23 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

JUDECATORUL SAVARINA S-A REPRODUS PE FACEBOOK – Impins de la spate sa ajunga sef al CSM de anumiti membri ai Consiliului care au abandonat tabara sanatoasa, judecatorul Bogdan Mateescu foloseste problema semnalata de asociatiile magistratilor pentru a-si ataca voalat contracandidata Evelina Oprina, care a dejucat public actiunile de compromitere la care a fost supusa: “Nu vreau sa mai dau pretext de o noua si inchipuita victimizare a mai stiu eu cui, ca in ridicolul serial de presa”

Scris de: George TARATA | pdf | print

10 November 2020 13:06
Vizualizari: 5139

Judecatorul Bogdan Mateescu (foto), zis “Bobita Matilet” sau “judecatorul Savarina” (aceasta din urma porecla primita gratie dosarului Savarina de la SIIJ – click aici pentru a citi), s-a reprodus pe Facebook. A facut-o cu o serie de explicatii banale ca urmare a comunicatului AMR, UNJR, AJADO si APR, care au acuzat CSM si Ministerul Justitiei ca nu au luat masuri de sprijinire a instantelor si parchetelor in perioada pandemiei, spalandu-se pe maini de responsabilitati si afectand grav dreptul romanilor de acces la justitie (click aici pentru a citi pozitia AMR, UNJR, AJADO si APR).


 

Astfel, intr-o postare pe pagina sa de Facebook, de luni seara, 9 noiembrie 2020, judecatorul Bogdan Mateescu a oferit o serie de explicatii in legatura cu masurile adoptate de CSM menite sa ajute instantele in perioada pandemiei. Explicatiile, unele neconvingatoare din punctul nostru de vedere, pot fi citite mai jos.

Altceva ne-a atras insa atentia. Si anume ca acest judecator, impins la spate sa ajunga sef al CSM de anumite personaje din Consiliu care au abandonat tabara sanatoasa, se foloseste de problema semnalata de asociatiile profesionale pentru a-si ataca (e drept: voalat) contracandidata. Mai exact, pe judecatoarea Evelina Oprina, cea care si-a anuntat deja candidatura la sefia CSM, stricand astfel planurile unor membri ai Consiliului care il vor instalat pe Mateescu in aceasta functie.


Mateescu o arde cu aluzii, nu vrea s-o dea parte-n parte


Concret, Bogdan Mateescu sustine ca hotararile luate de CSM pentru sprijinirea instantelor in perioada pandemiei ar fi beneficiat de un “larg consens”, insa ulterior ele ar fi fost adoptate cu majoritate. Cu alte cuvinte, din cate intelegem noi, Mateescu vrea sa spuna ar fi existat anumiti judecatori in CSM care initial si-au dat acordul pentru unele solutii, pentru ca apoi sa voteze impotriva. Mateescu afirma insa ca: “Nu mai dezvolt, nu vreau sa mai dau pretext de o noua si inchipuita victimizare a mai stiu eu cui, ca in ridicolul serial de presa”.

Desi nu i-a pronuntat numele, in opinia noastra trimiterea este evidenta la contracandidata lui Bogdan Mateescu, judecatoarea Evelina Oprina, care a iesit public de mai multe ori in ultima perioada pentru a devoala actiunile de compromitere la care a fost supusa de tabara care il doreste pe “Bobita Matilet” sef peste CSM.


Iata alegatiile judecatorului Bogdan Mateescu din CSM:


“Intr-adevar, evolutia pandemiei naste serioase probleme si in instante.

Sunt instante cu multi colegi judecatori si grefieri depistati pozitiv cu acest virus nou. Actul de justitie se desfasoara cu dificultati majore.

Natura procedurilor, caracterizate prin publicitate, oralitate si nemijlocire, expune magistratii si personalul auxiliar imbolnavirii.

In limita competentelor sale legale si in constrangerile procedurilor prevazute de legea in vigoare, Consiliul a adoptat in cursul anului hotarari prin care a incercat sa vina in sprijinul conducerilor administrative ale instantelor pentru a raspunde acestei imense provocari. Hotarari care au fost foarte bine primite in intreg sistemul judiciar.

Hotararile au fost adoptate in urma unor largi consultari cu instantele, parchetele si organizatiile profesionale ale avocatilor, executorilor, practicienilor in insolventa.

Chiar si dupa un larg consens in urma consultarii, hotararile au fost adoptate cu majoritate.... Nu mai dezvolt, nu vreau sa mai dau pretext de o noua si inchipuita victimizare a mai stiu eu cui, ca in ridicolul serial de presa.

Dar iata, cu toate eforturile noastre, ale (aproape) tuturor, lupta cu pandemia este din ce in ce mai grea si da, este nevoie de modificari legsilative care sa adapteze procedurile la specificul timpului. Problema acum este, da, la nivel legislativ.

Si asta voiam sa va spun: astazi am discutat in C1 observatiile la proiectul de Lege inaintat Consiliului de catre Ministerul Justitiei in urma cu aproximativ doua saptamani. Observatiile noastre vor fi transmise in scurt timp ministerului si speram ca proiectul de lege fie adoptat in cel mai scurt timp.

In acelasi timp discutam in permanenta cu conducerile instantelor si cu partenerii in infaptuirea actului de justitie, le stam la dispozitie cu orice sprijin, in limita competentelor noastre constitutionale si legale.

De aceea a acuza de indiferenta Consiliul, in plus chiar in ziua in care acest proiect se discuta in comisia nr. 1, asa cum s-a intamplat azi, mi se pare profund nedrept.

Lupta cu pandemia este foarte grea, pentru a fi castigata este nevoie de solidaritate.

Dezbinarea ori invinovatirea fara temei nu cred ca vor duce la ceva benefic.

Sanatate colegilor, sanatate tututor!”

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.05.2024 – Belea pe capul lui Florenta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva