22 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

PRUNA A APROBAT UZUL ARMELOR DE FOC IMPOTRIVA DETINUTILOR – In loc sa rezolve genocidul din penitenciare, Guvernul Ciolos a emis normele prin care se pot folosi armele de foc in caz de revolte ale detinutilor. Regulamentul a fost publicat in Monitorul Oficial din 11 aprilie 2016, fapt ce dovedeste ca pentru Ministerul Justitiei altele au fost prioritatile si nicidecum rapoartele Avocatului Poporului, ale Departamentului de Stat al SUA si avertismentele CEDO (Hotararea)

Scris de: L.J. | pdf | print

14 July 2016 17:18
Vizualizari: 26424

Iata dovada ca pentru Guvernul Ciolos genocidul din inchisorile romanesti nu a constituit nicio clipa o prioritate, pana la izbucnirea revoltelor din penitenciare, ci exact opusul. In loc sa se ia masuri pentru umanizarea conditiilor de detentie si solutionarea problemei supraaglomerarii din penitenciare astfel cum s-a semnalat si propus de Avocatul Poporului si alte institutii internationale, Guvernul Ciolos a gasit in schimb suficient timp sa emita Regulamentul de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor, in care a transat problema nereglementata a folosirii armelor de foc in interiorul locurilor de detentie, in caz de proteste ale detinutilor.


Prin Hotararea de Guvern nr. 157 din 10.03.2016, publicata in Monitorul Oficial nr. 271 din 11 aprilie 2016, semnata de premierul Dacian Ciolos si contrasemnata de ministresa Justitiei Raluca Pruna, s-a aprobat modalitatea folosirii armelor de foc in caz de proteste ale detinutilor, care se manifesta prin actiuni violente ori prin distrugerea de bunuri.

Pana la emiterea Hotararii de Guvern, chiar daca Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor prevedea ca personalul care asigura paza penitenciarelor poate purta arme de foc, in lipsa normelor de aplicare a legii nu se specifica in ce conditii se poate folosi armanentul de foc in interiorul penitenciarelor. Asta intrucat art. 21, alin (2) al Legii 254/2013 prevedea: “Portul si uzul armelor de foc sau altor arme neletale este interzis in sectorul de detinere, astfel cum este definiti prin regulamentul de aplicare al prezentei legi, cu exceptia unor incidente critice definitie in regulamentul prevazut la art 15 alin. (3), cazuri in care se delimiteaza vizibil un perimetru interior”.

In art. 15 alin. (3) al legii se mai prevede ca: “Masurile necesare pentru siguranta penitenciarelor de stabilesc prin regulament aprobat prin ordin al ministrului justitiei”.

Iata ca in martie-aprilie 2016, cu putin timp inaintea izbucnirii revoltelor, Guvernul Romaniei condus de Dacian Ciolos nu a rezolvat conditiile de rele tratamente din penitenciare, dar a gasit in schimb timpul necesar sa emita regulamentul de aplicare al Legii 254/2013 care, printre altele, permite folosirea armelor de foc in perimetrul din interiorul penitenciarelor, in caz de revolte.

Liber la impuscat detinuti violenti

Iata fragmentul relevant din Regulamentul aprobat prin Hotarare de Guvern, semnata de Dacian Ciolos si ministresa Raluca Pruna:

Hotararea de Guvern nr. 157 din 10.03.2016 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal

Act publicat in Monitorul Oficial nr. 271 din 11 aprilie 2016

Prim ministru Dacian Julien Ciolos

 Contrasemneaza: Ministrul Justitiei, Raluca Alexandra Pruna

Articolul 21

 Portul armelor de foc

 (1) In exercitarea atributiilor de paza si escortare a detinutilor, precum si in alte situatii temeinic justificate prevazute in planurile de paza si aparare ale penitenciarelor personalul foloseste tehnica, mijloacele si armamentul din dotare, potrivit legii.

 (2) In aplicarea prevederilor art. 21 alin. (2) din Lege, prin dispozitia directorului general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, se pot constitui zone speciale de siguranta, delimitate vizibil in interiorul sectorului de detinere, in care se instituie dispozitive suplimentare de mentinere si restabilire a ordinii si disciplinei, folosindu-se inclusiv formatiuni apartinand Ministerului Afacerilor Interne.

(3) Constituirea zonei speciale de siguranta se face in situatia in care prin actiunile violente de protest ale detinutilor se pune in pericol viata ori integritatea corporala a persoanelor sau securitatea bunurilor.

(4) In momentul in care cauzele ce au determinat constituirea zonei speciale de siguranta au fost inlaturate, masurile speciale luate inceteaza.

Intrebari legitime:

-De ce in loc sa se rezolve cu prioritate situatiile de genocid din inchisori, situatii care pot provoca in mod obiectiv actiuni de protest ale detinutilor tinuti in conditii inumane de detentie, s-a preferat mai inainte de toate adoptarea unui Regulament care sa permita folosirea armelor de foc impotriva celor care se revolta?

-Daca detinutii vor inteti actiunile de protest, Guvernul va aproba ca protestatarii sa fie impuscati?

-Actiunile de protest, chiar si violente, sunt legitime si pot fi intelese din punct de vedere uman, in conditiile in care s-a constatat de catre Avocatul Poporului, CEDO si alte institutii internationale ca inchisorile romanesti sunt lagare de tortura?

-A stiut din timp Guvernul Ciolos ca exista pericol de revolta si s-a grabit sa reglementeze folosirea armelor de foc impotriva detinutilor? 

* Cititi aici integral Regulamentul de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor 

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 14 July 2016 17:26 +22

NICI O SECUNDA NU AM CREZUT/O PE LUPOAICA IN HALAT DE OAIE!!!!!!!!!!!!! ASTA TREBUIE SA INFUNDE ,,PUSCARIA,,.........ASTA/I CEA MAI MARE RUSINE PENTRU ASA ZISA justitie .mermelitorilor de bucatari chinezi!!!!!!!!!!priviti si luati aminte,TOTDEAUNA FOCUL INCEPE CU O SCINTEIE!!!!!!!!!NE/AM SATURAT DE3 VOI!!!!!

# TITULESCU date 14 July 2016 18:49 +11

NU E LUPOAICA IN OAIE ,E OAIE ,OAIE ,e oaie la ue SI PUSA OAIE LA OI.

# DODI date 14 July 2016 20:53 +15

Greșiți profund. De când un pui de procuror comunist este pe post de lupoaică. Chiar dacă s-a îmbrăcat în haine de oaie, paparuda asta este o lașă, pe lângă care un iepure ni s-ar părea curajos. Dacă nu are pe macovei sau tătucu lângă ea nu este în stare să treacă singură strada. Așteptăm pe cioloș care, după ce s-a mirat că niște vietnamezi au fost studenți în România, a mai aflat cu surprindere că orașul Saigon a fost botezat după DOI mari vietnamezi: HO și MIN.

# unul din lumea cea mare date 14 July 2016 23:31 +10

ptr titulescu si dodi// scuze ca nu m/am facut inteles.nu m/am referit la INTELIGENTA LUPULUI !!!!!!doar la voracitatea primitiva a acestei piranha(si am fost ,,fortat,,sa o fac lupoaica doar pentru ca se imbraca in halat de oaie,oaie,caci nu exista in folclorul romanesc nici un apropos despre caracterul unei piranhia).mi/a placut chestia cu cei,,2 ,,vietnamezi(sint convins ca tinerii frumosi si liberi,,au auzit ,,de cei 2 vietnamezi GENIALI CARE AU INFRINT MAREA ARMATA AMERICANA CARE A VENIT- APROPOS DE 14 IULIE-SA CURETE RAHATUL FACUT DE FRANCEZI IN INDOCHINA), ma intreb daca NOI vom reusi sa curatam rahatul francezilor,mai ales ca americanii nu se vor implica in rahatul est european.....si se si vede asta!!!!!(rahatul facut de agentul lor dgse ,,tehnocratique,,)

# bela553 date 15 July 2016 14:43 -5

DRAGI ROMANI, puscarie este facuta pentru a ne redresa si nu pentru a avea confort. Confortul este pt. cei care respecta legiile acestei tari. de ce sa ne ascundem dupa deget? Santem cetateni seriosi , ne vedem de viata noastra si nu ajungem la puscarie!!!!

# unul din lumea cea mare date 15 July 2016 15:06 +4

ptr bela553//belo tu nu gindesti!!!!!!daca CONFORTUL este ..ptr cei care respecta legile,, atunci spune/mi si mie de ce a fost DERANJATA rarinca,tundrea,ala arestat de haineala nevinovat,de ce a fost ,,deranjat,,din confortul lui ala arestat nevinovat de morar,de ce cel de la tm a fost deranjat cu puscarie DEGEABA? de ce justiat ta deranjeaza lumea????care respecta legile???de ce justitia ta mermelita nu/i ,,deranjata si smulsa din prea comoda ei confortabilitate,,?

# e de notorietate ca asa date 14 July 2016 17:28 +5

se actioneaza in situatii de felul asta ... detinutii distrug/vandalizeaza ... supravegheterii riposteaza cu furtune cu apa, cu altele si ... in cele din urma se adopta si alte masuri .. am vazut un comunicat al sindicalistilor care avertizau ca e posibil sa se ajunga aici ... incurajarea faradeligii nu poate sa conduca la altcea :-? :-? :-?

# TOV-A MACOVEI DIXIT date 14 July 2016 17:37 +14

Școala 1/4doctei Macovei - psalmul cretino-creștin OAMENII MAI SI MOR.

# TITULESCU date 14 July 2016 17:46 +18

FACE CE A PRIMIT ORDIN DE LA UE ,daca nu i se taie SALARIUL SI POSTUL NU MAI E SI NICI CASUTA DIN FRANTA. PROST POPORUL CA SUPORTA ASA CEVA IN POST DE MINISTRU!!!!!!!!!!!!

# România fără guvern, fără președinte date 15 July 2016 09:07 +10

...de la MJ se rățoiește la jurnaliști.: "Nu voi adopta nicio masura sub presiune", de parcă ar fi pe tîrla strămoșilor ei. Ar fi o blasfemie să se consulte cu supuși din Administrația Națională a Penitenciarelor, o fi răzbit acolo vre-un pălmaș ce-a lucrat la bulău (o maximă zice că cel mai îngrijorat dintr-o închisoare e comandantul). Demnă urmașă a 1/4doctei Macovei -"Știți că eu sunt determinată și hotărâtă." Premierul uită că are un guvern de condus. Agenții SRI postează cu foc: "sa va vad pe voi cu drepturile omului cand cel din puscarie v-ar viola copilul" deși e vorba de amnistierea unor infractiuni minore, clemența vizînd pe cei care au comis fapte cu pericol social redus. Ciolannis își respectă limba de lemn: "Voi fi un președinte liber."

# candiano popescu date 15 July 2016 12:51 +3

Corect! A vorbit cu un asa aer de superioritate olimpiana de ziceai ca se intreaba singură de ce s-o fi obosit sa mai raspundă. In alta ordine de idei, ca o ironie -crudă - in octombrie va avea loc la Bucuresti conferinta asociatiei instituțiilor corecționale și penitenciare. Or sa aibă ai noștri ce sa povestească.

# Dinu date 14 July 2016 19:42 +7

Și deținuții sunt oameni și merită o amnistie nu să fie împușcați prin ordin, cine dă aceste ordine săvărșeșete genocid dar și cine a aprobat această lege, este complice cu cel care trage în oameni nearmați, și iei poate odată să fie după gratii și atunci legea va împușca și pe iei.Asta se întămplă în 2016 nu de revoluție ce diferență este între comuniștii de atunci și cei deacum.Toți avem dreptul la viață indiferent unde te afli.

# Cetateanul roman date 14 July 2016 20:13 +10

ADICA UE ISI BATE JOC DE EA SI DE NOI, CA POPOR. PE DE O PARTE NU II DA MANDAT PENTRU O GRATIERE, PE DE ALTA PARTE CEDO NE AMENINTA CU SANCTIUNI, CARE OR SA NE COSTE PE FIECARE DIN NOI. PRIN NEPASARE, INDOLENTA, LASITATE II INDEMNAM SA-SI BATA JOC DE NOI. AVEA DREPTATE SARACUL ȚUȚEA: „AM STAT 13 ANI ÎN TEMNIȚĂ PENTRU UN POPOR DE IDIOȚI”!!!

# Obozo date 14 July 2016 20:33 +13

m-as bucura foarte tare sa o vad pe ordinara aceasta dupa gratii, totusi trebuie interventiile armate in puscarii in cazul revoltelor nu este ceva neobisnuit, si la un moment dat daca situatia ia amploare, este nevioe sa se puna si piciorul in prag , INSA PRUNA TREBUIE DATA AFARA CU SUTURI IN GURA

# ?????? date 15 July 2016 09:33 0

Fostii securisti par sa cotribuie in mod semnificativ insidios la insinuari de acte normative cu caracte specific dictaturilor ,care sa modifice echilibre din sistemul de justitie in sens de presionare si intimidare a celor carora le-au "pervertit" statul de cetateni liberi, in scopul devenirii "fomistilor" ce au ajuns sa administreze sistemul de justitie , pentru a fatula abundent sub aparenta aplicarii legii, obiectiva din punct de vedre politic, dupa cum fu optiunea electoratului si contributia partidelor poltitice la asigurarea finantarii sistemului de justitie si a "bunastarii" in scopul "eliberarii cognitive " de teama zilei de maine si posibila corupere a membrilor sai , de catre altii decat cei care detineau puterea poltitica ? Observati totusi ca deciziile givernului tehnocrat si ale unui ministru tehnocrat nu fac altceva decat sa scoata in evidenta modul in care a fost anterior pervertit actul de justitie in scopul politc si sa iidevoaleze pe cei care au contribuit la asem

# Ery date 15 July 2016 09:50 +3

D-na Prună !  CORECT  ŞI  TEHNOCRATIC   .  Este mai uşor să ÎMPUŞTI  şi să  OMORI   decât să faci  condiţii  onorabile de trai în închisori .  

# ?????? date 15 July 2016 10:10 0

Considerati ca sunt de remarcat pricipiile de drept constitutional ce fac trimitere la garantarea si apararea vietii si a integritatii fizice si psihice a persoanei , etc. , cand se "elaboreaza" astfel de "acte normative" ?

# ?????? date 15 July 2016 10:21 -1

Considerati ca actuali componenti din sistemul de justitie au contribuit "din plin" la "distrugerea de bunuri" , dupa 1989, bunuri ramase de la fostul sistem administrat ,multi ani ,de Nicolae Ceausecude ?

# ?????? date 15 July 2016 10:26 -1

Considerati ca fiind garantat dreptul la viata, prin constitutie, de catre statul roman, folosirea de arme de foc letale nu poate fi abordata pentru a introdusa in astfel de "reglementari" , cu caracter legislativ ?

# Nu conteaza date 15 July 2016 11:58 -2

Sunteti spalati pe creier oameni buni. Cine crede ca acolo nu sunt conditii sa faca tot posibilul sa nu intre acolo. E chiar culmea ca unu care omoara sau violeaza o fetita sa primeasca conditii mai bune ca multi alti cetateni cinstiti si muncitori. Puscariile ar trebui sa ofere conditiile pe care le merita un puscarias, nu lux.

# Dot date 15 July 2016 14:19 -1

Desigur ca inclusiv judecatorii CEDO sunt spalati pe creier daca au tupeul sa condamne Romania pt. conditiile inumane din penitenciarele romanesti. Cu siguranta ca doar cu o mentalitate de evul mediu sau specific dictaturilor se poate accepta cu lejeritate ideea ca puscariasii merita conditiile cele mai inumane, inclusiv tortura fizica si psihica, pt. ispasirea pedepselor privative de libertate ca modalitate de reeducare. Ca sa iasa din puscarie mai educati , mai dragalasi si mai plini de iubire fata de semeni... decat au intrat. :cry:

# anonim in pana mea date 15 July 2016 16:56 +2

Pe asta chiar nu o poate nimeni da jos? S a dovedit de atatea ori ca ne face de rusine peste tot pe unde apare, in presa, la TV. Datorita ei statul roman o Sa plateasca o gramada de bani.

# Biogdan date 15 July 2016 19:04 +1

De arme neletale nu s a auzit ?

# pelin date 16 July 2016 17:32 +3

Atunci cand vorbim de aceasta PRUNA,trebuie sa avem in vedere ca un ministru trebuie sa dispuna de multiple calitati,care incep cu gradul de cunostinte in domeniul pe care-l conduce,calitate efectiv esentiala,pt.ca in absenta acestora un individ indiferent care ar fi el,nu are nici o sansa sa inteleaga functionarea unei institutii atat de complxe precum este Ministerul Justitiei,cu toate compartimentele sale.Sigur M.J.obligatoriu trebuie gestionat de un jurist cu pregatirea lui de rigoare in materie de drept,ori PRUNA nu se ridica la nivelul cerintelor,nici la acest capitol.Cat despre bunele intentii,nu cred ca este nevoie de explicatii.In concluzie CIOLANIS cred ca s-a pripit cand a facut alegerea,dar nu este singura pripeala!

# Stefania date 3 September 2016 14:13 +1

Sunt multe de rezolvat in penitenciare conditile la detinuti sunt dezastru .Preturile sunt exagerate .Pedepele sunt mari la oameni care sunt degeaba acolo .Trebuie sa luati masuri suntem famili acasa care suferim forte mult....

# Rafet El Roman date 15 September 2016 12:54 0

Stefania. Ai made dreptate sufera familii multe. We prefac ca ne reeduca pt societate. Ne incue in camera 22 de ore pe zi tept de 7 ani. Mai am 3 luni pina la comisie pot sa privesc in spat3 sa spun k familia m3a e zdruncinata

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.05.2024 – Minune mare: Bosoc a dat pronuntare!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva