21 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

INDICII DE REPRESIUNE NEDREAPTA – Procurorul Constantin Sopalca de la DIICOT-Mehedinti nu l-a uitat pe Alin Cismaru, retinut ilegal, trimis in judecata pentru fapte inexistente si achitat de ICCJ dupa 5 ani de procese. La fix 3 zile dupa ce statul a fost condamnat definitiv sa plateasca daune morale din cauza erorii judiciare comise de Sopalca, procurorul l-a citat ca martor pe Cismaru, intr-un nou dosar. Cand a ajuns la parchet, tanarul a aflat ca de fapt e urmarit penal (Documente)

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

29 March 2015 12:20
Vizualizari: 16501

Procurorul Constantin Sopalca (foto 1) de la DIICOT-Mehedinti pare a nu accepta ideea ca trei instante penale si doua instante civile au dovedit eroarea judiciara pe care a comis-o in cazul tanarului Alin Cismaru (foto 2) din Drobeta Turnu Severin, privat de libertate in mod ilegal, trimis in judecata de doua ori pentru fapte imaginare si achitat inclusiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa 5 ani de procese, pe motiv ca "fapta nu exista". Imediat dupa ce Sectia a I-a civila a Curtii de Apel Craiova a obligat statul roman sa-i plateasca lui Alin Cismaru 20.000 lei daune morale din cauza abuzului la care a fost supus de Constantin Sopalca, procurorul l-a chemat pe tanar la parchet, dar nu pentru a-i cere scuze pentru suferintele pe care i le-a pricinuit, ci pentru a-l pune sa dea declaratie intr-un alt dosar.


La 12 februarie 2015, adica la fix 3 zile dupa ce a castigat definitiv si actiunea in pretentii, Alin Cismaru a fost citat sa se prezinte la sediul DIICOT-Mehedinti in ziua de 27 februarie 2015, ora 9.30, pentru a fi audiat in calitate de martor in dosarul nr. 115/D/P/2013, avand ca obiect infractiuni extrem de grave: constituire a unui grup infractional organizat, trafic de persoane, trafic de minori si proxenetism. Tanarul s-a conformat, a venit la parchet insotit de un avocat si, in fata procurorului Constantin Sopalca, a dat o declaratie in care a precizat ca nu are nicio legatura cu faptele sesizate.

Procurorul Sopalca: "I s-a spus verbal lui Cismaru Alin ca s-a omis taierea cuvantului 'petent' desi in continuare s-a trecut infractiunile pentru care s-a inceput anterior inceperea urmaririi penale in personam"

Cateva saptamani mai tarziu, in acelasi dosar nr. 115/D/P/2013, procurorul Constantin Sopalca a emis o noua citatie pe numele lui Alin Cismaru, de aceasta data, insa, in calitate de petent. Nedumerit, tanarul l-a sunat pe procuror, spunandu-i ca nu intelege de ce este chemat in calitate de petent, cata vreme el nu a formulat petitii sau plangeri. Procurorul i-a raspuns ca nu ofera detalii la telefon si i-a pus in vedere sa se prezinte la sediul parchetului la data mentionata in citatie, 26 martie 2015. La sediul DIICOT-BT Mehedinti, Alin Cismaru a aflat cu stupoare ca de fapt calitatea de petent a fost trecuta pe citatie dintr-o eroare a procurorului si ca in realitate el este suspect in dosar. Curios, in aceeasi cauza, au fost citati ca martori si cei trei avocati care l-au reprezentat cu brio pe tanar in cele doua procese castigate, penal si civil. Iata ce sustine Alin Cismaru intr-o scrisoare transmisa redactiei luju.ro:

"Am fost citat in calitate de martor in luna februarie 2014, desi nu am nicio legatura cu ceea ce se intampla in acest dosar (asta va hotari eventual instanta de judecata). In acelasi dosar, am primit o noua citatie in care am calitatea de 'petent'. L-am sunat in aceeasi zi pe procurorul Constantin Sopalca si l-am intrebat de aceasta citatie, ce se intampla, intrucat eu nu am facut nicio cerere/ plangere/ petitie, acesta spunandu-mi ca nu vorbim prin telefon si sa ma prezint la termenul fixat, adica azi 26.03.2015. Ieri, 25.03.2015, avocatul meu Stuparu Lucian (pentru ca Petru Sorin Crudiu, Marian Valon, Narcis Bordea - cei care m-au reprezentat in dosarul in care am fost achitat si ulterior despagubit - au in acest dosar calitatea de 'martori' si nu ma pot reprezenta) s-a prezentat la DIICOT-Biroul Teritorial Mehedinti si, negasindu-l pe procuror, l-a sunat si i-a spus ca e la parchet si ca ar dori sa stie despre ce este vorba intrucat nu se poate prezenta la data de 26.03.2015, termen la care eu am fost citat, si vrea sa stie daca este nevoie ca el sa fie prezent dat fiind faptul ca eu am calitatea de petent. Procurorul de caz Constantin Sopalca i-a spus ca nu e nevoie de aparator ales in cazul meu (desi avea delegatie deja la dosar de cand am avut calitatea de martor), ca pot veni singur, ca nu este nici o problema.

Astazi, 26.03.2015, m-am prezentat la DIICOT-Biroul Teritorial Mehedinti cu citatia in mana si, ajuns la procuror, acesta mi-a pus in fata doua hartii in care am observat ca este mentionat numele meu ca si suspect, mi-a dat pixul sa le semnez spunand 'semneaza-le repede si esti liber' fapt pentru care eu i-am spus ca nu semnez, ca solicit sa fie prezent si avocatul meu intrucat eu am primit o citatie in care scrie ca am calitatea de petent, nicidecum de suspect, pentru ca daca stiam ca am calitatea de suspect formulam o cerere de recuzare avand in vedere faptul ca am fost achitat dupa ce am fost trimis de dumnealui in judecata si ulterior am primit daune morale in acest sens. Procurorul mi-a spus ca pe el nu il intereseaza, ca asa a considerat el la acel moment si ca asa considera si acum si ca eu nu am ce sa fac, va trebui sa ma conformez, fapt pentru care i-am spus din nou ca nu semnez si nu iau nimic la cunostinta decat in prezenta aparatorului ales, in acest sens intocmindu-se un proces verbal prin care ei spun ca in mod 'eronat' au trecut calitatea de 'petent' deoarece eu sunt 'suspect' si ca s-ar fi inceput urmarirea penala impotriva mea. Initial, acesta a intocmit un singur proces verbal in acest sens, pe care l-am semnat si am vrut sa plec, procurorul spunandu-mi ca procesul verbal ramane la el si ca nu pot pleca cu el, fapt pentru care i-am zis ca doresc sa imi dea si mie un exemplar, motiv pentru care a mai scos inca unul si mi l-a inmanat".

Prezentam Procesul-Verbal din 26.03.2015 incheiat la sediul DIICOT-Mehedinti, intre Alin Cismaru si procurorul Constantin Sopalca:

"Constantin Sopalca, procuror din cadrul DIICOT-BT Mehedinti

Azi data de mai sus, s-a prezentat Cismaru Alin care ne-a spus ca a fost citat in calitate de petent si nu de suspect si ca nu vrea sa dea nicio declaratie si nici sa primeasca procesul verbal de aducere la cunostinta a invinuirii.

Cu acest prilej, i s-a spus verbal lui Cismaru Virgil Alin ca s-a omis taierea cuvantului 'petent' desi in continuare s-a trecut infractiunile pentru care s-a inceput anterior inceperea urmaririi penale in personam.

In atare situatie, petentul a sustinut verbal ca pentru ca a fost citat in mod eronat in calitate de petent, solicita citarea pentru luni 30.03.2015, ora 12:00.

Pentru care am incheiat prezentul proces-verbal in doua exemplare".

*Cititi detalii despre cazul lui Alin Cismaru in articolul "Abuzul unui procuror"

*Cititi aici citatia in calitate de martor adresata lui Alin Cismaru la 12.02.2015

*Cititi aici citatia in calitate de petent adresata lui Alin Cismaru la 24.03.2015

*Cititi aici procesul-verbal incheiat la 26.03.2015 intre procurorul Constantin Sopalca si Alin Cismaru

Comentarii

# GINA MAGIRESCU date 29 March 2015 14:06 +15

acesta este genul de abordare anchete la DIICOT= spete scoala a la OLARU CODRUT via BICA ALINA.

# turnatorul de serviciu date 29 March 2015 23:21 +10

INDICII DE REPRESIUNE NEDREAPTA!!!!Se intalnesc zilnic in sectiile de politie, in parchete si chiar in salile de judecata. Si nu numai indicii ci si probe concrete. Problematica este arhicunoscuta. Cei mai multi dintre noi stim ca inca mai traim intr-o dictatura securista in care uneletele securismului nu raspund pentru faptele lor.Nimic nou sub soare.N-au raspuns nici securistii ce au torturat,au condamnat si-au omorat oameni nevinovati pe vremea lui Ceausescu, n-au raspuns nici cei ce-au tras la revolutie in civili neinarmati,n-au raspuns nici cei ce au torturat si batut oameni nevinovati la Magurele, n-au raspuns si nu raspund nici cei ce au bagat si mai baga si astazi oameni nevinovati la puscarie.Si toti au slujit si slujesc acelasi sistem:sistemul securist.Credeti ca va veni vreodata vremea scadentei???Credeti ca veti vedea vreodata calaii raspunzand pentru faptele lor???Credeti ca va veni vremea cand binomul CoKo va va timite bezele de dupa gratii???Cred ca aveti imaginatie!!! :roll: :roll: :roll: <img src=ops:' /> <img src=ops:' /> <img src=ops:' /> <img src=ops:' /> :eek: :eek: :eek: 8) 8) 8) 8)

# gigi date 29 March 2015 16:28 +7

da, intr-adevar, sopalca nu mai stie de mult ce face...saracul de el...

# chelu date 29 March 2015 17:26 +16

O simpla si curata actiune in pretentii in civil impotriva dnului procuror! art 252 NCC. Cu cat mai multe nume pe portal cu atat mai rapida trezirea la realitate. In rest: Legea raspunderii magistratilor. Pentru asta nu iese nimeni in strada?

# DOREL date 30 March 2015 09:55 +5

Ai dreptate mai draga dar, din pacate, lumea nu iese in strada pentru ca nu pricepe decat prea tarziu .... 

# nicolae date 30 March 2015 12:15 +3

Cum a ajuns Sopalca procuror ? Citez din „creatia ” literara a acestuia : „ s-a trecut infractiunile ” , „ s-a inceput anterior inceperea ” , „i s-a spus verbal ” , ca pentru ca ”. Toate acestea in numai doua fraze ! Nitu tiberiu , inca nu l-ai dat afara ? Ai doua motive temeinice :este analfabet si nu stie meserie . Suficient ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.05.2024 – Inca o palma pentru Justitia din Romania

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva