22 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

UN AVOCAT DEMASCA SISTEMUL REPRESIV – Sergiu Caprita ofera o mostra de curaj si denunta public abuzurile DNA: „Cand dorinta acestei institutii de represiune o reprezinta punerea unei persoane pe esafodul justitiei, pentru presupuse fapte comise in urma cu 10 ani, se mai poate discuta de legalitate?... Se urmaresc penal persoane fara niciun indiciu, se intercepteaza ilegal convorbiri, se ticluiesc probe... Procesele nu trebuie sa se desfasoare sub deviza machiavelica 'Scopul scuza mijloacele'”

Scris de: George TARATA | pdf | print

26 April 2016 14:51
Vizualizari: 26014

Iata un exemplu care ar trebui urmat de toti avocatii din Romania. Tanarul avocat Sergiu Caprita (foto), din Baroul Cluj, denunta public practicile abuzive ale DNA, practici de care toti avocatii se lovesc in activitatea lor, dar despre care multi se feresc sa vorbeasca. Sergiu Caprita a trimis, prin intermediul Lumeajustitiei.ro, o scrisoare deschisa adresata tuturor cetatenilor Romaniei, in care avertizeaza asupra contextului periculos prin care trece tara noastra.

Avocatul Sergiu Caprita atrage atentia asupra anomaliei din Romania, in care cea mai importanta institutie de represiune a statului, DNA, se bucura de o incredere superioara fata de cea mai inalta autoritate de infaptuire a justitiei, in speta Inalta Curte de Casatie si Justitie. Caprita subliniaza ca statul are obligatia primoridaiala de a-si apara cetatenii, dar se intreaba daca acest lucru se intampla cu adevarat, in conditiile in care, acelasi stat, prin DNA, nu face altceva decat sa prezinte o realitate proprie, diferita de cea obiectiva, singura dorinta a acestei institutii de represiune fiind de a pune o persoana pe esafodul justitiei cu orice pret.


In aceeasi scrisoare, avocatul Sergiu Caprita tine sa precizeze ca orice om corupt trebuie adus in fata justitiei si pedepsit, dar acest lucru trebuie sa se intample in urma unor procese corecte, nu in baza devizei machiavelice „scopul scuza mijloacele”. De altfel, avocatul Caprita considera ca tocmai aceasta deviza ne-a adus unde suntem astazi si a facut posibile dosare in care procurorii pun sub urmarire penala persoane desi nu au niciun indiciu, intercepteaza ilegal convorbiri, masluiesc probe sau interpreteaza probe obtinute intr-o maniera partinitoare.

Prezentam scrisoarea avocatului Sergiu Caprita:

Dragi cetateni ai Romaniei,

Va scriu aceasta randuri din dorinta de a atrage atentia opiniei publice cu privire la contextul periculos prin care trece tara noastra din punctul de vedere al actului de justitie.

Traim intr-o tara in care increderea acordata celei mai importante institutii de represiune a statului – DNA – este superioara fata de cea acordata celei mai inalte autoritati de infaptuire a justitiei – ICCJ. Mai nou, condamnarile se fac aprioric, de catre semenii nostri, in discutii private, dar mai ales in mass-media, hotararea judecatoreasca devenind un act lipsit de orice importanta practica. Si aici consider ca este problema!

Cred cu tarie ca statul are obligatiile primordiale de a-si apara cetatenii, nu de a-i acuza, de a-i atrage, nu de a-i alunga, de a-i iubi, nu de a-i uri. Aceste obligatii decurg din nobila calitate de cetatean roman.

Or, atunci cand Statul Roman, prin institutia de represiune cea mai importanta, nu face altceva decat sa croiasca un adevar propriu, distinct de cel obiectiv, se mai pune discuta de aparare, atractie, iubire?

Atunci cand dorinta acestei institutii de represiune o reprezinta punerea unei persoane pe esafodul justitiei, cu orice pret, pentru presupuse fapte comise in urma cu 10 ani, se mai poate discuta de legalitate?

Atunci cand aceasta institutie de represiune cunoaste adevarul faptic –aspect evidentiat printr-o solutie anterioara de scoatere de sub urmarire penala! –, atunci cand creeaza un adevar faptic diferit, se mai poate discuta de stat de drept?

Acest comportament il consider extrem de periculos. Desigur, atunci cand o persoana este vinovata, trebuie sa raspunda pentru faptele sale. Dar cand neimplicarea sa intr-o activitate infractionala este obiectiva, consider ca impotriva acestei persoane nu trebuie sa se porneasca nicio procedura acuzatoriala. Un prejudiciu nerecuperat de stat nu poate justifica un asemenea comportament. Nici calitatea de cetatean al unui alt stat (membru al Uniunii Europene) nu poate justifica o solutie de clasare, atunci cand implicarea intr-o activitatea infractionala este dincolo de orice indoiala rezonabila. Insa probabil ca prezumtia de vinovatie functioneaza in functie de cetatenie. Astfel, calitatea de cetatean roman este incompatibila cu prezumtia de nevinovatie, in schimb ce calitatea de cetatean strain face ca prezumtia de nevinovatie sa devina una absoluta. Doar un sistem inchizitorial poate justifica acest comportament al institutiei de represiune in discutie!

Cu totii suntem vinovati pentru starea lucrurilor din Romania, cu totii purtam o culpa pentru ceea ce se intampla in aceste timpuri, pentru oamenii nevinovati care ispasesc pedepse pentru fapte necomise. Toti am vrut sa ii vedem in fata justitiei pe oamenii corupti, pe cei care au devalizat tara, pe cei care ne-au spulberat idealurile prin faptele lor, dar putini dintre noi stiu ca procesele penale nu trebuie sa se desfasoare sub deviza machiavelica 'Scopul scuza mijloacele'. Aceasta deviza ne-a adus unde suntem astazi: se urmaresc penal persoane fara nici un indiciu, se intercepteaza ilegal convorbiri, se ticluiesc probe, se interpreteaza probele obtinute intr-o maniera partinitoare.

Va indemn sa fiti tari, sa va aparati drepturile pana in panzele albe! Si sa aveti intotdeauna in minte cuvintele lui Carl Jung: 'Ganditul este dificil, de aceea majoritatea oamenilor prefera sa judece'ˮ.

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 26 April 2016 15:09 +53

bravo ,,pustiule,,!!!!!!! bine spus tot ce AI AFIRMAT!!!!!!CRED CA AI MERITA PE DREPT  FUNCTIA DE MIN AL JUSTITIEI(nu aia fara prune in straita,CHIAR DACA MI/AR PLACEA MAI MULT MAESTRUL BOLCAS DIN CAUZA SENECTUTII SI EXPERIENTEI DE VIATA).se vede ca totusi(si este o mare ciudatenie,la cum a fost distru sistemul de invatamint)SCOALA ROMANEASCA MAI ARE CEVA REZERVE

# remember date 26 April 2016 15:13 +44

BRAVO avocatule!!.De tineri curajosi , pregatiti profesional si neintinati de sistemul securist avem nevoie pentru a iesi din marasmul in care se zbate justita compromisa de astazi.Promit ca daca voi avea nevoie in timp de serviciile unui avocat, ma voi adresa tie.Tineri avocati, luati exemplul confratelui vostru.

# nicolae date 26 April 2016 15:22 +29

este ADEVARAT!!! eu am fost condamnat dupa 18 ani pentru acelasi proces care l-am castigat in urma cu 18 ani! reteaua de CORUPTIE BNR - SRI articol 1 http://www.puterea.ro/dezvaluiri/caz-halucinant-dezvaluiri-despre-un-sistem-din-umbra-care-controleaza-statul-roman-si-distruge-orice-oponent-113135.html

# flaviu date 26 April 2016 15:42 +34

Daca dragoste nu e, nimic nu e, domnule avocat. Si traim acut, in aceasta tara un suvoi nesfarsit de nimic, de ura si nebunie care infecteaza totul in jur. Traieste fiinta acestui neam o apocalipsa a batjocurii. I-au intrat in carne, adanc, paduchii mari, zemosi, nascuti de o lighioana legata batjocoritor la ochi, cu o balanta ruginita in mana, ce scartaie amarnic a ura si nedreptate. Infecteaza insectele acestea totul si atata la un dans bezemetic, fara fraie. Securisti, deneisti, harpii straine sub straie de ambasadori pregatesc pas cu pas urmaoarea etapa: o zabala grea, cu tepi, veninoasa, ca sa nu mai vorbim, ci sa tragem ca sclavii la trasura licuricilor de la soare apune. Asta este...

# Mioara date 26 April 2016 15:51 +29

Da , dle avocat am tras si eu concluzia ca statul ne uraste si tot ce este strain este altceva , ca prezumtia de vinovatie este legea DNA-ului si a uneltelor lui ! Sunt impresionata si ma bucura nespus ca exista totusi tineri curajosi , ca Dvs ! Va doresc sa continuati o cariera frumoasa , curajoasa si cinstita ! Cu deosebita stima .

# DODI date 26 April 2016 17:32 +33

Comparați bunuț simț și profesionalismul acestui tânăr cu cel al PRUNEI (că nu pot alătura cuvintele de profesionalism și jurist făcăturii numită SINISTRA JUSTIȚIEI). Îi doresc succes în continuare acestui tânăr!

# pelin date 26 April 2016 17:32 +28

Referitor la abuzurile DNA,care este una din institutiile diabilice de represiune ale statului,nu este o noutate,insa cand un avocat pune pe tapet aspecte referitoare la comportamentul DNA care de ani buni se implica activ,in cercetarea oamenilor nevinovati este ceva nou,iar av.in speta S.Caprita merita felicitari.Este inadmisibil ca intr-un STAT DEMOCRATIC,prezumtia de nevinovatie sa fie valabila in functie de cetatenie,iar calitatea de cetatean roman sa fie incompatibila cu prezumtia de vinovatie.Nu acesta este modul in care se infaptuieste justitia.

# si ce...daca date 26 April 2016 17:45 -7

dar abuzurile procurorului bujorean la interventia liderilor baroului traditional neinfiintat, rasplatite cu titlul de avocat pentru acesta din urma nu se sesizeaza nimeni? Domnu avocat Bota il lasati sa scape asa usor cu demisia pe acest individ care a cheltuit banii statului discretionar, implicind masini, mascati si alte cele si apoi ca sa scape da bir cu fugitii ??? cine plateste mizeria lui bujorean?

# Danut date 26 April 2016 20:15 -9

Manca i as draperia lui de avocat ce bine le zice...adicatelea vrea sa reduca termenul de prescriptie...daca o fapta se prescrie in 12 ani.si o descoperi dupa 9 ani..sa l lasi in pace pe infractor..ca si asa se prescrie in 3 ani..

# Valentin date 26 April 2016 21:04 +14

Si noi am cunoscut si am crezut iubirea pe care Dumnezeu o arata catre noi. Dumnezeu este iubirea si cel ce ramane in iubire remane in Dumnezeu si Dumnezeu ramane in el. (1 Ioan 4, 16), Sus Inima dl. Avocat!

# un om date 26 April 2016 22:42 +15

Ati pus punctul pe i d-le avocat. ati grait adevarul...Aceasta institutie e un haitas de oameni. Se vad tot mai des probatorii bazate pe delatiune si interceptari ilegale ce par a fi  suficiente pt a  fundamenta o  "banuiala rezonabila" care tiraste oameni in morisca DNA, de unde putini mai scapa teferi... Viovatia aproape ca nu mai conteaza...DNA isi manifesta rolul activ nu in aflarea adevarului ci in construirea de rechizitorii bine "betonate" cu care trimite oameni in judecata. ... cit mai multi...numarul e important, ..Oamenii  nu vorbesc despre asta din divese , motive: frica,  rusine, lehamite,  sau "bine ca am scapat"..cei mai multi insa nu cunosc fenomenul DNA, neavind nici o tangenta. Intr-adevar ,infractorii trebuie sa raspunda pt. faptele lor, insa rolul DNA e sa probeze faptele si autorii lor in mod just...sa caute adevarul Altfel oricare dintre noi putem fi victime...Un om darimat, cazut la pamint nevinovat fiind, cum se mai ridica? Cum mai poate el trai?Il ajuta DNA?

# Cineva date 27 April 2016 00:41 -1

Un avocat care vrea doar sa-si faca reclama. Prima data una asa mica de incalzire: "Dragi cetateni ai Romaniei" Eventual "STIMATI cetateni ai Romaniei" fiindca nu prea cred eu ca-ti suntem atat de dragi. In al 2-lea rand, daca ai vreo dovada ca DNA abuzeaza, publica dovada. Astea sunt povesti aiurea cu DNA abuzeaza, politia abuzeaza, Ponta-Basescu-Iohannis abuzeaza, transportul in comun abuzeaza, CFR abuzeaza, arbitrii abuzeaza, patronii abuzeaza,primarii abuzeaza, ANAF abuzeaza, CNAS abuzeaza, etc. Asta o stim si noi, dar nu ne apucam fiecare cetatean sa trimitem o scrisoare deschisa doar ca sa ne facem reclama. Pui dovezile sau lasa-ne cu reclama ta. Oare daca maine trimitem si noi, cititorii LUJU cate o scrisoare deschisa si spunem ca institutia cutare abuzeaza, e ok? Pune dovezi daca ai, iar lumea te va sustine. Lasa-ne cu reclama ta, ne spui lucruri pe care oricum le stim.

# dan vlad date 27 April 2016 11:33 +9

Iti dau eu dovada D-nule "Cineva" care spui ca DNA nu face abuzuri.Cazul pensionarilor de la Pitesti, anchetati de DNA in perioada iulie-august 2014,pe motiv ca au oferit mita pentru a obtine pensii false.Stiti rezultatul? Nici un dosar nu s-a dovedit a fi fals, adica acei oameni erau grav bolnavi. In schimb , in urma amenintarilor procurorilor DNA din timpul audierilor TREI BOLNAVI S-AU SINUCIS.Cazul a fost intens mediatizat, dar nici un procuror nu a fost trimis in judecata pentru aceste crime!Ba mai mult, D-na Kovesi i-a felicitat pe cei de la DNA Pitesti pentru rezultatele deosebite obtinute in anul 2014!!!!Oare este cineva in aceasta tara care sa-i trimita in judecata pe acesti criminali?

# Cineva date 27 April 2016 14:22 0

Eu n-am zis ca DNA e corecta si nu abuzeaza. Stiu ca abuzeaza, dar nu ma apuc sa trimit scrisori deschise. Si eu, si dumneavoastra, si alte mii de oameni stim ca anumite institutii abuzeaza. Haideti sa trimitem toti scrisori deschise tuturor siteurilor de stiri. Vi se pare ok, sau vi se pare reclama? Inca ceva, tatal acestui avocat este cercetat de catre DNA. Pe siteul clujust punct ro veti vedea ca acest avocat este fiul lui Neicuțescu-Căpriță, care este cercetat ptr evaziune si alte multe infractiuni. Eventual dati si un search pe google dupa numele Neicuțescu-Căpriță. Interesant cum fiul acestui afacerist condamna DNA-ul atunci cand tatal sau este cercetat. Prin urmare mie mi se pare ca acest avocat isi face reclama. Daca are dovezi despre abuzuri, sa le trimita la LUJU sa vedem si noi. Ca DNA abuzeaza, stiu si eu, si orice cetatean, dar nu trimitem scrisori deschise fara o proba video/audio/etc. La asta m-am referit si nu la altceva.

# Vasile date 27 April 2016 23:32 +3

Corect zice CINEVA. Să aducă probe concrete că generic așa o știe toată țara că DNA face poliție politic și toturează cetățeni nevinovați gen Rarinca și alții.

# Innocent date 27 April 2016 12:26 0

Am fost trimis in judecata de DIICOT pentru fapte inchipuite de ei si dupa un proces de fond si unul in apel in care s-a admis doar ce a cerut procurorul, am fost condamnat definitiv 2 ani si 4 luni.

# Luca date 27 April 2016 16:34 +5

Felicitari, tanarului avocat! Eu nu cred ca el a scris acest comentariu ca sa-si faca reclama. Are importanta aL cui fiu este? Iar gandim ca in timpurile de mult apuse? Am convingerea ca si-a exprimat opinia lui de tanar specialist, caruia nu-i este deloc usor sa munceasca in sistemul care s-a instaurat in ultimii 10 ani. Este cumplit sa nu beneficiezi de prezumtia de nevinovatie. Este revoltator sa-i auzi pe unii agramati sau pe altii cu pretentii de juristi, spunand despre cei cercetati pentru presupuse fapte penale ca ,,trebuie sa-si demonstreze nevinovatia".

# Yany date 29 April 2016 12:17 +3

Nu știu ce vechime a-i în avocatură de ataci DNA-ul de parcă a-r fi o nălucă.Eu îți spun că vei fi mult mai îngrozit de mîrșăviile facute de colegii tăi ”RECHINII”din Baroul Tradițional. Vezi să nu te trezești că ți-ai pierdut fecioria cînd vei intra în malaxorul lor.A-i grijă cu cine te încurci că, încurcate sunt cărările avocaților prin instanțele de judecată!Mai meditează,mai prinde coajă și cu siguranță vom lectura de l-a tine o altă formă de scrisoare.Umila mea părere este aceia că,a-r trebui mai întîi,voi,așa-zișii ”tradiționali” bătuți l-a fund de Sadoveanu încă din 1948,să intrați în ”legalitate”nu tolerați de judecători, apoi, vei fi luat în serios.Succes și mult curaj!

# avi avi date 29 April 2016 14:59 +1

mai Yany,vezi ca se scrie:v-ei fii,v-ei intra,m-ai mediteaza,m-ai prinde coaja,Mai acesta,tu ne crezi prosti?

# Vladi Mârrr... date 29 April 2016 16:48 +1

Dragul meu Yany, dacă ai vrut să te faci de ras, iti declar ca ai reușit mai mult decât ti-ai propus. În caz contrar, îți spun sincer că nu înțeleg ce ai urmarit si aștept indatorat exlicatii. Dar numai în respectul gramaticii limbii române.

# YANY date 29 April 2016 21:50 +1

Dragii mei,am greșit,aveți dreptate,poate voi mai greșii!îmi cer scuze.A greșii e omenește și nu cred pe nimeni prost.Dar ce ne facem cu acești ”deștepți” care au nenorocit sistemul judiciar,au întinat valorile statului de drept,au nenorocit oameni,au schilodit conștiințe,au umilit și mazilit magistrați,au umplut pușcăriile cu oameni nevinovați devenind slugile banului și vînduți satanei cu tot cu suflet,au scos copii în stradă,au dezmoștenit familii moștenitori de sute de ani,în derîdere au călcat și încă mai calcă legile statului în picioare modelînd diferite categorii de monștrii,au distrus patrimoniul local,național și au umilit Romînia.Voi oameni inteligenți și înțelepți care nu greșiți ci doar executați, tolerați aceste lucruri fără să conștientizați că vor plătii copii noștrii dar mai ales a-i voștrii??? nimeni nu realizează aceste lucruri ? voi ne credeți proșt?Încă o dată vă rog să mă iertați că am greșit!poate voi mai greșii.Oricum să le fie rușine,zic eu!Mârrr..să mîrîe.

# avi avi date 29 April 2016 23:02 +1

mai Yany,postarea ta este corecta.dar mai invata ,mai, gramatica.Se scrie :voi mai gresi,a gresi,modeland,monstri,vor plati,copiii nostri,ai vostri,voi mai gresi.PS inca mai cred ca aceste greseli le-ai scris la misto.PPS .eu nu pun diacriticile

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.04.2024 – Acuzatiile impotriva judecatoarei din cazul Pascu

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva