22 March 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INALTA CURTE A DECIS TUR II - Judecatoarele Cristina Trutescu, Denisa Livia Baldean si Lavinia Curelea au hotarat organizarea unui al doilea tur de scrutin la alegerile pentru noul CSM. Pentru ultimele locuri destintate curtilor de apel si tribunalelor in viitorul CSM lupta se va da intre Ramona Gratiela Milu si Adrian Gluga, si Mihai Ghica si Narcis Erculescu. La parchete se lupta Sorin Flonta cu Claudiu Sandu, si Sorin Lia cu Catalina Sintion

Scris de: George TARATA | pdf | print

28 July 2022 22:14
Vizualizari: 6947

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis organizarea turului 2 la alegerile pentru CSM. Decizia a fost luata joi seara de judecatoarele Cristina Trutescu, Denisa Livia Baldean (foto)  si Lavinia Curelea.Pr
actic, ICCJ a respins recursurile judecatorilor Ramona Gratiela Milu si Mihai Ghica impotriva Hotararii CSM de organizare a unui tur doi la nivel de curti de apel si tribunale.

In schimb, ICCJ a admis recursurile procurorilor Sorin Flonta si Sorin Lia impotriva hotararii CSM de respingere a organizarii turului doi la parchete de tribunale si parchete de judecatorii.

Recursul PICCJ impotriva hotarrii CSM de validare partiala a listei castigatorilor alegerilor CSM a fost disjuns, urmand sa se se pronunte o solutie separata.

 

Iata minuta hotararii ICCJ nr. 1496/2022 (dosar nr. 1635/1/2022):

 

"Admite contestatiile formulate de procurorul Lia Sorin Marian si de procurorul Flonta Sorin Emil impotriva Hotararii nr. 113 din 19 iulie 2022 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii si in consecinta: Anuleaza, in parte, hotararea sus-mentionata, in ceea ce priveste dispozitiile art.3 si, admitand contestatiile, obliga Plenul Consiliului Superior al Magistraturii sa aprobe buletinul de vot, precum si calendarul de desfasurare a turului doi al alegerilor pentru un membru procuror de la parchetele de pe langa judecatorii, precum si pentru cel de-al doilea membru procuror de la parchetele de pe langa tribunale si sa sesizeze Sectia pentru procurori pentru a dispune masurile ce se impun, in conformitate cu art. 17 alin. (5) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Mentine celelalte dispozitii ale Hotararii nr. 113 din 19 iulie 2022 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii. Respinge contestatiile formulate de judecatorul Milu Ramona Gratiela si de judecatorul Ghica Mihai Stefan impotriva Hotararii nr. 113 din 19 iulie 2022 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii si a Hotararii nr. 2000 din 19 iulie 2022 a Sectiei pentru Judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii. Obliga intimatul Consiliul Superior al Magistraturii la plata catre contestatorul Flonta Sorin Emil a cheltuielilor de judecata in suma de 682,49 lei. Definitiva".

 

Procurorii Flonta si Lia au cerut tur II la parchete


Amintim ca procurorii Sorin Emil Flonta – seful Parchetului Tribunalului Salaj – si Sorin Marian Lia – prim-procurorul Parchetului Judecatoriei Corabia – au formulat recurs la ICCJ impotriva hotararii Plenului CSM nr. 113 din 19 iulie 2022 privind respingerea contestatiilor pe care le-au depus la alegerile pentru noul Consiliu (click aici pentru a citi). In acele contestatii, cei doi procurori solicitau organizarea unui tur secund de scrutin la nivel de parchete de tribunale si parchete de judecatorii, pe motiv ca cei declarati castigatori la alegerile din 22 iunie 2022 nu ar fi obtinut o majoritate de 50 plus 1 din voturi. Este vorba despre procurorul Cladiu Sandu (ocupantul celui de-al doilea loc destinat parchetelor de tribunale in CSM), respectiv procuroarea Catalina Sintion (ocupanta locului alocat parchetelor de judecatorii in CSM).


Judecatorii Milu si Ghica au solicitat anularea turului II


Pe de alta parte, judecatorii Ramona Gratiela Milu de la Curtea de Apel Brasov si Mihai Stefan Ghica de la Tribunalul Cluj au depus la Inalta Curte recurs in sens opus celor formuate de catre procurorii Flonta si Lia. Mai exact, Milu si Ghica au atacat la ICCJ aceeasi Hotarare nr. 113/2022, prin care Plenul CSM a admis contestatiile judecatorilor Adrian Gluga si Narcis Erculescu (presedintele Curtii de Apel Craiova, respectiv cel al Tribunalului Dambovita) si, pe cale de consecinta, a dispus organizarea turului secund la nivel de curti de apel si tribunale. Ramona Gratiela Milu a castigat alegerile din 22 iunie 2022, clasandu-se pe cel de-al treilea loc destinat curtilor de apel in CSM, iar Mihai Ghica a castigat alegerile din 22 iunie, clasandu-se pe cel de-al doilea loc alocat tribunalelor in CSM.


PICCJ a cerut anularea hotararii CSM de validare partiala a noilor membri


In schimb, PICCJ a contestat la instanta suprema atat Hotararea 113/2022, cat si Hotararea 114/2022 (tot din 19 iulie 2022), prin care Plenul CSM a constatat legalitatea procedurii de alegere a membrilor Consiliului impotriva carora nu au fost formulate contestatii. Mai exact, Parchetul General solicita instantei supreme anularea integrala a HCSM 114/2022 si anularea articolului 3 din HCSM 113/2022.

In esenta, nemultumirea PICCJ consta in faptul ca Hotararea 113/2022 aplica reguli diferite de alegere a judecatorilor pentru CSM-ul legislaturii 2023-2028, chiar daca drepturile si obligatiile candidatilor sunt identice, indiferent de gradul de jurisdictie pe care acestia il reprezinta (judecatorie, tribunal, curte de apel, Inalta Curte).

In partea cealalta, parchetul Gabrielei Scutea reclama faptul ca Hotararea 114/2022 a permis orientarea votului „spre o anumita solutie care nu figura in lucrarile initiale ale Plenului, contrar principiului legalitatii si al transparentei” (click aici pentru a citi).

Comentarii

# Mari date 29 July 2022 13:44 -209

Deci "majoritatea toxica" din CSM a avut dreptate. Ceilalti-multa zarva aiurea. Deja e obositor.

# Blat date 29 July 2022 14:48 +265

"Majoritate toxica" isi baga oamenii in CSM, ca sa controleze tot prin interpusi. Doar ca interpusii vor trada

# Nila date 29 July 2022 15:45 +184

Ieșiți fraților la vot…sa decidă poporul

# Mihai date 29 July 2022 17:00 +109

@ Mari, Ce a decis ICCJ e diferit de ceea ce a decis majoritatea toxica: - ICCJ a decis tur 2 atat pt judecatori cat si pt procurori - Gruparea Savonea din CSM a decis tur 2 numai pt judecatori Daca ii ies jocurile, Savonea va deveni presedinte ICCJ si atunci deciziile ICCJ vor fi similare cu cele ale CSM. Acum e preocupata ca si in viitorul CSM, fidelii sai sa fie majoritari

# Crina date 30 July 2022 10:18 +134

Iinstanța supremă a stabilit să sesizeze Curtea Constituțională cu o excepție ridicată de judecătorii Milu și Ghica. Astfel, s-a hotărât: „Sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 16 alin. (3) cu referire la art. 8 alin. (4) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”. Cele două articole se contrazic. Astfel, primul spune că „sunt aleși ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii judecătorii care au obținut numărul cel mai mare de voturi la nivel national” dar care face trimitere la articolul 8 care spune „În cazul în care niciunul dintre candidați nu obține majoritate de voturi, se organizează turul doi al alegerilor la care participă judecătorii și procurorii clasați pe primele două locuri”.

# Cineva date 30 July 2022 10:44 +52

Cristina Truțescu, Denisa Livia Băldean și Lavinia Curelea au stabilit, după ce au conexat toate contestațiile depuse de Parchetul General, de doi procurori și de doi judecători, împotriva unei decizii discutabile a CSM, că turul doi se reorganizează pe motiv că majoritate înseamnă 50 % +1 și nu cel mai mare număr din voturile exprimate. Cristina Truțescu a venit la ICCJ de la Curtea de Apel Iași unde a fost președinte de instanță. Ea este este membru al Asociației Magistraților din România. A promovat la instanța supremă în 2019, în urma susținerii unui interviu în fața Secției pentru Judecători a actualului CSM. Denisa Livia Băldean a promovat la instanța supremă de la Curtea de Apel Cluj. Din mai 2021 este judecător al ICCJ în urma unui interviu și a analizei modului în care sunt redactate hotărârile judecătorești. Decizia finală a fost luată de Secția pentru judecători a CSM. Lavinia Curelea este judecător din septembrie 1989, iar la ICCJ a ajuns în 2014

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.03.2023 – Legalizati cu incredere la Mariana Ghena! (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva