22 September 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DRAGNEA NU POATE FI JUDECAT LA TMB – Exclusiv. Judecatorii de la Tribunalul Bucuresti refuza sa judece cel mai nou dosar pe care DNA i l-a fabricat lui Liviu Dragnea. Magistratii TMB se abtin pe capete in cauza in care Dragnea e acuzat de trafic de influenta. In mai putin de o saptamana au fost admise abtinerile a trei judecatori, care in trecut s-au razvratit impotriva administratiei PSD-Dragnea. E inca o dovada ca TMB nu poate fi instanta impartiala pentru Dragnea. Singura solutie: stramutarea

Scris de: George TARATA | pdf | print

23 June 2021 18:18
Vizualizari: 9012

Judecatorii refuza sa judece ultimul dosar pe care DNA i l-a fabricat fostului presedinte PSD Liviu Drganea (foto). Este vorba despre judecatorii de la Tribunalul Bucuresti si dosarul in care Dragnea este acuzat de trafic de influenta si folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, acuzatii privind vizita pe care ex-liderul PSD a facut-o in 2017 la ceremonia de investire a lui Donald Trump in functia de presedinte al SUA (click aici pentru a citi).


 

In mai putin de o saptamana (18 iunie - 23 iunie 2021), trei judecatori au facut cerere de abtinere in dosarul 14451/3/2021, in care este vizat Liviu Dragnea, aflat in camera preliminara, toate cele trei cereri de abtinere fiind admise. Ne referim la judecatorii Lavinia Mihaela Circiumaru, Marius Iulian Joita si Violeta Elena Georgescu-Ashemimry.

In motivele declaratiilor de abtinere, cei trei judecatori au invocat art. 64 alin. 1 lit. f) din Codul de procedura penala: Judecatorul este incompatibil daca: (…) exista o suspiciune rezonabila ca impartialitatea judecatorului este afectata” (vezi facsimil la finalul articolului).


Cei trei judecatori apar pe lista cu magistratii #rezist care s-au razvratit impotriva politicilor din domeniul Justitiei propuse de PSD-ul condus de Liviu Dragnea


Cat despre suspiciunile de lipsa de impartialitate, acestea au legatura, cel mai probabil, cu nemultumirile pe care judecatorii Lavinia Mihaela Circiumaru, Marius Iulian Joita si Violeta Elena Georgescu-Ashemimry de la Tribunalul Bucuresti si le-au exprimat in trecut impotriva administratiei PSD-Dragnea. Mai exact, toti cei trei judecatori apar pe un memoriu din 2017, initiat de o asociatie #rezist care se razvratea impotriva politicilor Guvernului PSD-ALDE din domeniul Justitiei si care cerea retragerea proiectului de modificare a Legilor Justitiei (click aici pentru a citi). Proiect sustinut, asa cum se stie, inclusiv de presedintele PSD de la acea data Liviu Dragnea. Astfel, judecatoarea Lavinia Mihaela Circiumaru apare la pozitia 628, judecatorul Marius Iulian Joita la pozitia 1.463 (la acea data era magistrat la Judecatoria Sectorului 1), iar judecatoarea Violeta Elena Georgescu Ashemimry la pozitia 2.216 (la acea data activa la Judecatoria Ploiesti).


Cei trei judecatori au evitat repetarea cazului Corobana-Purice


Trebuie spus ca atitudinea celor trei judecatori a fost cea corecta. Daca ei nu s-ar fi abtinut, s-ar fi ajuns in situatia in care Liviu Dragnea sa fie judecat de o instanta asupra careia ar fi planat mari suspiciuni privind lipsa ei de impartialitate. Fix asa cum s-a intamplat, spre exemplu, in cazul liberarii conditionate, caz in care Liviu Dragnea nu a avut parte de un proces corect, fiind judecat de judecatorii Claudiu Corobana si Ciprian Purice de la Tribunalul Bucuresti, aflati in aceeasi situatie precum cei trei magistrati amintiti mai sus, in sensul ca in trecut facusera sesizari si memorii impotriva lui Liviu Dragnea si cu toate acestea nu s-au abtinut din a-i solutiona dosarul. Iar faptul ca Liviu Dragnea nu a avut parte de o judecata echitabila in dosarul de liberare conditionata a fost confirmat de Curtea de Apel Bucuresti, care a admis stramutarea cauzei de liberare conditionata, desfiintand in acelasi timp hotararea prin care Claudiu Corobana si Ciprian Purice blocasera eliberarea fostului presedinte PSD (click aici pentru a citi).

Pe de alta parte, in cazul in care nu s-ar fi abtinut, existand deja decizia Curtii de Apel Bucuresti privind stramutarea dosarului de liberare conditionata, cei trei judecatori ar fi fost pasibili inclusiv de comiterea unei abateri disciplinare, constand tocmai in nerespectarea obligatiei de a se abtine.


Incompatibilitatea judecatorului care a facut memorii impotriva PSD-Dragnea si care apoi a primit dosarul lui Dragnea spre solutionare a fost stabilita inca din 2020


Mai mult, faptul ca un judecator care in trecut a facut memorii impotriva lui Liviu Dragnea sau a politicilor propuse de PSD-ul condus de acesta nu poate fi impartial si drept urmare nu il poate judeca pe Liviu Dragnea a fost confirmat chiar de Tribunalul Bucuresti inca de la inceputul anului 2020. Avem in vedere incheierea prin care judecatorul Edgar Laurentiu Dumbrava de la Tribunalul Bucuresti a admis declaratia de abtinere formulata de judecatoarea Rebecca Zinca Dinu, care avea spre solutionare o contestatie a lui Liviu Dragnea, abtinere justificata fix de semnarea unui memoriu contra guvernarii PSD din perioada Dragnea, in incheiere retinandu-se urmatoarele: Examinand declaratia de abtinere formulata constata ca aceasta este intemeiata, avand in vedere dispozitiile art. 64 alin. 1 lit. f Cpp, potrivit carora ‘Judecatorul este incompatibil daca: (…) exista o suspiciune rezonabila ca impartialitatea judecatorului este afectata’. (...) Judecatorii si procurorii, in vederea indeplinirii corespunzatoare a atributiilor au nevoie de increderea opiniei publice, iar aceasta incredere ar putea fi afectata de afirmatiile care pun la indoiala independenta lor. De asemenea, nu este suficient ca judecatorul sa fie impartial in solutionarea unei cauze, ci este necesar ca el sa si para astfel in ochii unui observator obiectiv extern. Avand in vedere toate aceste aspecte, tianand cont de faptul ca doamna judecator Dinu Rebecca Zinca a fost unul dintre magistratii semnatari ai solicitarii privind apararea independentei autoritatii judecatoresti in ansamblul sau, ca urmare a declaratiilor petentului contestator din prezenta cauza, imprejurarile invocate de catre doamna judecator in cererea de abtinere sunt suficiente sa conduca la ideea ca impartialitatea acestia ar fi afectata (click aici pentru a citi).


Jumatate din Tribunalul Bucuresti este incompatibil. Stramutarea dosarului e singura solutie


Problema este ca nu avem de-a face doar cu cativa judecatori de la Tribunalul Bucuresti care sunt in stare de incompatiblitate raportat la Liviu Dragnea. Afirmam asta intrucat jumatate din instanta, daca nu chiar mai mult, a semnat de-a lungul timpului memorii sau sesizari impotriva lui Dragnea. Lumea Justitiei a prezentat deja o lista de aproximativ 50 de magistrati de la TMB, care, in 2018, si-au insusit in nume propriu o plangere facuta la CSM impotriva lui Dragnea de asociatia #rezist Forumul Judecatorilor (click aici pentru a citi). Respectiva reclamatie privea doar un caz concret referitor la niste declaratii facute de Dragnea, dar de-a lungul anilor au existat si alte actiuni de acelasi gen in care vizati erau PSD-ul lui Liviu Dragnea sau politicianul insusi, actiuni care au fost semnate si de alti magistrati de la Tribunalul Bucuresti.

Singura solutie logica si corecta, credem noi, este ca acest ultim dosar pe care DNA i l-a fabricat lui Liviu Dragnea sa fie la randul sau stramutat, astfel incat sa nu mai existe nicio suspciune privind lipsa de impartialitate a judecatorului. Or, in conditiile numarului mare de judecatori de la TMB care in trecut s-au razvratit impotriva guvernarii PSD girate de Dragnea si impotriva lui Liviu Dragnea, este limpede ca nimeni nu poate avea convingerea ca fostul lider social-democrat poate avea parte de un proces echitabil la Tribunalul Bucuresti.


Iata minutele cu abtinerile formulate de judecatorii TMB Lavinia Mihaela Circiumaru, Marius Iulian Joita si Violeta Elena Georgescu Ashemimry:

 


Comentarii

# gheorghe bucalete date 23 June 2021 19:36 +17

Ce sa mai comentezi?! Le e frica precum lui ilievici de rege!

# Lita date 23 June 2021 20:38 +24

In tara si in lume s-au comis si se comit, la vedere, crime impotriva umanitatii, care amintesc de perioada nazista, iar iresponsabilii de la DNA nu au altceva mai bun de facut decat sa fabrice dosare.

# maxtor date 24 June 2021 03:21 -105

stramutarea nu e garantata....drgnea refugit politic in honolulu,daaaaaa

# Omul de pe strada date 24 June 2021 07:24 +15

Eu cred ca dosarul este foarte slab documentat si de aceea refuza judectorii sa judece; nu-si fac ei probleme de incompatibiliate ci de faptul ca nu pot da o condamnare fara sa se faca de ras si de aici reticenta lor. Ei spera ca se va gasi, totusi, un judecator cu ambitii mai mari, care sa judece asa cum i se cere, fara a se crampona de subtirimea dosarului. Misiunea este clara, Dragnea trebuie condamnat, nu cum s-a intamplat in cazul Ponta-Blair. In libertate, Dragnea reprezinta un mare deranj pentru multi. Si daca dosarul nu se va putea finaliza vor mai face unul si inca unul...

# imun/teanu date 24 June 2021 15:51 +11

Si inainte de orice proces Dragnea a fost condamnat. La moarte. Cum inainte si Adamescu, sa taca, doar pentru ca voia sa afle LA CINE "s-a dus" capitalul imens Asesoft. Cum idem si judecatorul Stan Mustata, tot ca sa taca, stim cu totii de ce. Executiile au fost prompt (intocmai si la timp!) si executate. In cazul Dragnea condamnarile ii sunt, personal, de la dl. Iohanis-Intai si poate si cate inca dictaturi o mai vrea mai si mai si J(g)EG-iste.

# NM date 24 June 2021 19:08 +46

cred ca simt ca vine jihadu peste ei mai devreme sau mai tarziutot vor taspunde, dar sa nu uite ca Dragnea nu este oricine. nu trebue lasati nenorociti trebue mers cu ei la CEDO sa plateasca plus plangere penala pentru grup infractional organizat. ce au facut ei cu Dragnea inseamna complot si grup infractional organizat

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.09.2023 – Lot nou de judecatori la disciplinar

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva