 08:26 +22

Suntem unde suntem tocmai datorita indivizilor care ne conduc destinele intr-o societate ca a noastra condusa de impostori nu poti cere normalitate, ca deh pestele de la cap se impute. Uitati-va la acest articol:http://www.lemonde.fr/idees/article/2012/10/17/au-secours-l-europe-sociale-revient_1776741_3232.html Ce spune David Cameron acolo, pai spune ca UE e minunata, sprijina in continuare aceasta constructie dar in ceea ce priveste Directivele europene privind Justitia din Marea Britanie si masurile de securitate sociala sa nu se bazeze pe ei ca vor fi respectate deoarece sunt fanteziste, departe de realitatile si nevoile Angliei. Noi insa nu suntem englezi si-i lustruim pantofii lui Barosso. Noi nu suntem nici macar sarbi ca si aia le-au spus distinsilor functionari UE ca nu se pune problema sa fie de acord cu independenta Kosovo ca sa intre in UE, intre UE si Kosovo, UE poate sa astepte 100 de ani ca sarbii vor alege Kosovo.Noi suntem lasi din nastere.

# livia date 19 October 2012 08:26 +22

Din cerinte se vede clar mana macoveicii. Nu pot sa cred ca suntem atat de importanti, incat cei din partidul pensionarilor europeni (ppe), stiu atat de bine detalii din dosare. Dna Pivniceru, sa le IGNORE cererile, sa faca cum stie mai bine, pentru poporul roman. ppe-ul este oricum pe faras. In curand nu vom mai auzi de ei.

# Ghita Bizonu' date 19 October 2012 09:45 +13

Pai atunci sa ii puna intr-p situatie delicata!!! Sa le taraga atentia ca procedura asta "netrasnparenta" este rodul "reformei" Macovei , reforma tata de apreciata de UE! Sa le zica ca ea nu se poa implica in dosare si sa le vorbeasca despre nemesteceu in dosare. Sa acuze CE de dublu standar si incalcarea conventiilor europene!!!!

# capatu` satului date 19 October 2012 12:41 -12

oameni buni treziti-va din somn; daca nu era UE noi eram inca in sfera Rusiei si aplaudam fiecare majorare de pret la gaze, pt. ca nu`i asha stalin si poporu` rus fericire ne-a adus - sau cum ar zice don` marga rusii ne incalzesc mancarea iar caloriferu` sufletele (ca tot s-a descoperit meritul cultural al caloriferului transilvan) - ati uitat de democratia orijinala ? dar de distrugerea intreprinderilor de stat cu ajutorul membrilor aga mare parte palavramentari fsn ulterior psd; critica adusa CEDO nu are in vedere legislatia nationala conform careia bujetu de stat se aproba de catre PALAVRAMENT; intreb si io retoric cum ar putea plati statu` nishte sume de bani pe care nu le are prevazute in bujet ? nu intra cumva in sfera ilicitului penal o astfel de conduita ? - cine nu stie sa citeasca hotararile CEDO sa puna intai mana sa citeasca dreptu` intern, dar sa nu uite niciodata ca hotararile CEDO au creat in dreptu`intern mai multa dreptate decat sedintele lui iliescu cu fostii procurori jenerali in baza carora sàu pronuntat recursuri in anulare pt. toti nomenclaturistii patriei; suntem saraci, dar nu suntem prosti.

# hop si eu date 19 October 2012 13:57 -13

moldoveanca asta sa puna mana sa raspunda. la ea la curci poate face ce vrea, aici e vorba de interesul national o sa ramanem ultima tara cu MCV

# Hop si tu ca vitelul la poarta noua date 19 October 2012 16:29 +13

Iar vi s-a dat ordin de zi pe unitate?Mai usor pe ulita ceha, nu vedeti ca din ce in ce sunteti mai singuri si mai pe langa drum.Pai suntem unica tara cu MCV, nicio alta tara nu a avut si nu va avea asa ceva pentru simplul fapt ca un functionar al executivului de la Bruxelles cum e Reding, basca membru de partid, basca fara studii juridice, nu are ce sa caute sa-si dea cu parerea despre nicio justitie de niciunde (nici in Ghana nu ar fi acceptat aia asa ceva)deoarece incalca si TUE si TFUE.La noi a cerut Macovei-MCV ca sa-l foloseasca ca arma politica, si noi am acceptat stupizenia asta care este folosita ca pretext de santaj cand ne cerem drepturile in UE (deci impotriva Romaniei, inclusiv a da idiotule, ca te afecteaza ca nu esti in SEE, te afecteaza ca nu iei fonduri europene) si este folosita ca pretext pentru politia politica si instaurarea dictaturii (o sa te afecteze si pe tine, cum vei pasi stramb fata de politica partidului unic sau nu vei mai fi util, o sa o iei elegant).

# emil date 20 October 2012 18:04 +7

Doamna ministru ar trebuia sa raspunda la cele 21 intrebari puse de cei din UE cu alte intrebari.Cum isi permit cei din UE sa se amestece in treburile interne ale unui stat suveran.

# LICA date 20 October 2012 19:49 +2

PAI E SIMPLU: EI NE INTREABA CE VOR , NOI LE ,RASPUNDEM IN COR , IN CARE INCEPEM CU ESCROCHERIILE DE MILIARDE ALE LUI BASESCU , VIDEANU , ETC.

# ILINA date 21 October 2012 14:32 +4

nu cred ca doamna Pivniceru are nevoie de sfaturi din partea forumistilor sau a oricui altcuiva.stie ce raspuns sa dea.cu textul de lege alaturi.cind nu va mai putea raspunde corect sau i se va impune o anumita conduita-va proceda in consecinta:va pleca dar nu va fugi.ne va spune clar despre ce e vorba.sunt convinsa ca nu va accepta compromisuri. de aceea o respect enorm.

# Natalia Glavan date 23 October 2012 09:59 0

Daca tot trebuie sa dam cu subsemnatul la inalta curte atunci am ajuns rau de tot ,de tot.Mai bine ne intoarcem de unde am plecat ca oricum era mai bine .I n concluzie nu am cistigat nimic.Degeaba au murit tinerii aia la revolutie.Se rascolesc in mormint pentru starea in care ne-a adus Basescu si Macovei.De i-ar pune si e ei la zid ISTORIA ca asa ceva nu s- a mai vz.Da de ce nu spune MCV -ul asta numic de SALARIILE SI PENSIILE DE MIZERIE DIN ROMANIA .Acestea nu ii intereseaza !!!!!Pe ei ii inyereseaza Dr.BRADISTEANU.DE AR AVEA NEVOIE DE EL SA DEA DOMNUL SI ATUNCI SA- I VAD CE FAC ?   Nu s-  a mai pomenit asa ceva. BASE E DE VINA OAMENI BUNI SI MACOVEI CU CLICA LOR..........VOR VENI SI VREMURI BUNE !!!!!!!!!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.04.2024 – Deliberari cu judecatoarea ICCJ Lavinia Lefterache: “Esti idioata?”

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva