18 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

EXCLUSIV – Decizia Curtii de Apel Cluj prin care statul roman a fost obligat sa plateasca fostului senator Liviu Ciupe daune de 1,3 miliarde lei vechi pentru cele 120 zile de arest dispuse de procurorul Daniel Morar. Intrucat instanta l-a eliberat, Morar a mai emis un mandat de arestare pentru a-l impiedica pe Ciupe sa mearga la inmormantarea mamei sale, care a decedat de inima rea. Decizia a fost pronuntata de judecatoarea Andreea Tulus, fosta sotie a lui Doru Tulus (Decizia)

Scris de: Razvan SAVALIUC - George TARATA | pdf | print

7 May 2013 15:52
Vizualizari: 14619

 

Lumeajustitiei.ro publica in premiera decizia civila nr. 1713/A/28.06.2004 a Curtii de Apel Cluj, pronuntata de judecatoarele Ana Ionescu si Andreea Anamaria Tulus (fosta sotie a lui Doru Tulus, seful Sectiei a II-a a DNA), prin care statul roman a fost obligat sa plateasca daune de 1,308 miliarde lei vechi fostului senator Liviu Ciupe (fiu de judecator de Curte Suprema), fost director al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Cluj si fost vicepresedinte al PNTCD. Aceste imense daune morale si materiale au fost acordate pentru abuzul grosolan comis de procurorul Daniel Marius Morar (foto) care la 15 septembrie 1999 l-a arestat pe Liviu Ciupe pentru delapidare, sub acuzaţia falsa ca ar fi efectuat, din fondurile de reparaţii, o lucrare în valoare de 732 de milioane de lei la un drum din cartierul bistriţean Viişoara. Liviu Ciupe a fost acuzat in mod nejustificat ca in calitatea sa de director al DRDP Cluj a creat un prejudiciu de 1,098 miliarde de lei prin utilizarea ilegala a fondurilor de reparaţie la o lucrare din cartierul Viişoara realizata de firma ARL – Cluj. In timpul arestarii sale (perioada 14.09.1999 – 11.01.2000), mama lui Liviu Ciupe a decedat de inima rea, insa directorului DRDP Cluj i-a fost refuzat dreptul de a participa la inmormantare de catre procurorul Daniel Marius Morar, de la Sectia de urmarire penala a Parchetului Curtii de Apel Cluj, care a instrumentat dosarul alaturi de procurorul Florin Maghiar. "Deşi instanţa a decis eliberarea mea în decembrie 1999, procurorul a emis un alt mandat de arestare, iar pentru acest fapt nu îl pot ierta", a declarat Liviu Ciupe presei, dupa cele patru luni de detenţie executate la Penitenciarul din Gherla. Liviu Ciupe a fost achitat definitiv in cele din urma pentru acuzatia de delapidare ce i-a fost pusa in carca in mod nejustificat de catre procurorul Daniel Morar, iar apoi a dat statul roman in judecata, prin Ministerul Finantelor, in temeiul art 504 C.p.p. (actiunea in regres) obtinand in 2004 daune considerabile platite de statul roman din banii contribuabililor pentru abuzul procurorilor.


Monica Macovei si Traian Basescu l-au pus pe procurorul abuziv Daniel Morar sef la DNA desi instantele au stabilit cu autoritate de lucru judecat ca arestarea lui Ciupe a fost ilegala

In pofida acestui abuz, Daniel Marius Morar (n.n. - se zvoneste ca procurorul Morar l-a arestat pe Ciupe la comanda prefectului de atunci al judeţului Cluj, pe fondul unor fricţiuni locale şi centrale între PNTCD şi PD, în perioada guvernării în coaliţie) a fost numit sef al DNA in vara anului 2005 de tandemul Monica Macovei – Traian Basescu. Este posibil ca tocmai datorita acestui abuz Daniel Morar sa fie avut la mana de cei care l-au numit, acesta devenit un slujitor de nadejde al lui Traian Basescu, care nu s-a sfiit sa-i omoare dosarul Flota, inventand o falsa imunitate prezidentiala). Spunem aceasta intrucat pentru banii platiti de stat, Ministerul Finantelor putea oricand sa se indrepte impotriva procurorului Daniel Morar pentru recuperarea daunelor produse prin arestarea ilegala, insa acest lucru nu s-a intamplat, cu toate ca potrivit legii, ministerul avea obligatia sa o faca. O simpla actiune a Ministerului Finantelor impotriva lui Daniel Morar pe acest caz ar fi dus la compromiterea iremediabila a carierei acestuia de procuror.

Mai mult, desi Liviu Ciupe a iesit public in presa in 2005, acuzand tentativa de numire a lui Daniel Morar la sefia DNA si semnaland abuzul acestuia, tandemul Macovei – Basescu l-a cocotat pe acesta in fruntea parchetului anticoruptie.

Ironia sortii face ca una dintre judecatoarele care i-au acordat daune lui Liviu Ciupe pentru prejudiciile produse de Daniel Morar sa fie Andreea Tulus, pe atunci sotia celui care a devenit mana dreapta a lui Daniel Morar in DNA – procurorul Doru Florin Tulus (foto). Azi procurorul Doru Tulus este sotul procuroarei Camelia Rosu din DNA (fosta sotie a judecatorului Petre Rosu de la TMB).

In decizia civila nr. 1713/A/28.06.2004 a Curtii de Apel Cluj, pronuntata de judecatoarele Ana Ionescu si Andreea Anamaria Tulus se arata urmatoarele: „...In ceea ce priveste daunele morale, la stabilirea acestora trebuie avut in vedere prejudiciul moral suferit, respectiv suferinta psihica provocata de masura arestarii si durata acesteia, pierderea mamei in aceasta perioada, cu imposibilitatea participarii la inmormantare, stirbirea reputatiei de om politic si profesionist... daca locul de munca a fost pierdut in mod nelegal, cum este in cauza, intrucat ulterior s-a constatat imprejurarea ca arestarea a fost nelegala, de aceasta imprejurare se va tine seama la calculul daunelor morale... Pentru aceste motive, in numele legii, Decide: ... obliga paratul Statul Roman prin Ministerul Finantelor Publice sa-i plateasca reclamantului despagubiri dupa cum urmeaza:

1.Daune materiale in suma de 108.602.816 lei;

2.Daune morale in suma de 1.200.000.000 lei.

Definitiva si executorie. Pronuntata in sedinta publica din 28 iunie 2004.”

Decizia civila nr. 1713/A/28.06.2004 a Curtii de Apel Cluj a devenit irevocabila prin Decizia civila nr. 10355 din 09.12.2005 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a respins ca nefondate recursurile lui Liviu Ciupe (care a solicitat majorarea daunelor) si ale Parchetului Curtii de Apel Cluj si Ministerului Finantelor Publice.

Ambele decizii le puteti citi integral, atasate mai jos.

* Cititi aici Decizia civila nr. 1713/A/28.06.2004 a Curtii de Apel Cluj

* Cititi aici Decizia civila nr. 10355/09.12.2005 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie

 

 

 

 

Comentarii

# Marinaru date 7 May 2013 17:03 +39

Alooooo .....USL,avem dreptul sa cerem ca acesti bani ca si daune sa fie platite de cei care sunt vinovati.NOI nu avem  nicio VINA ca sa platim ce strica acest incompetent si mafiot procuror Morar. Sta in mina parlamentului si a guvernului sa rezolve aceasta problema,altfel nu va deosebiti cu nimic de guvernul si parlamentul PDL-Boc.Crin-Zgonea-Ponta aveti cuvintul.....

# unul din lumea cea mare date 7 May 2013 17:49 +19

oare cineva priveste(doar sa priverasca cu atentie poza) nu seamana vajnicii eroi cu doi cini batuti si umili? asta/i hal de judecator ccr????vai mama voastra de ticalosi si betivanul alalalt parca zice in poza ,,hic......ce dracu am facut iar eram beat,,? vreau banii mei de taxe inapoi nenorocitilor de ce sa platesc din munca mea cinstita?

# ARGUS date 7 May 2013 19:58 +19

Morar pare a fi ,,ganditorul de la Albangia,,Sta si cujeta la prostiile pe care le spun cei care nu se vad in poza. Este plictisit si plin de el.Tulus pare uimit de cele auzite. Ba chiar indignat.De fapt ambii sunt intr-un context pe care il merita si ii caracterizeaza:vorbe goale,fapte abuzive,nepasare pentru ceea ce va urma.Oricum,ambii par a fi satisfacuti de pozitia lor.Vai de ei,dar vai de noi cu asemenea specimene si cei care ii tin in brate.

# BERCEA MONDIAL: ,, e manevra lu fratii miei............,, date 7 May 2013 18:05 +27

prima concluzie este că PROCURORUL DANIEL MORAR trebuie să răspundă material pentru daunele comise părții vătămate Liviu Ciupe și nu contribuabilii acestei tării cum crede Ministerul Finațelor.      În al doilea rând Procurorul Danile Morar trebuie să răspundă penal sub aspectul infracțiunilor de abuz în serviciu, fals , uz de fals, etc,     În al treilea rând acest procuror trebuie ,,expulzat ,,/ înlăturat definitiv din magistratură și nu promovat in funcții cheie cum apreciază marinarul de la Cotroceni și manica      Este foarte evident că nu are cea mai bună logică juridică, nu poate lua decizii corecte și legale, atunci el este un real pericol pentru a decide, eu apreciez că nici funcție de execuție nu mai poate îndeplini.        MJ, CSM trebuie să evalueze urgent calitățile profesionale ale acestui procuror, inclusiv efectuarea unor teste de natură medicală, etc.        dacă acest individ este judecător la CCR, este un mare pericol pentru înfăptuirea JUSTIȚIEI ÎN ROMÂNIA

# DOSAR PENAL date 7 May 2013 18:11 +21

Aloooooo, Băsescu, MAI ESTE BUN CA JUDECĂTOR LA CCR PROCURORUL  MARIUS MORAR ??????????????     Lulutza este în fruntea DNA doar pentru a apăra interesului clanului mafiot aflat la ...............,      În anul 2014 nu mai votăm  USL, PD, 

# VIKY date 7 May 2013 18:36 +29

Pentru gunoiul de la Cotroceni, numai handicapatii se potrivesc in functiile cele mai inalte. Ei pot fi mani******ti ca niste carpe, plus ca se sustin unii pe altii, si nu vor plati niciodata, indiferent ce greseli fac, sau indiferent ce legi incalca. Pacat ca Ponta nu ia spulberat de la inceput pe toti, dar se pare ca este un lant mafiot care va fi rupt foarte greu, doar de un premier si un presedinte fara verigi in acest lant mafiot. Nu stiu ce sanse vor fi la presedinte, ca la actualul premier nu vad schimbari, doar rocade ale gunoaielor basiste.

# Un cetatean date 7 May 2013 19:50 +16

Ministerul Finantelor a evitat, incalcand legea,imputarea prejudiciului celui vinovat ,pentru simplu motiv ,ca acest procuror a ajuns sef la DNA si pe cale de consecinta ,acesta ar fi construit niste dosare finantistilor care ar fi indraznit sa-l puna la plata.Ce spune \"militanta\"Macovei?

# VIKY date 7 May 2013 20:10 +31

Alcolista Macovei *militeaza* pentru pensia domnului Costiniu, nu pentru abuzuri si coruptie, astea sunt familiare ei, nu dreptatea si adevarul, care merg paralel cu persoana ei.

# se-ntreaba cineva, date 7 May 2013 20:02 +16

cum se face ca toate pseudo-valorile astea(morar, tulus,nu mai zicem de boc sau luluta) sunt tot cam de pe-acolo?Fara-ndoiala, si pe-acolo sunt oameni valorosi, dar dejectiile astea sper ca nu pot fi considerate reprezentative...totusi!

# Sebastian date 7 May 2013 21:20 +15

Evenimentul relatat, apartinand carierei profesionale a acestui *brav procuror independent* al regimului boicotisto-basesciano-fanariot, cu o larga recunoastere internationala, ce atesta inalta calificare morala si profesionala, a acestui mare aparator al drepturilor si libertatilor cetatenesti, il recomanda a fi cea mai stralucita optiune pentru o cariera viitoare de judecator constitutional. Multumim iubitului nostru conducator pentru intelepciunea de care a dat dovada in numirea tuturor persoanelor de eminenta intelectuala si morala, plasate in varful institutiilor Statului de drept ce a fost reformat si modernizat in gloriosul sau mandat. Ne exprimam convingerea ca distinsul domn propuror isi va continua stralucita cariera si mai departe in inalta demnitate de judecator constitutional, cu tot atata grija si diligenta intru apararea drepturilor si libertatilor cetatenesti consacrate constitutional. Multumim din inima Partitului si conducatorului sau suprem, Tovarasul .....

# santinela date 8 May 2013 08:19 +15

Desfiintarea CCR si reinfiintarea ei ca sectie a ICCJ unde membrii ei sa se aleaga din sistemul judiciar si nu sa fie numiti .Asa scapam de toti \"morarii,zegrenii\",si alte specimene ce populeaza in mod rusinos aceasta institutie(CCR) insalubra.

# sensu giratoriu date 8 May 2013 11:31 +7

Toate numirile politice si ascensiunile fulminante AU UN PRET ! dintre toti procurorii carora li s-a propus aceasta functie, doar Morar a acceptat sa plateasca acest pret... rezultatul il vedem... un marinar linistit si indestulat in traiul lui tihnit... o ilustra luptatoare impotriva coruptiei care parca a prins aripi cat a fost ministra, si o clasa intreaga de delegati pe functii care vegheaza la linistea si bunastarea acestora... FRUMOS ! sau fucking awesome cum zice cantecul... :)

# cati date 8 May 2013 11:52 +9

Ce caracter marunt, ce inima de caine are acest individ, adulat si ocrotit de basescu si gitenstine. Se pare ca aceste caractere sunt pe placul celor care jefuiesc si distrug Romania, pentru ca numai jigodiile n-au mama, n-au tata, n-au constiinta. Asculta doar de stapan si se gudura in fata ciolanului.Jos dictatura cainilor turbati !!!

# ubu date 8 May 2013 13:58 +8

monica macovei sa-i plateasca leafa acestui nenorocit cules din fundul provinciei cu atat mai mult cu cat stia de eroarea judiciara.

# mafia basescu-morar canele lui date 8 May 2013 15:47 +5

:P lingaul morar de pantofii a lui seful mafiei peste romania 8) chiorul gras porcul ticalos care a ocupat tara cu securistii,procurorii,ccr,hienele flamande de cadavre,cu piticania boc,corveta udrea,scrofa haineala,si gumbix georgescu catelul pechinez ce latra cum fluiera basescu 8) pe ponta lau infasurat singurul antonescu rezista si antena 3 care le arata jaful comis ,curtea de conturi trimite la dna ce au furat dat nimic nu misca procurorii independenti :lol: lui dictatorul hitler de rumänien incarnat de diavolu,iar gunoiul morar sa fie judecat sa plateasca el flota si daunele acoperite de pdl. :-* :-*

# alt cetatean date 8 May 2013 22:13 -3

nu i se pare nimanui suspect ca dl Ciupe a primit pt 4 luni de arest daune morale mai mari decat rudele celor omorati de Huidu?  cat despre acuzatia falsa de delapidare sa fim seriosi DRDP (dir regionala de drumuri si poduri) nu se ocupa de reabilitarea strazilor din localitati care sunt in sarcina primariilor. Ar trebui sa ne intrebam de ce a fost gasit nevinovat desi a efectuat lucrari care nu erau in sarcina DRDP. oare cine din familia lui sta in Viisoara?

# un cetatean neturmentat date 9 May 2013 00:22 +4

Mai alt cetatean,esti/ai fdost coleg cu Morar Daniel Marius?Fii sobru si porneste disc utia de la achitarea definitiva.Nu comenta ca un procuror de doi bani.Eu nu acuz pe Morar ca l-a arestat si trimis nev inovat peCiupe in instanta.Mai gresesc procurorii si nu trebuie sa le taiem capul.Dar faptul ca pentru a nu fi pus in libertate Ciupe,ticalosul de Morar a emis un alt mandat de arestare(in acelasi dosar,dar pentru o alta fapta de doi ban i)este de neioertat,mai ales ca instanta l-a pus in libertate pentru a participa la inmormantarea mamei sale.Este o ticalosie fara margini.daca daunele s-au platit iar Min.Fin.nu s-a iondreptat impotriva lui Morar este dioscutabila o atare situatie.Pana nu apare o lege care sa reglementeze astfel de situatii nu cred va Morar ar putea plati.

# turmentatul din cotroceni date 9 May 2013 17:35 +7

8) 8) 8) eu nevazatorul-chiorul,cu udrea gaina grasa din ples-coie :-* facem o justitie de balamuc,furam cat vrem cu :P lingaii procurorii care ne servesc wisky la ghiata cu haineala ,haina nostra securista -pupincurista cu fata de cal ia dirijeaza tot cu morar macina dosare la comanda :o la coruptii care nu fac parte din miscarea pupi :P lara,cu diaconescu seful :P lingailor dela cotropita sta pe hirtie igenica la basinosu si reclama sa intram sa ne miscam cu ei la mintit poporul pdl in forma noua sal scape de dosare pe demisul cu 98%de popor :zzz

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.05.2024 – Procuror cu demisia trimisa la CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva